20.07.15, 09:04
na 5 dni z dwójką dzieci w wieku 12 i 10 lat. Co z nimi robić?
Ja nie lubię chodzenia po górach ale pewnie jeden dzień na to przeznaczymy, żeby szkodniki góry zobaczyły a nie tylko miasto. Co zwiedzać w pozostałe 4 dni? Chciałabym jechać bez auta (ale to nie jest warunek - ostatecznie mogę wziąć tylko, że kierowcy na długą trasę nie mam).
ps.2 Macie tam jakieś sprawdzone, niedrogie noclegi?
Obserwuj wątek
    • hedna Re: Zakopane 20.07.15, 09:10
      OLIVIA ul.Droga do Olczy
      • una_mujer Re: Zakopane 20.07.15, 09:14
        Jeszcze baseny termalne i Muzeum Tatrzańskie...
        Niemniej wyjazd do Zakopanego - jednego z najbardziej zanieczyszczonych spalinami miejsc w Polsce - i nie chodzenie po górach, gdzie ucieka się od tych spalin - uważam za dziwny...Nie trzeba od razu iść w wysokie gory, można przecież przejść się dolinami, czy choćby Ścieżką pod Reglami...
        • bisiek10 Re: Zakopane 20.07.15, 09:42
          My jedziemy do Murzasichla.Blisko do Zakopanego, Poronina, Bukowiny Tatrzanskiej.Zawsze cos sie wybierze a i noclegi nie sa drogie.
          • mama.nygusa Re: Zakopane 20.07.15, 10:27
            Wczoraj wrocilismy z Murzasichle, fajna miejscowosc smile
            • bisiek10 Re: Zakopane 20.07.15, 11:16
              Bylam tam juz kupe lat do tylu jak jeszcze byla to miescina tylko z kosciolkiem, poczta ,budka telefoniczna i kilkona domami.Az jestem ciekawa jak to teraz wyglada smile
              • heca7 Re: Zakopane 20.07.15, 12:15
                Ja w zeszłym roku pojechałam z rodziną do Murzasichla pierwszy raz od 25 lat. I normalnie nie mogłam znaleźć domu ,w którym mieszkałam wink Kiedyś to była mała uliczka a właściwie droga w dół i pola a dziś dom na domu. Kościół wydawał mi się większy - teraz ledwo go widać. 25 lat temu można było iść środkiem drogi i nikt człowieka nie przejechał a teraz to ruchliwa ulica.
                A w temacie- ja bym do Zakopanego w szycie sezonu nie jechała. Na Krupówkach dzieją się rzeczy straszne wink Ludzie się mało nie zadepczą, klimatu nie ma żadnego. Wszędzie wielkie banery, ciasno i głośno.
                Do kolejki na Gubałówkę trudno się dostać między straganami. A to co się dzieje na samej Gubałówce to syf , kiła i mogiła. Żal pokazywać dzieciom.
                • bisiek10 Re: Zakopane 20.07.15, 13:56
                  Ja bylam jakies 17 lat temu.Czytalam wlasnie ze ta glowna ulica zrobila sie bardzo ruchliwa.Udalo nam sie znalezc nocleg w domu troche glebiej za strumykiem wiec moze nie bedzie zle.Mamy zamiar wybrac sie nie tylko do Zakopca tak ze mysle ze Murzasichle jest dobrym punktem wypadowym smile
        • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 09:47
          > Niemniej wyjazd do Zakopanego - jednego z najbardziej zanieczyszczonych spalina
          > mi miejsc w Polsce - i nie chodzenie po górach, gdzie ucieka się od tych spalin
          > - uważam za dziwny..

Alez Zakopane wlasnie po to jest, dla ludzi ktorzy nie lubia gor, a chca poszpanowac ze w gorach byli......
          • tatrofanka Re: Zakopane 20.07.15, 13:32
            Przesadzasz.
            Ja chodze po gorach.
            Raz nocuje w Chocholowie raz w Zakopcu.
            Gdzieś trzeba spać.
    • fornitta69 Re: Zakopane 20.07.15, 10:19
      Ja bym jednak namawiała Was na więcej niż jeden dzień poświęcony gorom. Można iść do doliny, można do jaskiń, albo krótki, nie męczący spacer górski typu Sarnia Skałka... warto! A co poza tym? Gubałówka, może aquapark-ale nie wiem czy tłumów nie będzie, teraz sezon...
      • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 10:22
        Gubałówka, może aquapark-ale nie wiem czy tł
        > umów nie będzie, teraz sezon...

w Zakopanym NIE MA miejsc bez tlumow.
      • fornitta69 Re: Zakopane 20.07.15, 10:28
        Ale tłum mniej przeszkadza na szlaku niż w aquaparku wink
        • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 10:40
          fornitta69 napisał(a):

> Ale tłum mniej przeszkadza na szlaku niż w aquaparku wink

Tak, to oczywiste, to marzenie kazdego milosnika gor, byc mijanym przez 100000000 osob w klapkach z reklamowkami z Biedronki na minute, ktore jeszcze w dodatku wszyskie mowia ci 'dzien dobry/ czesc', mimo ze jak bys spotkala te same osoby na dole to by cie calkowicie zignorowaly wink
          • fornitta69 Re: Zakopane 20.07.15, 10:43
            Pozdrawia nie się na szlaku to tradycja (mila),musi zostać wink
            • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 10:47
              Na prawdziwym szlaku, gdzie spotyka sie milosnikow gor a nie tlumy " wedrowcow " w klapkach, takie szlaki to na pewno nie w Tatrach..
              • fornitta69 Re: Zakopane 20.07.15, 10:52
                Ci w klapkach tez chlona piękno gor i są ich miłośnikami tongue_out Dopóki tylko se giry obcieraja a nie przysparzaja pracy ratownikom to mi nie wadza.
                • wegatka Re: Zakopane 20.07.15, 11:10
                  Święte słowa, wszak nie od dziś wiadomo, że japonki w górach się nie sprawdzają tongue_out

www.tvp.info/20894039/przemeczona-japonka-spedzila-noc-na-rysach-rano-toprowcy-sciagneli-ja-helikopterem
              • nowi-jka Re: Zakopane 20.07.15, 10:54

niestety przy takim przeludnieniu szkalów to rzeczywiscie jest głupia tradycja
                ja gdy jest godzina gdy na szlaku mało ludzi to sie pozdraiwam jak zaczyna sie zaludniać to tylko odpowiadam sama nie pozdrawiam
                • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 12:01
                  Glupia to malo powiedziane.....
                  i masz sile tak wedrowac caly dzien z niezamykajaca sie buzia od koniecznosci pozdrowien OBCYCH ludzi? myslalam ze w gory chodzi sie zeby pobyc z natura a nie nagadac sie z posiadaczami reklamowek z Biedronki....
                  • nowi-jka Re: Zakopane 20.07.15, 12:35
                    moze na drodze do MO, Kasprowym gdzie mozna wjechac i Gubałówce to tych reklamówek Biedronkowych dużo ale tak poza tym to sie ich w hurtowych ilosciach nie spotyka na tych szlakach - bez przesady, to jakis slogan wyświechtany tylko
                    Teraz gdy i Biedronka i lidl wypuszcza całkiem sensowne i tanie serie trekkingowe to nawet ci "niedzielni" turysci sa calkiem dobrze przygotowani.
                    Ja w całym swoim wędrowaniu przysłowiowe klapki spotkałam raz, na drodze do MO na nogach wspinacza który zapewne oszczedza nogi i w odpowiednim miejscu założy odpowiednie obuwie które dyndaly przytwierdzone do plecaka, no i właściwie dlaczego po asfalcie nie mozna isc w klapkach? Przeciez na spacerze po miescie ulicą asfaltową widzi sie sporo japonkowców i klapeczkowców
                    smile
          • sumire Re: Zakopane 20.07.15, 12:07
            No i bardzo dobrze, że mówią. Miły zwyczaj, a czasami przydatny nawet.
            Btw, pamiętaj, że Tatry mają też słowacką stronę, a tam nawet latem można spotkać tylko pojedyncze osoby na szlaku.
            • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 12:21
              Bylam w ubieglym roku po slowackiej stronie, te pojedyncze osoby to przesada no ale rzeczywiscie jest ich troche mniej niz milion na kilometrze kwadratowym....
    • czar_bajry Re: Zakopane 20.07.15, 10:24
      Puść luzem niech same sobie zajęcie znajdą...
      Bella to by nawet z nim nie pojechała.
    • nowi-jka Re: Zakopane 20.07.15, 10:51
      to może zamieńcie Zakopane na Rabkę
      atrakcji dla dzieci dużo,
      na jeden dzień mozna sie wybrać w góry np na Turbacz i gdy widoczność bedzie dobra to stamtąd popatrzec na panoramę Tatr
    • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 11:31
      1. Baseny w Białce lub Bukowinie,
      2. Wjazd i zjazd kolejką na Kasprowy (rezerwacja biletu on-line),
      3 .Wjazd na Gubałówkę - zjazd torem saneczkowym, parki linowy - zjazd wyciągiem krzesełkowym na polanie szymoszkowej,
      4. Spacer do Doliny Strążyskiej i wodospadu Siklawica,
      5. Wjazd wyciągiem na Skocznię Narciarską i zwiedzanie Zakopanego.

• asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 12:03
        Zabraklo mi tu Morskiego Oka, miejsca swietego dla polskich turystow.
        Szkoda ze zagraniczni odwiedzajacy nie moga zrozumiec dlaczego to taka wielka atrakcjai must have....
        • nowi-jka Re: Zakopane 20.07.15, 12:37
          jak to dlaczgo, łatwodostepne, nawet z wózkiem dzieciowym, a nie zaprzeczysz - jest tam pieknie
          • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 12:52
            nowi-jka napi
            > jak to dlaczgo, łatwodostepne, nawet z wózkiem dzieciowym, a nie zaprzeczysz -
            > jest tam pieknie

Moim zdaniem wciaganie tego miejsca na teren parku narodowego to kiepski zart, przeciez tam nie ma zadnej natury, tylko tlumy, tlumy i tlumy....nazwa powinna byc park rozrywki bo blizej mu do tego....
            • nowi-jka Re: Zakopane 20.07.15, 13:00
              w styczniu albo o 7rano jest tam bosko
              smile
              ale off topik nam sie zrobił duży
            • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 13:09
              Chyba przesadzasz. Tłumy są z pewnością, ale widoki są piękne.

Poza tym ostatnio jak szłam do Morskiego Oka widzieliśmy sarnę w odległości paru metrów od drogi. Dziecko pierwszy raz widziało. Nie rozumiem, jak można twierdzić że tam nie ma żadnej natury.

• asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 13:14
                > Poza tym ostatnio jak szłam do Morskiego Oka widzieliśmy sarnę w odległości par
                > u metrów od drogi. Dziecko pierwszy raz widziało. Nie rozumiem, jak można twier
                > dzić że tam nie ma żadnej natury.
                >

Tak szczerze to bym sie bala ze ta sarna ma wscieklizne, skoro ja ciagnie w taki glosny tlum...normalne to nie jest, juz wole nie widziec zadnych zwierzat w takim miejscu....
                • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 13:23
                  Ze wścieklizną czy bez jest na pewno częścią natury. Poza tym nie przesadzaj z tymi tłumami i płochliwością sarny. Samochody wydają o wiele głośniejsze dźwięki, co nie przeszkadza zwierzętom przebiegać przez drogi.

Ja podejrzewam, że Ty tam w ogóle nie byłaś. Tłum jest dość duży nad samym Morskim Okiem, ale na drodze jest względna cisza. No chyba, że jakaś kolonia dziecięca idzie.

• asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 13:37
                    > Ja podejrzewam, że Ty tam w ogóle nie byłaś. Tłum jest dość duży nad samym Mors
                    > kim Okiem, ale na drodze jest względna cisza. No chyba, że jakaś kolonia dzieci
                    > ęca idzie.
                    >

Zyczylabym sobie zebym nie byla bo jak bylam ostatnio to bylo wlasnie tak jak na tym zdjeciu ( pierwsze z google pokazujace ten "park narodowy"):

zakopane.naszemiasto.pl/artykul/w-tatrach-turysta-zawsze-z-polisa,2392727,art,t,id,tm.html
                    Na Marszalkowskiej w warszawie jest mnie jludzi, a tego dnia akurat pogoda byla taka sobie i zapowiadali opady, nie wiem co sie dzieje w piekny dzien....

Zdecydowanie powinni podwyzszyc oplaty albo wprowadzic limity odwiedzajacych, bo nie wiadomo czy sie smiac czy plakac...
                  • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 13:40
                    joaaa83 napisała:

> Ze wścieklizną czy bez jest na pewno częścią natury. Poza tym nie przesadzaj z
                    > tymi tłumami i płochliwością sarny. Samochody wydają o wiele głośniejsze dźwię
                    > ki, co nie przeszkadza zwierzętom przebiegać przez drogi.

Ciekawe czy bylabys taka zadowolona gdyby ta sarna was pogryzla, bo na takie zwierzeta akurat trzeba uwazac a nie szczerzyc sie na ich widok....
                    • sumire Re: Zakopane 20.07.15, 13:49
                      "Atak krwiożerczych saren IV" big_grin
                      • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 14:09
                        sumire napisała:

> "Atak krwiożerczych saren IV" big_grin

No prosze niektorzy widze ze nie slyszeli o tym ze trzymanie sie z daleka od pojedynczych, zblizajacych sie do czlowieka zwierzat, to podstawowa zasada bezpieczenstwa czy to w polskim lesie czy na safari w Afryce......

W takiej sytuacji bym poinstruowala dziecko ze ma bardzo uwazac na te sarne i sie oddalila, a nie szczerzyla zeby ze taki dar losu sie trafil bo sarna sie pokazala dwa metry od uczeszczanego szlaku....
                        • sumire Re: Zakopane 20.07.15, 14:25
                          Spoko, moja miła, ja doskonale o tym wiem, nigdy w życiu nie podeszłabym do dzikiego zwierzęcia. Ale akceptuję ich obecność w parku narodowym, i to nawet blisko szlaków. To ich dom, nie mój.
                        • nowi-jka Re: Zakopane 20.07.15, 14:32
                          amarabis reprezentujesz widze ludzi których nie znosze w górach czyli
                          byłam wyżej, byłam dalej, byłam szybciej,
                          • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 18:34
                            czemu akurat w gorach?
                        • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 17:06
                          A myślisz, że co my zrobiliśmy? Sweet focie z sarną? "O patrz sarna" i poszliśmy dalej. Byliśmy cicho, nie krzyczeliśmy i tez nie uciekaliśmy. Po prostu się oddaliliśmy.

Pisałaś o braku natury i parku rozrywki, więc Ci odpisałam że nawet sarnę można spotkać. Nic sobie więcej nie dopowiadaj i nie pouczaj mnie, jak się trzeba zachować w przypadku spotkania dzikiego zwierzęcia.

Poza tym nie widziałam takich tłumów na drodze do Morskiego Oka, a byłam ze dwa razy w wakacje.
                          • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 18:43
                            > Pisałaś o braku natury i parku rozrywki, więc Ci odpisałam że nawet sarnę można
                            > spotkać. Nic sobie więcej nie dopowiadaj i nie pouczaj mnie, jak się trzeba za
                            > chować w przypadku spotkania dzikiego zwierzęcia.

No tak sie zachwycalas, ze dziecko ( rozumiem ze jakies starsze skoro to bylo tak podkreslone ) nigdy w zyciu sarny nie widzialo ( rozumiem ze bojkotujesz ZOO, rozne farmy i nie bywacie za duzo w naturze) ze mozna sobie naprawde rozne rzeczy wymyslic wink
                            • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 21:16
                              Gdzie się zachwycałam?? Podkreślam, że napisałam to w odpowiedzi na Twój zarzut o braku natury w tym miejscu - nie tylko góry, roślinność, NAWET zwierzęta. Czego nie łapiesz?
                              To nie moja wina, że Ty nie widzisz nic oprócz innych turystów. Może trzeba się było bardziej rozglądać, to byś zobaczyła, to co inni tam widzą.

Dziecko miało 3 lata i jechało w wózku. Nie było wtedy jeszcze w zoo.
                          • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 18:45
                            > Poza tym nie widziałam takich tłumów na drodze do Morskiego Oka, a byłam ze dwa
                            > razy w wakacje.

To ciekawa jestem kiedy to tych tlumow nie ma, ja bylam tez w wakacje w tygodniu i to jeszcze w dniu kiedy tak jak pisalam pogoda byla bardzo srednia, a pol polski tam bylo....
        • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 12:45
          Do Morskiego Oka za dużo km. Rozumiem, że beatulek ogólnie nie chce się nachodzić - zarówno po górskich ścieżkach, jak i po asfaltowej drodze. Zostaje jeszcze wjazd i zjazd bryczką, ale z uwagi na dobro koni, nie zamieściłam tego punktu.

Nie wiem, co myślą zagraniczni turyści na temat Morskiego Oka, ale prawda jest taka, że możesz tam się dostać bez większego wysiłku i specjalnych przygotować, stąd pewnie popularność tego miejsca.
          • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 13:12
            joaaa83 napisała:

> Do Morskiego Oka za dużo km. Rozumiem, że beatulek ogólnie nie chce się nachodz
            > ić - zarówno po górskich ścieżkach, jak i po asfaltowej drodze. Zostaje jeszcze
            > wjazd i zjazd bryczką, ale z uwagi na dobro koni, nie zamieściłam tego punktu.
            >

A nie mieli zamiast tych bryczek Melexow wprowadzic? Cos tam testowali podobno w ubieglym roku ? W sumie pasowaly by do charaktreu tego miejsca....
            • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 13:26
              Nie, nie pasowałyby do tego miejsca miłośniczko gór, ale rozumiem że dla dobra koni ( i zarobku górali) rozważano taką możliwość.
              • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 13:44
                joaaa83 napisała:

> Nie, nie pasowałyby do tego miejsca miłośniczko gór, ale rozumiem że dla dobra
                > koni ( i zarobku górali) rozważano taką możliwość.

a to dlaczego, co toim zdaniem bardziej pasuje do asfaltu i moze zgrabnie przecisnac sie przez falujacy tlum?
                • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 13:58
                  Jest to trasa dla pieszych, rodzin z dziećmi, z wózkami, nawet inwalidzkimi. Melexy będą przeszkadzać.

Uważasz, że jak ktoś nie jest w stanie lub nie ma ochoty na wyprawy w góry, to po prostu powinien się ograniczyć do atlasu przyrodniczego?
                  • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 14:05
                    A moim zdaniem sa bardziej bezpieczne dla przechodzacych obok niz konie, ktore moga sie wyrwac, kogos stratowac itp itd

Nie uwazam ze maja ogladac atlas, ale wladze parku powinny jakos ograniczyc te wizyty, wszyscy by na tym skorzystali i park i ci ktorzy przyszli zwiedzac....
                    • joaaa83 Re: Zakopane 20.07.15, 17:07
                      Ale ja nigdzie nie pisałam, że popieram obecność bryczek na tej drodze.
    • sumire Re: Zakopane 20.07.15, 12:20
      Zakopain jest słaby, chyba że jako baza, z której co rano będziesz wyjeżdżać. Bez auta bez problemu dotrzesz na Słowację, bo z Zakopca do tamtejszych kurortów kursują autobusu i to rozwiązanie polecam gorąco - fajniejsze baseny termalne, kolejka na Łomnicę (drugi najwyższy szczyt w Tatrach, widoki MEGA - pod warunkiem, że nie ma mgły; Kasprowy to taki ubogi krewny przy Łomnicy, choć niestety cena biletów to odzwierciedla), Hrebienok, jaskinie, Popradzki Staw - bardzo ładny i nie trzeba się wysilać, bo nawet drogą dojazdową można dojść.
      Ale jeśli już trzeba ten Zakopiec, to Dolina Strążyska - niespełna godzina marszu bardzo wygodną dróżką i wychodzisz na polanę, z której widać Giewont w całej okazałości. Na dobry początek wystarczy smile Termy w Bukowinie albo w Białce (acz zapewne będą zawalone ludźmi). Fajny i klimatyczny jest zabytkowy cmentarz na Pęksowym Brzyzku, ale podejrzewam, że dzieci raczej nie zainteresuje smile
      • f.lamer Re: Zakopane 20.07.15, 12:40
        > Ale jeśli już trzeba ten Zakopiec, to Dolina Strążyska - niespełna godzina marszu
        > bardzo wygodną dróżką

w pobliżu jest też bardzo urokliwa dolinka białego.
        aczkolwiek nie również nie wiem po jaką cholerę jechać do zakopca (z dziećmi!) na kilka dni, jeśli się nie lubi chodzić po górach?
        • asmarabis Re: Zakopane 20.07.15, 13:11
          > w pobliżu jest też bardzo urokliwa dolinka białego.
          > aczkolwiek nie również nie wiem po jaką cholerę jechać do zakopca (z dziećmi!)
          > na kilka dni, jeśli się nie lubi chodzić po górach?

Alez 95 % odwiedzajacych zakopane nie chodzi po gorach, nie bylas na Krupowkach, zeby przejsc calosc ulicy w tym nieprzebranym tlumie potrzeba 8 godzin....
          • olinka20 Re: Zakopane 20.07.15, 20:51
            Nawet tyłem tyle to nie zajmie.
            Chyba, ze zatrzymujesz sie przy kazdym straganie czy sieciowkowym sklepie big_grin
      • bufo.bufo Re: Zakopane 20.07.15, 13:01
        Bardzo przyjemnie jest w Dolinie Olczyskiej, tylko że nie wiem, czy po zeszłorocznym remoncie da się nią już przejść. Polecam też szlak na Gęsią Szyję, na Kopieniec i z Wierchporońca na Rusinową polanę. To takie lajtowe trasy. Sama wybieram się niedługo w te rejony (mam tam rodzinę), ale planujemy też Słowację. Z tym, że ja mam 3-miesięczniaka i raczej szukam tras dostępnych dla wózka.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Zakopane 20.07.15, 18:23
      Tylko Kamikadze wybiera się w szczycie sezonu do Zakopanego bez planu chodzenia po górach (celem uniknięcia całego syfu). smile Koniecznie zdaj relację po powrocie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka