varna771 26.07.15, 14:53 Jak w temacie. Ernesta , bardzo mi się podoba, wczoraj szukałam w kalendarzu w jakim dniu obchodzić będzie imieniny i nie mogłam znaleźć. Jutro pójdę kupić inny kalendarz, może będzie Ładne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebes Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 14:59 Nie kupuj kalendarza: www.kalbi.pl/imieniny-ernesta Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 16:18 Nie przepadam za imionami "odmęskimi". Za moich czasów Ernesta by było murowanym skazaniem dziecka na przytyki. Jak to się zdrabnia? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 16:26 literatura.wywrota.pl/wiersz-klasyka/40227-tadeusz-boy-zelenski-ernestynka.html Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:24 Ernestynka to zdrobnienie od Ernestyny, nie od Ernesty. Od Ernesty byłoby Ernestka. --- Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek). Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 16:41 bialeem napisała: Jak to się zdrabnia? własnie chodzi oto, żeby nie zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:10 Dlaczego? Ja np nie przepadam za pełną wersją swojego imienia i walczę z ludźmi, którzy jej próbują używać. To imię dziecka, a nie Twoje Daj jej wybór! Zresztą jeżeli się nie da, to dostanie jakąś dziwną ksywę. Erytka, Ersia, Erka... (Erytka nawet fajne) Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda128 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:53 varna771 napisała: > bialeem napisała: > > Jak to się zdrabnia? > własnie chodzi oto, żeby nie zdrabniać. > Czy jest możliwość nadania imienia Ernestyna,zamiast Ernesta ? Ernestyna wydaje się być bardziej ciepłe i bardziej żeńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 16:44 nieladne zreszta wszystkie imiona dla dziewczynek sa brzytkie a zwlaszcza magdalena anna julja albo wiktorja czy zofja to ostatnie chyba najbardziej kojazy sie z bjedą moze wanessa albo pamela - te jeszcze ujda Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 16:50 A po twoim poście widać,że Słownika Ortograficznego dawno nie przeglądałaś ! A jakie jest twoje imię ? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:41 zostaw trolla... Odpowiedz Link Zgłoś
lisek.chytrusek Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:14 Ernesta - nieeee, ale Ernestyna - piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:46 Mnie akurat się nie podoba, właściwie trudno mi wytłumaczyć dlaczego. Kojarzy mi się z czymś zimnym, twardym i niemieckim Odpowiedz Link Zgłoś
madi138 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:47 Zbyt wydumane i zbyt meskie, jak dla mnie. Bardzo wazne tez, czy bedzie pasowac do nazwiska. Ernesta Kiszonka na przyklad, niebrzmi najlepiej.... Generalnie, jesli nazwisko jest nietypowe/skomplikowane/smieszne imie powinno byc proste i klasyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:55 Ładne. Podoba mi się również Teofila, Helena, Berenika. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 17:57 Imię Ernesta kojarzy mi się z zakonnicą One często mają takie męskie imiona. Siostra Ernesta- pasuje jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 18:17 heca7 napisała: > Imię Ernesta kojarzy mi się z zakonnicą One często mają takie męskie imiona. > Siostra Ernesta- pasuje jak ulał. hehe)) Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 18:17 heca7 napisała: > Imię Ernesta kojarzy mi się z zakonnicą One często mają takie męskie imiona. > Siostra Ernesta- pasuje jak ulał. Dokładnie , coś jak Benedykta. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 18:03 Idealne dla zakonnicy, doskonale aseksualne. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 19:15 Jeśli matka nadaje córce takie imię to albo bardzo chciała mieć syna i nie wyszło, albo chce żeby w przyszłości została zakonnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 20:41 lauren6 napisała: > Jeśli matka nadaje córce takie imię to albo bardzo chciała mieć syna i nie wysz > ło, albo chce żeby w przyszłości została zakonnicą. sama zadecyduje kim w przyszłości chce zostać ... osobiście nie widzę w tym nic złego jeśli syn idzie za księdza, a córka za zakonnice Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 20:44 Zakonnice z tego co wiem przyjmują inne imię (świętego lub świętej) po ślubach. Więc raczej potem mogłaby się stać Benedyktą, Stanisławą, Wojciechą itd. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 21:02 heca7 napisała: > Zakonnice z tego co wiem przyjmują inne imię (świętego lub świętej) po ślubach. > Więc raczej potem mogłaby się stać Benedyktą, Stanisławą, Wojciechą itd. albo cyniczną hecą Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 23:39 Znam Ernestyne do ktorej mowia Erna, natomiast Ernesta mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Imię dla dziewczynki 26.07.15, 23:56 idiotyczne raczej, ale co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: Imię dla dziewczynki 27.07.15, 00:52 Kiepski pomysł aby pytać na forum. Jak się podoba wam rodzicom to najważniejsze. Nie spotkałam się nigdy z takim imieniem , bardzo oryginalnie . Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Imię dla dziewczynki 27.07.15, 01:24 Bardzo wdzięczne. Jak Henryka albo Ryszarda Odpowiedz Link Zgłoś
lidka73 Re: Imię dla dziewczynki 27.07.15, 09:00 Moja kuzynka nazwała córkę właśnie Ernestyna, dziewczyna ma teraz 17 lat i za rok planuje zmienić imię oficjalnie i w dokumentach na Anna.. Mówią na nią Era, albo Ercia albo pełnym imieniem. Jak dla mnie wszystkie wersje fatalne. Odpowiedz Link Zgłoś