Dodaj do ulubionych

Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa?

15.07.15, 07:40
Od września przechodzę do innego przedszkola. W tym obecnym mam umowę na stałe. Ponieważ jestem nauczycielem kontraktowym, nie będzie to chyba "przeniesienie" a zatrudnienie od nowa.
Placówka nowa, nie ma naboru nowych nauczycieli i pracowników niepedagogicznych, tylko przechodzą nauczyciele (i pozostali), dla których brakło etatu w ich macierzystych placówkach z powodu małej ilości dzieci.
I teraz nasuwa się pytanie, niby oczywiste to jest, ale jednak - jaką umowę dostanę?
Na czas nieokreślony, tak jak miałam??? W końcu zastępstwo to nie będzie tylko zapełnienie pustego etatu...
Obserwuj wątek
    • ailia Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 09:04
      Przepraszam, że nie na temat, ale nie drażni cię osobliwa składnia twojego pytania w temacie?
    • stara-a-naiwna Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 10:15
      umowa taka jaką sobie wynegocjujesz albo jaką zaproponuje Ci pracodawca
      łącznie z umową zlecenie (albo nawet samozatrudnieniem)
      równie dobrze możesz dostać umowę na okres próbny

• kami.lla79 Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 10:44
        No ale tu obowązuje KN a nie KP
        • kami.lla79 Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 10:48
          Niby jest tak - www.oswiata.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/nauczyciela-kontraktowego-trzeba-zatrudnic-na-stale
    • grave_digger Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 13:43
      Raczej dostaniesz umowę o pracę na rok.
      • kami.lla79 Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 13:56
        Grave, a czemu tak uważasz, skoro w karcie czytam nadal, że na rok tylko stazysta, a ja staż zrobiłam dawno temu, teraz po raz drugi zaczynam mianowanie (przerwane zwolnieniem ciążowym) : www.nowator.edu.pl/_biuletynoswiatowy/fragmenty/0809.pdf
        • grave_digger Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 14:21
          Ja jestem dyplomowanym, ale dwa lata temu szkoła do której się przeniosłam z przeniesienia nie miała problemu z wypisaniem mi umowy o pracę na rok. Dopiero jak się upomniałam, że umawialiśmy się na coś innego, czyli na czas nieokreślony, dali mi właśnie taką. Więc jak widzisz, istnieje możliwość dania takie umowy nawet dypolomowanemu.
          • kami.lla79 Re: Nauczycielki tu są? Pytanie mam. Jaka umowa? 15.07.15, 14:37
            No ok, ale sama widzisz, ze to nie było zgodne z prawem. Gdybyś poszła do sądu, wygrałabyś na pewno smile
            Mi chodzi raczej o to, czy aby dobrze rozumiem, to co wyczytuję w KN, ale z tego co widzę to umowa na czas nieokreślony w tej sytuacji jest właściwa jak najbardziej.
            • mood_indigo KN. 15.07.15, 18:51
              "Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.
              (...)
              W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony."

IMHO wcale nie musi być na czas nieokreślony.

• grave_digger Re: KN. 15.07.15, 20:03
                Czyli nie musi.
                • kami.lla79 Re: KN. 15.07.15, 22:36
                  No nie wiem smile

"Umowa o pracę winna być z nauczycielem kontraktowym zawarta na czas nieokreślony. Jest to zasada wynikająca z art. 10 ust. 4 ustawy karta Nauczyciela wprowadzona nowelą karty nauczyciela, ogłoszoną w dniu 6 października 2001 roku. Przepis ten stanowi, że stosunek pracy nauczyciela kontraktowego nawiązuje się na czas nieokreślony.
                  Mając na uwadze cytowany przepis należy pamiętać, że nauczyciela kontraktowego powinniśmy zatrudniać od razu na czas nieoznaczony, a przypadki, w których możemy odstąpić od tej powinności są wyjątkami ustawowymi i muszą być one interpretowane ściśle. Zbyt dowolne interpretowanie tych wyjątków może prowadzić do sporu sądowego, a w efekcie konieczności zweryfikowania treści zawartej z nauczycielem umowy
                  Wyjątkowo nauczyciela kontraktowego możemy zatrudnić na czas określony w dwu przypadkach:

- konieczność zastępstwa nieobecnego nauczyciela (nie istnieje ta przesłanka)
                  - zaistnienie potrzeby wynikającej z organizacji procesu nauczania.

Zaistnienie potrzeby wynikającej z organizacji nauczania ma wymiar obiektywny. Przesłanka ta musi istnieć, aby stosować w szkole umowy terminowe z nauczycielami kontraktowymi. Jak wskazywano w piśmiennictwie, nie stanowi takiej przesłanki przekonanie dyrektora, że w następnych latach szkolnych liczba oddziałów lub liczebność uczniów w szkole ulegnie zmniejszeniu.
                  Okoliczność taka, choćby nawet przekonanie dyrektora było słuszne, nie stanowi samoistnej podstawy do zatrudniania nauczycieli kontraktowych na podstawie umów na czas określony.
                  Potrzebą wynikającą z organizacji nauczania będzie przykładowo okoliczność, że w szkole od następnego roku szkolnego nie będzie już nauczania języka rosyjskiego. Zatrudnienie nauczyciela
                  kontraktowego w niepełnym wymiarze godzin nie jest przesłanką wystarczającą do zawarcia umowy o prace na czas określony.
                  Natomiast przesłanka w postaci potrzeby wynikającej z organizacji nauczania musi być rzeczywista, istnieć w chwili zawierania umowy o pracę z nauczycielem kontraktowym i należy ją
                  odnosić do zasad funkcjonowania danej placówki szkolnej, nigdy zaś nie można odnosić jej do np. umiejętności danego nauczyciela. Nie można zatem tłumaczyć terminowej umowy z nauczycielem kontraktowym np. chęcią „sprawdzenia go” na oferowanym mu stanowisku bądź koniecznością „sprawdzenia” jego kwalifikacji w zakresie pracy z uczniami. Takie okoliczności zdecydowanie eliminują przepisy, nie zezwalając na rozwiązania analogiczne do kodeksowych umów na okres próbny. Ustawodawca bowiem wychodzi z założenia, iż stopnie zawodowego awansu nauczycieli stanowią dostateczny mechanizm weryfikacyjny. Na uwagę zasługuje fakt, że regulacja zawarta w art. 10 Karty Nauczyciela wyłącza stosowanie art. 25 1 Kodeksu pracy ( tak SN w wyroku z dnia 14 luty 2001 sygn. i PKN 261/00)."

"Edufakty" styczeń 2011

--
                  • ola_fatyga jak wiesz lepiej, to po co pytasz? 15.07.15, 22:47
                    dziewczyny ci napisaly- ze swojego doswiadczenia, ze wcale nie musisz dostac umowy na czas określony.
                    • ola_fatyga nieokreslony nt. 15.07.15, 22:48
                    • kami.lla79 Re: jak wiesz lepiej, to po co pytasz? 16.07.15, 07:32
                      Teraz, kiedy przez wczorajszy dzień, kiedy studiowałam temat, może i wiem lepiej. Jak pisałam post startowy pewna nie byłam, teraz staję się pewna co raz bardziej big_grin
                      • grave_digger Re: jak wiesz lepiej, to po co pytasz? 16.07.15, 14:41
                        W mojej szkole pracują kontraktowi, którzy co rok dostają umowę o pracę na rok. Gdy przychodzi ktoś całkiemnowy (nie z przeniesienia jak ja) też dostaje umowę na rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka