12.06.15, 21:45
Temat nie fajny,wiem.
Mojej córce (7 lat) zrobiła się brodawka tuż pod kolanem.Dermatolog zapisała płyn robiony wg recepty do smarowania 2x dziennie. Wszystko by było,tylko potwornie piecze i dziecko za każdym razem płacze. Znacie jakiś lek dostępny bez recepty,łagodniejszy?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Brodawka 12.06.15, 21:54
      Ale co masz na myśli pisząc "brodawka"?
      • hedna Re: Brodawka 12.06.15, 22:14
        tak powiedziała pediatra,a pózniej dermatolog
      • majenkir Re: Brodawka 12.06.15, 23:56
        Pewnie chodzi o kurzajke.
    • lucynda76 Re: Brodawka 12.06.15, 22:26
      Moje dziecko mialo brodawkę przy paznokciu u ręki. Chirurg dziecięcy zalecil smarowac kilka razy dziennie sokiem ze swiezego bakłażana - podobno sprawdzone i skuteczne. Jako, ze brodawka byla bolesna i umiejscowiona tak, ze przeszkadzala w codziennym funkcjonowaniu to licząc na szybszy efekt zdecydowałam się na płyn z apteki Verumal. Smarowalam tylko raz dziennie i to w czasie gdy mały spał. Po tygodniu brodawki nie było.
    • mikams75 Re: Brodawka 12.06.15, 22:30
      brodawek jest kilka rodzai i preparatow na to tez kilka z wyszczegolnieniem na ktore dokladnie.
      Smarujac zwroc uwage czy smarujesz sama brodwke czy nie maznie ci sie pol milimetra obok, bo zazwyczaj wtedy piecze. Wydaje mi sie jednak, ze te plyny musza byc nieco zrace zeby dzialaly uncertain
      Ew. mozna wyciac u dermatologa - raz i po krzyku.
    • anten_ka Re: Brodawka 12.06.15, 22:32
      Może posmaruj zdrową skórę wokół brodawki tłustym kremem lub wazeliną. Zapewne płyn jest żrący a zdrowa skóra jest niepotrzebnie narażona.
      Druga rada to zadzwoń do lekarza i powiedz mu to co napisałaś tu na forum. Być może tak nie powinno być i bez sensu maltretujesz dziecko.
    • mas.uka Re: Brodawka 13.06.15, 10:44
      Jeśli to kurzajka to kup maść cynkową i smaruj dookoła kurzajki tak żeby płyn nie rozlewał się na zdrową skórę. Można też zastosować smarowanie żółtym mleczkiem wydzielanym przez jaskółcze ziele, smarować kilka- kilkanaście razy dziennie- sprawdziłam, działa- ziele to bez problemu znajdziesz je na nieużytkach w mieście- możesz pozbierać więcej, włożyć w foliową torbę i trzymać w lodówce.
      Jeśli to nie jest kurzajka tylko np. mięczak zakaźny to w płynie którym smarujecie jest substancja drażniąca (np. ług sodowy) która ma sprowokować reakcję zapalną więc raczej nie da się jej zastąpić niczym łagodniejszym.
    • daisy Re: Brodawka 13.06.15, 21:28
      U nas wyleczone skutecznie i bezboleśnie olejem tamanu. Basenowe, na stopkach. Smarowaliśmy tylko raz dziennie, na noc. Pewnie jakby częściej, efekt byłby szybszy, chociaż i tak szybko zniknęły.
    • inguszetia_2006 Re: Brodawka 13.06.15, 21:42
      Witam
      Teraz kwitnie glistnik jaskółcze ziele. Zerwij, przełam i posmaruj jego żółtym sokiem brodawkę. Pamiętaj, że masz do czynienia z wirusem, który może zostać przeniesiony na twarz, rękę etc. Higiena przede wszystkim. A to glistnik we własnej osobie.
      https://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/201005/duze/glistnik--jaskolcze-ziele_2961273522162.jpg
      Pzdr.
      Ing
      • black-cat Re: Brodawka 18.06.15, 14:38
        Właśnie o nim napisałam. Zgadzam się, to najlepszy lek na kurzajkismile
    • hedna Re: Brodawka-pytanie jeszcze mam 18.06.15, 14:28
      Tak jak ktoś tu radził,smaruję dookoła wazeliną ijuż taknie piecze. Pytanie mam jeszcze w związku z tym pieroństwem. Czy to normalne,że w trakcie kuracji brodawka zmieniła kolor na biały?? Nie mogę się dodzwonić do lekarki,a chcę iść z córką do kontroli.
      • kota_marcowa Re: Brodawka-pytanie jeszcze mam 18.06.15, 14:35
        Domyślam się, że dermatolog przepisał coś, co ma tą brodawkę wypalić, ja bym zmieniła dermatologa i poszła do takiego, który humanitarnie w 5 minut załatwi sprawę ciekłym azotem.
      • nika222 Re: Brodawka-pytanie jeszcze mam 18.06.15, 14:40
        Normalne, tak właśnie powinno się robić.
    • black-cat Re: Brodawka 18.06.15, 14:37
      Ja w ubiegłym roku zwalczyłam 4 kurzajki na stopach mojej córki jaskółczym zielem. Nie wróciły, jedna była naprawdę duża. Akurat teraz jest sezon na to zielskosmile. Przesadź do doniczki, dwa razy dziennie smaruj kurzajkę żółtym sokiem, który pojawia się jak złamiesz łodyżkę. Trwa to nieco dłużej niż terapia np. Verumalem, ale kurzajki giną i nie wracają (ok. 3-4 tygodnie, miejsce smarować jeszcze tydzień po zniknięciu).
    • 1matka-polka Re: Brodawka 19.07.16, 08:19
      Najlepsze jest wymrażanie, chwilę poboli i po krzyku.
      https://wykurzyckurzajke.pl/wp-content/uploads/2015/07/zamrazanie-kurzajek-650x276.jpg
      • 1matka-polka Re: Brodawka 19.07.16, 08:23
        Znowu jakiś odkopany wątek.
    • figrut Re: Brodawka 08.10.16, 19:03
      Płyn acerin. Stosuje się go głównie na odciski, ale z brodawkami radzi sobie szybko i skutecznie.
    • mikams75 Re: Brodawka 08.10.16, 22:30
      i ci ludzie ze zdjec tak mieli zaklejone tasma usta i oczy przez dwa miesiace?
      Serio trzeba bylo wykopac watek, zeby to pokazac swiatu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka