Dodaj do ulubionych

NOWE zalecenia

09.06.15, 13:00
W polskim Kościele obowiązują nowe zasady postępowania w sprawach o molestowanie seksualne: natychmiastowe zawieszenie podejrzanego o takie zachowanie i wszczęcie postępowania wyjaśniającego, pomoc duchowa, psychologiczna i prawna dla ofiary, konieczność poinformowania jej o możliwości oraz sposobach złożenia doniesienia o popełnieniu przestępstwa, współpraca z prokuraturą, a także obligatoryjne szkolenia dla duszpasterzy na temat nadużyć seksualnych

Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,18084267,Ksiadz_przyznal_sie_do_molestowania_dziewczynek__Chcial_.html#ixzz3cYs3an7d

Droga e-matko, pisze tylko po to, żeby mnie nie rozerwało, po tym jak to przeczytałam…
K…A !!!! mamy 2015 rok, a te zalecenia sa NOWE!
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:06
      Czyli nawet w dobrej inicjatywie znajdziesz coś złego....no cóż, można i tak.
      • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:09
        Ja ją rozumiem, bo to się naprawdę w głowie nie mieści. To tak, jakbyś nagle w przyszłym miesiącu przeczytała zapowiedź, że ktoś tam wprowadza zalecenia, aby nie zatrudniać dzieci w kopalniach. Wspaniale, ale dlaczego coś, co dla reszty jest oczywiste wprowadzono w cywilizowanym kraju dopiero teraz?
        • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:14
          Bo wcześniej nie było potrzeby.Teraz uważam ze też nie ma, zwyczajnie należy zachować sie po ludzku i zgodnie z prawem, księdza inne prawo niż zwykłego człowieka nie obowiązuje, nie jest nietykalny.Wystarczyło by odpowiednie organy egzekwowały wcześniej to co powinny.
          • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:28
            kozica111 napisała:

> Bo wcześniej nie było potrzeby.

To jest dopiero kuriozalne...
          • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:33
            nie było potrzeby???
            powiedz to dzieciom w Irlandii

Tfu.
            Tylko tyle mogę ci odpisać
            • martialis Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:52
              Wiesz froshko, kiedy czytam takie wypowiedzi takich osób jak kozica, mam głęboką nadzieję, że ich bóg jednak istnieje i jest sprawiedliwy i w związku z tym "wynagrodzi" ich za zamiatanie pod dywan krzywd tych dzieci, bo takie właśnie osoby są - moim zdaniem - odpowiedziane za to, że KK czuje się bezkarny.
          • lady-z-gaga Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:56
            księdza inne prawo niż zwykłego człowi
            > eka nie obowiązuje, nie jest nietykalny.

kpisz czy o drogę pytasz?

Wystarczyło by odpowiednie organy egze
            > kwowały wcześniej to co powinny.

organy kościelne na przykład? wink
            otóż one własnie dlatego nie egzekwowały, bo miały inne wytyczne
          • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:41
            kozica111 napisała:

... księdza inne prawo niż zwykłego człowieka nie obowiązuje, nie jest nietykalny...

A to nie pamiętasz już jak Rydzyk mówił publicznie na jakiejś konferencji czy spotkaniu, że jego prawo w Polsce nie obowiązuje, bo on jest katolikiem. Jak znajdę to wkleję linka (wiele razy widziałam to w tv).
            • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:23
              Nie mogę pamiętać bo ja Rydzyka nie oglądam i nie słucham,w przeciwieństwie do ciebie jak widać smile

• morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:26
                Zasadniczo z tego, co widzę to pamiętasz, oglądałaś i wiesz tylko te rzeczy, które ci pasują.
                • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:45
                  Jak patrzysz tak widzisz.
                  • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:47
                    Odnosi się to dokładnie do ciebie smile
              • asia-loi Re: znalazłam 09.06.15, 17:14
                kozica111 napisała:

> Nie mogę pamiętać bo ja Rydzyka nie oglądam i nie słucham,w przeciwieństwie do ciebie jak widać smile>

Ja też nie oglądam Rydzyka i nie słucham (Telewizja Trwam, Radio Maryja), nawet takiej telewizji nie mam w moim telewizorze, ale było o tym tak głośno w necie i wiele razy inne stacje to pokazywały (fragmenty), że udało mi się to zobaczyć (i to nieraz).

wyborcza.pl/1,75478,16852994,Ojciec_Rydzyk_w_Sejmie_do_KRRiT__Dogadajmy_sie__A.html
        • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:19
          morgen_stern napisała:

> Wspaniale, ale dlaczego coś, co dla reszty
          > jest oczywiste wprowadzono w cywilizowanym kraju dopiero teraz?

Kościół był zawsze lekko opóźniony.... Takie dziecko specjalnej troski w wielkiej cywilizacyjnej rodzinie.
          • panidemonka Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:22
            Bardzo narcystyczne dziecko specjalnej troski. Nie do wyleczenia.
            • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:31
              E, bez przesady, dziecko specjalnej troski nie umie tak dobrze zarabiać smile
              • gulcia77 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:33
                Dzieci specjalnej troski przez całe wieki były wykorzystywane przez własne rodziny do żebrania. Często zdarzało się, że były jedynym źródłem utrzymania, tak, że ten tego.. big_grin
                • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:37
                  gulcia77 napisała:

> Dzieci specjalnej troski przez całe wieki były wykorzystywane przez własne rodz
                  > iny do żebrania. Często zdarzało się, że były jedynym źródłem utrzymania, tak,
                  > że ten tego.. big_grin

O właśnie, cyganie do dziś dzień rączkę dziecku odrąbać potrafią, żeby tylko zasiłek był większy....
              • panidemonka Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:36
                Ale to dziecko potrafi. Taki rodzaj socjopatii.
      • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:14
        jaka k... dobra inicjatywa!!!!
        pomoc prokuraturze jest pieprzonym obowiązkiem od kilkudziesięciu lat! a k... zadośćuczynienie ofierze, nawet według tych tłustych katabasów obowiązuje o ponad 2000 lat...
        k... jakie nowe zasady????
        • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:16
          Skoro jest obowiązkiem to co syczysz? Ze instrukcja wydana...instrukcja nie jest żadnym obowiązkiem, dobra wola ze ktoś wydał i tyle.
          • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:21
            bo to k... oznacza potwierdzenie, że w tej przestępczej organizacji nie szanowało się prawa przez ostatnie dziesięciolecia...
            I k... nikomu z tego powodu nawet nie jest wstyd.
            Tylko bezczelnie pisze , że - no dobra , to od teraz mamy zalecenia, żeby szanować.
            To jest k... BEZCZELNOŚĆ!!!!
            • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:24
              Od tego są sądy i prokuratura by egzekwować i do szacunku zmuszać, pod zły adres puszczasz wiązanki.
              Jesteś chora z nienawiści, przykre to.
              • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:30
                Nie,
                jestem głosem normalnego obywatela, który nie jest w stanie normalnie zaakceptować, że jakakolwiek organizacja NIE ZAKŁADA Z GÓRY, ze będzie działała zgodnie z prawem i będzie to prawo szanowała. Tylko musi o tym specjalnie o tym pisać , nawet nie używając słowa : przypominamy, że : , tylko : dajemy nowe zasady.
                Szczególnie w sytuacji, kiedy sama o sobie mawia, że jest strażnikiem sumień. Ten poziom hipokryzji nie jest akceptowalny dla normalnego człowieka.
                Nie jestem chora z nienawiści, jestem normalna.
                • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:36
                  Owszem zakłada z góry i dlatego zalecenia są dopiero teraz, one nie są dlatego ze są potrzebne sa tylko po to by wyjść na przeciw osobom które maja problem z właściwym i nie zaburzonym postrzeganiem KK, jak widać efekt jest odwrotny.
                  • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:56
                    ????
                    Ty chyba żyjesz w innym świecie....

Poziom odjechania twojego postrzegania rzeczywistości od stanu faktycznego, jest dla mnie bariera nie do przekroczenia przy dalszej dyskusji...

• lady-z-gaga Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:58
                      To nie odjechanie, tylko tupet. Sztandarowa cecha polskiego kleru. A jacy pasterze, takie owieczki.
                  • gulcia77 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:03
                    Czy mogłabyś wyjaśnić co jest właściwym, a co zaburzonym postrzeganiem kościoła?
              • nihiru Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:40
                Kozica, naprawdę zaczynam Cię posądzać o robienie za piątą kolumnę antyklerykałów, bo straszne głupoty piszesz.
                Jakie są prawa i obowiązki "zwykłych" obywateli, sądów i prokuratury to wszyscy doskonale wiedzą.
                Tak samo jak Ty wiesz doskonale, że postępowanie Kościoła do tej pory było sprzeczne z tymi zaleceniami. Najczęstszą praktyką dotychczas było w pierwszej kolejności udawanie że nic się nie stało, a jak się nie dało - to wypieranie się i przenoszenie - po cichu - winnego do innej parafii.
                Dobrze że to się w końcu zmienia, niedobrze że dopiero teraz.
                • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:53
                  Chyba będę pisać drukowanymi bo jakieś jesteście niekumate; to na początek;

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14796685,Prof__Filar_o_karaniu_za_czyny_pedofilne__Ksiadz_jest.html
                  w formie gazetowej może dla niektórych bardziej przejrzystej...
                  KOŚCIÓŁ NIC NIE MUSIAŁ OD TEGO MAMY PRAWO POWSZECHNE!
                  • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:25
                    Aha aha, czyli jak przyłapano księżula na molestowaniu nieletnich to jak najbardziej zasadnym było przeniesienie go do innej parafii zamiast zgłoszenia faktu odpowiednim władzom?
              • martishia7 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:03
                W tym miejscu muszę się z Tobą zgodzić. Gdybym oczekiwała od organizacji, która w moim mniemaniu jest całkiem dobrze zorganizowaną grupą przestępczą, żeby była wzorcem przestrzegania prawa, o musiałabym dojść do wniosku, że mam coś z głową. To państwo jest od tego, żeby egzekwować przestrzeganie prawa, wszelkimi dostępnymi metodami nacisku. Jeżeli tego nie robi, to znaczy, że jest słabe.
                Btw, nigdy nie mieliśmy w PL takiego problemu z nadużyciami kleru jak w Irlandii i za o należą się podziękowania nieboszczce komunie. W Irlandii był patologiczny system opieki społecznej, który sprzęgał to co państwowe z kościelnym. U nas to był margines, na dodatek pod lupą państwa. Księży bezpieka też miała doskonale rozpracowanych.
                • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:07
                  w sumie masz racje...
                  Mam takie rozdwojenie, trochę mi jeszcze brakuje, żeby po prostu uznać ich za zwykłą mafie. Stąd tez miotanie się. Ale co raz bardziej mi przechodzi.
                  • gulcia77 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:14
                    Silna hierarchizacja, obowiązywanie omerty, długi proces wtajemniczania, "żołnierze" cywilni (w tym wypadku czytaj baranki boże), nakierowanie na obronę własnych interesów, korumpowanie i przenikanie struktur państwowych, zarówno na szczeblach lokalnych jak i ogólnopaństwowych. Wypisz wymaluj - zorganizowana grupa przestępcza. Cosa Nostra, Camorra i wiele innych również spełniało te warunki. Żeby było jeszcze zabawniej, powstały jako grupy broniące interesów dołów społecznych. Dokładnie tak, jak Chrystus i jego pierwsi wyznawcy.
                    • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:20
                      Niestety właśnie tak to wygląda, ładnie to wyłuszczyłaś.
                • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:26
                  martishia7 napisała:

> Btw, nigdy nie mieliśmy w PL takiego problemu z nadużyciami kleru jak w Irlandi
                  > i i za o należą się podziękowania nieboszczce komunie.

Nie byłbym taki pewien. To, że nie wypłynęło nie do końca świadczy o tym, że nie istniało. Takie rzeczy w ojczyźnie wielkiego papieża 1000 lecia? Siostry Bernardetty za to mamy doskonale przygotowane to wykonywania kaźni, znaczy kształcenia....
                  • martishia7 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:34
                    Też od razu pomyślałam o siostrze B., gdy to pisałam. Mimo wszystko wydaje mi się, że nie było aż takiego pola do nadużyć (fizycznych i finansowych), bo placówki kościelne to była kropla w morzu. Inna sprawa, że placówki nie-kościelne też miodnej opinii nie mają.
                  • baltycki Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:12
                    > To, że nie wypłynęło nie do końca świadczy o tym, że nie istniało.
                    "Jeśli nie ma dowodu, to jest bardzo poważna przesłanka, że taki dowód może istnieć…"
                    /Jacek Kurski/
                    • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:17
                      baltycki napisał:

> > To, że nie wypłynęło nie do końca świadczy o tym, że nie istniało.
                      > "Jeśli nie ma dowodu, to jest bardzo poważna przesłanka, że taki dowód może ist
                      > nieć…"
                      > /Jacek Kurski/

Jezeli nie widzisz różnicy we wnioskowaniu to z logiki pała. Siadaj!
    • mary_lu Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:08
      I to wszystko tylko dlatego, że widzą, że pali im się grunt pod nogami.

Wczoraj byłam w kościele na pogrzebie. Ksiądz kilka razy wyraźnie zwracał się do osób, przychodzących do kościoła okazjonalnie, że mają zacząć chodzić regularnie. Był to właściwie główny temat kazania. Nijak mający się do wcześniejszego czytania. Miałam ochotę roześmiać się w głos. A ile było osób, które po prostu stały albo siedziały, nawet nie udawały uczestnictwa we mszy...
      • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:11
        Tak im sie pali że kościoły pełne ludzi smile
        • mary_lu Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:12
          Ksiądz twierdził co innego.
          • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:15
            Trzeba było się rozejrzeć a nie wierzyć na słowo, zresztą chyba nie wierzyłaś skoro tak cie dusiło ze śmiechu, na pogrzebie dodam...
            • mary_lu Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:20
              To był pogrzeb prawie stuletniej osoby, która od dwóch lat bardzo się męczyła. Atmosfera nie była smutna.

W kościele większość osób dobrze znałam, przychodzą tylko na śluby, pogrzeby itp, nie z powodów religijnych, tylko rodzinnych. Tak jak ja.
              • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:25
                A skąd wiesz że "tylko" skoro sama bywasz sporadycznie? smile
                • mary_lu Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:31
                  Bo dobrze te osoby znam?
                  • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:38
                    Nawet siebie samego się dobrze nie zna, szczególnie w sferze duchowej a co dopiero innych ludzi.
                    • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:42
                      Siebie samej duchowo nie znasz? Czyli właściwie możesz być nawet ateistką, tylko jeszcze tego nie wiesz? wink Co ty wypisujesz smile
                      • panidemonka Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:47
                        Gubi się biedaczka. Próbuje bronić czegoś co jest nie do obronienia.
                        • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:36
                          Kwestia pewnej świadomości lub braku tej świadomości i trwania w samozadowoleniu.To trwajcie.
                          • gulcia77 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:40
                            Samozadowolenie to ja raczej widzę u cywilnych żołnierzy mafii kościelnej. U reszty osób, dopuszczających do głosu krytyczne myślenie - raczej wqrw na rzeczywistość.
                          • morgen_stern Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:45
                            Wzajemnie smile choć ze swej strony mam nadzieję, że czasy świetności tej instytucji mają się ku końcowi.
                • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:34
                  kozica111 napisała:

> A skąd wiesz że "tylko" skoro sama bywasz sporadycznie? smile

A to żadna tajemnica. Wystarczy sobie "wyguglać" ile osób jeszcze chodzi do kościoła w PL.\
                  Ze statysty kościelnych wynika, że coraz mniej, coraz mniej.

wyborcza.pl/1,75478,16301665,Wierni_odwracaja_sie_od_Kosciola__W_ciagu_dekady_dwa.html
                  • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:37
                    Nadmieniam, że najczęściej te co chodzą są w wieku podeszłym, więc maksymalnie do 10-20 lat naturalnie się wykruszą.
                    • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:42
                      gazeta_mi_placi napisała:

> Nadmieniam, że najczęściej te co chodzą są w wieku podeszłym, więc maksymalnie
                      > do 10-20 lat naturalnie się wykruszą.
                      >

Dodam jeszcze, że dzieci i młodzież chodzą, ponieważ rodzice im każą. Później jak już sami o sobie mogą decydować to wielu z nich przestaje chodzić do kościoła.
        • feel_good_inc Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:46
          kozica111 napisała:
          > Tak im sie pali że kościoły pełne ludzi smile

Oficjalne statystyki samego KRK pokazują stały spadek liczby wiernych w kościołach na przestrzeni ostatnich trzech dekad i nic nie wskazuje na zmianę tego trendu. I przypominam, że są to dane z niedzieli, na którą sukienkowi wszystkich miotłą zaganiają i w normalny dzień Tesco... znaczy niedzielę, wygląda to jeszcze gorzej smile
          pl.wikipedia.org/wiki/Dominicantes_i_communicantes_w_Polsce
          • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:38
            Co nie zmienia faktu że kościoły są nadal pełne ludzi, kiedyś były tłumy, teraz jest bardzo dużo.
            Możecie dalej zaklinać rzeczywistość jak z tymi wyborami i wygrana PO tylko co z tego smile
            • nenia1 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:53
              Ludzie zazwyczaj kopiują zachowanie otoczenia. Jesteś katolikiem i wierzysz w katolickiego Boga bo urodziłaś się i wychowałaś w katolickiej Polsce. Najpewniej gdybyś urodziła się nepalskiej rodzinie w Katmandu wierzyłabyś teraz w Śiwe. Nie ma co się podpierać ilością ludzi, bo większość jednak powiela to czym od narodzin nasiąka.
            • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:09
              W dużych miastach, w zwykłą "nie komunijną" niedzielę też?
        • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:28
          kozica111 napisała:

Skoro pełne to nie bójmy się wprowadzić finansownaia z odpisu od podatku....
          • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:40
            miliony dadza kase... dziesiatki milionów ludzi....
            • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:44
              froshka66 napisała:

> miliony dadza kase... dziesiatki milionów ludzi....

setki milionów nawet nie dadzą, będziemy mieli czarno na białym kto i ile...
              • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:46
                żartowałam...
                • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 15:02
                  froshka66 napisała:

> żartowałam...

wiem...
        • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:17
          kozica111 napisała:

Gdzie są pełne ludzi kościoły?
    • rosapulchra-0 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:18
      No i?

A nie trafia cię szlag, że prawo cywilne jest ciągle opóźnione w kwestii przestępstw np. w necie lub przez telefony komórkowe?
    • beataj1 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:42
      Lepiej późno niż wcale. Tylko czy zostanie to wprowadzone w życie.

Ale z drugiej strony faktycznie wyszło to trochę kuriozalnie.
      Coś na zasadzie (wymyślam) - nowe zasady MEN - nauczyciele nie mogą gwałcić dzieci... No niby racja- ale niesmak pozostaje...
    • yenna_m Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:46
      Zalecenia zaleceniami, a na górze i tak zamiata się to i owo (np wyczyny niejakiego arcybiskupa na literkę P.)
      • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:47
        yenna_m napisała:

> Zalecenia zaleceniami, a na górze i tak zamiata się to i owo (np wyczyny niejakiego arcybiskupa na literkę P.)

Chronili swoich pedofilii i chronić będą. Papież Franciszek też ma usta pełne frazesów, a jak przychodzi do czynów to czynów brak. Przykład z polskim abp Wesołowskim. Jak papież Franciszek obejmował swój urząd to mówił, że nie będzie chronił pedofilów, a w praktyce zrobił tak:

wyborcza.pl/1,75478,16301665,Wierni_odwracaja_sie_od_Kosciola__W_ciagu_dekady_dwa.html
        • asia-loi Re: prawidłowy link 09.06.15, 18:15
          asia-loi napisała:

> yenna_m napisała:
          >
          > > Zalecenia zaleceniami, a na górze i tak zamiata się to i owo (np wyczyny
          > niejakiego arcybiskupa na literkę P.)

>
          > Chronili swoich pedofilii i chronić będą. Papież Franciszek też ma usta pełne frazesów, a jak przychodzi do czynów to czynów brak. Przykład z polskim abp Wesołowskim. Jak papież Franciszek obejmował swój urząd to mówił, że nie będzie chronił pedofilów, a w praktyce zrobił tak:
          >
          wiadomosci.onet.pl/swiat/watykan-zajal-stanowisko-w-sprawie-ekstradycji-abp-wesolowskiego/cbcr3
    • marcelina4 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:47
      łaskawcy! o ile mi wiadomo współpraca z prokuraturą jest obowiązkiem każdego obywatela w obliczu popełnienia przez kogoś przestępstwa, a zatajanie faktów i utrudnianie śledztwa samo jest przestępstwem, a te bezczelne pasibrzuchy teraz łaskawie zalecają swoim zboczonym kolesiom przestrzeganie prawa
      to do tej pory prawo ich nie obowiązywało? są jakimiś nadludźmi?

zadośćuczynienie krzywdom należy się ofiarom z prawnego i moralnego punktu widzenia, ale nie wierzę żeby polski kościół jakieś odszkodowania płacił, nie te chciwe hieny
    • solaris31 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:47
      hehe, nie ma zaleceń - źle.

są zalecenia - też źle .

grunt, to zadowolić typową e-matkę big_grin
      • panidemonka Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:53
        Bo to są "nowe zalecenia." Wychodzi na to, że wcześniej nie obowiązywały. Nie obowiązywały czyli wolno było robić rzeczy, których teraz nowe zalecenia nie dopuszczają?
        • solaris31 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:07
          przy rychliwości KK trzeba się cieszyć, że jest coś nowego wink

a serio już mówiąc - co było w starych zaleceniach? bo cos byc musiało, skoro te zalecenia są nowe - czyli jakieś regulacje były - może tylko e-matka o tym nie wiedziała?

inną sprawa jest, jak to było przestrzegane, i tutaj już o żadnym usprawiedliwianiu nie ma mowy. kłopot w tym, że jak ktoś jest złym człowiekiem, to nie będzie przestrzegał ani starych, ani nowych zaleceń.
          • nenia1 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:18
            solaris31 napisała:

> przy rychliwości KK trzeba się cieszyć, że jest coś nowego wink

I to jest właśnie dziwne. Bo sensowniej by było gdyby instytucja będąca tak blisko Boga i mająca na podorędziu Ducha Świętego, który jak wiadomo powszechnie, "mocą swoją wieje", była w awangardzie, zwłaszcza gdy się z ambon głosi piękne słowa o moralności i prawdziwych wartościach, których brak w złym i niemoralnym świecie poza kościelnymi murami.
            Tymczasem najpewniej gdyby nie "zły" świat i jego oburzenie, kolejni księża dalej molestowaliby dzieci, i co szczególnie perfidne, robiliby to wykorzystując swoją funkcję i związane z nią skojarzenia. A Kościół dalej zamiatałby sprawy pod dywan, głosząc równocześnie "prawda nas wyzwoli".
            • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:05
              Na szczęście nasz proboszcz jest normalny, ma pełnoletnią kochankę i dwójkę dzieci z nią.
          • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:08
            Z tego co mi wiadomo, jednym z podstawowych założeń nauki na której opiera się KK jest zwykłe poczucie hmmm... Przyzwoitości. Każdy kiep, nawet niewierzący wie, że nie krzywdzi się ani nie molestuje. A jak tak niestety nie stanie należy winnego ukarać i zgłosić odpowiednim organom. Jezus Ch, przekręca się w grobie na to się wyczynia niby w jego imieniu uncertain i z jego imieniem na ustach.
            • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:59
              gazeta_mi_placi napisała:

Jezus Ch, przekręca się w grobie na to się wyczynia niby w jego imieniu uncertain i z jego imieniem na ustach. >

Jakby Jezus Chrystus był to już dawno by z nimi zrobił porządek. To co wyprawiają dostojnicy kościelni i brak kary za to świadczy o braku Boga. Te krzywdy i te łzy są od wieki wieków i będą jeszcze przez wiele wieków.
      • kozica111 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:40
        Bo to jest tak zwana schizofrenia antyklerykalna.
    • zuleyka.z.talgaru Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:47
      No, to teraz kler się będzie jeszcze bardziej maskować. Na rzeczywistą zmianę nie ma co liczyć.
    • czar_bajry Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 13:52
      Droga e-matko, pisze tylko po to, żeby mnie nie rozerwało, po tym jak to pr
      > zeczytałam…
      > K…A !!!! mamy 2015 rok, a te zalecenia sa NOWE!
      >

Nie bardzo rozumiem o co się pienisz? Kościół istnieje od 2000 lat i tam zmiany zachodzą bardzo niechętnie i powoli.
      Ja uważam iż należy być zadowolonym , że coś nareszcie drgało bo do tej pory zamiatano wszystko pod dywan i nie zauważano problemu.
      Ty z takich co zawsze znajdą dziurę w całym...
      • froshka66 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:02
        Ja uważam iż należy być zadowolonym , że coś nareszcie drgało bo do tej pory zamiatano wszystko pod dywan i nie zauważano problemu.
        Ty z takich co zawsze znajdą dziurę w całym...

jasssne
        Lenin kocha dzieci.. dlaczego , bo mógł zabić a nie zabił...
        ja mam sie cieszyć??
        ja szukam dziury w całym , bo u tych przestępców PRZECIEŻ ZMIANY ZACHODZĄ POWOLI...???

Kobiety czy wy w ogóle czytacie to co piszecie??????
    • mokotowianka1 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:00
      Czy w zaleceniach znajduje się OBOWIĄZEK powiadomienia prokuratury?
      • paskudek1 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:18
        nie wymagaj za wiele smile zmiany zachodzą powoli, za następne 30 lat doczekamy się "nowego zalecenia" smile
        • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:26
          Za następne 30 lat KK będzie miał marginalne znaczenie, "mohery" wymrą, a obecnie młodzi rzadko bywają religijni. I chwała Bogu.
          • paskudek1 Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:27
            obawiam się gazeto że nie masz racji. Nastroje się radykalizują i to w prawo niestety.
            • gazeta_mi_placi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:34
              Nawet katolickie portale (które nie lubią przyznawać się do porażek) mówią o dużym spadku powołań zakonnych. Wystarczy popatrzeć po dużych miastach, na moim bloku więcej niż połowa nie przyjmowała księdza. Brak chrztu i komunii dziecka nie powoduje już palpitacji serca w otoczeniu i rodzinie (za wyjątkiem wiekowej Babuni 80 plus, która i tak zaraz wykopyrtnie).
    • zuleyka.z.talgaru Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 14:16
      Ale to są zalecenia - jak sama nazwa wskazuje - można się dostosować albo i nie - więc polski kler raczej się NIE dostosuje bo to uderza w ich interesy.
    • natalia.nat Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 16:35
      Rozumiem, że istnieje sobie instytucja (KK), która wykorzystała pewną lukę duchowo-mistyczną ludzi - potrzebę wiary w życie po śmierci, w sens istnienia, w coś głębszego. No wiedzieli jak się ustawić i czerpać zyski nic nie robiąc. Można by rzec, wolny rynek. Mniej rozumiem ludzi, którzy tę instytucję utożsamiają z Bogiem, bo na pierwszy rzut oka widać, że Boga tam nie ma i nigdy nie było. Ale już nie rozumiem zupełnie państwa, które przymyka oko na nadużycia KK, nie kontroluje co się dzieje w tej instytucji oraz jej placówkach. Rodzicom raz dwa odbiorą dziecko z powodu biedy, a zakonnica może latami stosować przemoc i nikt się tym nie zainteresuje.
      • dyzurny_troll_forum Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:20
        natalia.nat napisała:

> Ale już nie rozumiem zupełnie państwa, które przymyka oko na nadużycia KK, nie ko
        > ntroluje co się dzieje w tej instytucji oraz jej placówkach.

Naprawdę nie wiesz czemu tak się dzieje?

KK pomaga umacniać i legitymizuje władzę, w zamian władza przymyka oko na wyczyny KK. Taka symbioza. Od zawsze KK oraz władza "świecka" jadą na tym samym wózku, a raczej na grzbietach biedaków naiwniaków....
    • ubaruta Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 17:28
      A co dzieje sie z Wesolowskim? Byl sadzony czy nadal grzeje gruby tylek u papcia w Watykanie?
      • asia-loi Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 18:17
        ubaruta napisała:

> A co dzieje sie z Wesolowskim? Byl sadzony czy nadal grzeje gruby tylek u papcia w Watykanie?

Nadal sobie siedzi w Watykanie i nic mu nie zrobią. Biskupi i wyżsi dostojnicy kościelni są poza prawem, a Wesołowski jest arcybiskupem. Do Gila się dobrali, ponieważ to zwykły ksiądz, więc go Watykan nie chciał chronić, zresztą od czasu do czasu jednego na pokaz muszą dać na pożarcie świeckiemu prawu.
    • ichi51e Re: NOWE zalecenia 09.06.15, 18:26
      Mnie tem bardziej ciekawi jakie byly stare zalecenia bo ze jakies byly to nie watpie i nie sadze zeby brzmialy zamyka. Usta i zacierac slady...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka