Dodaj do ulubionych

Turcja 20.07.15

21.07.15, 12:41
Following the attack, the U.K. Embassy in Ankara has also updated its travel advice for Turkey, underlining that terrorist attacks by various groups could be indiscriminate and could affect places visited by foreigners.
BBC

Po ataku Ambasada Wielkiej Brytanii w Ankarze uaktualniła również swoje porady dla Turcji, podkreślając, że ataki terrorystyczne przeprowadzane przez różne grupy mogą mieć różny cel i wydarzyć się w miejscach odwiedzanych przez cudzoziemców.
translate.google.pl

A nasze zdaje się MSZ nic... Ciekawe czemu.
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 12:46
      MSZ może na razie nic, ale w TV już mówili, że odradza się wyjazdy w rejony zagrożone, zwłaszcza na pograniczu turecko-syryjskim
      • butch_cassidy Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 12:58
        Na pogranicze, to rzeczywiście od dawna odradzają. Sama nie uznałabym Turcji za bezpieczną, ale pierwszy raz przeczytałam to czarno na białym. Wg mnie, jeśli za tym zamachem faktycznie stoi ISIS, to oni są nieprzewidywalni i mogą równie dobrze powtórzyć Tunezję. Widać Brytyjczycy są tego samego zdania...
        • sanrio Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 13:18
          oczywiście, jak dla mnie każdy kraj muzułmański jest niebezpieczny w chwili obecnej. Na Cypr tez bym się nie wybrała.
    • asmarabis Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 12:47
      I bardzo dobrze, mam takie zle wspomnienia z ubieglego roku z Turcji ze sie bardzo ciesze. Moze dzieki temu zjada z tymi zawyzonymi cenami i beda bardziej realne do tego co maja do zaoferowania.
      • hermenegilda_zenia Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 13:18
        Nie jedź tam już, naprawdę - wolę nie natykać się w Turcji na osoby twojego pokroju, które robią siarę Polakom. A co do bezpieczeństwa: kto wybiera się w tereny, na których toczą się wojny sam prosi się o kłopoty, czy będzie to wschód Turcji (od zawsze), obszary zaludnione przez bojowników PKK czy granica z Syrią. Akurat rejony turystyczne są IMHO zawsze bardzo pieczołowicie strzeżone, w Turcji jest chyba najwięcej służb wojskowo-policyjno-paramilitarnych spośród wszystkich znanych mi krajów w Europie i na świecie, bo problem terroryzmu jest tam obecny od wielu, wielu lat.
        • asmarabis Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 14:03
          hermenegilda_zenia napisała:

> Nie jedź tam już, naprawdę - wolę nie natykać się w Turcji na osoby twojego pok
          > roju, które robią siarę Polakom

To do mnie? W jaki to sposob robie siare Polakom?
          Jesli to rzeczywiscie do mnie to mnie naprawde ubawilas, dzieki wink

> Akurat rejony turystyczne są IMHO zawsze bardzo pieczołowicie strzeżone, w Turc
          > ji jest chyba najwięcej służb wojskowo-policyjno-paramilitarnych spośród wszyst
          > kich znanych mi krajów w Europie i na świecie, bo problem terroryzmu jest tam o
          > becny od wielu, wielu lat.

Jakos mi sie to nie rzucilo w oczy podczas pobytu, w innych panstwach juz bardziej, no chyba ze tak sie maskuja i mieszaja z turystami, wtedy ten niemozliwy tlok na plazy bylby uzasadniony wink
    • mamma_2012 Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 13:07
      turystyka.wp.pl/kat,1036543,title,Brytyjskie-MSZ-Hiszpania-Francja-Wielka-Brytania-zagrozone-terroryzmem,wid,17690358,wiadomosc.html

Wychodzi na to, ze najbezpieczniej spędzić wakacje w domusmile
      • butch_cassidy Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 13:08
        Rzeczywiście wink
    • leanne_paul_piper Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 13:10
      A ja za tydzień lecę i szczerze - liczę się z tym, że moje biuro zdejmie mi rezerwację. Trudno, najwyżej zamienimy na Portugalię.
    • oqoq74 Re: Turcja 20.07.15 21.07.15, 13:57
      smile Co za różnica, czy MSZ coś napisze czy nie.
      Pamiętam po ostatnich zamachach jak w tv wypowiadali się ludzie wylatujący na wakacje do kraju, w którym dopiero co doszło do zamachu, że "na coś trzeba umrzeć".
    • leanne_paul_piper Re: Turcja 20.07.15 27.07.15, 23:56

> A nasze zdaje się MSZ nic... Ciekawe czemu.

Zmienili komunikat na ostrzegamy przed podróżą dla całego kraju. A ja za dwa dni mam lecieć do Izmiru. Zaczyna się robić jakaś ogólnoświatowa histeria, która tylko wprowadza nerwową atmosferę. Bo tak w sumie, to Cypr jest dużo bliżej konfliktu. Ehh, dożyliśmy czasów, kiedy wyjazd na wakacje wiąże się przede wszystkim ze stresemsad.
      • krejzimama Re: Turcja 20.07.15 28.07.15, 06:32
        Byłam w tym roku. Wycieczka kupiona w czasie kiedy sytuacja była inna. Pobyt udany, wspaniały. Obecnie nie zdecydowałabym się na kupno wycieczki do Turcji.
        Niestety bandyci zaczynają wygrywać zasiewając strach w naszych głowach.
        • chocolate_cake Re: Turcja 20.07.15 28.07.15, 07:33
          20.07.2015 byłam w Turcji, w Side. Sama z córką. Wycieczka kupiona w lutym. Akurat zbierałyśmy się do wyjścia. Chciałybyśmy same pojechać do pobliskiego miasta, potem nad wodospad, na bazar. Meczetu już wtedy nie miałam zamiaru oglądać. Weszłam na stronę główną gazety i przeczytałam o zamachu. Byłam w szoku. Mimo to pojechałyśmy tam, pozwiedzałyśmy i było fajnie. Ale w dwóch napotkanych Turkach widziałam terrorystów sad
          Obłęd. Dwa dni później byłam już w domu. To był mój trzeci wyjazd do Turcji. Jak zawsze bardzo udany ale na razie na pewno tam nie pojadę.
    • leyla76 Re: Turcja 20.07.15 28.07.15, 07:45
      Jestem w Turcji of 7.VII i zostaje ti jeszcze po as 2 tyg. Terrorystów nie widzę, a zwiedzamy sporo w rożnych zakątkach kraju. Zrobiliśmy ponad 2000tys km i nie natknęłam sie na nikogo chociażby wyglądającego podejrzanie. Wszyscy mili, turystów pełno pogoda dopisuje. Naprawdę nie rozumiem tej paniki.
      • julita165 Re: Turcja 20.07.15 28.07.15, 09:49
        W Tunezji też na pewno było miło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka