Dodaj do ulubionych

specjalistki od olejków wanted

24.08.15, 09:17
Czy 9 miesięczniaka już można inhalować wszystkim ? Przed ciąża w domu ciagle się unosił zapach wanilii,lawendy,starej róży i w sezonie przeziębieniowym eukaliptusa i drzewa herbacianego. Oczywiście certyfikowane olejki do brumizatora,nie żadne świeczki z ikei.

Czy już mogę zacząć od nowa wąchać i tym samym inhalować młodego ?

PiS ktoś pisał o jakiś super inhalacjach z soli, jako matka wcześniaka wciagam wszystkie dobre sposoby przed nadciągająca jesienią od ludzi kompetentnych i dobrego serca.
Obserwuj wątek
    • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 17:59
      Nikt???
      • mary_lu Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 18:53
        Od żadnych olejków eterycznych specjalistką nie jestem, ale od inhalacji i chorowitych maluchów to prawie... Nie mam pojęcia, po co chcesz w domu rozpylać substancje zapachowe z buteleczek, choćby nie wiem, jak eko miały być.

Chcesz mieć zdrowego malucha, to kup higrometr i termometr. Utrzymuj dobre nawilżenie pomieszczeń i możliwie niską, ale komfortową temperaturę. W sypialni dziecka w nocy temperaturę jeszcze obniżaj i zwiększaj wilgotność. Jeśli jest bardzo sucho, to kup nawilżacz ultradźwiękowy.

Inhalacje z soli lub wody robi się nebulizatorem i dopiero, jak dziecko zaczyna chorować, nie profilaktycznie.
        • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 19:19
          A ja odpowiem chętnie o tym rozpylaniu - lawenda mi pomogła na bezsenność, a drzewo herbaciane sprawiło ze przestało mi ciec z nosa zima. I choć wcześniej byłam bardzo sceptyczna,to po kilku latach wachania drzewka herbacianego ,chętnie bym je sobie nadal profilaktycznie wlała do brumizatora, tylko nie wiem czy mały może to już wąchać ...

Temperatura i nawilżenie są ok, mieszkamy w środku lasu +nad rzeka,wiec bez problemu.

Za radę z nebulizatorem dziękuje - poczytam i ewentualnie kupie na zas smile (pierwszy raz o tym słyszę)

• princesswhitewolf Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 21:45

ale olejkow jak i jakichkolwiek ziol nie nalezy uzywac profilaktycznie. To aktywne substancje. Uzywac masz tego tylko okresowo jak nadchodz lub juz jest i przeziebienie. Pamietaj to substancje jakie moga w nadmiarze alergizowac i podrazniac blony sluzowe.

sprawdzanie poziomu nawilzenia pomieszczenia i nawilzacz to duzo lepszy pomysl jaki dziewczyny ci radza
        • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 19:22
          Z ta inhalacja się zapędziłam - chodziło o rozpylaniu czymś takim ( mam dokładnie ten sam)

www.mangoandsalt.com/2015/01/11/laroma-diffuseur-de-muji/
          • gris_gris Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 18:13
            O, wlasnie chce go kupic. Polecasz? Olejki tez kupujesz w Muji? Świeczki sa cudowne, wiec moze olejki tez warto?
            • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 18:58
              Polecam jak najbardziej, u nas już chodzi od 4 lat, latem w stanie spoczynku,zima niemal non stop. Pierwszy zestaw olejków miałam muji,ale pózniej się przestawiłam na jakieś inne ze sklepu bio, nic mu nie zaszkodziło,a ja jestem użytkownikiem brutalnymsmile i światełko nocne rewelacyjne, na dwa stopnie, bardzo przyjemne.
      • spanish_fly Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 19:00
        I to Ci powinno dać do myślenia.
    • nanuk24 Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 19:12
      Przede wszystkim nie istnieje olejek eteryczny waniliowy, jest olejek zapachowy, czyli syntetyczny bez wlasciwosci aromaterapeutycznych.
      Musisz uwazac, bo niektore olejki eteryczne sa niebezpieczne dla dzieci( a tym bardziej niemowlat), kobiet w ciazy, osob z nadcisnieniem, etc. Te przez ciebie wymienione uznane sa jako bezpieczne, ale musisz pamietac mimo wszystko, ze moga wywolywac u niektorych osob bol glowy i nudnosci- zwlaszcza lawenda. Ja nie widze sensu stosowania inhalacji przy zdrowym dziecku.
      • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 19:24
        Słuchaj, to ciekawe co piszesz, bo wydaje mi się.moze konfabuluje, nie wiem, ze na oddziale było czuć taki zapach lekko waniliowy, zwłaszcza w pokojach z inkubatorami. Nie wiem czego to był zapach,ale aż mnie ścięło ostatnio jak poczułam zapach waniliowy w sklepie.
        • nanuk24 Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 20:17
          Olejek eteryczny z zywicy benzoesowej ma podobny zapach do wanilii lub, tak jak wspomnialam w poprzednim poscie, jest olejek zapacowy wytwarzony syntetycznie. I tu zapamietaj, ze olejek zapachowy to nie jest to samo co olejek eteryczny.
          Z samej wanilii nie da pozyskac olejku eterycznego. Ani z kwiatow, ani, z lisci, anie z laski.
          www.lgbotanicals.com/Vanilla-Pure-Essential-Oil--No-Such-Thing_b_27.html#.VdtewflViko
          • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 20:52
            no to będę sobie włączać brumiego za zamkniętymi drzwiami dla własnej przyjemności .
            A jak będzie przeziębiony to mogę włączać w jego pokoju brumizator z olejkiem z drzewa herbacianego? Czy jeszcze za młody ? Przyznam,ze u mnie dziala swietnie ten olejek,zawsze byłam z tych co łapali momentalnie katar,a z tea tree jakby mi nos i zatoki w środku oczyszczało ( profilaktycznie)
            • nanuk24 Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 21:25
              Olejek z drzewa herbacianego uznawany jest jako bezpieczny. Dobry tez jest na tradzik i grzybice stop lub skory, tylko nie wolno nakladac bezposrednio na skore.
              Dla bezpieczenstwa lepiej zapytac lekarza, czy mozna stosowac inhalacje u swojego dziecka.
              • princesswhitewolf Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 21:47
                mozna mozna. Od lat uzywamy. moja mama wyleczyla sie z tradziku rozowatego tym olejkiem a co ciekawe antybiotyki nie pomogly. Wszelakie pryszcze itd tez znikaja

Absolutnie nie stosowalabym na malych dzieciakach bez powodu jednak
                • nanuk24 Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 21:55
                  Bez powodu, oczywiscie, ze nie. W ogole u niemowlat to nie do konca, a jezeli juz, to ma byc to inhalacja kilkuminutowa. bezpieczne sa dla dzieci powyzej dwoch lat.
                • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 22:00
                  Ok ok
                  Będę sie wąchać indywidualnie w pokoju, merci mercismile
                • peonka Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 16:40
                  Princess, a możesz napisać jak Twoja mama stosowała ten olejek na trądzik? Do rozsyłania czy smarowania?
                  • princesswhitewolf Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 16:52
                    smarowala patyczkami do mycia uszu . Takie z wacikiem na koncu. No i co ciekawe pomoglo lepiej niz wszelakie mazie i antybiotyki jakie jej dermatolog podawal. Tylko ze niestety musiala dlugo to stosowac az zupelnie przeszedl jej ten tradzik rozowaty, bo w momencie jak przestawala to to dziadowstwo wracalo.

A olejkiem z drzewa herbacianego inhalujemy sie podczas przeziebien. Bardzo skuteczny jak widac. Co ciekawe jest to to samo drzewo jakie w Nowej Zelandii nazywaja Manuka. Australijski miod z drzewa herbacianego jest rownie dobry jak Manuka z Nowej Zelandii.

Choc ponoc teraz jakis Szkocki jest tez o podobnym smaku
                    • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:01
                      Ja jestem orędowniczka tea tree. Dla mnie z listy top 10 cudownych wynalazków natury.
                      • princesswhitewolf Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:57
                        zaloze sie ze na liscie masz arnike. Ja tez
                        • princesswhitewolf Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 20:02
                          a w ogole to genialny pomysl na nowy watek jaki juz zakaldam. Zobaczymy co inne emamy maja na swoich listach
                        • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 20:22
                          I Żel aloesowy. Na wszystko co czerwone,spalone,podrażnione,wysuszone,mieszam z kremami,odzywkami,na rzęsy , włosy, twarz, skore - cud,po prostu cud.
                    • peonka Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:17
                      Ale takim nierozcienczonym smarować? Podobno nie wolno, ale jesli pomaga, to spróbuję. Coś mi się ostatnio porobiło na policzkach i nijak nie mogę tego zwalczyć.
                      • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:23
                        Zrób najpierw test na przedramieniu, i ostrożnie bo moze ci mocno podrażnić oczy. Ja bezpośrednio na skore nigdy nie używałam,ale np pozbyłam się jakiś ugryzień komaro- pająków w wannie z kilkoma kroplami tea tree. I do szamponu dodawałam kropelkę swego czasu,bo jak wróciłam w Wietnamu to mnie skóra głowy swedziala masakrycznie,pewnie agent orange uncertain
                      • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:29
                        Boże, już mi odwala, nie ze oczy masz na przedramieniu ale ostrożnie z nakładaniem na policzki, bo oczy.
                      • princesswhitewolf Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 20:02
                        Podobno nie wolno,

moze mamy w rodzinie jakas inna skore ale na pojedyncze pryszcze wokol miesiaczki u mnie pomaga no i mama stosowala dlugo i jakos nic sie jej nie stalo

Ja mialam te dwie marki. Nie wiem czy sa rozrzedzone czy co ale nam jakos nie szkodza. Zreszta jeden nawet ma napisane ze jest antyseptyczny czyli uzywac zamiast spirytusu, Obydwa to 100% tea tree oil

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcRpS-gnaAqqKGp55iPC77xhs15XaK055RqjFFZR7McdHoq-ZLJZpDC73tFoQnhS7rXjFB5fvNo&usqp=CAY

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcR5AWrmqtUUzBwg742_kF6JEtsp34IkPhfoNGcyhI5VnD_mH_CN9rTW5SYvTsKdHffGi0sEm9o&usqp=CAY
                        • peonka Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 20:04
                          Dzięki, V-mummy i Princess!
                      • nanuk24 Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 23:15
                        Nie wolno! Olejek z drzewa herbacianego rozciencza sie pol na pol z olejem, ktory tam masz pod reka - moze byc slonecznikowy, rzepakowy, oliwa, co tam masz.
                        • nanuk24 Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 23:17
                          Dodam, ze zawsze nalezy unikac bezposredniego kontaktu olejkow ze skora.
              • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 24.08.15, 21:58
                Zapytam pediatry,ale wizyta dopiero 22-go a ja już dzisiaj zmarzłam brr, dzięki w każdym razie !
                • wilowka Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:40
                  To jeszcze polećcie sprawdzony najlepszy olejek herbaciany, zeby jakiejś chemii brzydkiej nie kupić
                  • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 20:24
                    Słuchaj szczerze to ja jak tylko ma eco cert czy bio to wciagam, generalnie rożne marki, nie mam preferencji.
                    • wilowka Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 20:44
                      A gdzie kupujesz?
                      • v-mummy Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 21:37
                        W lokalnym eko-spozywczaku maja tam takie rożne buteleczki z olejkami. A jak w sieci to spróbuj na Amazonie,albo gdzieś gdzie jest dużo komentarzy,ludzie napiszą jak to benzyna wink
                • wilowka Re: specjalistki od olejków wanted 25.08.15, 19:40
                  To jeszcze polećcie sprawdzony najlepszy olejek herbaciany, zeby jakiejś chemii brzydkiej nie kupić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka