Dodaj do ulubionych

Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense

31.05.15, 22:01
Za 2 tyg będę we Francji, przy okazji 1 dzień w Paryżu, ponieważ byłam już 2 razy na zwiedzaniu zabytków nie zamierzam nigdzie łazić po muzeach, szczególnie że niestety z kasą nie będzie dobrze a wstęp = ojro. Plan jest taki, że chcę wjechać na wieżę, ewentualnie połazić w pobliżu. Z ostatniego pobytu pamiętam, że niesamowicie mi się podobało La Defense i pomyślałam żeby tam pojechać i pochodzić. Czy jest to realne ? Bo z tego co pamiętam to było to w uj daleko i ponoć już poza granicami właściwego Paryża ? Czas jest pewnie gdzieś ok 10-12 godzin, miejsce startu, określone enigmatycznie jako - CENTRUM Paryża wink Myślę, że na bank w którymś momencie dnia będę przy wieży i jak już odstoję swoje w kolejce do kasy to potem tam pojechać, da się stamtąd ? (z tego co wyczytałam to linia metra 1) Jaka ewentualnie cena biletu ?
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:08
      www.ratp.fr/fr/ratp/c_20585/titres-tarifs/
      • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:20
        No dzięki ale raczej ta strona niewiele mi pomoże skoro nie znam Paryża wink Natomiast z tego co widzę to faktycznie ta linia nr 1 jedzie do La Defense, problem w tym że nie wiem czy którykolwiek z jej przystanków znajduje się przy wieży ewentualnie w zasięgu spaceru piechotą www.ratp.fr/informer/pdf/orienter/f_plan.php?nompdf=m1&loc=reseaux
    • zemfira_ Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:14
      La Defense nie jest daleko, spokojnie dojedziesz. Nie wiem po ile teraz są bilety , ale chyba nie więcej niż 2 euro.
      • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:22
        To pocieszające bo na jednej ze stron wyczytałam że 10 E. pytanie czy któryś z przystanków linii nr. 1 jest w pobliżu wieży. chyba najbliżej będzie Łuk Triumfalny ?
        • aqua48 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:28
          wioskowy_glupek napisała:

> To pocieszające bo na jednej ze stron wyczytałam że 10 E. pytanie czy któryś z
          > przystanków linii nr. 1 jest w pobliżu wieży. chyba najbliżej będzie Łuk Triumf
          > alny ?

Pod Łukiem (Charles de Gaulle Etoile) musisz przesiąść się na 6 w kierunku Nation i wysiąść na piątym przystanku Bir Hakeim. Stamtąd masz jeszcze parę minut na piechotę pod wieżę ceprostradą.
        • salinas Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:30
          www.ratp.fr/plan-interactif/
          Metrem paryskim bardzo łatwo jest się poruszać. Bilety : www.e-francja.eu/bilety-paryz.php
        • bi_scotti Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:34

> To pocieszające bo na jednej ze stron wyczytałam że 10 E. pytanie czy któryś z
          > przystanków linii nr. 1 jest w pobliżu wieży. chyba najbliżej będzie Łuk Triumf
          > alny ?

Na Charles de Gaulle/Etoile mozesz zmienic linie #1 (La Defense) na linie #6 (kierunek: Nation), ktora Cie wezmie do Bir-Hakeim, najblizszej stacji do wiezy - easy smile Jak chcesz isc piechota, to lepiej linia # 1 dojechac do stacji Roosevelt i przejsc przez Alma na druga strone rzeki. Bonne chance smile
      • aqua48 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:25
        Od centrum to koło 30-40 minut, linią metra 1. Cena biletu to 1.80 Euro - w jedną stronę. Za darmo masz też zwiedzanie Petit Palais, Musee Carnavalet, Musee Victor Hugo Bazylikę Sacre Coeur - warto też wdrapać się schodami na Montmartre pogapić się na panoramę Paryża i połazić po okolicznych uliczkach (dla mnie lepsza atrakcja niż wieża Eiffela za pieniądze),a ceprostrada ta sama co pod wieżą.
        • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:50
          Byłam, mało nie umarłam po drodze na tych schodach xD Kolejne podejście robiłam kolejką smile Widok faktycznie piękny !
    • princesswhitewolf Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:31
      a nie lepiej kupic bilet na City Tour czy Hop on autobus i zwiedzic w ciagu 2-3 godzin wszystko. Mozna wylezc z autobusu i poogladac konkretne zabytki i wlezc w kolejny.

la Defence mozesz zaliczyc osobno bo tam tours nie jezdza. Ale bo ja wiem czy to taka atrakcja...
      • aqua48 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:32
        princesswhitewolf napisała:

> la Defence mozesz zaliczyc osobno bo tam tours nie jezdza. Ale bo ja wiem czy t
        > o taka atrakcja...

No, jednak atrakcja. Przy zachodzie słońca...
        • princesswhitewolf Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:44
          nJak ktos chce ogladac odbijajacy sie w budynkach zachod slonca to no dobra, moze i byc...
      • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:46
        To ciekawe muszę obczaić ile to kosztuje
        • princesswhitewolf Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 01.06.15, 00:02
          naprawde warto jesli masz ograniczony czas. Wliczone sa tez przejazdzki po Sekwanie. A tak musialabys osobno placic.
    • valtho Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:34
      To nie jest daleko! Z okolicy Wieży Eiffla chyba wygodniej wejść na Trocadero i przespacerować sie do Łuku Triumfalnego (miły spacer), a stamtąd 1 na La Defense (nie RER, tylko metrem) do Grand Arche.
      • aqua48 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:38
        valtho napisała:

> To nie jest daleko! Z okolicy Wieży Eiffla chyba wygodniej wejść na Trocadero i
        > przespacerować sie do Łuku Triumfalnego (miły spacer)

Ale pod górę i około 30-40 minut.
        • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:52
          Właśnie zobaczyłam ten plac Trocadero, tam chyba nie byłam wydaje mi się że chyba tą drogę wezmę albo przez stachę Roosevelt.
          • aqua48 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:59

> Właśnie zobaczyłam ten plac Trocadero, tam chyba nie byłam wydaje mi się że chy
            > ba tą drogę wezmę albo przez stachę Roosevelt.

Plac jest piękny, idź sobie od Łuku Kleberem prosto w dół. I patrz do tyłu co jakiś czas..

• salinas Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:35
      Bilet na Wieżę Eiffla kup online w Polsce. Unikniesz podwójnej kolejki, raz do kasy a dwa do wejścia na wieżę.
      • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:39
        Dzięki za wszystkie rady smile Salinas, nie mogę bo ja dokładnie nie wiem o której tam dotrę a to pewnie trzeba na jakąś godzinę ?
        • aqua48 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 22:42
          To lepiej wejdź na Łuk, widok też fajny.
          • bi_scotti Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 23:15
            Za 2 tygodnie to bedzie polowa czerwca, jeszcze nie taki top season, kolejki po bilety nie powinny byc jakies zabojcze - no worries smile Tylko pilnuj sie przed pickpockets! Chyba w zeszlym tygodniu byl jednodniowy strajk obslugi wiezy domagajacych sie wiekszej obecnosci policji/lepszego security, bo pracownicy nie moga sobie poradzic z mafia kieszonkowcow sad Cokolwiek by nie powiedziec, ze wieza kiczowate etc. to jednak zawsze cool, eh wink Cheers.
            • mikams75 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 01.06.15, 00:29
              ja bylam w lutym - kolejka ogromna!
              Ale mozna wejsc piechota na ktores tam pietro (akurat do schodow nie bylo kolejki) i tam rowniez bez kolejki kupic bilet na sama gore i wjechac winda bez czekania.

da defence jest fajne - w informacji za darmo mozna wziac mapke okolicy z wyznaczona trasa do zwiedzania - polecam. Jechalam metrem, ale juz nie pamietam jak i za ile.
              • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 01.06.15, 00:36
                I umrzeć po drodze xD na zawał przynajmniej w moim przypadku
                • mikams75 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 01.06.15, 12:56
                  eeej no, ja ani wysportowana, ani najmlodsza i z nadmiarem kg a spokojnie dalam rade a obok dzielnie maszerowala 6-latka.
    • joa66 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 31.05.15, 23:29
      Szkoda, że za 2 tygodnie. Pod koniec czerwca fajne koncerty jazzowe przy La Defense smile
    • ingryd Moja skromna rada 01.06.15, 21:43
      Zarzuc pomysl wiezy i la défense, wypozycz w najblizszej biblotece spacerownik po paryzu i wybierz sobie jakas fajna trase spacerowa. Zaplacisz zero euro, i zachwycisz sie do bolu.
      To miasto jest maagiczne i naprawde szkoda marnowac czasu (szczegolnie na la défense).
      Tak ad hoc polecilabym lazenie wzdluz wody np, czyli sekwany, lub kanalu saint martin, lub szlajanie sie w les marais, albo moze goûte d'or coby poznac inny wymiar metropoli wink
      Bonne route !!!
      • boo73 Re: Moja skromna rada 02.06.15, 12:18
        La defense - nic ciekawego, lepiej pożyczyć rower i pojeździć po mieście. Kolejka do wieży będzie na klika godzin stania, online można na konkretny dzień i godzinę bilet kupić.
    • ruda_henryka Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 02.06.15, 13:11
      La Defense to raczej dla miłośników architektury końca ubiegłego wieku. Dojeżdża się łatwo metrem. Sam łuk robi niezłe wrażenie z bliska - jednak cała dzielnica jest raczej nijaka. Na łuk można wjechać windą na dach i tam oglądać Paryż z innej perspektywy, bo La Defense jest ścisłą osiową kompozycją urbanistyczną powiązaną z centrum Paryża. Obok łuku jest jeszcze malutki nowoczesny kościółek jakiegoś znanego architekta i ogromne centrum handlowe ze sklepem auchan na 3 kondygnacjach - więc jak chcesz coś dobrego kupić to można tam zajrzeć - sam dział z serami miał tam wielkość przeciętnego polskiego Lidla, z szampanami było podobnie smile)) Samo zwiedzanie La Defense powinno ci zająć max 1,5 godziny. Poza ścisłym centrum w granicach metra warto jeszcze zobaczyć La Vilette ( też klasyka europejskiego postmodernizmu) albo spacer bulwarami od centrum mody i designu do biblioteki narodowej a potem kładką przez rzekę do Bercy - tam jest ładny park - to jeśli chodzi o nowoczesną część miasta jeśli cię interesuje wszystko w obrębie metra.
      • mikams75 Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 02.06.15, 13:37
        taras widokowy luku w la defence jest zamkniety
        • wioskowy_glupek Re: Znające Paryż - pytanie mam :) La Defense 16.06.15, 13:27
          Chciałam ematkom podziękować za instrukcje big_grin byłam dotarłam, nie zgubiłam się wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka