Dodaj do ulubionych

co mam zrobić?

27.05.15, 16:42
poradźcie dziewczyny, bo już wymiękam.
chłopak 1,5 roku, od 6-7 tygodni non stop zielony katar, nad ranem kaszle mocno, w dzień 2-3 razy odkaszlnie i nic więcej. je, śpi, bawi się normalnie. co tydzień jesteśmy u lekarza i próbujemy to wyleczyć.
był już zestaw flavamed + flegamina
2 x antybiotyk: klacid i amoksiklav
gęsi tłuszcz

cały czas jest to samo, zielony gil i raczej suchy kaszel. co mam robić? jak go postawić na nogi? jak pozbyć się kataru (chyba główny winowajca)? czy istnieje antybiotyk do nosa? szlag mnie trafia, bo apteczka się zapełnia, a nic nie pomaga. starszy syn nie choruje praktycznie wcale, a mały nie daje żyć wink
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: co mam zrobić? 27.05.15, 16:57
      Zamiast pakowac w niego antybiotyki to zrob testy na alergie.
      • lucy-luka Re: co mam zrobić? 27.05.15, 17:01
        testy pokarmowe ujemne, na testy skórne musimy jeszcze poczekać.
    • solejrolia Re: co mam zrobić? 27.05.15, 17:09
      do nosa to steryd ewentualnie.

a miał badanie przesiewowe w kierunku mukowiscydozy? - nie wiem jak to teraz jest w szpitalach, czy robi się takie badanie dzieciom?
      (objawem pierwszym z pierwszych tej choroby jest kaszel suchy, i nie dający wyleczyć się nieżyt górnych i dolnych dróg oddechowych, do tego jeszcze inne objawy ze strony układu pokarmowego, ale kaszel zwykle najbardziej niepokoi)
      • kalina_lin Re: co mam zrobić? 27.05.15, 17:14
        Wszystkie dzieci mają takie badanie zaraz po urodzeniu.
      • lucy-luka Re: co mam zrobić? 27.05.15, 17:15
        badania w kierunku muko były. ten trop nie przejdzie.
        steryd rozważę poważnie. bardziej martwi mnie nieudolność lekarki (nie mam wielkiego wyboru).
        no i to, że młody jest w takim stanie praktycznie non stop. nie wiem jak się pozbyć zielonego śpika uncertain nos niby suchy w środku, a jednak rano gil wisi i młody kaszle, jakby mu płuca miały wyskoczyć (nad ranem, potem już nie).
        • solejrolia Re: co mam zrobić? 27.05.15, 17:18
          no to ufff....smile
          (no właśnie nie wiedziałam jak jest teraz z tymi badaniami)

a gdybyś tak poszła do laryngologa i poprosiła o skierowanie na wymaz z nosa?
          bo może jakaś choler.na bakteria mu siedzi, i trzeba by jednak przeleczyć antybiotykiem?
    • shell.erka Re: co mam zrobić? 27.05.15, 17:19
      Alergia jak nic. U mojego testy nicnie pokazaly, ale czasem tak jest. Pomaga flixotide wziewnie i tabsy antyalergiczne.
    • noowaak Re: co mam zrobić? 27.05.15, 18:12
      A robiliście wymaz z nosa ? koszt chyba 30 zł, a pokaże, jaka ewentualnie bakteria i na co wrażliwa. Mój syn miał podobny katar przez 3 pierwsze lata życia ( oprócz okresu niemowlęcego), nic nie pomagało, syropy i popularne antybiotyki, nawet maść Bactroban ( mała tubeczka 50 zł!). Po wymazie odpowiedni antybiotyk i po katarze nie ma śladu, a kilka lat minęło.
    • klamkas Re: co mam zrobić? 27.05.15, 20:16
      Zrób wymaz z nosa z antybiogramem. Nam w takiej sytuacji lekarz przepisał robiony antybiotyk w kroplach do nosa - miejscowy, więc mniej obciążający, zadziałał rewelacyjnie.
    • ludborka Re: co mam zrobić? 27.05.15, 20:24
      moje dziecko zaczęło kurację entitisem, poczytaj o tym leku. nie moge polecić, bo dopiero zaczynqmy, ale lekqrka mocno zachęcała. zobaczymy.
    • klubgogo Re: co mam zrobić? 27.05.15, 20:40
      Wymaz z nosa i gardła, a czekając na wyniki, przepłukiwać dziurki nosa solą fizjologiczną i robić inhalacje. I wychodzić z dzieckiem na długie spacery.
    • nicol.lublin Re: co mam zrobić? 27.05.15, 21:55
      alergia albo zapalenie zatok
    • kai_30 Re: co mam zrobić? 28.05.15, 07:26
      Istnieją antybiotyki w kroplach do nosa, oczywiście że tak, i działają znacznie lepiej, niż doustne. Ale też bym zaczęła od wymazu.
      • nisar Re: co mam zrobić? 28.05.15, 08:07
        U nas zawsze sprawdzał się bactroban - to chyba właśnie antybiotyk w maści do nosa. Ale też zaczęłabym od wymazu.
        Dziwna lekarka, by the way, pakowanie w malucha dwóch antybiotyków zamiast miejscowego po antybiogramie... hm.
    • lola211 Re: co mam zrobić? 28.05.15, 08:17
      Wypisz wymaluj objawy jak moj 2,5 latek.
      Zrobilismy wymaz z nosa, wyszły pneumokoki, zgodnie z podejrzeniem lekarza.
      Teraz antybiotyk, a potem szczepienie.

Do nosa mial podawany Mucofluid, doustnie Sinos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka