Dodaj do ulubionych

sprawdzic plodnosc

31.05.15, 14:07
czy sie jakos da wczesniej przed probami zajscia w ciaze?
U faceta badanie nasienia i jest wszystko w porzadku. U mnie cytologia usg dopochwowe wszystko w porzadku, hormony w nomie czuje co 1-2miesiace bol owulacyjny wiec chyba wydaje sie wszystko w porzadku. Czy tylko tak moge okreslic swoja plodnosc czy sa jeszcze jakies specjalistyczne badania?
Obserwuj wątek
    • lovestsebastian Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:08
      Nie wiem czemu ale wmawiam sobie ze pewnie bede miala jakies problemy z zajesciem w ciaze
      • asmarabis Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:10
        Fakt, bardzo duzo rzeczy wmawiasz ale nam a nie sobie wink
        • przystanek_tramwajowy Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:36
          Za jakiś czas będzie post typu: "Pan mnie zapłodnił a potem zniknął jak sen złoty. Co mam robić?"
      • lovestsebastian Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:11
        1 cykl staran i nie wyszlo wiec swiruje, jedziemy na wakacje ma byc relaks wiec moze sie uda sie jednak w najblizszym tyg tniej bym sie wybrala i zrobila jeszcze jakies testy dla psychicznego spokoju. Mysle o klinice nieplodnosci ale mnie tam nie wysmieja ze jestem hipochondrykiem i jeden cykl o niczym nie swiadczy bo przeciez do roku staran jest norma
        • ichi51e Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:23
          Placisz to wymagasz. Mozesz sciemnic ze sie dluzej staracie.
          • pani.mysz Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 15:19
            I zająć miejsce parze, która problem ma naprawdę.
            Iść do kliniki leczenie niepłodności, bo po jednym cyklu nie ma ciąży to jest chore. Tylko innego lekarza wymaga.
            • zuleyka.z.talgaru Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 18:17
              No ale może iść prywatnie przecież - płaci żąda.
              • pani.mysz Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 19:08
                I zajmie miejsce prywatnie.
                W klinikach leczenia niepłodności są kolejki.
                I nie, nie płaci to żąda, nawet za pieniądze lekarz nie będzie jej leczył skoro jej nic nie dolega.
                • zuleyka.z.talgaru Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 20:39
                  No to co - skoro prywatnie to może iść. Rozumiem jakby się wpitalała w kolejkę na NFZ.
    • asmarabis Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:09
      Czekaj, bo dla mnie to sie za szybko rozwija, napisz najpierw jak sie skonczyla sprawa z telefonem i z twoja wielka fobia przez lataniem...
      • lovestsebastian Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:12
        Tobie juz w wypowiedziach dziekuje. Telefon kupilam za gotowke bez rozkladania na raty, samolotem bede leciala na lekach mialam juz konsulatcje z psychiatra
        • kk345 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:17
          A kiedy zdążyłaś z tą konsultacją psychiatryczną? Bo wątek o lęku przed lataniem założyłaś w czwartek w nocy, a jeszcze wczoraj dyskutowałaś o sposobach stłumienia tego leku... Dziś rano byłaś na pogotowiu psychiatrycznym? big_grin
        • asmarabis Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:30
          Mowilas psychiatrze ze sie starasz o ciaze? wink Bo takie leki to chyba dla ewentualnego plodu nie sa obojetne ?wink
        • zuleyka.z.talgaru Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 18:18
          Ale wiesz, że w ciąży nie można brać leków? big_grin
    • noemi29 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:29
      A ja cie rozumiem. Tak samo sobie wkręcałam. Postanowiłam pójść na USG cyklu. Po miesiączce zaczęłam chodzić co drugi dzień, lekarz najpierw informował mnie że nic się nie dzieje, potem że pęcherzyk rośnie,endometrium też ok. Pewnego piątku powiedział że w weekend pęknie i jest szansa. W poniedziałek poszłam - potwierdził że jajo zostało uwolnione smile Za dwa tygodnie zrobiłam test - udało się smile
      Nie dla mnie czekanie, jak coś chcę to już zaraz. Koleżanka próbowała przez dwa lata, żeby potem dowiedzieć się że ma problemy. Strata czasu jak dla mnie. Jeśli zechcemy drugiego dziecka, to też będę chodzić na monitoring.
      • feromona Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:37
        Robiłaś taki monitoring państwowo czy prywatnie ? Droga taka impreza?
        • noemi29 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 17:37
          Prywatnie, na pierwszej wizycie zapłacilam 150 zł i dość dużo się nachodziłam, bo owulacja dość późno się pojawiła (5 lat temu to było, nie wiem jakie teraz są stawki).
    • plater-2 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 14:29
      Mozna mierzyc temperature, sporzadzic wykresy i zdiagnozowac zawczasu np. niewydolnosc cialka zoltego.

oplodnosci.pl/index.php/plodnosc
      • lovestsebastian Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 15:12
        Dzieki, na monitorng tez sie wybiore
    • awesome810 bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 15:30
      zażądał potomka, najpóźniej na święta.
      Zaraz będzie pytała jak przyspieszyć rozwój ciąży big_grin
      Ewentualnie, okaże się że jemu chodziło wyłącznie o synów/córki.... zawsze coś nie tak wink
      • lovestsebastian Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 15:38
        dlaczego jakies dziwne posty piszecie? czy ja kiedykolwiek pisalam ze mam bogatego narzeczonego? napisalam ze mam pracoholika i czy ktoras jest w takiej sytuacji. I dziwne bo w ogole nie na temat.
        • kk345 Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 15:40
          Najgorsza opcja-niebogaty pracoholik, który w dodatku planuje pięcioro dziecibig_grin
          • panikara_28 Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 15:59
            Najgorsza opcja to by było, jakby nie miał bidetu tongue_out
        • asmarabis Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 15:56
          A nie wolisz tego rzucic i znalezc sobie bogatego? Twoje watki beda o wiele ciekawsze!!!!
        • panikara_28 Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 15:56
          Możesz zrobić monitoring, ja ostatnio byłam, pęcherzyk pękł. Teraz czekam żeby zrobić test.
          Jeden cykl - co to jest wink nie wiem, ile masz lat, ale nie powinnaś się tak nakręcać.

Nie śledzę Twoich wpisów, ale zastanawia mnie, skąd u Ciebie taki pośpiech na tę ciążę? Bo staż macie chyba niewielki? On jest obcokrajowcem - Żydem?
          • lovestsebastian Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 17:41
            Nie nie jest zydem. Staz mamy 2letni wiec nie najmniejszy.
            • kk345 Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 18:20
              To dopisz jeszcze, ile czasu w ciągu tych dwóch lat spedziliście razembig_grin
              • zuleyka.z.talgaru Re: bogaty narzeczony chyba 31.05.15, 18:33
                Kilka weekendów jak jej chłop dostał przepustkę z Izraela tongue_out
    • melancho_lia Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 16:05
      Laska wyluzuj. Z takim nastawieniem to w zyciu nie zajdziesz. Jeden cykl to nic, 6 cykli to nic. Po 12 mozna zacząć sie martwic.
      W pierwszą ciążę zaszłam w 7 cyklu, bez napinki. Mialam 23 lata. W druga trafiliśmy w 1 cyklu (zdziwiłam sie, bo nastawiałam sie ze będzie dluzej). W trzecia zaszlam mając 33 lata, po 10 miesiącach. Tez bez napinki bo to norma jest.
      Moha rada- wyluzuj, nie myśl tyle i bądź spontaniczna.
    • nangaparbat3 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 17:56
      Myślę, że powinnaś pójść do dobrego psychoterapeuty. Jest w Tobie tyle lęku, że przeszkadza Ci to w codziennym funkcjonowaniu. Tak się nie da, zadręczysz siebie i bliskich.
      Równie dobrze (a nawet lepiej) działa religia, jesli się naprawdę wierzy.
      Nie wiem, co jest dla Ciebie lepsze, ale jedna z tych drog (albo obie) wydają mi się niezbedne.
      • lovestsebastian Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 17:59
        Jestem pod kontrola psychoterapeuty, bo przechodzilam 3 lata temu depresje bez nawrotow, jednorazowy epizod. Bralam tabletki przeciwlekowe i depresyjne rok czasu teraz w zyciu codzinnym lekow nie mam. No poza samolotami i teraz nakrecam sie ciaza, a pozniej pewnie bede sie bala czy wszystko jest dobrze w ciazy.
        • zuleyka.z.talgaru Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 18:20
          A potem się będziesz bała, żeby Cię ten izraelita nie wywalił z chaty.
        • nangaparbat3 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 18:33
          No właśnie, a jak juz urodzisz, bedziesz gotowa czuwać nad dzieckiem dzień i noc bez przerwy.
          Z ciążą to jest tak - nie wystarczy byc zdrową, trzeba jeszcze choć troche wyluzować i zapomnieć o ciązy. Mialam koleżankę, ktorej po dwoch latach badań powiedzial stary lekarz rozkladając ręce: ja już tylko mogę doradzic, żeby zmieniła pani pracę - zmienila, a po dwóch latach wrocila, szczęśliwa mama. Moja siostra - też po dwóch latach starań i badań - miała termin w szpitalu na jakieś bardzo inwazyjne badanie (chyba drożności jajowodow), miala się zglosić po okresie, ale ten wlasnie okres już sie nie pojawił. No i znam calą masę kon=biet zachodzących w ciąże po zaadoptowaniu dziecka, a takze jedną, ktora zaszla po przygarnieciu psa.
          Tak to działa.
          A ponieważ w naszych czasach dominuje nastawienie zadaniowe do wszystkiego, co tylko mozliwe i niemożliwe, jakieś 40% par 10 lat temu potrzebowało wspomagania (ide o zaklad, że teraz więcej).
          Piszesz, że 1 cykl - i nic.
          A ja Ci na to powiem: TYGRYS.
          Najdoskonalsza maszyna do zabijania. Kły, pazury. Potrafi skakać na wysokość 5 metrów (ile metrów ma pokoj, w ktorym siedzisz?) i na odleglość 9 metrow. Widzi w ciemnościach i świetnie pływa. Moja przyjaciolka, biolozka, twierdzi, ze jeden na osiem atakow tygrysa konczy sie sukcesem. Wikipedia pisze o stosunku 1 do 10/20.
          Masz prawo do niezachodzenia w pierwszym drugim a nawet dziesiątym cyklu.
          Nic sie nie musi udac OD RAZU.
          I koniecznie zajmij się czymś innym, niezwiazanym z ciążą.
          Będzie dobrze smile
          • pani.mysz Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 19:12
            Nie, to tak nie działa.
            To były kobiety subfertylne, nie niepłodne i zaszłyby w ciążę i tak, niezależnie od adopcji i psa.
            Powtarzając mit blokady psychicznej składasz odpowiedzialność za niepłodność na barki kobiety.
            • nangaparbat3 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 19:25
              A w takiej sytuacji jaka opisuje Autorka wątku - to na czyich barkach ta odpowiedzialność spoczywa?
              I niestety jest jak jest - jak cżlowiek się napina ponad wszelką miarę, to nic sie nie udaje, tak po prostu jest.
              • kalina_lin Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 20:07
                A w jakiej niby sytuacji jest autorka wątku? NIe rozumiem pytania o odpowiedzialność, przecież nic się nie dzieje.
              • zuleyka.z.talgaru Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 20:41
                E tam, ja miałam mocny focus na ciążę - zaszłam, poroniłam, odczekałam dwa mce (lekarz kazał trzy) i zaszłam znów i za chwilę rodzę. Ale miałam fizia strasznego na tym punkcie (chciałam się wyrobić do 30stki) więc wg. wszelkich prawideł powinna nastąpić blokada na cały okres fiziowania i nici z ciąży.
                • mum2004 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 21:15
                  Ale blokada może wystąpić a nie musi. Przecież wiadomo ze stres nie służy płodności.
              • pani.mysz Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 23:38
                W sytuacji autorki wątku odpowiedzialność za niepłodność nie spoczywa na nikim, bo nie ma mowy o niepłodności po JEDNYM! cyklu starań.
              • pani.mysz Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 23:39
                I jakby było jak piszesz to by nie było dzieci z gwałtów.
                Akurat w Polsce istnieje już grupa psychologów leczenia niepłodności, w wielu krajach to nawet obowiązek przy in vitro i mit blokady psychicznej umarł dawno temu. Bo to była kwestia subfertylności i dziś medycyna to wie.
                • nangaparbat3 Re: sprawdzic plodnosc 01.06.15, 17:46
                  A z czego niby sie bierze subfertylność?
                  w końcu o zwiazku gosp. hormonalnej ze stresem i w ogole stanem psyche też wiadomo, od pradziejów, i nikt nie zdolal tego podważyć, na odwrot.
                  Oczywiscie że nikt tu nie jest "odpowiedzialny", w ogole rozpatrywanie "odpowiedzialności" w kwestii zachodzenia w ciąże jest mi obce. Natomiast robienie miliona badań po pierwszym nieuwieńczonym ciążą cyklu wspiera wyłącznie kiesę lekarzy i laborantów.
          • lovestsebastian Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 22:49
            Dzieki za cenne wskazowki, ja wlasnie taka jestem, ze chce wszystko tu i teraz smile rozgryzlas mnie
            • kk345 Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 22:59
              To jeszcze się pochwal, jak załatwiłaś w niedzielę tego psychiatrę?
            • klamkas Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 23:27
              Jak dziecko nie będzie chodzić w 10 miesiącu to też będziesz potrzebować leków uspokajających, bo ty musisz tu i teraz? A wcześniej - jak się nie będzie chciało urodzić zgodnie z terminem wyznaczonym w I trymestrze - psychotropy, czy cesarka, bo drań nie chce dać zadość twojej potrzebie "tu i teraz"?

Przeszłam przez psychiatrę w ciąży i po porodzie. Ale jakbym prezentowała to co ty, to mój mąż raczej nie chciałby mieć ze mną dziecka ;p.
              • nangaparbat3 Re: sprawdzic plodnosc 01.06.15, 17:48
                Przecież to typowe dla pokolenia Y czy Z czy jakie to tam teraz, trzeba przywyknąć.
    • kalina_lin Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 18:18
      Piszesz, że hormony masz w normie - które konkretnie badałaś?
      Można zbadać rezerwę jajnikową (AMH, FSH) wtedy mniej więcej wiadomo ile tej płodnosci jeszcze zostało.
      Średni czas starań o dziecko u pary nie mającej problemów z płodnością to ok. 6 miesięcy.
    • klamkas Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 21:46
      A byłaś ty kiedy u ginekologa? Wiesz co to cykl miesięczny? Znasz chociaż odrobinę swój organizm i jego mechanizmy? Bo robisz wrażenie kogoś, kto ma 15 lat i romantycznie zamarzył o daniu potomka ukochanemu już i natychmiast, zanim ten się rozmyśli.
    • vocativa Re: sprawdzic plodnosc 31.05.15, 23:13
      Możesz jeszcze pójść na monitoring cyklu na USG, żeby lekarz powiedział Ci jak rozwija się pęcherzyk, kiedy najprawdopodobniej nastąpi owulacja i kiedy jest optymalny moment na podjęcie współżycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka