Dodaj do ulubionych

Sport dla dziewczyn

12.05.15, 14:08
Na moim lokalnym forum rozpoczęła się dyskusja na temat budowy nowego stadionu do piłki nożnej. Miejscowość niewielka, jeden stadion + kilka orlików już jest. Argumentem zwolenników oczywiście jest konieczność inwestowania w sport od dziecka. Zapewniają, że ze stadionu będą korzystać głównie juniorzy. Przy okazji padło pytanie, czy w mieście jest drużyna dziewczęca - oczywiście nie ma. Brakuje też miejskich inwestycji w sporty preferowane przez dziewczyny. W zasadzie jedyny wybór to siatkówka i ewentualnie taniec. Jak to wygląda u Was i co trenują Wasze córki?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:11
      Córka trenuje pływanie.
      Nie mamy problemów z infrastrukturą, mieszkamy w Krakowie.
    • f.lamer Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:13
      ale że szkoły tańca należałoby budować, czy jak?

dziewczyny nie uprawiają sportów bo się boją że się zaczerwienią i spocą. taki klimat...
      • jatojagodnik Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:19
        Wczesne nastolatki - zajęcia taneczne, zumba, joga, samoobrona. Tradycyjnie takie formy sportu uznawane sa za "gorsze" niż piłka nożna bo są "dziewczyńske". Dla dorosłych kobiet jest dosyć szeroka oferta różnych fitnesów. A dla dziewczynek - brak.
        • edelstein Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:43
          Ale dlaczego nie noga grac w pilke nozna?ja nie wiem czy ty z dajesz sobie sprawe ,ale istnieja mistrzostwa w pilce noznej kobiet.Zumba;joga,ale nudy.
          • jatojagodnik Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:51
            Oczywiście, że mogą grać. Ale podobno nie chcą.
            Moja córka chodzi na judo - jest jedyną dziewczynka w grupie kilkunastu chłopców.
            Na zumbe i różne inne fitnesy chodzę i wcale nie uważam tego za nudę. Dla mnie właśnie futboll jest nudny straszliwie smile
            • edelstein Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:54
              Interesujace.W klubie syna sa druzyny dziewczat i kobiet w kazdym przedziale wiekowym.
              To,ze ciebie nudzi to twoj problem.
              • jatojagodnik Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 15:05
                Druzyny dziewczęcej u nas nie ma bo podobno nie było chętnych. Więc nie tylko mnie nudzi piłka. Za to oferta fitnessów dla dorosłych kobiet w kilku klubach bardzo bogata i wszędzie pełno ćwiczących.
                • edelstein Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 22:21
                  Ja matki maja takie nastawienie jak ty,to nic dziwnego,ze corki tez.Nie znam zadnej malolaty chodzacej na fitness.Chodza na siatke,tenis,pilke nozna,hokey,hokey na trawie i jazde konna.
                  • jatojagodnik Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 09:43
                    Eh, widzę, że głównym problemem zaniedbania infrastruktury sportowej dla dziewczyn w mniejszych miasteczkach jest nastawienie matek? Nie wiem jak inne matki ale ja uprawiam regularnie fitness i biegam, sporadycznie jeżdże konno. Córka chodzi na judo, na siatkówkę, jeżdzi konno i chciała chodzić na fitness ale nie ma takiej możliwości. Syn te same dyscypliny co córka. na fitness chcieli ze mną chodzić oboje + dodatkwo zabierali ze sobą koleżankę - niestety klub odmawia oficjalnego wstępu dzieciom na zajęcia dla dorosłych. Musiałam ich przemycać, recepcja udawała, że nie widzi.
                    Nie wiem też skąd taki ton lekceważenia jeżeli chodzi o fitness. Jest mnie wartościową formą ruchu niż piłka nożna lub hokej?
                    • przeciwcialo Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 09:55
                      W gimnazjach które odwiedzałam dziewczyny maja zajęcia fittnesowe, maja sale z matami, lustrami, drążkami, nauczycielom się chce. Oczywiście gry zespołowe tez są ale dziewczynki chętnie ćwiczą w swoim gronie. Może widzą lepsze efekty ćwiczeń niż biegania za piłką?
              • przeciwcialo Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 09:52
                Widać większość dziewczynek też nudzi. Ja lubię oglądac piłkę za to niekoniecznie za nia biegac. Chętniej tabate zrobie, popływam itp.
        • przeciwcialo Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 09:49
          Dla dziewczynek fittnesu sporo, nie wiem gdzie mieszkasz ale poszukaj, podrzuc temat do lokalnego fittnes klubu, zorganizujcie zajecia w szkole.
          W szkołach bywaja juz siłownie, sale z drazkami baletowymi- mozna wykorzystac nie tylko do baletu- i lustrami. Zakup mat czy małych ciężarków może zasponsorowac rada rodziców. Jak ogarniety wf-ista to zorganizuje cos fajnego.
      • sanciasancia Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:28
        Uprawiają. Za moich czasów grały w siatkówkę.
        Na spinie w grupach prawie nie ma mężczyzn. Ewidentnie nie uprawiają sportów, bo się boją, że się zaczerwienią i spocą. Taki klimat...
      • agao_72 Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:33
        powiem mojej córce, że nie jest dziewczynką. po niektórych treningach wychodzi w mokrej karatedze, z włosami jak po prysznicu.
    • agao_72 Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:18
      karate tradycyjne. ma treningi 1x1h, 3 x1,5 h tygodniowo. ćwiczy w dobrych warunkach
      • dzikka Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 14:52
        moja zakończyła po 5 latach taekwondo, obecnie sekcja wspinaczkowa (11 lat). Nie ma problemu z infrastrukturą, duże miasto. W wolnych chwilach (niezbyt często) jazda konna. Z kolegami uwielbia grać w piłkęsmile
    • klamkas Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 18:22
      A jakie to sporty preferowane przez nastolatki (spytałam mojej 13-latki i nie wymyśliła specjalnej dziewczyńskiej i nastoletniej dziedziny ;p)? Jeśli masz na myśli różne fitnessy, to może warto zwrócić uwagę w klubach, że są zainteresowane dziewczynki i może warto pomyśleć o grupach nastoletnich?

Moja pływa i jeździ konno. Konie mocno sfeminizowane, w szkółce jest tylko jeden chłopak, niejako zmuszony przez życie, bo cała rodzina jeździ. Jakby starczyło jej czasu to chciałaby grać w siatkówkę i zapoznać się bliżej z lekkoatletyką (lubi te wszystkie skoki, trójskoki i takie tam). Dziewczynki znajomych i jej koleżanki i uprawiają różne rzeczy - karate, dżudo, pływanie, jedna jest zdolną biegaczką, inna gra w koszykówkę, jeszcze inna w piłkę ręczną (cieszę się, że moja tych dwóch ostatnich nie lubi, bo to strasznie urazowe sporty, dziewczyny są wiecznie poturbowane).

Nie macie w szkole jakiegoś SKS-u? Przyszkolnego klubu lekkoatletycznego? A może trzeba wyjść z inicjatywą na zebraniu szkolnym jeśli jest takie zapotrzebowanie?
    • aurinko Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 18:26
      Córka (prawie 8l) trenuje siatkówkę, a w jej szkole jest prowadzona szkółka piłkarska dla dziewczyn. Reszta zajęć odbywa się na wynajętych salach (taniec, szachy, kraftmaga, judo itp itd), na basenach i jeszcze ścianki wspinaczkowe. W szkole jest też SKS.
    • myelegans Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 22:09
      no to co za problem zaczac rekrutacje dziewczyn do druzyn pilkarskich.
      W Stanach chyba jest wiecej dziewczecych druzyn sportowych na etapie podstawowki niz chlopakow.
      Sa damskie druzyny hokejowe rowniez, od najmlodszych lat.
      • aqua48 Re: Sport dla dziewczyn 12.05.15, 23:04
        A na tym boisku w ręczną nie grałyby?Szczypiorniak - typowy sport dla dziewczyn. Pół mojej klasy z liceum trenowało.
        Prócz tego kosz, siatka, tenis, rowery.Problemem jest chyba odpowiedni, potrafiący zachęcić dziewczynki trener.
    • przeciwcialo Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 09:46
      W drużynach synów grają/grały dziewczynki. I radziły sobie swietnie. Teraz powstają osobne drużyny dla dziewczynek. Jak będa chcetne to i trener se znajdzie.
      O ile chca budowac boisko to niech będzie wielofunkcyjne.
      • jatojagodnik Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 09:59
        Właśnie na tym polega problem. Boisko ma być do piłki nożnej i MKS nie widzi możliwości aby dzielić się przestrzenią z innymi "formami sportu". Dlatego jest to wkurzające.
    • lady-z-gaga Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 10:02
      Niestety, kolejnośc jest taka, jaka opisałaś: najpierw jest popyt, a najlepiej istniejąca druzyna, potem inwestycja.
      Ty byś chciała, żeby w małym mieście budowano obiekty w nadziei, że obudzą zainteresowanie, ktorego na razie nie ma?
      Przecież większość sportów nie wymaga specjalnych obiektow, wystarczy wynajęta sala i ewentualnie sprzęt.
      • jatojagodnik Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 10:14
        ja bym chciała, żeby miasto inwestując pieniądze publiczne brało pod uwagę również inne sporty - nie tylko piłkę nożną. tak jak napisałam, u nas jest już jeden stadion. I kilka orlików. Wszystkie są wykorzystywane przez chłopców/facetów do gry w piłkę. Za darmo lub za przysłowiowe grosze. Dziewczyny - te starsze i młodsze - żeby cos trenować, muszą chodzić do prywatnych klubów i płacić kupę kasy.
        Gmina ma obowiązek dbania o sport i rekreację - ale realizuje to jednopłciowo.
        • lady-z-gaga Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 10:21
          co racja, to racja smile
          tyle, że w piłkę zagra każdy, kto chce - bez trenera i opłaconych zajęć
          czyli miasto wybuduje (pewnie ze srodkow unijnych) i ma z głowy smile
          natomiast darmowych sekcji sportowych w klubach nie ma juz od lat, za zajęcia trzeba płacić
          a sam obiekt nie załatwi sprawy w dyscyplinach, w ktorych potrzebny jest trener
          ale ja oczywiście Ciebie rozumiem i uważam, że masz rację - dominacja piłki nożnej i mnie denerwuje smile
        • przeciwcialo Re: Sport dla dziewczyn 13.05.15, 10:28
          To skrzyknijcie się z kilkoma rodzicami, zaklepcie orlik i róbcie tam co chcecia. Biegajcie, skaczcie.. tam nie tylko w piłke mozna grac. Orlik powinni wam udostepniec za darmo bo taka jest ich idea.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka