Dodaj do ulubionych

Biedroń usunął Wojtyłę

22.06.15, 06:29
Robert Biedroń, prezydent Słupska, usunął portret papieża ze swojego gabinetu w kwietniu. Tłumaczył to chęcią zachowania świeckiego charakteru ratusza. Obraz trafił do mieszkańca Słupska, ten z kolei przekazał go dziś kościołowi. I to jest normalny kraj. Biedroń na komendanta Polski!
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 06:35
      też chcę takiego prezydenta😀
      • kozica111 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 06:41
        Leczy jakieś kompleksy.A ja nie chce smile
      • misiulekpysiulek Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 06:44
        saszanasza napisała:
        > też chcę takiego prezydenta😀

Ale antyk-acap chce komendanta a nie prezydenta.
        A może komedianta?
        • antyk-acap Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 06:47
          Nie. Takiego jak Piłsudski. Ten wiedział jak postępować chamstwem. Serią go, serią.
          • misiulekpysiulek Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:05
            antyk-acap napisał:
            > Nie. Takiego jak Piłsudski.

Ale nie wiem czy Biedroń by sobie poradził kierowaniem wojskiem.
            Bo on to raczej taki jest...ten tego...no delikatny jest. I mógłby się zacząć skupiać na kroju mundurów, czy fasonie fryzur wojskowych zamiast na czym innym.
            • antyk-acap Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:51
              Najlepszy oddział wojskowy w historii - złoty legion tebański - składał się wyłącznie z gejów.
              • misiulekpysiulek Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:56
                antyk-acap napisał:
                > Najlepszy oddział wojskowy w historii - złoty legion tebański - składał się wył
                > ącznie z gejów.

A to świetnie tłumaczy etymologię słowa "homofobia", czyli lęk przed homoseksualistami.
              • wioskowy_glupek Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 12:17
                A nieskalani Deanarys z eunuchów big_grinbig_grin coś w tym jest wink
              • riki_i Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 16:08
                Chyba wezme do sygnaturki te przegieta madrosc big_grin
            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:45
              misiulekpysiulek napisał(a):

> antyk-acap napisał:
              > > Nie. Takiego jak Piłsudski.

To jest jakiś pomysł. Obóz dla lewaków w Berezie Kartuskiej właściwie należałoby otworzyć od ręki.
    • kozica111 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 06:52
      Powiem szczerze, że nie widzę logiki w waszych ocenach jaki powinien byc prezydent.Z jednej strony ciągle hasła że ma być prezydentem wszystkich Polaków a z drugiej strony poklask gdy zostaje usunięty wizerunek honorowego obywatela Słupska... Przecież to bardzo jawna demonstracja mam was /tych którzy to obywatelstwo przyznali/ w nosie, bo ja papieża nie akceptuję /a nie akceptuje bo nie po myśli mi z jego linia oceny homoseksualizmu/, prywata ot co.
      • antyk-acap Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:04
        No właśnie nie. Bo co z uczuciami tych obywateli Słupska którzy Wojtyły nie lubią? Państwo ma być światopoglądowo neutralne.
        • milka_milka Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 20:56
          Nie istnieje coś światopoglądowo neutralne.
      • gulcia77 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 11:32
        Afera co prawda sprzed paru lat, ale twoja argumentacja może się przydać:
        www.gazetawroclawska.pl/artykul/721823,moj-reporter-czy-hitler-przestanie-byc-honorowym-obywatelem-wroclawia,id,t.html?cookie=1
        "Honorowych obywateli" wszędzie pełno, więc to żaden argument big_grin
      • woman_in_love w gabinecie wisiał tylko jotpe2, a nie wszyscy 22.06.15, 12:10
        honorowi, wiec slusznie ze wylecial. Mozna by powiesic honorowych na korytarzu, ale inni portetow nie maja, a kasy na nie nie ma, wiec...
      • anorektycznazdzira Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 20:36
        > poklask gdy zostaje usunięty wizerunek honorowego obywatela Słupska...
        Z takimi argumentami, to ja bym była na Twoim miejscu ostrożna, bo wiesz, honorowym obywatelem miasta Wrocławia został np. Adolf Hitler. A także Goering i Goebbels.
        Jeśli jesteś zdziwiona, to wyjaśniam, że była i jest procedura przyznawania, ale nigdy nie istniała żadna procedura odbierania. Tak czy inaczej, bycie honorowym obywatelem czegoś nie musi oznaczać z automatu, że wszyscy są tym faktem zachwyceni i, jak widzisz: na szczęście, nie ma przymusu dozgonnego wywieszania i trzymania wizerunków.
    • moofka Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 06:53
      A w zamian kogo powiesił? Końcite?
      • misiulekpysiulek Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:11
        moofka napisała:
        > A w zamian kogo powiesił? Końcite?

Raczej Szymona Niemca.

Od 2006 diakon Wolnego Kościoła Reformowanego w Polsce, działającej obecnie jako Zjednoczony Kościół Chrześcijański "niezarejestrowanej chrześcijańskiej grupy wyznaniowej"[4], do której w Polsce należy mniej niż 100 osób[5]. Od 9 listopada 2008 starszy pastor i członek Prezbiterium Generalnego Wolnego Kościoła Reformowanego[6].
        18 kwietnia 2010 w Seattle podczas I Dorocznej Konferencji Zjednoczonego Kościoła Chrześcijańskiego w Stanach Zjednoczonych Ameryki został ordynowany przez biskupa Davida Stronga na pastora i wyznaczony na Dziekana Misji Zjednoczonego Kościoła Chrześcijańskiego w Europie[7][8].
        21 kwietnia 2012 w Warszawie na Konferencji Generalnej Zjednoczonego Kościoła Chrześcijańskiego jednogłośnie w tajnym głosowaniu wybrany biskupem tego kościoła[9].
        25 sierpnia 2012 w Portsmouth został konsekrowany na biskupa kościoła przez Arcybiskupa Metropolitę Zjednoczonego Ekumenicznego Kościoła Katolickiego Terry'ego Flynna[10]. Jako swoje zawołanie przyjął łacińską sentencję Plenitudo Legis Amor Est, co się tłumaczy jako "Miłość jest doskonałym wypełnieniem prawa".

pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Niemiec_(dzia%C5%82acz_LGBT)
        • rosapulchra-0 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 08:12
          Są dość mocno skonfliktowani, więc raczej ta opcja nie przejdzie.
          • misiulekpysiulek Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 08:17
            rosapulchra-0 napisała:
            > Są dość mocno skonfliktowani, więc raczej ta opcja nie przejdzie.

W polityce różnie się dzieje. PiS był skonfliktowany z Lepperem i co?
            Kto się czubi ten się lubi big_grin
            • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 14:52
              Taaa, strasznie długo się "lubili", wyśmienity przykład.
      • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 15:44
        moofka napisała:

> A w zamian kogo powiesił? Końcite?
        >

Możesz mi powiedzieć, co ma wspólnego Biedroń z Conchitą? I dlaczego miałaby zastąpić zdjęcie papieża? Jak pragnę fiknąć, nie rozumiem twojego toku myślenia.
        • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:49
          > co ma wspólnego Biedroń z Conchitą?

Obaj epatują otoczenie dewiacjami seksualnymi.
          • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 15:36
            misiu-1 napisał:

> Obaj epatują otoczenie dewiacjami seksualnymi.

Sąd Najwyższy USA zrównał w prawach małżeństwa homoseksualne z tradycyjnymi, heteroseksualnymi.
            Homoseksualiści w Stanach Zjednoczonych odnieśli historyczne zwycięstwo.
            A ja, jako typowy lewak, ciesze sie z tego zwyciestwa.

• misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 18:22
              laquinta napisała:

> Sąd Najwyższy USA zrównał w prawach małżeństwa homoseksualne z tradycyjnymi,
              > heteroseksualnymi.

Cóż w tym dziwnego? Gangrena politycznej koszerności zaczęła się przecież właśnie od USA, w konsekwencji ucieczki z Niemiec do USA całej tzw. "szkoły frankfurckiej". Jeszcze trochę i zrównają w prawach "małżeństwa" międzygatunkowe. Wszak nieważny gatunek, ważne uczucie.
              • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 19:03
                misiu-1 napisał:

Jeszcze trochę i zrównają w prawach "małżeństwa" międzygatunkowe. Wsza
                > k nieważny gatunek, ważne uczucie.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym "wszak niewazny gatunek? Zdaje sie, ze krzyzowki miedzygatunkowe sa niemozliwe. Widzisz? Pan Bog sam o to zadbal. A Sodoma nie jest wynalazkiem szkoly frankfurckiej.
                A co do calej reszty. Moim zdaniem, wazne jest, by jak najwiecej ludzi zylo wg swoich potrzeb, pod warunkiem, ze nie krzywdza innych. Zwiazki homo w zaden sposob nie ograniczaja mojej wolnosci i mnie nie krzywdza, za to wprowadzaja pewna grupe ludzi zyjacych do tej pory na marginesie, w strefe glownego nurtu zycia. I to mi sie bardzo podoba.smile
                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 21:47
                  laquinta napisała:

> Nie wiem o co Ci chodzi z tym "wszak niewazny gatunek?

No tak. Z pewnością nie wiesz.

> Zdaje sie, ze krzyzowki miedzygatunkowe sa niemozliwe.

Krzyżówki pederastów także.

> A Sodoma nie jest wynalazkiem szkoly frankfurckiej.

Oczywiście. Ale pomysł, żeby głupi goje dziś wracali do tych starożytnych, obmierzłych praktyk, już tak.

> A co do calej reszty. Moim zdaniem, wazne jest, by jak najwiecej ludzi zylo wg swoich potrzeb,
                  > pod warunkiem, ze nie krzywdza innych. Zwiazki homo w zaden sposob nie ograniczaja mojej
                  > wolnosci i mnie nie krzywdza

Ależ owszem, tak. Tylko niektórzy są zbyt zindoktrynowani i zmanipulowani lewicową, goebbelsowską propagandą, żeby to dostrzec.

> za to wprowadzaja pewna grupe ludzi zyjacych do tej pory na marginesie, w strefe glownego
                  > nurtu zycia. I to mi sie bardzo podoba.smile

Oczywiście. Lewica, jak sama nazwa wskazuje, promotor wszelkiej lewizny, złodziejstwa, kłamstwa, wynaturzeń, niegodziwości i zbrodni, które dotychczas były marginesem, czyni z nich główny nurt życia. Ciekawe, czy będziesz miała odwagę powtórzyć, że Ci się to podoba, kiedy staniesz przed obliczem Stwórcy.
                  Tak, tak. Ja wiem, że Ty w Niego nie wierzysz. Też Mu tego wtedy nie zapomnij powtórzyć. big_grin
                  • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 23:15
                    misiu-1 napisał:

Ciekawe, czy będziesz miała odwagę po
                    > wtórzyć, że Ci się to podoba, kiedy staniesz przed obliczem Stwórcy.

Jak stane przed obliczem Stworcy, bede miala na swoja obrone tylko jedno - milosc blizniego, bo ja tak wlasnie te milosc rozumiem. Zupelnie inaczej niz Ty.
                    • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 06:46
                      laquinta napisała:

> Jak stane przed obliczem Stworcy, bede miala na swoja obrone tylko jedno - milosc blizniego,
                      > bo ja tak wlasnie te milosc rozumiem. Zupelnie inaczej niz Ty.

Sodomitom ich "miłość bliźniego" nie pomogła. Bo też miłość nie polega na bezwarunkowym popieraniu wszystkiego, co sobie bliźni zechce robić.
                      • antyk-acap Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 06:58
                        To wsadź sobie w pewien otwór ciała swego groźnego Boga. Bo tyle tylko możesz zrobić.
                      • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 10:26
                        misiu-1 napisał:

Bo też miłość nie polega na bezwa
                        > runkowym popieraniu wszystkiego, co sobie bliźni zechce robić.

Nie sadzcie, abyscie nie byli sadzeni.
                        Dopoki nie ma krzywdy, nie moja jest sprawa, kto kogo kocha. Homoseksualizm nie ma nic wspolnego z sodomia. Poza tym, ukaranie Sodomy i inne potopy, potwornosc tych zdarzen, przewyzsza wszystkie ludzkie bledy i grzechy. Ja patrze na slowa Jezusa, I chociaz dla mnie byl on jedynie lewakiem, to jednak, jak na tamte czasy, lewakiem wyjatkowym.
                        • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 11:10
                          laquinta napisała:

> Dopoki nie ma krzywdy, nie moja jest sprawa, kto kogo kocha.

Między postawą "nie jest moją sprawą, kto kogo kocha" a postawą "cieszę się, że pederaści skutecznie terroryzują społeczeństwo" jest duża różnica.

> Homoseksualizm nie ma nic wspolnego z sodomia.

Poza tym, że sodomia to właśnie homoseksualizm, oczywiście, że nie ma nic wspólnego.

> Poza tym, ukaranie Sodomy i inne potopy, potwornosc tych zdarzen, przewyzsza wszystkie
                          > ludzkie bledy i grzechy.

Wcale nie przewyższa. Jest sprawiedliwą zapłatą.

> Ja patrze na slowa Jezusa, I chociaz dla mnie byl on jedynie lewakiem, to jednak, jak na
                          > tamte czasy, lewakiem wyjatkowym.

W ogóle nie był lewakiem. Nie pochwalał zabijania, kradzieży, homoseksualizmu, rozpusty. Nie wciskał poglądu, jakoby człowiek był tyle samo warty (albo i mniej) co zwierzę.
                          • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 11:38
                            misiu-1 napisał:

> W ogóle nie był lewakiem. Nie pochwalał zabijania, kradzieży, homoseksualizmu,
                            > rozpusty. Nie wciskał poglądu, jakoby człowiek był tyle samo warty (albo i mnie
                            > j) co zwierzę.
                            >
                            Na pewno nie byl faszysta, czego o Tobie powiedziec nie mozna.
                            Ty nie masz nic wspolnego z Jezusem. Nie ma w Tobie milosci blizniego, nie ma milosierdzia, nie ma wybaczania. Wspolczuje Jezusowi, ze ma takich wyznawcow i rozumiem, ze jego eksperyment nie mogl się udac. Przez dwa tysiące lat niczego się nie nauczyliście. Nie masz prawa stawiac się na miejscu Boga i sadzic innych. Jezus tego nie robil.
                            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 11:59
                              laquinta napisała:

> Na pewno nie byl faszysta

Oczywiście. W ogóle zaliczanie go do lewicy, obojętnie - komunistów, faszystów, czy socjaldemokratów - jest błędem.

> czego o Tobie powiedziec nie mozna.

Ależ można. Bo ja się brzydzę lewizną bez względu na odcień.

> Ty nie masz nic wspolnego z Jezusem. Nie ma w Tobie milosci blizniego, nie ma
                              > milosierdzia, nie ma wybaczania.

Miłosierdzie i wybaczanie można okazać grzesznikom pokornym i skruszonym, a nie bezczelnie śmiejącym się w twarz.

> Przez dwa tysiące lat niczego się nie nauczyliście. Nie masz prawa stawiac się na miejscu
                              > Boga i sadzic innych. Jezus tego nie robil.

Bredzisz, koleżanko. Czy ja wystawiam komuś bilety do nieba albo do piekła? Negatywna ocena moralna nie oznacza "stawiania się na miejscu Boga". Jezus jak najbardziej dokonywał ocen moralnych. Nie zmiłował się na przykład nad handełesami w świątyni. O gorszycielach powiedział: "A kto by zgorszył jednego z tych maluczkich, którzy wierzą, temu lepiej by było, by zawiesić na jego szyi kamień młyński, a jego wrzucić do morza."
                              • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 12:12
                                misiu-1 napisał:

> Miłosierdzie i wybaczanie można okazać grzesznikom pokornym i skruszonym, a nie
                                > bezczelnie śmiejącym się w twarz.

A jak się to ma do słów Jezusa: "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią", czy też "Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi.
                                Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz!" ?
                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 14:28
                                  pepitka_cb napisał(a):

> A jak się to ma do słów Jezusa: "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią"
                                  > czy też "Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu
                                  > i drugi.
                                  > Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz!" ?

Ja rozumiem, że najwygodniej byłoby lewakom, gdyby mogli bez oporu obijać policzki chrześcijanom i jeszcze bezczelnie kłuć ich Jezusem, jeśli nie dość szybko nastawiają. Nic z tego.
                                  • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 15:36
                                    Tak jak najwygodniej pseudochrześcijanom wycierać sobie gęby tylko tymi wersami biblijnymi, które pasują im do założonej tezy.
                                    • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 15:58
                                      pepitka_cb napisał(a):

> Tak jak najwygodniej pseudochrześcijanom wycierać sobie gęby tylko tymi wersami
                                      > biblijnymi, które pasują im do założonej tezy.

To Ty sobie nimi wycierasz gębę. Ja Ci tylko sygnalizuję, że policzki były tylko dwa i już dawno się skończyły.
                                      • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:05
                                        Ja, w przeciwieństwie do ciebie, nie mam obowiązku kierować się zasadami zawartymi w Piśmie Św.
                                        • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:21
                                          pepitka_cb napisał(a):

> Ja, w przeciwieństwie do ciebie, nie mam obowiązku kierować się zasadami zawartymi w Piśmie
                                          > Św.

Nie wyobrażaj sobie, że zasady zawarte w Piśmie będą dla Ciebie tarczą. Nie przed Tobą będę odpowiadał ze stosowania się do nich, a moralne prawo do napominania ma tylko ten, kto się sam do nich stosuje, więc na pewno nie Ty.
                                          • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:25
                                            Jak widać, ty też nie big_grin
                                            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:39
                                              Toteż ja tu przecież nie używam cytatów z Biblii do napominania lewaków.
                                              "Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?"
                                              • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:56
                                                Ale przywołujesz swojego Stwórcę, więc nie dziw się takim reakcjom.
                                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:11
                                                  A skąd pomysł, że się czemuś dziwię? W wykonaniu lewaków moje zdziwienie wzbudziłoby tylko to, gdyby któryś zachował się przyzwoicie.
                                                  • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:19
                                                    Ach, przepraszam, Ty rzeczywiście niczemu się nie dziwisz. Nawet niegodziwościom opisywanym w Biblii i rzekomo usprawiedliwianym przez Boga.
                              • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 12:26
                                misiu-1 napisał:

O gorszycielach powiedział: "A kto by zgorszył jednego z tych m
                                > aluczkich, którzy wierzą, temu lepiej by było, by zawiesić na jego szyi kamień
                                > młyński, a jego wrzucić do morza."

Ale o 'nie sadzie, abyscie nie byli sadzeni" ciagle zapominasz. A ilu to "swiatobliwych " gorszycieli maluczkich, kaplanow kk, zawiazalo sobie kamien na szyi i rzucilo sie w morze? Czcze slowa, pustaka duchowa, zajmowanie sie bardziej grzechami bliznich niz swoimi, nierozumienie slow Jezusa - oto co soba reprezentujesz. Szkoda czasu na takie rozmowy.
                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 14:18
                                  laquinta napisała:

> Ale o 'nie sadzie, abyscie nie byli sadzeni" ciagle zapominasz.

Nie zapominam. Napisałem Ci wyraźnie, że ja nikogo nie sądzę. Ja tylko negatywnie oceniam takie, czy inne zachowania.
                                  Rozumiem, że jesteś za zlikwidowaniem kodeksu karnego i sądów?

> A ilu to "swiatobliwych " gorszycieli maluczkich, kaplanow kk, zawiazalo sobie kamien na
                                  > szyi i rzucilo sie w morze?

A co to ma do rzeczy? Wydaje Ci się, że czyjaś niegodziwość usprawiedliwia Twoją?

> Czcze slowa, pustaka duchowa, zajmowanie sie bardziej grzechami bliznich niz swoimi,
                                  > nierozumienie slow Jezusa - oto co soba reprezentujesz.

Pustosłowie. Puste, lewackie oszczerstwa, mające przykryć poparcie udzielane niegodziwości.

> Szkoda czasu na takie rozmowy.

Ja Cię do dyskusji nie zapraszałem. Wolna droga.
                              • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 12:48
                                "Ogłoszone we wtorek "Instrumentum laboris" powstało na podstawie odpowiedzi blisko stu episkopatów na ankietę o rodzinie, którą Watykan rozesłał po zaskakująco burzliwym synodzie z 2014 r. Część biskupów postulowała na nim dopuszczenie do komunii rozwodników w ponownych związkach, a także swoisty "ekumenizm" wobec związków innych niż małżeństwo katolickie. Chodziło im o dostrzeżenie dobra w trwałych parach żyjących bez ślubu, a nawet w homozwiązkach. Kościół wróci do tej tematyki na synodzie o rodzinie w październiku, po którym papież może zdecydować o reformach."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,18219117,Synod_o_rozwodnikach.html#ixzz3dyWXYPw8

Twoj kk wytraca Ci kija z reki.

• misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 14:21
                                  LOL.
                                  Ciemnocie wydaje się, że każdy, kto nie klęka przed pederastą i nie daje sobie wciskać lewackiej "narracji", musi należeć do kk. Ile razy już pisałem, że nie jestem katolikiem? Nie odrobiłaś lekcji, siadaj, niedostateczny.
                          • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 12:08
                            misiu-1 napisał:

>
                            > Poza tym, że sodomia to właśnie homoseksualizm, oczywiście, że nie ma nic wspól
                            > nego.

Serio? Wg słownika języka polskiego sodomia to «zboczenie seksualne polegające na uprawianiu stosunków płciowych ze zwierzętami»
                            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 14:32
                              Serio. Rozmawiamy o Sodomie i tamtejszej dewiacji, a nie o dzisiejszym, skrzywionym znaczeniu słownikowym.
                              • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 15:48
                                Wskaż fragment Pisma Św., w którym mowa jest o tym, że Bóg skazał Sodomię na zniszczenie właśnie za homoseksualizm.
                                A co do dewiacji, to pewnie masz na myśli fakt, że Lot zaoferował mieszkańcom Sodomy nachodzącym jego dom swoje dwie córki dziewice, aby tylko uchronić gości przed gwałtem? A może uważasz to za świetny sposób na zapobieganie aktom homoseksualnym?
                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:32
                                  pepitka_cb napisał(a):

> Wskaż fragment Pisma Św., w którym mowa jest o tym, że Bóg skazał Sodomię na zniszczenie
                                  > właśnie za homoseksualizm.

Bóg skazał Sodomę za tzw. "całokształt". Pogląd, jakoby w grę wchodził m.in. homoseksualizm, opiera się na żądaniu autochtonów, aby Lot wydał im swoich gości (mężczyzn wszak) celem "poigrania" z nimi.

> A co do dewiacji, to pewnie masz na myśli fakt, że Lot zaoferował mieszkańcom Sodomy
                                  > nachodzącym jego dom swoje dwie córki dziewice, aby tylko uchronić gości przed gwałtem?

Nie. Fakt, że zażądali wydania im mężczyzn.

> A może uważasz to za świetny sposób na zapobieganie aktom homoseksualnym?

To w ogóle nie jest żaden sposób. Na usprawiedliwienie Lota można podnieść to, że nie mając na podorędziu nieznanej wówczas broni palnej, która w tym przypadku byłaby najlepszym środkiem zapobiegawczym, miał ograniczone możliwości działania.
                                  • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:53
                                    > Bóg skazał Sodomę za tzw. "całokształt". Pogląd, jakoby w grę wchodził m.in. homoseksualizm

A więc nie tylko, skąd zatem wzięło się u Ciebie utożsamianie sodomii z homoseksualizmem?

To w ogóle nie jest żaden sposób. Na usprawiedliwienie Lota można podnieść to,
                                    > że nie mając na podorędziu nieznanej wówczas broni palnej, która w tym przypadk
                                    > u byłaby najlepszym środkiem zapobiegawczym, miał ograniczone możliwości działa
                                    > nia.
                                    >

Ha ha, chyba żartujesz? Usprawiedliwieniem dla Lota byłoby tylko i wyłącznie to, gdyby sam wypiął swój zadek chcą w ten sposób chronić swpich gości, jak i rodzinę.
                                    • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:08
                                      pepitka_cb napisał(a):

> A więc nie tylko, skąd zatem wzięło się u Ciebie utożsamianie sodomii z homoseksualizmem?

Stąd, że z tego właśnie powodu przyjęło się określać homoseksualizm mianem sodomii.

> Ha ha, chyba żartujesz? Usprawiedliwieniem dla Lota byłoby tylko i wyłącznie to
                                      > , gdyby sam wypiął swój zadek chcą w ten sposób chronić swpich gości, jak i rodzinę.

Następnym razem Pan Bóg na pewno spyta Cię o zdanie, co ma uznać komu za usprawiedliwienie. Tamtą razą musiał o usprawiedliwieniu Lota zdecydować samodzielnie, bo Cię jeszcze nie było. To się już na pewno nie powtórzy. big_grin
                                      • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:18
                                        misiu-1 napisał:

> Stąd, że z tego właśnie powodu przyjęło się określać homoseksualizm mianem sodo
                                        > mii.

Przyjęło się, czy misiu przyjął?

> Następnym razem Pan Bóg na pewno spyta Cię o zdanie, co ma uznać komu za uspraw
                                        > iedliwienie. Tamtą razą musiał o usprawiedliwieniu Lota zdecydować samodzielnie
                                        > , bo Cię jeszcze nie było. To się już na pewno nie powtórzy. big_grin

Pan Bóg mnie nie spyta, bo nie istnieje. To ludzie tacy jak Ty wymyślili sobie go m.in. po to, aby usprawiedliwiać największe podłości, np. takie, jak oddanie swoich córek gwałcicielom
                                        • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:54
                                          Od dawna masz te objawy?
                                          • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:58
                                            O, widzę, że brakło argumentów smile
                                            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 18:13
                                              Argumentów na co? Na Twoje urojenia? Na to potrzeba leków, a nie argumentów. smile
                                              • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 18:55
                                                Dobre sobie. Czlowiek, ktory wierzy w urojenia, nawet nie swoje wlasne, ale ludzi zyjacych tysiace lat temu, zarzuca innym urojenie i zaleca lekarstwa. I coz sie dziwic, ze zamiast siegnac do wiedzy naukowej o homoseksualizmie, siega do 'wiedzy' starozytnych plemion. No coz sie dziwic. A co z czarownicami, nie szkoda Ci, ze bezpiecznie po swiecie chodza?
                                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 19:17
                                                  laquinta napisała:

> I coz sie dziwic, ze zamiast siegnac do wiedzy naukowej o homoseksualizmie, siega do
                                                  > 'wiedzy' starozytnych plemion.

Ty też masz jakieś urojenia. Gdzie ja sięgam do jakiejś "wiedzy starożytnych plemion"? To zupełnie zbędne. Niezależnie od tego, co sądzono o tym w starożytności i od tego, co twierdzi współczesna, lewacka propaganda, homoseksualizm jest dewiacją seksualną.
                                              • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 19:08
                                                Ale konkretnie jakie urojenia masz na myśli?
                                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 19:21
                                                  Takie urojenia, że ktoś wymyślił sobie Boga, żeby usprawiedliwiać jakieś swoje podłości.
                                                  Historia ruchu lewicowego dowodzi, że usprawiedliwiać największe zbrodnie i ludobójstwa najłatwiej, jeśli zaprzeczy się istnieniu Boga.
                                                  • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 19:43
                                                    misiu-1 napisał
                                                    > Historia ruchu lewicowego dowodzi, że usprawiedliwiać największe zbrodnie i lud
                                                    > obójstwa najłatwiej, jeśli zaprzeczy się istnieniu Boga.
                                                    >

Chcesz powiedziec, ze przed powstaniem ruchu lewicowego 'najwieksze' zbrodnie nie istnialy?
                                                    Najwieksze zbrodnie mozna usprawiedliwic najlatwiej wiara w boga i czynieneim jego woli.
                                                    Mysle, ze ludzie sa zli, bo wierza w boga, ktory jest zly.

www.okiem.pl/leksykon/holocaust.htm
                                                  • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 21:11
                                                    laquinta napisała:

> Chcesz powiedziec, ze przed powstaniem ruchu lewicowego 'najwieksze' zbrodnie
                                                    > nie istnialy?

Oczywiście, że istniały zbrodnie. W swoim czasie także największe. Aż do czasu, kiedy lewica, swoimi ludobójstwami przebiła wszystko, co było kiedykolwiek wcześniej.

> Najwieksze zbrodnie mozna usprawiedliwic najlatwiej wiara w boga i czynieneim jego woli.

Można. Ale niekoniecznie trzeba. I lewica udowodniła to śpiewająco.

> Mysle, ze ludzie sa zli, bo wierza w boga, ktory jest zly.

Być może. Na przykład w takich złych bogów, jak Marks czy Lenin.
                                                  • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 21:34
                                                    misiu napisał:
                                                    > Oczywiście, że istniały zbrodnie. W swoim czasie także największe. Aż do czasu, kiedy lewica, swoimi ludobójstwami przebiła wszystko, co było kiedykolwiek wcześniej.

Czy to Twoim zdaniem w jakimkolwiek stopniu usprawiedliwia zbrodnie popełniane w imię boże?
                                                  • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 21:46
                                                    pepitka_cb napisał(a):

> Czy to Twoim zdaniem w jakimkolwiek stopniu usprawiedliwia zbrodnie popełniane
                                                    > w imię boże?

Nie. Ale odbiera lewakom moralne prawo do wspominania tamtych zbrodni. Tym bardziej, że zbrodnie popełniane w imię Boga nie miały uzasadnienia w Ewangelii, w odróżnieniu od zbrodni lewicy, wypływających wprost i bezpośrednio z lewicowej ideologii.
                                                  • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 21:55
                                                    Ja nie popieram żadnych zbrodni, motywacja nie ma dla mnie żadnego znaczenia. I boję się każdego fanatyzmu - wynikającego z jakiejkolwiek ideologii, również takiej, jaką reprezentujesz Ty.
                                                  • maslova Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 20:20
                                                    Historia dowodzi, że na przestrzeni wieków popełniano ogrom zbrodni z imieniem Boga na ustach, o wojnach religijnych chyba też coś-niecoś słyszałeś? Czyżby Twoja wiedza historyczna ograniczała się tylko do okresu komunizmu?
                          • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 15:06

> Poza tym, ukaranie Sodomy i inne potopy, potwornosc tych zdarzen, przewyzsza wszystkie
                            > ludzkie bledy i grzechy.

> Wcale nie przewyższa. Jest sprawiedliwą zapłatą.

Hm, Ty naprawdę uważasz swego boga za głupca i psychopate, albo sam jesteś glupcem i psychopata.
                            Gdyby Bog miał karac swoje stworzenie, bylby kompletnym debilem. Jak Twój bog może zabraniać zabijania, jesli sam zabija? Jaki to przykład dla czlowieka?

Ja gdybym miała wierzyc w Boga, to tylko takiego, który jest nieskonczona miloscia i dobrem, i który szanuje wolna wole człowieka, bo sam te wolna wole mu rzekomo ofiarowal. Ale gdyby Bog mialby być taki, jakim jest Twój bog, to niewart jest nawet jednego mojego westchnienia.
                            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 16:40
                              laquinta napisała:

> Hm, Ty naprawdę uważasz swego boga za głupca i psychopate, albo sam jesteś glupcem i
                              > psychopata.

Ja stawiam na trzecią ewentualność, zupełnie przez Ciebie przeoczoną. Że głupcem jest tu ktoś zupełnie inny. smile

> Gdyby Bog miał karac swoje stworzenie, bylby kompletnym debilem. Jak Twój bog może
                              > zabraniać zabijania, jesli sam zabija? Jaki to przykład dla czlowieka?

Słabiutko u Ciebie ze znajomością tematu. Powiedziałbym nawet, że nie masz o tym bladego pojęcia. Bóg zabrania mordowania. Nie zabrania karania śmiercią za ciężkie przewinienia. Prawo mojżeszowe przewiduje wiele sytuacji, w których zastosowanie miała kara śmierci. Nie ma więc żadnej sprzeczności w zagładzie Sodomy i Gomory.

> Ja gdybym miała wierzyc w Boga, to tylko takiego, który jest nieskonczona miloscia i dobrem, i
                              > który szanuje wolna wole człowieka, bo sam te wolna wole mu rzekomo ofiarowal.

Twoja ukształtowana lewacką propagandą postawa roszczeniowa jest komiczna. Albo Bóg jest, albo go nie ma. Jeśli nie ma, to choćbyś sobie go wymyśliła w najdrobniejszych szczegółach, dokładnie takiego, jakiego byś chciała, to on od tego się i tak nie stanie. Ale jeśli jest, to On nie potrzebuje Twojej łaski i nie będzie się dopasowywał do Twoich życzeń.
                              Wolna wola nie oznacza wcale, że możesz robić, co chcesz, bez ponoszenia konsekwencji swoich wyborów. "Zapłatą za grzech jest śmierć". (Rz.6:23). Jak chcesz, możesz wybrać śmierć. Bóg Ci w tym nie przeszkodzi. Gdybyś nie miała wolnej woli, byłabyś maszyną o zdeterminowanym zachowaniu, a nie człowiekiem.

> Ale gdyby Bog mialby być taki, jakim jest Twój bog, to niewart jest nawet jednego mojego
                              > westchnienia.

LOL
                              I powyższe zdanie jest najlepszym dowodem na to, co zasugerowałem w pierwszym akapicie.
                              • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 17:49
                                misiu-1 napisał:

> Słabiutko u Ciebie ze znajomością tematu. Powiedziałbym nawet, że nie masz o ty
                                > m bladego pojęcia. Bóg zabrania mordowania. Nie zabrania karania śmierci
                                > ą za ciężkie przewinienia. Prawo mojżeszowe

I to ma być znajomość tematu? Nauczono Cie jak malpke, jak papuge powtarzac słowa.
                                Jezus nauczal miłosierdzia, nauczal milosci. Kochaj nieprzyjaciol swoich. Nie mowil - zabijaj nieprzyjaciol swoich. Nie jesteś chrześcijaninem. Tacy ludzie jak Ty przynoszą na ten swiat nieszczęście, wlasnie tacy jak Ty.
                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 19:08
                                  Twoje ckliwe wyobrażenia o chrześcijaństwie pogłębiają tylko wrażenie ignorancji. Ile Ty masz lat, dziewczynko? Wygląda, jakbyś edukację religijną skończyła w okolicach drugiej klasy szkoły podstawowej. Zrozumiałe, że na tym etapie serwuje się nieco cukierkowy obraz chrześcijaństwa.
                                  Miłosierdzie, owszem, ale przecież nie dla wszystkich. W przeciwnym przypadku do kogo kierowane byłyby te słowa:
                                  "Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!" (Mt 25:41)?
                                  Wygląda na to, że lewacy najchętniej wpisaliby prawo do zbawienia do Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. big_grin
                                  • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 22:30
                                    misiu-1 napisał:

> Twoje ckliwe wyobrażenia o chrześcijaństwie pogłębiają tylko wrażenie ignorancj
                                    > i.

Twoja ignorancja dotyczaca Jezusa, poglebia tylko wrazenie, ze jesteś bezdusznym religiantem, niczym więcej.
                                    • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 22:52
                                      Napisz coś więcej. Nie żałuj sobie. Pretensje lewaczki do dyktowania Panu Bogu, co ma poprawić w swoim postępowaniu, żeby Go pokochała i do nauczania o prawdziwej naturze Chrystusa to lepsze niż Kabaret Moralnego Niepokoju.
                                      • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 28.06.15, 23:19
                                        Nie mam pretensji do Jezusa, tylko do Ciebie, ze smiesz nazywać siebie chrześcijaninem.
                                        Dla mnie Jezus nie jest Bogiem, ale Jego przebaczenie lotrom, którzy mu towarzyszyli w śmierci, było jednak wielka nauka. Co z tego, kiedy Jego wyznawcy maja te nauke w dooopie.
                                        No może nie wszyscy, miejmy nadzieje.

• misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 07:05
                                          laquinta napisała:

> Nie mam pretensji do Jezusa, tylko do Ciebie, ze smiesz nazywać siebie chrześcijaninem.
                                          > Dla mnie Jezus nie jest Bogiem, ale Jego przebaczenie lotrom, którzy mu towarzyszyli w
                                          > śmierci, było jednak wielka nauka. Co z tego, kiedy Jego wyznawcy maja te nauke w dooopie.
                                          > No może nie wszyscy, miejmy nadzieje.

LOL
                                          Jeśli chcesz dyskutować o chrześcijaństwie, to może zapisz się na jakąś podstawową katechezę, albo przynajmniej przeczytaj chociaż raz Nowy Testament. Bo wciąż wychodzą Twoje braki w edukacji, skutkujące kompletnym niezrozumieniem chrześcijaństwa. Nie łotrom przebaczył, tylko łotrowi. JEDNEMU. Temu skruszonemu. Nadążasz?
                                          • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 21:10
                                            misiu-1 napisał:

Nie łotrom przebaczył, tylko łotrowi. JEDNEMU. Temu skruszonemu. Nad
                                            > ążasz?

No, ale Ty Jezusem nie jesteś i wybaczać masz wszystkim, nikogo nie potepiac i nie osadzac. Taka jest nauka jezusowa dla Ciebie. A Jezus drugiemu lotrowi tez wybaczyl - bo przecież lotr nie wiedział co czyni, w myśl slow - wybacz im, bo nie wiedza co czynia. Ty natomiast siebie stawiasz ponad Boga i Jezusa w osadch i potępieniu. Dla mnie nie jesteś chrześcijaninem w zadnym, nawet najmniejszym stopniu. Ty używasz swojego Boga do potępiania innych. Dajesz zly przykład, zamiast dobrego. Ale oczywiście tego nie widzisz, bo masz belke w oku.
                                            • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 22:06
                                              laquinta napisała:

> No, ale Ty Jezusem nie jesteś i wybaczać masz wszystkim, nikogo nie potepiac i
                                              > nie osadzac.

Mało Ci jeszcze śmieszności? Będziesz dalej brnąć, pogrążona w egipskich ciemnościach, w nieznanym terenie i nabijać sobie guzy?
                                              Po pierwsze - Sodomę nie ja potępiłem, tylko sam Bóg. Skoro tak, to jestem przekonany, że to było sprawiedliwe. Po drugie - nakaz wybaczania swoim nieprzyjaciołom dotyczy tylko osoby doznającej krzywdy. Nie można wybaczyć w czyimś imieniu. Dlatego nie ma przeszkód w osądzaniu przestępstw, bo nie praktykuje się wydawania wyroków przez osoby bezpośrednio poszkodowane.

> A Jezus drugiemu lotrowi tez wybaczyl - bo przecież lotr nie wiedział co czyni, w myśl slow -
                                              > wybacz im, bo nie wiedza co czynia.

Głupota Twoich postów jest rozbrajająca. Słowa Chrystusa "nie wiedzą, co czynią" nie dotyczyły łotra, który dobrze wiedział, za co go ukrzyżowano, tylko żołnierzy, którzy krzyżowali Zbawiciela, myśląc, że jest łotrem podobnym do obu pozostałych.

> Ty natomiast siebie stawiasz ponad Boga i Jezusa w osadch i potępieniu.

Bredzisz, białogłowo. W którym miejscu się stawiam? Konkretnie, z uzasadnieniem poproszę. smile

> Dla mnie nie jesteś chrześcijaninem w zadnym, nawet najmniejszym stopniu.

A od kiedyż to lewacy wystawiają zaświadczenia o przynależności do chrześcijaństwa? To kolejny przykład Twojej postawy roszczeniowej. Ty to możesz o mnie powiedzieć co najwyżej, że nie jestem dobrym komunistą. big_grin

> Ty używasz swojego Boga do potępiania innych. Dajesz zly przykład, zamiast dobrego.
                                              > Ale oczywiście tego nie widzisz, bo masz belke w oku.

Bla, bla, bla..
                                              • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 22:49
                                                misiu-1 napisał:

> Po pierwsze - Sodomę nie ja potępiłem, tylko sam Bóg. Skoro tak, to jestem prze
                                                > konany, że to było sprawiedliwe

Ha ha Bog potepil Sodome. A dowod na to jakiś masz? Czy tylko swoja wiare? big_grin
                                                Witamy w swiecie mitow i basni.
                                                • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 23:47
                                                  laquinta napisała:

> Ha ha Bog potepil Sodome. A dowod na to jakiś masz? Czy tylko swoja wiare? big_grin
                                                  > Witamy w swiecie mitow i basni.

Dopierutko czyniłaś mi zarzuty, że nie dość dobrze (Twoim zdaniem) spełniam kryteria zawarte w tych "mitach i baśniach". To by znaczyło, że Twoje zarzuty nie mają innych podstaw niż osobiste animozje. big_grin
                                                  A tak generalnie, to ze swoją wiarą w marksizm-genderyzm, będący brednią o czystości spektralnej, jesteś ostatnią osobą, która mogłaby wyrzucać komuś wiarę w mity. smile
    • nangaparbat3 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:20
      Z calym szacunkiem dla Biedrona i wielką sympatią - zdejmowanie czyjegokolwiek portretu nie byloby dla mnie argumentem decydującym (jakim wydaje sie byc dla Ciebie) ani nawet istotnym.
      Kozica pisze, ze JP wisiał jako honorowy obywatel Slupska. Jeśli wisial tam w galerii honorowych obywateli, zdejmowanie portretu byloby idiotyzmem. Jesli wisial jako jedyny honorowy - wisial z innej przyczyny.
      Nie widzę powodu do ekscytowania się zdejmowaniem, ani do bulwersu, jaki też moze sie komuś przydarzyć z tego samego powodu.
      • salinas Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:34
        Miasto Słupsk ma 15 honorowych obywateli:

pomorskie.regiopedia.pl/wiki/honorowi-obywatele-miasta-slupska
        Ciekawe , ilu z nich portrety wiszą w ratuszu? O tym artykuł milczy. Jeżeli pan zdjął tylko portret Jana Pawła II to faktycznie idiotyzm . Może się więc niech wypowie jakaś mieszkanka Słupska jak to jest faktycznie, bo artykuły Wyborczej jednostronne są. Z drugiej strony był to portret honorowego obywatela, a nie obraz który ,,raził,, delikatne uczucia ateistów. Głupota.
        • nangaparbat3 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:47
          Raził nie razil, w gabinecie prezydenta miasta ma chyba wisieć godło państwa, no i moze herb miasta. Moim zdaniem Biedroń mial święte (sic!) prawo zdjąć portret papieża bez żadnych tlumaczeń.
          • nangaparbat3 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:47
            Uważam też, że niepotrzebne jest robienie z tego faktu medialnego. Niepotrzebne i szkodliwe.
            • kowalka33 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 07:59
              Jako słupszczanka wypowiadałam się już kiedyż na czym polegają głównie rządy Biedronia (przypominam że głosowałam na niego) Głowna praca to lans i robienie wokół siebie szumu i medialnego cyrku. Zastanawiam się kiedy i jak ten facet pracuje bo głównie podróżuje , bywa i udziela wywiadów (mieszkanie kupił w Gdyni) Zapewniam że ściąganie z hukiem portretu wszystko jedno jakiego a nie załatwienie sprawy po cichu było tylko pokazówką , tak jak historia z cyrkiem (za jego rządów występowały już 2) . Biedroń ma zalety , wrzucił powiew świeżego wiatru do miasta, powiało hipsterstwem , ludziom młodym to się podoba , kawiarnie imprezy, targi żywności i super tylko miasto jest biedne i raczej pustka w porfelach słupszczan przeszkadza w takim zyciu. I jeszcze faktycznie rozwalił układ rządzący w mieście od dekady, starego prezydenta i zaprzyjaznionych osób. Generalnie wydaje mi się że ematka z dużego miasta ma małe pojęcie jak trudno zyje się prowincji , jak wązne są układy , jaki nepotyzm szaleje wokół. Szkoda tylko że jest wiele spraw nie ruszanych przez Biedronia a najważniejesze są te miedalne zagrywki
              • angiz Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 12:04
                Cóż, Biedroń wykończy Słupsk ale dzięki temu będzie prezydentem... chyba jesteś w stanie się poświęcić wraz z Słupszczanami dla tak słusznego i jakże przez wielu pożądanego celu tongue_out
                • marychna31 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:01

> Cóż, Biedroń wykończy Słupsk

a dlaczego wykończy? Która z jego decyzji zmierza w kierunku "wykańczania miasta"?
                  • angiz Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:05
                    pytaj Słupszczan.
                    • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:22
                      Ale to ty piszesz o "wykańczaniu" więc musisz coś wiedzieć? czy to strategia "wiem, ale nie będę się wdawała w szczegóły, sama się dopytaj, nie wiem u kogo"?
                    • marychna31 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:26
                      > pytaj Słupszczan.

A Ty nie możesz napisać? Skoro piszesz, że wiesz. Serio jestem ciekawa. Bardzo mi się poczynania R. Biedronia jako prezydenta podobają. Jeśli jednak istnieją fakty, przeczące temu obrazowi to chętnie poczytam.
                      • angiz Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:36
                        Następna co czytać nie umie.
                        • marychna31 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 14:23
                          Inwektywy wypisywać umiesz, zobaczymy jak ci idzie z merytoryczną dyskusją. Rozumiem, że chodzi ci o post kowalki33. Pisałaś wszak o zdaniu Słupszczan a nie jednej Słupszczanki. Myślałam, że znasz opinie większej liczby osób, stąd moje dopytywanie.
                          Jesli zaś chodzi ci o ten jeden post przeanalizujmy go zatem:

"Jako słupszczanka wypowiadałam się już kiedyż na czym polegają głównie rządy Biedronia (przypominam że głosowałam na niego) Głowna praca to lans i robienie wokół siebie szumu i medialnego cyrku. Zastanawiam się kiedy i jak ten facet pracuje bo głównie podróżuje , bywa i udziela wywiadów (mieszkanie kupił w Gdyni)"

Czy ty to interpretujesz jako opis "rozwalania miasta"? Przecież kowalka nie pisze, ze prezydent Biedroń mało robi ale, że dużo robi i dziwi się skąd znajduje na to czas. Może po prostu jest pracowity albo dobrze zorganizowany?
                          Czytajmy dalej o rozwalaniu miasta:
                          Zapewniam że ściąganie z hukiem portretu wszystko jedno jakiego a nie załatwienie sprawy po cichu było tylko pokazówką , tak jak historia z cyrkiem (za jego rządów występowały już 2) . Biedroń ma zalety , wrzucił powiew świeżego wiatru do miasta, powiało hipsterstwem , ludziom młodym to się podoba , kawiarnie imprezy, targi żywności i super tylko miasto jest biedne i raczej pustka w porfelach słupszczan przeszkadza w takim zyciu. I jeszcze faktycznie rozwalił układ rządzący w mieście od dekady, starego prezydenta i zaprzyjaznionych osób. Generalnie wydaje mi się że ematka z dużego miasta ma małe pojęcie jak trudno zyje się prowincji , jak wązne są układy , jaki nepotyzm szaleje wokół. Szkoda tylko że jest wiele spraw nie ruszanych przez Biedronia a najważniejesze są te miedalne zagrywki

Czyż rozwalaniem miasta jest rozwalenie układu rządzącej od lat lokalnej kliki? A moze "powiem świeżości" o którym pisze? Pisze kowalka o nepotyzmie. czy ten nepotyzm po minionym układzie, rozwalonym przez Biedronia, czy stworzony przez Biedronia?

Pojawił się jeszcze zarzut o pustce w portfelach słupszczan. To prezydent miasta napełnia te portfele? To jest to rozwalanie miasta?

Pisze również, ze wiele spraw "jest nieruszonych". Wszak wybory były jesienią a Biedroń ma jeszcze na swoje rządy kilka lat.

To teraz agniz chętnie poczytam, w którym miejscu wypowiedzi kowalki znalazłaś/złeś informacje o "rozwalaniu miasta".
                          • marychna31 jeszcze o pokazówce historii z cyrkiem 22.06.15, 14:47
                            Niewpuszczenie na teren miasta cyrku ze zwierzętami, bez nagłośnienia, nie ma dla poprawy losu torturowanych zwierząt cyrkowych żadnego znaczenia. Niewpuszczenie do miasta nie równa się przecież uwolnienie z cyrku. Dopiero nagłośnienie tego problemu, wywołanie dyskusji społecznej o problemie, jest szansą na zmianę prawa w skali kraju a poprzez to na ulżenie tym zwierzętom w ich cierpieniach.
                          • nangaparbat3 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 18:56
                            marychna31 napisała:

> Czyż rozwalaniem miasta jest rozwalenie układu rządzącej od lat lokalnej kliki?

Bingo.

> Pojawił się jeszcze zarzut o pustce w portfelach słupszczan. To prezydent miast
                            > a napełnia te portfele?

tez pomyślalam, że czarodziejskiej rożdżki prezydent nie ma. Moze stwarzać warunki, które - jak dobrze pójdzie - zachęcą inwestorow. Ale to trwa miesiące, a czasem lata.
                            >
                            > Pisze również, ze wiele spraw "jest nieruszonych". Wszak wybory były jesienią a
                            > Biedroń ma jeszcze na swoje rządy kilka lat.
                            >
                            > To teraz agniz chętnie poczytam, w którym miejscu wypowiedzi kowalki znalazłaś/
                            > złeś informacje o "rozwalaniu miasta".
                            • sandra1301 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 20:48
                              Też jestem ze Słupska i bardzo bym chciała, żebyście wszystkie te które marzycie o Biedroniu go sobie zabrały! Zabierzcie go sobie choćby dziś!!!!!
                              Nam taki prezydent nie jest potrzebny. Dajecie się nabrać na ten lukier który serwuje wyborcza. W rzeczywistości to nieprzygotowany i zaskoczony swoją rolą chłopczyk, który z naszego miasta urządził sobie plac zabaw. Zresztą trafnie wszystko opisane jest na facebooku
                              www.facebook.com/pages/S%C5%82upskie-fiku-miku-Biedronia/494903373995781?fref=ts
                              • kawka74 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 21:01
                                Czytam to, co jest na FB, i nie wiem, czy umrzeć ze śmiechu teraz, czy poczekać na kolejne błyskotliwe wpisy. Nie czujesz się zażenowana poziomem linkowanej strony?
                      • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:40
                        Dokładnie, jak napisałam - dowiedz się, nie umiesz czytać, szkoda że cię od tłumoków nie wyzwała. Siła argumentu jak się patrzy smile
                • milka_milka Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 20:57
                  ale dzięki temu będzie prezydentem

Mam nadzieję, ze NIGDY do tego nie dojdzie.
                  -------------------------------------------------------------
                  Tylko ci, co robią powoli to, co inni robią w pośpiechu, są w stanie zrobić prędko to, co inni muszą robić powoli.
                  • misterni Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 21:39
                    Byłaby to dużo lepsza opcja, niż obecny prezydent elekt.
                    • milka_milka Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 05:53
                      Pozwolę sobie się nie zgodzić.
                      • sandra1301 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:07
                        Ehh, to wam napiszę jak to wygląda z bliska drogie forumki. Ekipa Pana Biedronia robi co może aby szum wokół jego osoby ani na chwilę nie ucichł. Zatrudniono specjalnego asystenta od zdjęć, facebooka i wywiadów. Oprócz tego zatrudniona jest asystentka od kalendarza, sekretarka i dyrektor gabinetu. W kwestii jeżdżenia do pracy rowerem, to owszem pierwszego dnia przyjechał, po to aby wszystkie kamery świata to pokazały. Potem przeprowadził się do centrum miasta i ma do pracy 2 minuty spacerkiem. Ponoć jest wege, a opycha się kiełbasą
                        www.fakt.pl/polityka/robert-biedron-opycha-sie-wedlina,artykuly,546608.html
                        Te wszystkie akcje to jedna wielka ściema i ustawka, pod publiczkę, aby wzniecić szum medialny. No bo powiedzcie mi po co Biedroń chodzi do Wojewódzkiego, Olejnik i w telewizjach śniadaniowych. To nie jest funkcja prezydenta miasta - wszystko reguluje ustawa o samorządzie, wystarczy się tylko zastosować. Te akcje pijarowe drażnią słupszczan, którzy nie chcą pajaca tylko faceta który ma pomysł na miasto, nie na siebie.
                        • sandra1301 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:34
                          Na szczęście gazety lokalne potrafią bez ogródek pisać prawdę o jaśnie nam panującym. Polecam lekturę artykułów w tylko jednej z nich, strona 13.
                          slupsk.naszemiasto.pl/wydarzenia/e-wydanie/
                          Wiedza czerpana z wyborczej to tylko jedna strona medalu, drogie forumki
                          • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:38
                            Bardzo merytoryczny i na poziomie ten materiał, to wy sami piszecie? Bo jakbym wypowiedzi z forum czytała.
                            A przykład z jedzeniem kiełbasy na jarmarku jako "zarzut" jest tak kuriozalny i śmieszny, że właściwie skreśla sens dalszej dyskusji. Myślę, że bylibyśmy szczęśliwym krajem, gdyby tylko takie zarzuty słyszeli włodarze miast smile
                          • kawka74 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:42
                            Chodzi Ci o szkołę magii? No, to rzeczywiście straszna prawda. Przypuszczam, że w Biedroniu mógł przetrwać Lord Voldemort, bierzecie to pod uwagę?
                            Rozumiem, że w Wyborczej nie muszą pisać całej prawdy. Problem w tym, że na stronie FB i w gazecie, którą linkowałaś, NIE MA niczego, z czego Biedroń musiałby się gęsto tłumaczyć, i to najlepiej przed sądem. Bo chyba za jedzenie kiełbasy nie będzie musiał stanąć przed plutonem egzekucyjnym....?
                            • sandra1301 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 13:53
                              Oczywiście, że wegetarianin jedzący kiełbasę nie popełnia przestępstwa, ani też prezydent mieszkający w centrum (choć pozorujący przyjazd do pracy rowerem) też nie. Naprawdę trzeba Ci tłumaczyć, że to są tylko jaskrawe dowody na to że co innego Biedroń deklaruje pod publiczkę, a co innego robi w praktyce? Jest zwyczajnie niewiarygodny i niespójny.
                              Naprawdę uważasz że nie musi się tłumaczyć z tego, że najpierw deklaruje likwidację straży miejskiej (a zarobił na tej obietnicy tysiące głosów),a potem wycofuje się z tego, aż wreszcie zatrudnia na jej czele członka swojego komitetu wyborczego! Przecież to jako żywo robienie nowego układu.
                              Wyborcza niestety nie napisze o pomysłach Biedronia na nowe logo za 30 tysięcy i likwidację najlepszego i największego parkingu w mieście. Biedroń zajmuje się morświnami, ptakami i happeningami oraz cyrkami. To nie są największe problemy tego miasta.
                              • kawka74 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 14:56
                                Naprawdę trzeba Ci tłumaczyć, że to są tylko jaskrawe dowody na to że co
                                > innego Biedroń deklaruje pod publiczkę, a co innego robi w praktyce? Jest zwyc
                                > zajnie niewiarygodny i niespójny.

Wybacz, ale jaskrawy dowód w postaci kiełbasy i zdjęcia z dziećmi to trochę mało, żeby tak histeryzować.

najpierw deklaruje likwid
                                > ację straży miejskiej (a zarobił na tej obietnicy tysiące głosów),a potem wycof
                                > uje się z tego,

Przeczytałam program wyborczy Biedronia - nie ma w nim ani słowa o likwidacji straży miejskiej. Jest mowa o reformach w straży, która, jeśli zmiany nie przyniosą oczekiwanych efektów, może zostać zlikwidowana. Także o reformie mówi w wywiadzie z końca 2014 roku.

wreszcie zatrudnia na jej czele członka swojego komitetu wyb
                                > orczego!

Knut mógł, oczywiście, uczciwie wygrać konkurs, ale to się w pale nie mieści, prawda? A jeśli to jednak ten straszny układ, to jakie są jego skutki, tak konkretnie?

> Wyborcza niestety nie napisze o pomysłach Biedronia na nowe logo za 30 tysięcy

Może to i nie najlepszy pomysł, ale raczej kasy Ci w kieszeni od tego nie przybędzie.

> i likwidację najlepszego i największego parkingu w mieście.

A regulamin konkursu czytała czy tylko jazgocze jak najęta?
                                • sandra1301 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 19:53
                                  kawka74 napisała:

> Naprawdę trzeba Ci tłumaczyć, że to są tylko jaskrawe dowody na to że co
                                  > > innego Biedroń deklaruje pod publiczkę, a co innego robi w praktyce? Jest
                                  > zwyc
                                  > > zajnie niewiarygodny i niespójny.
                                  >
                                  > Wybacz, ale jaskrawy dowód w postaci kiełbasy i zdjęcia z dziećmi to trochę mał
                                  > o, żeby tak histeryzować.
                                  Histeria? Dobre sobie, czego więcej trzeba żeby udowodnić zaprzeczanie samemu sobie.

>
                                  > najpierw deklaruje likwid
                                  > > ację straży miejskiej (a zarobił na tej obietnicy tysiące głosów),a potem
                                  > wycof
                                  > > uje się z tego,
                                  >
                                  > Przeczytałam program wyborczy Biedronia - nie ma w nim ani słowa o likwidacji s
                                  > traży miejskiej. Jest mowa o reformach w straży, która, jeśli zmiany nie przyni
                                  > osą oczekiwanych efektów, może zostać zlikwidowana. Także o reformie mówi w wyw
                                  > iadzie z końca 2014 roku.
                                  >

To dopiero dziwne, że cały Słupsk słyszał, że Biedroń ma zlikwidować straż miejską, wystarczy spytać pierwszego lepszego Słupszczanina. Najprawdopodobniej w debatach i wywiadach deklarował jedno, a w programie napisał drugie. Cały Biedroń!

> wreszcie zatrudnia na jej czele członka swojego komitetu wyb
                                  > > orczego!
                                  >
                                  > Knut mógł, oczywiście, uczciwie wygrać konkurs, ale to się w pale nie mieści, p
                                  > rawda? A jeśli to jednak ten straszny układ, to jakie są jego skutki, tak konkr
                                  > etnie?

Biedroń sam mówił, że jego ludzie nie idą do wyborów po to, by zajmować stanowiska. Co z tego wyszło teraz? Wszyscy widzimy. Znowu zaprzeczanie własnym ideałom.

> > Wyborcza niestety nie napisze o pomysłach Biedronia na nowe logo za 30 ty
                                  > sięcy
                                  >
                                  > Może to i nie najlepszy pomysł, ale raczej kasy Ci w kieszeni od tego nie przyb
                                  > ędzie.

Mi nie musi przybyć, ale mojemu miastu mogło zostać w budżecie. Można z tego sfinansować np. dożywianie dla dzieci.

> > i likwidację najlepszego i największego parkingu w mieście.
                                  >
                                  > A regulamin konkursu czytała czy tylko jazgocze jak najęta?
                                  Jazgot sieje nowy dwór Robertowy, Biedroń jest już nawet w lodówce, strach klapę w kiblu otworzyć.
                                  • kawka74 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 20:14
                                    > Histeria? Dobre sobie, czego więcej trzeba żeby udowodnić zaprzeczanie samemu
                                    > sobie.

Histeria, jak najbardziej. Chyba że życzysz sobie, żebym na podstawie Twoich postów na ematce wyciągnęła wnioski na temat inteligencji Twojej, Twoich dzieci, męża i babci....?

> To dopiero dziwne, że cały Słupsk słyszał,

Ktoś jeszcze oprócz Słupska? Masz dostęp do wywiadów, w których deklaruje bezwzględną likwidację SM, w gazecie, w wywiadzie telewizyjnym? Chętnie przeczytam albo posłucham.

Biedroń sam mówił, że jego ludzie nie idą do wyborów po to, by zajmować stanowi
                                    > ska. Co z tego wyszło teraz? Wszyscy widzimy. Znowu zaprzeczanie własnym ideało
                                    > m.

Rozumiem, że teraz wszyscy jego współpracownicy mają zablokowane możliwości zajmowania jakichkolwiek stanowisk, dla zasady? No i co z tym konkursem, wygrał uczciwie czy 'cały Słupsk wie'?

mojemu miastu mogło zostać w budżecie. Można z tego sf
                                    > inansować np. dożywianie dla dzieci.

Można. Ale, jak rozumiem, jest to bezwzględnie dyskwalifikujące?

A regulamin konkursu czytała czy tylko jazgocze jak najęta?
                                    > Jazgot sieje nowy dwór Robertowy, Biedroń jest już nawet w lodówce, strach klap
                                    > ę w kiblu otworzyć.

Czytałaś ten regulamin czy nie?

Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w przypadku oceny poczynań Biedronia dochodzi do przedziwnych absurdów - z czego wynika to usilne doszukiwanie się czegokolwiek, do czego można się przywalić?
                                  • princesswhitewolf Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 22:20
                                    Najprawdopodobniej w debatach i wywiadach deklarował jedno, a w programie napisał drugie. Cały Biedroń!

A Sandra sie wczoraj urodzila i nie wie ze jak swiat swiatem i demokracja istnieje to deklaracje niezrealizowane to charakterystyczne zagrywki wszystkich politykow a nie cecha Biedronia.I wiaze sie to nie tylko z obiecankami cacankami dla elektoratu i wygranej ale przede wszystkim z prostym faktem ze podczas wyborow i tuz po kampanii maja swoje idealy i g... wiedza o mozliwosciach realizacji swoich planow w praktyce i czy to sie da w ogole przeprowadzic

No tak, ale inni sa heteroseksualni wiec zapewne moze im Sandra wybaczyc, homoseksualiscie jednak nie lolsmile)))))))))))))
                                    • sandra1301 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 07:46
                                      > No tak, ale inni sa heteroseksualni wiec zapewne moze im Sandra wybaczyc, homo
                                      > seksualiscie jednak nie lolsmile)))))))))))))

Padłam! Koło d..py mi lata czy on jest homo czy nie wiadomo. Byle tylko nie chciał bzykać mojego męża wink)))))))

Oczekuję sprawnego zarządzania miastem a nie pajacowania.
                                      www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/czarno-na-bialym-slupsk-tonie,554181.html?fb_action_ids=914433281928577&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_mapsad902047606519001]&action_type_mapsad%22og.recommends%22]&action_ref_mapsad]
                                      Pod koniec materiału - dziennikarze znowu wytknęli że zaprzecza swoim słowom, he, he. Na szczęscie maja nagrane co mówił wcześniej. Eh, zabierzcie go ze Słupska.
                                      • kawka74 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 09:54
                                        To nie jest normalne.
                                        Dwanaście lat rządził Słupskiem facet, który wpędził Twoje miasto w gigantyczne długi, a Ty oczekujesz, że Biedroń raz dwa załatwi wszystkie problemy i wyczaruje kasę na wszystko?
                                        BTW masz świadomość, w jakim kontekście pojawiła się kwestia dwóch kadencji, czy będzie tak, jak z 'likwidacją parkingu'?
                                        • princesswhitewolf Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 13:15
                                          oczywiscie ze w podtekscie jest homoseksualizm Sandro.
                                          Poprzednicy jego nie byli lepsi a gorsi ale z pewnoscia lepiej ich ocenialas i mniej emocjonalnie podchodzilas do sprawy bo... nie byli homo.
              • szarsz Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 12:38
                > I jeszcze faktycznie rozwalił układ rządzący w mieście od dekady, starego prezydenta i
                > zaprzyjaznionych osób.

No akurat to jest dość unikalnym osiągnięciem.
                • angiz Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 12:44
                  Proponuję wszędzie do urzędow wstawić gejów i lesbijki. Tylko w ten sposob stare układy padną bo każdy będzie się bał oskarżenia o homofobię. Stary układ by nie zostal rozbity jeśli by prezydentem nie został homoseksualista.

Ciekawa jestem kiedy wypromuje się swoją orientacją jakas pani lesbijka na wysokim urzędzie. Kupię chipsy i będę z zaciekawieniem obserwować czy społeczeństwo bardziej akceptuje panów homo czy panie homo. To bedzie ciekawe.
                  • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 12:50
                    Piękny przykład obsesyjnej homofobii. Nie jest ważne, co osiągnął lub może osiągnąć, tylko na jego d... się skupiacie. Znamienne i charakterystyczne.
                    • angiz Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:02
                      tak tak, osiągi ma wielkie, żyj w nieświadomości dalej, mnie to mnie przeszkadza tongue_out
                      • misterni Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 18:33
                        To nam uświadom, tego czego nie wiemy, serio jestem ciekawa, co masz do powiedzenia (merytorycznie) na temat rządów Roberta Biedronia.
                        • morgen_stern Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 11:39
                          Ja ci podpowiem - wegetarianin zjadł kawałek kiełbasy na jarmarku big_grin no i mieszka w centrum, żeby mieć blisko do pracy - skandal.
            • kamyk.w.skarpecie Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 08:06
              GW zaczęła urabianie ludu przed kampanią prezydencką 2020 zamieniając się w kronikę życia Biedronia: w poniedzialek Biedroń jedzie na rowerze, we wtorek obcina nagrody pracownikom miejskiej spólki, w środę nie wpuszcza cyrku, w piątek zdejmuje portret JPII itd itd...

Wypisz wymaluj Trybyna Ludu i każdzy dzień z życia Towarzysza Edwarda big_grin

Żałosne i niesmaczne. I dziwić się, że ludzie głosują potem na przekór gazecianym "ałorytetom".
    • gaskama Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 09:51
      Mnie tylko zastanawia, czy wisiały tam też inne portrety honorowych obywateli Słupska. Oto honorowi obywatele Słupska:
      www.slupsk.pl/miasto/dokumenty/516.html
      Jeśli ich wszystkich portrety tam wisiały a został usunięty tylko Jan Paweł II, to raczej nie jest w porządku. Jeśli wisiał tylko portret Wojtyły, to oczywiście powinien zostać usunięty. No bo z jakiej racji ma wisieć? Nie jesteśmy krajem wyznaniowym (przynajmniej w teorii).
      • marychna31 zgadzam się gąskama 22.06.15, 12:02
        Miasto jak najbardziej powinno być promować swoich obywateli honorowych, upowszechniać wiedzę o ich dokonaniach i związkach z miastem ale bez wyróżniania kogokolwiek.
      • princesswhitewolf Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 22:16
        Jeśli ich wszystkich portrety tam wisiały a został usunięty tylko Jan Paweł II, to raczej nie jest w porządku.

zwiazek zaslug Wojtyly dla Slupska jest podobny jak moich zaslug dla Sandomierza...
        • gaskama Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 15:50
          Cóż, obawiam się że jednak odsetek Słupszczan twierdzących że wiele zawdzięczają JPII jest o wiele większy, niż odsetek Sandomierzan wielbiących ciebie.
          • princesswhitewolf Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:57
            a co zawdzieczaja? cudowne uzdrowienia? Cos konkretnego?

Jaki ma w ogole zwiazek Slupsk z tym zmarlym papiezem?? To nie Wadowice, to nie Krakow

nie wiekszy niz 10001 miast w Polsce

Histeria dotyczaca faktu ze byl sobie papiez jakiemu zdarzylo sie byc z urodzenia Polakiem jest naprawde przegieciem.
      • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 15:56
        "Jak mówi (Biedroń), portret rzeczywiście zniknął z prezydenckiego gabinetu, ale wciąż wisi w galerii honorowych obywateli Słupska w wieży ratuszowej: - Sprawdziłem osobiście, czy portret Jana Pawła II wisi wśród honorowych mieszkańców naszego miasta. I zaręczam państwa - wisi w galerii zbiorowej honorowych obywateli naszego miasta i ma się dobrze. Nikt nie zamierza zdetronizować żadnego honorowego obywatela naszego wspaniałego miasta."

• gaskama Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:01
          Nie doczytałam. Więc nie ma o czym mówić. Nie wiem, po jakiego ...uja tam w ogóle wisiał.
          • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 16:16
            I jeszcze dla uściślenia dodam, że to nie Biedroń "pochwalił" się ściągnięciem portretu, jak sugerują niektórzy, aferę rozpętał niejaki Adam Jaworski:
            Brak portretu Ojca Świętego widoczny jest na zdjęciu, które Biedroń zamieścił na profilu słupskiego magistratu na Facebooku. Obraz powiesił przed kilkoma laty jego poprzednik Maciej Kobyliński. Niepokojącą zmianę zauważył fotograf Adam Jaworski ze Słupska.

Nad drzwiami, gdzie zawsze wisiał portret Jana Pawła II jest puste miejsce

— tłumaczy Jaworski w rozmowie z Radiem Gdańsk.

Czy prezydent Słupska chce rozpętać wojnę religijną? Po co, skoro po wyborach deklarował, że nie będzie walczył z religią i zdejmował krzyży. Dlaczego zdjął ten portret? Niepokojące jest też to, że zabronił wywieszenie baneru z wizerunkiem Papieża Polaka na ratuszu. Przecież on pojawiał się co roku 2 kwietnia. Nie rozumiem działania Roberta Biedronia, bo niepotrzebnie wywołuje konflikty

— alarmuje fotograf.

• kawka74 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:57
              Po co, skoro po wybora
              > ch deklarował, że nie będzie walczył z religią i zdejmował krzyży. Dlaczego zdj
              > ął ten portret? Niepokojące jest też to, że zabronił wywieszenie baneru z wizer
              > unkiem Papieża Polaka na ratuszu.

Niepokojące jest to, jak bardzo kult papieża Polaka wbił się ludziom w umysły, że koncepcja świeckiego ratusza jest dla nich 'walką z religią' i 'zdejmowaniem krzyży' (acz zdjęty został tylko portret człowieka), aż trzeba egzorcyzmy odprawiać.
              • pepitka_cb Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 19:10
                I świętokradztwem smile
    • lady-z-gaga Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 10:02
      To nie dziwi.
      Dziwić powinno każdego, co portret papieża robił w gabinecie prezydenta miasta.
    • gogologog Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 13:08
      Wyglada ze to bedzie clou jego dzialalnosci.
      + parada w kazda niedziele
      • azja001 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 22.06.15, 15:46
        Słuszna decyzja, urząd to miejsce świeckie a nie wyznaniowe.
    • bufo.bufo Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 18:49
      I bardzo dobrze.
    • laquinta Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 19:14
      Panstwowy urzad nie jest miejscem na swiete obrazki. Wszak JP II jest swietym, jak mnie pamiec nie myli. Zatem, powinny wisiec obrazki wszystkich polskich swietych, a nie tylko jednego.
      • misiu-1 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 22:07
        Twoja narracja jest nieco niespójna. To w końcu jak - urząd nie jest miejscem na święte obrazki, czy mają wisieć wszystkie? A może lepiej byłoby powiesić obrazki Marksa i Lenina?
        Choć właściwie, z drugiej strony, wieszając tych dwóch, spełnilibyśmy tylko swój obowiązek. Wszak oni już za życia powinni wisieć tam, gdzie rozwijali swoją działalność. smile
        • princesswhitewolf Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 22:14
          oj misiu. Przeciez wiadomo, o co jej chodzi i ze dziewczyna pokazuje absurd sytuacji. Raz ze bezpodstawne jest wieszanie religijnych postaci w swieckim ratuszu, dwa wybor tego a nie innego tez stawia pytanie, czemu od razu nie wszystkich swietych jacy byli.

W komunizmie wieszanie Lenina i Marksa bylo zasadne. Obecnie wieszanie chocby Dudy nie jest w modzie, a tym bardziej niedorzeczne jakiegos tam papieza.
    • princesswhitewolf Re: Biedroń usunął Wojtyłę 23.06.15, 22:12
      Ja tez bym usunela. Ratusz to miejsce swieckie a nie religijne.

Histeria dotyczaca Malysza i JPII w Polsce jest nie do wytrzymania- bozyszcza.

Papiez Polak wiec chyba licza ze sw Piotr bedzie patrzyl w paszporty u bram raju czy cos w ten desen lol
    • 7dosia Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 09:40
      To już teraz Biedroń ma być komendantem? Nie Grodzka?
    • mia_siochi Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 14:05
      Jeśli rozważać prezydenturę w kategoriach "gej czy nie gej" to zdecydowanie wolałabym prezydenta żyjącego w zgodzie z samym sobą od takiego, który udaje super męża, tłumiąc naturalne skłonności. Wole szczęśliwa ciote od hipokryty.
      • kowalka33 Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 17:42
        Ludzie co to ma za znaczenie czy gej czy nie gej...szczerze mówiąc pod tym względem wolę Biedronia niż wiceprezydenta z poprzedniej ekipy nie kryjącego się ze swoimi romansami. Pisałam co mnie wkurza (i innych mieszkańców Słupska) ten wszechobecny lans i promowanie się. Może faktycznie chodzi o to żeby o mieście mówiono, choć nie brakuje i takich poglądów ze sukces Biedronia po prostu zaskoczył i może w obecnej sytuacji politycznej lepiej byłoby mu w krajowej polityce. Zdjął portret JPII i ok ja nie mam z tym problemu. Jestem katoliczką ale nie widzę potrzeby wieszania krzyży wszędzie zwłaszcza w publicznej przestrzeni , tj w szkołach czy urzędach. Tak samo nie jestem zwolennikiem religii w szkołach zwłaszcza że uczą dzieci totalnych głupot. Biedroń pozatrudniał nowych ludzi w ratuszu (są to ludzie znakomicie wykształceni, trzeba przyznać a nie banda pociotków po lokalnej prywatnej szkółce czy nauczycielskie akademii)ale plany wielkomiejskich nowych urzędników mają się nijak do poziomu i stylu życia np zakładanie zieleniaków pod średniowiecznymi murami żeby był duch dawnego grodu, nowe logo za 30 000 czy pomysł zagospodarowania placu. Myślę że Biedroń niewiele może, tak jak inni włodarze mniejszych miast. Po podziale sprzed kilkunastu lat nastąpiła degradacja wielu miast w Polsce, pieniadze ,inwestycje ciągną metropolie, urzędy zostają w dużych miastach, choć np w Niemczech preferuje się wydzielanie urzędów do miast mniejszych bo tańsze jest funkcjonowanie urzędów a w dobie nowoczesnej komunikacji nie jest to uciążliwe
    • anorektycznazdzira Re: Biedroń usunął Wojtyłę 24.06.15, 21:22
      Jestem za!
    • grrrrw Re: Biedroń usunął Wojtyłę 29.06.15, 10:58
      A swiecki charakter miasta nie jest zaklócany przez:

ul. Dominikańska,
      ul ks. Jana Ziei,
      ul. ks. Brzóski,
      ks. Adolfa Pojdy ,
      św. Królowej Jadwigi,
      sługi bożego kard. Stefana Wyszyńskiego,
      ks. Jana Długosza,
      św. Jana Pawła II,