Dodaj do ulubionych

Urodzinowe upały

04.08.15, 12:04
W piątek córka ma trzecie urodziny. Zapraszamy tylko najbliższą rodzinę (10 lub 12 osób). Mamy do dyspozycji salon połączony z aneksem kuchennym, stolik kawowy i kanapę. Nie ma możliwości wyprawienia większej imprezy, zapraszamy na tort i kawę.

W zeszłym roku pożyczyłam składany stół i krzesła, ale szczerze mówiąc nie był to najlepszy pomysł. Część gości siedziała na kanapie, Ci, którzy usiedli przy stole siedzieli tyłem do reszty. Poruszanie się wymagało przeciskania pomiędzy siedzącymi ludźmi. Zastanawiam się, czy w tym roku nie darować sobie tych krzeseł, ale jakby nie liczyć, 12 osób nie siądzie na kanapie tyłek przy tyłku.
Ponadto, w zeszłym roku przygotowałam tort, ciasto i kawę. Goście się zasiedzieli, miałam wrażenie, że przydałoby się podać coś jeszcze, jakąś sałatkę, przekąski...
W tym roku:
- zapowiadana na ten dzień temperatura to prawie 40 stopni
- salon ma całą ścianę przeszkloną na południowy zachód (żar!)
- kwasy w rodzinie - sporo się dzieje, ja też w to wchodzę (wbrew sobie) emocjonalnie, naprawdę chciałabym podać tort, kawę i pożegnać gości.

Wypada? Nie wypada? Podać coś poza ciastem? Pożyczyć stół, krzesła?

Czuję, że mnie to przerasta. A nie chcę, żeby ten fakt odbił się na córce.
Obserwuj wątek
    • alexa0000 Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 12:12
      A nie mozesz:
      -przełozyc na inny termin
      -skorzystac w innym terminie z jakiegos miejsca piknikowego- czyjejs działki, domku letniskowego itp?

Upal w chałupie plus kupa ludzi i kwas w rodzinie to chyba za duzo.
      • easyse Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 12:41
        Nie mogę przełożyć, córka wie, kiedy ma urodziny i w ten dzień chce świętować, w kolejny piątek wyjeżdżamy na wakacje.
        • alexa0000 Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 12:56
          Jesli wiesz z doswiadczenia,ze jest zar w tym pokoju, to jedno masz w banku-szybko pójdą. Dla mnie impreza w takim klimacie to mordega, ale to ty sama wiesz najlepiej, czy i ile czasu wytrzymaja członkowie twojej rodziny i jak goraco bedzie w pomieszczeniu.
          • ola_dom Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 13:00
            alexa0000 napisała:

> Jesli wiesz z doswiadczenia,ze jest zar w tym pokoju, to jedno masz w banku-szybko pójdą.

To samo sobie pomyślałam smile.
            I to jest plus - bo chyba o to właśnie chodzi.
    • tatrofanka Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 12:15
      A musisz wyprawiac w piątek?
    • solejrolia Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 12:17
      po pierwsze, tak, wypada.
      nie masz warunkow, to nie masz. nie ma co tu dyskutować. aczkolwiek ja jednak starałabym się zapewnić każdemy miejsce siedzące, pomimo szwedzkiego stołu.
      po drugie, tak, podaj coś poza ciastem i kawą:
      owoce oraz lody
      w taki upał każdy chętniej sięgnie po winogrono czy kawałek schłodzonego arbuza niż po sałatkę i wędlinę.
      • easyse Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 12:43
        Też tak pomyślałam. Owoce, lody, soki.
        Chyba jednak pożyczę ten stół, pomyślę tylko jak go ustawić, żeby było miejsce dla każdego i żeby nikt nie siedział do siebie tyłem.
    • cosmetic.wipes Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 13:04
      Wuj z krzesłami, ale ze wzgledu na

> - kwasy w rodzinie - sporo się dzieje, ja też w to wchodzę (wbrew sobie) emocjo
      > nalnie,

zorganizuj córce następne urodziny tylko z koleżankami.
      • leann32 Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 13:13
        dokładnie. córka by się bardziej cieszyła z urodzin wśród 3 koleżanek z kolorowym torcikiem i balonami aniżeli imprezie w nagrzanym pokoju ze skłóconą rodziną. ma trzy lata. mogłabyś podać suche paluszki i ciepłą wodę i będzie miała całkowicie gdzieś jakie jest menu, przekąski czy pora podania posiłku, dzieci komopletnie mają to w nosie. jak faktycznie chcesz aby było jej miło popatrz przez pryzmat córki a nie siebie, bo na razie zastanawiasz się nad rzeczami jakie dla ciebie mają znaczenie, nie dla dziecka.
        • ola_dom Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 13:15
          leann32 napisał(a):

> dokładnie. córka by się bardziej cieszyła z urodzin wśród 3 koleżanek

Tego nie wiemy.
          Niektóre dzieci uwielbiają, jak przychodzą ciocie i wujki w gości. A zwłaszcza do nich.
    • mynia_pynia Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 13:19
      Też by mnie przerazalo 12 osob na urodzinach u 3 latki. Umowcie sie do zoo taniej i fajniej dla dziwcka bedzie.
      • kremka2014 Re: Urodzinowe upały 04.08.15, 23:15
        Zrob mnóstwo lodu i wrzuć do największego wazonu, najlepiej przeźroczystego. Ładna dekoracja i chłodzi. Jak masz możliwość, wypożycz przenośną klime, albo wstaw duży wiatrak. Tort najlepiej lodowy. Woda z cytryną i mięta. Niech Mala składa z Toba wachlarze dla gości. Może je ozdobić czym tam chce . Mily podarunek dla gości od jubilatki. Oprócz tortu ciastka, żelki. Bez sensu przedłużać pobyt gości w tych okolicznościach.
    • ruda.anka2 Re: Urodzinowe upały 05.08.15, 09:43
      Ja w tej sytuacji:
      - kupuję/pożyczam wiatrak
      - wysłaniam źródło słońca
      - przesuwam imprę na później
      - ustawiam wszędzie lód
      - podaję szwedzki stół, wszystko na zimno + tort lodowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka