Dodaj do ulubionych

trampolina - fenomen

03.07.15, 17:48
od kilku lat obserwuje rosnaca popularnosc trampolin
w tej chwili w niemal kazdym ogrodku, malym czy duzym trampolina musi byc.
mozecie mi powiedziec o co chodzi z tymi trampolinami ?

dla mnie wielki to i brzydkie, ile mozna skakac i skakac ...
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 17:51
      Zapytaj dzieci ematek, nie ematki big_grin
    • ichi51e Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 17:59
      tez nie lubie. pewnie wychodza zaburzenia SI
    • agaja5b Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:14
      Fajnie jest sobie poskakać. Kiedyś skakalismy po lóżkach a teraz dzieci skacza na trampolinach i przynajmniej nikt się nie drze " nie skacz". Ja tez skaczę jak jestem u rodziców, bo oni maja miejsce gdzie to postawić , fajna sprawa.
      • agaja5b Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:17
        Poza tym dzieciom sie nie nudzi to skakanie, przynajmniej moim, bo skaczą każdego dnia, wiele razy tak dla odpoczynku od biegania.
    • nanuk24 Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:15
      Pytanie o trampoline jest tak glupie jak pytanie o basen: ile mozna w basenie sie moczyc i plywac, moczyc i plywac.
      • paulixs1 Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 01:24
        Pływać i moczyć i moczyć i pływać i tak codziennie
        • stara-a-naiwna Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 15:36
          pływać, skakać, moczyć, pływać... odpoczywać
          kretynizm
          wink
    • heca7 Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:19
      Też się zastanawiam. Moje pójdą do kolegi, poskaczą 5 minut i koniec. Żadne , nigdy nie chciało mieć w domu. U brata jest mała trampolina do fitnessu. Poskaczą chwilę i też koniec. Najczęściej siedzą na niej i gadają.
      • agaja5b Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:22
        Jako miejsce spotkań też funkcjonuje, a nawet jako namiot i domek piętrowy
    • eliszka25 Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:23
      spytaj dzieci, ktore skacza, to ci moze odpowiedza tongue_out

dzieciaki ogolnie lubia skakac. moje skacza po lozkach, kanapie, a ja krzycze "nie skacz". teraz nie mamy gdzie rozstawic trampoliny, ale jak jestesmy u szwagra, to mogliby skakac non stop. ja tego fenomenu tez nie rozumiem, ale jak bedziemy miec ogrod, to z pewnoscia i u nas trampolina stanie big_grin
    • melancho_lia Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 18:29
      Dzieci spytaj. Moje mogłyby skakać cały dzień, zwłaszcza córka.
      Ja skakałam po łóżku.
    • a.va Re: trampolina - fenomen 03.07.15, 23:09
      Ja sama uwielbiam po tym skakać, nie dziwię się dzieciakom.
    • megi-1 Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 00:02
      nie mam pojęcia ale jak dla mnie to najlepiej wydane pieniądze ,moja córka prawie 11 lat skacze non stopwink
    • pilarsanik Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 00:25
      Tak jak mówił ktoś przedtem - wychodzą zaburzenia z SI.
      Moja córa jak robiła urodziny w jakimś klubie to KONIECZNIE musiała to być sala która posiada trampolinę. Inaczej urodziny byłyby nieważne. Widać, nie jest to fanaberia a czysta potrzeba. Jak jest gdzieś na urodzinach, to 3/4 czasu spędza na trampolinie. W końcu kupiliśmy jej taką miniaturkową, a że mieszkamy w bloku - stoi w salonie.
    • princesswhitewolf Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 00:38
      mozecie mi powiedziec o co chodzi z tymi trampolinami ?

chcesz moze taka wielka? Mam tu w domu to dziadostwo na 3 m srednicy. Przywlokly szwagierki. Lezy za domkiem letnim ta tylach ogrodu. Bierz. Profesjonalna
    • evee1 Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 01:40
      Bo to super zabawa. Ja nie przepadałam za ta atrakcją, ale reszta rodziny i owszem. Była używana przez prawie 10 lat, aż rama zadrzewiala i się złamała.
    • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 06:03
      Moi zaburzeń sie nie maja tylko energia ich rozpiera. Na trampolinie dzien zaczynaja i na trampolińie dzien kończą. Sama bym lubiła, ale nie nadużywam smile
      • yourdoubt Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 08:29
        Jeden z najlepszych zakupów. Dzieci mają możliwość się wyżyć kiedy tylko chcą a ja sama trampoliną nie pogardę, humor mi poprawia smile
    • dziennik-niecodziennik Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 10:19
      ja mam trampolinę w ogródku i na dokładkę taką domową też. inaczejd ziecko juz dawno przeskakaloby mi łóżko swoje, moje i kanapę w salonie.
      poza tym trampolina to fajny trening nie tylko dla dzieci. samemu tez warto poskakac.
    • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 10:55
      bardzo urazowa zabawka, uważajcie!
      • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 11:03
        zofijkamyjka napisała:

> bardzo urazowa zabawka, uważajcie!

No jasne, lepiej zeby dzieciaki przy pozach siedzialy
        • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 11:04
          moofka napisała:

> zofijkamyjka napisała:
          >
          > > bardzo urazowa zabawka, uważajcie!
          >
          > No jasne, lepiej zeby dzieciaki przy pozach siedzialy

Przy puzzlach, mozna wyłączyć te cholerne korekty w iPadzie?
        • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 11:07
          nie wiem, pewnie lepiej złamać nogę czy rękę na wakacje. Ludzie puszczają kilkoro dzieci do trampoliny i myślą że to bezpieczne.
          • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 11:16
            Dzieci powinny nauczyć sie byc bezpieczne w ruchu, w kontakcie i skoordynowane. Trampolina, rower sa niezastąpione właśnie dlatego. Jak ktoś jest lebiega to i na równej drodze sie wygrzmoci. O ile dobrze pamietam swoje dzieciństwo wiecznie byliśmy cali odrapani przez całe lato
            • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 14:30
              moofka napisała:

> Dzieci powinny nauczyć sie byc bezpieczne w ruchu, w kontakcie i skoordynowane.
              > Trampolina, rower sa niezastąpione właśnie dlatego.

rower tak, trampolina nie bo na trampolinie nie ma szans panować nad ciałem jeśli szaleje kilkoro dzieci na raz.
              • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 16:43
                Myśle, ze zdrowy rozsądek i bhp minimalizuje ryzyko, wiadomo ze gdzie sport, tam kontuzje
                • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 17:10
                  nie, trampolina to żaden sport. Ja tylko zwracam uwagę na to, na co niewiele osób uwagę zwraca, to jest niebezpieczne, urazów jest porównywalnie z narciarstwem tylko, że małych dzieci.
                  • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 19:28
                    zofijkamyjka napisała:

> nie, trampolina to żaden sport.

Sport zdecydowanie i chyba nawet od,kilkudziesięciu lat dyscyplina Olimpijska

Ja tylko zwracam uwagę na to, na co niewiele os
                    > ób uwagę zwraca, to jest niebezpieczne, urazów jest porównywalnie z narciarstwe
                    > m tylko, że małych dzieci.

Narciarstwo zjazdowe na pewno jest bardziej razowe, tam dochodzi duża prędkość
                    • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 21:12
                      moofka napisała:

> Narciarstwo zjazdowe na pewno jest bardziej razowe, tam dochodzi duża prędkość
                      zaraz zjazdowe, chodzi o jazdę na nartach przez dzieci i własnie z moich obserwacji wynika że nie narty tylko ostatnio trampolina a pracuje z urazami.
                      • moofka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 21:47
                        zofijkamyjka napisała:

> moofka napisała:
                        >
                        >
                        > > Narciarstwo zjazdowe na pewno jest bardziej razowe, tam dochodzi duża prę
                        > dkość
                        > zaraz zjazdowe, chodzi o jazdę na nartach przez dzieci i własnie z moich obser
                        > wacji wynika że nie narty tylko ostatnio trampolina a pracuje z urazami.

No trudno sie dziwić, mamy lipiec. Jestem w szpitalu na dziecięcym od środy, przywieźli już kilkoro poparzonych słońcem dzieci, a żadnego z odmrozeniem smile
                        >
                  • zuleyka.z.talgaru Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 19:45
                    Załóż kask i piankę i pierdylion ochraniaczy i nie wychodź z domu.
                    • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 21:14
                      nie chodzi o mnie, ja nie skacze na trampolinie tylko o "rozsądnych" dorosłych, którzy wpuszczają do trampoliny kilkoro dzieci bez kontroli.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 22:27
                        Zwykle ludzie mają jednak max 2-3 dzieci...
                        • zofijkamyjka Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 13:32
                          zuleyka.z.talgaru napisała:

> Zwykle ludzie mają jednak max 2-3 dzieci...

a sąsiedzi a koleżanki i koledzy z okolicy? Jestem na urlopie, obok trampolina, wczoraj weszło tam z dziesiątka dzieci w wieku od ok.2 do 12 lat. wszystkie skaczą. Cud panie, że tam sie nikomu nic nie stało tym razem.
                          • princesswhitewolf Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 15:33
                            Trampoliny wbudowane w ziemie sa bezpieczniejsze niz te na jakies tam wysokosci
                            • stillgrey Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 15:37
                              mozesz pokazac taka przykladowa trampoline? zupelnie nie potrafie sobie wyobrazic co masz na mysli.
                            • stillgrey Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 15:45
                              Juz wygooglalam, ciekawy pomysl. Bezpieczniejsze o tyle, ze trampolina sie nie przewroci, ale jesli nie ma siatki wewnetrznej odgradzajacej skaczacego od sprezyn to jej bezpieczenstwo uwazam za mocno dyskusyjne.
                              • z_lasu Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 20:25
                                Bez siatki to jakiś idiotyzm. Nie wyobrażam sobie, żeby dziecko na to wpuścić. Co z tego, że na ziemi? Jak się dzieciak dobrze wybije i nie trafi z powrotem w batut to nie będzie co zbierać sad
                          • zuleyka.z.talgaru Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 19:32
                            A to już problem danej matki, że z ogrodu urządza plac zabaw dla całej okolicy.
                  • figrut Re: trampolina - fenomen 21.12.15, 19:28
                    > nie, trampolina to żaden sport. Ja tylko zwracam uwagę na to, na co niewiele os
                    > ób uwagę zwraca, to jest niebezpieczne, urazów jest porównywalnie z narciarstwe
                    > m tylko, że małych dzieci.
                    Trampolina to JEST sport. Pracują chyba wszystkie mięśnie na raz (łącznie ze zwieraczami big_grin). Teraz leci piąty rok jak ją mamy i jak do tej pory, żadna krzywda nikomu się nie stała, a jako, że trampolinę mamy wielką, to i wiele dzieci na niej już skakało. Pilnujemy tylko, żeby nie za dużo na raz, żadnych salt i małe dzieci osobno. Na każdym sprzęcie trzeba zachować zasady bezpieczeństwa. U nas stały element wakacyjny. Jak jest rozłożona, to cała ulica dzieciaków się schodzi codziennie. Niebezpieczny jest też rower, rolki czy deskorolka jak się nie uważa.
          • anetchen2306 Re: trampolina - fenomen 07.07.15, 11:23
            Ale to chyba wina ludzi nie stosujacych sie do zabawki zgodnie z jej przeznaczeniem, prawda?
            Wszystkie zlamania, zwichniecia o jakich slyszalam powstaly wskutek niewlasciwego uzytkowania owej "zabawki": skakaly na niej dzieci w roznym wieku, o roznym wzroscie i wadze, np. 2-3 latek z 7-8 latkiem, gdzie to male bylo doslownie katapultowane w "przestrzen". Ludziska potrafia takze zdejmowac zabezpieczenia, skracac siatke ("bo przeszkadza mlodszym dostac sie do srodka", tak ostatnio skomentowala swoj postepek moja znajoma). I producent wyraznie zaznacza, zeby unikac skakania "grupowego". Ale ludzie winia za wypadki trampoline, bo przeciez nie samych siebie.

PS. Niedawno slyszalam w Radio, ze w UK dochodzi w ciagu tylko jednego roku do "ciezkich uszkodzen ciala" u okolo. 14 osob podczas korzystania z ... kieszonkowego kalkulatora big_grin.
            • moofka Re: trampolina - fenomen 07.07.15, 23:30
              No otóż, pisałam o bhp wczesniej. Odnośnie urazów natomiast wyczytałam, ze zbyt bouncy sex na trampolinie może Skutkować złamaniem penisa nawet smile
    • black.sally Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 11:00
      glicynia15 napisała:

> od kilku lat obserwuje rosnaca popularnosc trampolin
      > w tej chwili w niemal kazdym ogrodku, malym czy duzym trampolina musi byc.
      > mozecie mi powiedziec o co chodzi z tymi trampolinami ?
      >
      > dla mnie wielki to i brzydkie, ile mozna skakac i skakac ...

na szczescie dla dzieci to fajna zabawa.
    • tatrofanka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 12:06
      Sąsiedzi maja i syn tam skacze.
      Czasem.

Za malo żeby mu kupić.
    • z_lasu Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 17:42
      > ile mozna skakac i skakac ...

Ale widziałaś kiedyś dziecko z bliska? A ile można oglądać bajki? A ile można biegać po podwórku? A ile można się chlapać w wodzie? No, jak się jest dzieckiem, to można. I jeszcze dzień będzie za krótki.
      • mark-jolka Re: trampolina - fenomen 04.07.15, 20:48
        u nas to jeden z lepszych zakupów dla dzieci. syn trzylatek skacze, robi fikołki, bawi się w gotowanie itp. a dla rocznej córki wspaniale sprawdza się jako kojec. nawrzucam jej do środka zabawek, piłek, a ona świetnie się bawi, raczkuje, podskakuje
    • glicynia15 Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 02:52
      widze ze jednak to super zabawka wink

wybaczcie zatem pytanie
      moj 6-latek jest egzemplarzem ktory poskakal 5 minut i mu sie znudzilo za to woli hodowac mrowki i inne stworzonka
      obserwowalam dzis trampoliny w pobliskich ogrodkach i wszystkie puste - trampoliny puste oczywiscie wink

ja tez nie skakalam po wersalkach.

i przypomnialo mi sie ze faktycznie znam dziecko ktoremu starszy brat zlamal nozke jak skakali na trampolinie.
      Ale znam tez dzieci ktore maja duzo energii i faktycznie dla nich moze byc to fajna sprawa
      • ichi51e Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 04:30
        Dzieci sa rozne. Np moje dalo sie ze 2 razy wsadzic na hustawke - 3 razy sie bujnelo i chcial zejsc. Za to jest karuzelomaniakiem i kocha hustawke dwuosobiwa (gora-dol) - chociaz na pewno specjalista by go jakis zdiagnozowal.
      • z_lasu Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 05:21
        > obserwowalam dzis trampoliny w pobliskich ogrodkach i wszystkie puste

No, wybacz... Przy 37 st. w cieniu to już nawet moje zlazło z trampoliny.
        • glicynia15 Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 06:28
          napisalam w sensie ze dzis tez.. bo temat "rozgryzam" od jakiegos czasu smile

jak gdzies jade to naprawde nie widze tych skaczacych dzieci tylko puste, smutne trampolimy.
          • moofka Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 07:02
            U mnie stoi 3 metrowa. Codziennie jest w użyciu, ale nie bez przerwy smile to męcząca dyscyplina. W przerwach jest rower, planszowki, i oczywiście komputer
            A jakże
            A w upał zabawy woda.
            Ja na przykład mam cudowny samochód, kocham go i żyć bez niego nie mogę, ale nie ujeżdżam nom stop smile
            • z_lasu Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 09:25
              Otóż to. Wakacje się dopiero zaczęły. Jeszcze do niedawna dzieci przed południem były w szkole/przedszkolu. A niektóre i po południu, bo przecież rodzice pracują. Jakby się tak przyjrzeć, że właściwie każda zabawka jest zbędna, bo żadna nie jest używana >12h na dobę, czyli każda przez większość czasu jest "smutna i pusta". Dla mnie kluczowe jest jak często dziecko sięga po zabawkę. Jeśli codziennie przez długi miesiące, to znaczy, że to trafiona inwestycja. A moje z trampoliny korzysta już kilka lat. Codziennie (pomijając oczywiście zimę).
    • saszanasza Re: trampolina - fenomen 05.07.15, 08:13
      Nie mogę skakać, bo mi we łbie strzykauncertain Dzieciaki lubią, ale bez szału. Poza tym u nas trampolina używana jest jedynie przez okres 2 tygodni w roku: rozkładana na przyjazd na działkę i składana ostatniego dnia pobytu.
    • seniorita_24 Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 16:00
      Moje dziecko skacze, ja skaczę, wszystkie dzieciaki skaczą, nawet mój kot ładuje się do środka i leży a inni skaczą.
    • glicynia15 Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 19:26
      wlasnie w polsacie mowili ze wraz z nastaniem mody na trampoliny wzrosla liczba urazow wsrod dzieci na ... tak wiec tego ... najlepiej skakac pojedynczo
      • olga727 Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 22:18
        glicynia15 napisała:

> wlasnie w polsacie mowili ze wraz z nastaniem mody na trampoliny wzrosla liczba
        > urazow wsrod dzieci na ... tak wiec tego ... najlepiej skakac pojedynczo

Albo:kupić dużą trampolinę i we dwójkę skakać na spokojnie (bez wariactw). wink
    • dag_dag Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 21:10
      My skaczemy non stop, właśnie wygoniłam towarzystwo spać, bo teraz rodziców kolej, absolutnie nam się nie nudzi.
    • jagienka75 Re: trampolina - fenomen 06.07.15, 21:21
      mnie trampoliny nigdy nie zachwycały i moje dzieci za nią nie przepadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka