echtom Tu nawet nie chodzi o inwazję barbarzyńców 03.09.15, 21:08 i napędzanie psychozy, że przyjeżdżają po to, by islamizować Europę. Chodzi o zwykły realizm - nie da się przyjąć setek milionów uchodźców/imigrantów bez pogorszenia standardu życia wszystkich, a zagęszczenie i niespełniony sen o ziemi obiecanej spowodują narastającą frustrację, co widać już we Francji. Większy sens ma przetrzymanie uchodźców w miarę blisko granicy i kierowanie tam pomocy, by po zakończeniu wojny mogli wrócić do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 21:25 Rzadko się naprawdę denerwuję czytając forum, ale teraz skoczyło mi ciśnienie. Jak mowa o wojnie w Polsce, to prawie każda zwija manatki i wywozi rodzinę w siną dal (ma to szczęście, że w obrębie UE może poruszać się swobodnie). Ciekawa jestem ile wybrałoby emigrację na Bałkany, zamiast do "bogatych" krajów. I ile wybrałoby obóz dla uchodźców zamiast szansy na normalne życie, chociażby na socjalu gdzieś tam. Jak to samo robią Syryjczycy, to czyhają na socjal opłacany z podatków ematek. Obrzydliwe. W Syrii trwa prawdziwa wojna. Brutalna, bez zasad. Wystarczy poczytać/obejrzeć coś więcej niż GW i Teleexpres żeby zobaczyć ułamek dramatu, który się tam rozgrywa. Zwłoki dziecka na plaży to drobiazg w stosunku do tego co widać na filmach pokazujących przez (nie nasze, niestety) media. Morduje się uchodźców w obozach (tak, w Syrii też są obozy). Przez długi czas nie mieli ŻADNEJ pomocy z zewnątrz, bo nasi sąsiedzi Europejczycy skutecznie blokowali drogę morską, a lotnictwo w tym rejonie nie istniało. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 21:37 klamkas napisała: > Rzadko się naprawdę denerwuję czytając forum, ale teraz skoczyło mi ciśnienie. > > Jak mowa o wojnie w Polsce, to prawie każda zwija manatki i wywozi rodzinę w si > ną dal (ma to szczęście, że w obrębie UE może poruszać się swobodnie). Ciekawa > jestem ile wybrałoby emigrację na Bałkany, zamiast do "bogatych" krajów. Dlugo nad tym myslalas???? Dlaczego ematki mialyby uciekac na dalekie balkany zamiast do Niemiec KTORE po prostu SA BLIZEJ? . Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:03 Niech będzie. Czemu nie wybierają Słowacji, zamiast UK, wszak na Słowację jest BLIŻEJ?! Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:05 klamkas napisała: > Jak mowa o wojnie w Polsce, to prawie każda zwija manatki Tam kazdy zwija manatki zostawiajac kobiety, dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:07 baltycki napisał: > klamkas napisała: > > Jak mowa o wojnie w Polsce, to prawie każda zwija manatki > Tam kazdy zwija manatki zostawiajac kobiety, dzieci. Oj tam oj tam. Zaraz się dowiedz, że przecież kobiety i dzieci są za słabe na tę wędrówkę! Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:05 Nie powiem- drgnęło....... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:10 Mam takie praktyczne pytanie: CO twoim zdaniem ma zrobić Europa, w temacie uchodźców, żeby 3letnie dzieci przestały ginąć na morzu. Ale konkretnie poproszę. Może setkami tysięcy przyjmowac uchodźców, dawać im nowe domki i zasiłki. W jaki sposób to ograniczy śmierć dzieci na morzu? Płynąć będzie najwyżej jeszcze więcej ludzi i procentowo więcej zginie, w tym dzieci. Może wyrażać ubolewanie i solidarność i możemy tu wszystkie napisać, że jesteśmy wstrząśnięte- jak wyżej. I tak dalej. Bardzo jest nam przykro. No i? Ożyło to biedne dziecko, którego skandaliczną zupełnie, bo nawet z grubsza nie wypikselowaną fotę wrzuciłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:15 > CO twoim zdaniem ma zrobić Europa, w temacie uchodźców, > żeby 3letnie dzieci przestały ginąć na morzu. Ale konkretnie poproszę. Przyjmowac kobiety, dzieci.. Mezczyznom wreczac karabiny i odsylac na front. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:22 Jestem za. Wiesz, że odeślemy 95% tych, co przyjeżdżają a karabiny się nam skończa po tygodniu w całym kraju, właczając w to śrutówki i paintball? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:28 Podziwiam Twoja wiedze o ilosci karabinow w Polsce. Poprosimy germanie, Brytanię, Francę o dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:31 To jest wiedza o ilości imigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:23 Mam takie samo zdanie, wpuszczać tylko i wyłącznie dzieci i kobiety, młode zdrowe byczki niech walczą o poprawę sytuacji w Syrii. Tak naprawdę, to chciałabym, żeby społeczność międzynarodowa zrównała w pył Państwo Islamskie, bez oglądania się na nic. Jedyny sposób na ogarnięcie sytuacji to sprawić, by tym ludziom nie chciało się uciekać ze swojej ojczyzny. Ale wiadomo, nie ma ropy, nie opłaca się angażować. Rzuca mną jak pomyślę, że USA rozmontowało tamtejsze reżimy w ogóle nie myśląc o tym, że ci ludzie nie dojrzeli do demokracji. Dyktator dyktatorem, ale czasami jest to jedyna metoda na względny spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:31 "USA rozmontowało tamtejsze reżimy w ogóle nie myśląc o tym, że ci ludzie nie dojrzeli do demokracji. " A teraz, ci niedojrzeli do demokracji ludzie, wala tysiacami do Europy. Ilu z nich uda sie zasymilowac? A ilu bedzie sfrustrowanych faktem, ze rzeczywistosc mocno odbiegla od oczekiwan? I kto bedzie winny? Znowu Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:33 Oj tam sfrustrowanych, utną parę głów, to się zrelaksują. Odpowiedz Link Zgłoś
amaroola Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 20:43 >Mezczyznom wreczac karabiny i odsylac na front. Niezle rozwiazanie, baltycki, zwlaszcza ze mozna troche przyoszczedzic wsadzajac ich do Brytyjskich samolotow zrzucajacych bron dla ISIL Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:17 anorektycznazdzira napisała: > Mam takie praktyczne pytanie: Nie oczekuj, że od tych 'drgających' serduszek dostaniesz choć cień konkretnego rozwiązania problemu. Sama autorka wątku nie wie co zrobić ale do oceniania innych jest pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:25 Mi serce raczej nie drgnęło, za to widzę jedno słuszne (o ile podejdzie się do tego odpowiednio) rozwiązanie - interwencja militarna w północnej Afryce. Och, przepraszam, tam się akurat nie opłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:34 klamkas napisała: > Mi serce raczej nie drgnęło, za to widzę jedno słuszne (o ile podejdzie się do > tego odpowiednio) rozwiązanie - interwencja militarna w północnej Afryce. > Och, przepraszam, tam się akurat nie opłaca... Wobec utrzymywania milionów imigrantów w Europie - owszem opłaca się. I padła propozycja uzbrojenia rosłych byczków i odesłania w celu walki o ojczyznę. Myślisz, że na to pójdą czy to nasi ojcowie/bracia/mężowie mają iść za nich? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:51 19-letni Syryjczycy i to "rosle, nazelowane, glosne byczki", ktore pchaja sie do europejskiego socjalu. Ten niezyjacy 3-latek, to biedne dziecko. Coz, on byl takim pierwszym stadium "roslego, nazelowanego byczka", jeszcze nie byl gotowy, za 16 lat bylby dokladnie taki jak oni, prawda? Skad to wspolczucie? 19-letni synowie emam to dzieci jeszcze, od papy naleza im sie wysokie alimenty, bo to czas na nauke i rozwoj a nie prace, odzywiac trzeba ich jak najlepiej, bo jeszcze rosna, no i dobry oboz zeglarski i narty w zimie tez im sie naleza jak psu buda. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 07:52 sasanka4321 napisała: > 19-letni synowie emam to dzieci jeszcze, od papy naleza im sie wysokie alimenty > , bo to czas na nauke i rozwoj a nie prace, odzywiac trzeba ich jak najlepiej, > bo jeszcze rosna, no i dobry oboz zeglarski i narty w zimie tez im sie naleza j > ak psu buda. Owszem - należy im się OD RODZICÓW. Nie od Państwa, nie od Unii. I tak się dziwnie składa, że 19-letni (i młodsi) Polacy w czasie wojny w Polsce walczyli na froncie. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:02 Jaka propozycja? Proszę o źródła i fakty na temat chęci realnej pomocy zbrojnej w tym rejonie. I konkretne wyliczenia kosztów. PS. Skoro UE słabo się broni przed imigrantami, znaczy, że bardziej jej się to opłaca niż interwencja zbrojna. I się nie dziwię. Utrzymanie nawet setek tysięcy imigrantów jest tańsze niż utrzymanie wojska na obszarach wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 07:53 klamkas napisała: > PS. Skoro UE słabo się broni przed imigrantami, znaczy, że bardziej jej się to > opłaca niż interwencja zbrojna. Nie - nie znaczy. UE została wzięta z zaskoczenia a nie mieści się w europejskich wartościach ostrzeliwanie ludzi na granicach. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 22:21 Ale ja nie piszę o przyjąć emigrantów/strzelać do nich. Tylko o przyjąć emigrantów/zrobić porządek w Syrii. To jakby nie samo. A jednak do drugiego nikt na świecie się nie pali, nawet Europa zalana Syryjczykami. Raczej ze względu na szeroko pojętą ekonomię, a nie lenistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:27 anorektycznazdzira napisała: > Mam takie praktyczne pytanie: > CO twoim zdaniem ma zrobić Europa, w temacie uchodźców, żeby 3letnie dzieci prz > estały ginąć na morzu. (1) Szczelne, dobrze chronione granice, żeby handlarzom ludźmi ten biznes się nie opłacał. (2) Sieć obozów przejściowych poza terytorium UE. (3) Ewentualną łódkę wyłowioną z morza, eskortujemy do obozu przejściowego, ludzi wypakowujemy, łódkę niszczymy. (4) W obozie przeprowadzamy rejestrację, analizę, przyznanie dokumentów itd. Prawdziwych uchodźców rozmieszczamy w poszczególnych krajach UE według kwot. (5) Cwaniaków ekonomicznych odsyłamy albo zostawiamy. Bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:40 I to jest dobry plan. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 19:03 No widzisz, dla mnie bomba, ale krwawiące serduszka wolałayby przyjmować i przytulac do serca każdego, bez zbędnych i upokarzajacych pytań o dokumenty i kim jest i po co przyjeżdża, bo to takie niehumanitarne. A już odsyłanie cwaniaków i potencjalnych terrostów to prawdziwe bestialstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 22:58 No właśnie widać, jak serduszko drgnęło. Dawno nie poczułam tak szczerego obrzydzenia do ludzi, jak dziś na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:25 u mnie to bardziej opadnięcie wszystkiego. Takie wzajemne nakręcanie się, żeby tylko udowodnić...właściwie to nawet nie wiem co. tym bardziej, że to już fefnasty wątek i nadal grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:00 Każda śmierć dziecka to tragedia. Ale takie tragedie dzieją się na codzień,wszędzie. Dzieci się topia, giną na drodze przez brak opieki lub niewłaściwą opiekę lub przez głupotę opiekunów. Ile dzieci zginęło i ginie na wojnach? W trakcie zamachów przez ich braci w wierze ? W strzelaninach? A ile dzieci staje się zamachowcami? Tu winni są przemytnicy ludzi i rodzice którzy narażają swoje dzieci na taką niebezpieczną podróż w imię emigracji ekonomicznej. Natomiast posługiwanie się śmiercią tego dziecka to szantaż emocjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:07 > Tu winni są przemytnicy ludzi i rodzice którzy narażają swoje dzieci na taką niebezpieczną podróż w imię > emigracji ekonomicznej. Ale z Ciebie idiotka. Czasem łatwiej jest zaryzykować śmiercią dziecka w podróży do lepszego życia niż zostawienie dziecka na pewne tortury, gwałty, okaleczenie i tym podobne piekło w rodzinnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 07:22 sfornarina napisał(a): > Ale z Ciebie idiotka. Czasem łatwiej jest zaryzykować śmiercią dziecka w podróż > y do lepszego życia niż zostawienie dziecka na pewne tortury, gwałty, okaleczen > ie i tym podobne piekło w rodzinnym kraju. 'Drgające' serduszko wyzywa od idiotek Tylko tyle potrafi. I oczywiście w Turcji jest wojna - nie zapominajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:19 > sfornarina napisał(a): > > Ale z Ciebie idiotka. Czasem łatwiej jest zaryzykować śmiercią dziecka w > podróż > > y do lepszego życia niż zostawienie dziecka na pewne tortury, gwałty, oka > leczen No też jestem ciekawa, czy to ci Turcy tak gwałcą i mordują, że trzeba było na dziurawy ponton się pchać. Czy jednak pazerność zwyciężyła. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:34 araceli napisała: > I oczywiście w Turcji jest wojna - nie zapominajmy. Wojna i bida! Przecież to jedynie 17 najbogatsze państwo świata, gdzie im do Niemiec czy UK.... Zeby było zabawniej Kanada jest na 15 pozycji , a na 14 Arabia Saudyjska Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:11 Codziennie i wszędzie dzieci są mordowane, gwałcone i porywane na taką skalę jak w Syrii? Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:27 no, same kobiety i dzieci na dworcu w Budapeszcie. i wszyscy na pewno z Syrii! fajną stylówkę na tej wojnie mają. www.wprost.pl/ar/520070/Polacy-nie-dojada-do-Budapesztu-Przez-imigrantow/ Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:37 A ty byś oczywiście swojego męża i najstarszego syna porzuciła i udała się w siną dal z błogosławieństwem wygrania wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:41 albo juz za późno, albo piszesz nieskładnie. jak wojna, to wszyscy uciekają? po co sam chłop ucieka - żeby mu w międzyczasie kobietę i dzieci zabili? ładni ci uchodźcy w rozchłestanych koszulach, pokazujących wydepilowane klaty, na rekach bransoletki. "we are under siege" kuźwa mać. under siege to będzie Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:44 no... prawo do bezpiecznego życia ma tylko ten, komu wykradli majątek, wybili rodzinę i ukradli bransoletki... Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:47 Jest wojna. Masz do wyboru - uciec sama, uciec z dziećmi i męża zostawić na śmierć (niekoniecznie na froncie, ale np. w "pseudo" obozie uchodźców, ale niech będzie, na froncie), uciec z dziećmi i mężem (bo was stać). Co robisz? Uciekasz? Zostawiasz męża i najstarszego syna (pełnoletni jest i chce). Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:56 z całym szacunkiem, to są rozważania godne piętnastolatki. nie wiem, jakbym się zachowała w sytuacji wojny, i mam nadzieję, ze się nie dowiem (Tobie tez tego życzę). tutaj chodzi o imigrantów zarobkowych, którym nie odpowiadają obozy na Węgrzech. godne ich zainteresowania najwyraźniej jest tylko "Germany, Germany". Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:01 Powtórzę pytanie: masz szansę wyrwać z kraju ogarniętego wojną. Udaje ci się. Wybierasz obóz dla uchodźców (widziałaś kiedyś jak taki wygląda), czy szansę na normalne życie? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:35 Ja moge odpowiedziec choc nie do mnie - majac male dzieci i do wyboru oboz ( lub w miare bezpieczny acz niebogaty kraj) i potwornie niebezpieczna podroz przez morze - tak, wybieram oboz. Po siedmiokroc. A jak pisalam - kazdy chce miec jak najlepiej. Ja sie nie dziwie, ze uchodzcy wola Niemcy czy Szwecje od Polski czy Słowacji. Nie dziwie sie im ani odrobine. Rozumiem ich. Ale jest tez druga strona - i to, ze imigranci wolą, nie oznacza, że muszą to dostać. Jestem za przyjmowaniem uchodzców wojennych. Z monitorowaniem i wszystkim o czym pisałam. Z bezwarunkowym odsyłaniem jeśli popełniają przestępstwa. I jestem przeciwko przyjmowaniu imigrantów ekonomicznych - z tamtych akurat terenow na skalę masową - w ogóle, a z krajów spokojnych religijnie - nie w obecnych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:42 dziękuję, wyreczylas mnie no właśnie dla mnie najbardziej szokujące jest to, że oni myśla, że im się to NALEŻY. że im WOLNO po prostu przekraczac granice kolejnych państw bo oni CHCĄ do Niemiec, mając w doopie wszelkie zasady i poszanowanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:49 Wiesz, sporo osob w Europie tez uwaza, że im sie NALEŻY, to w sumie czemu sami zainteresowani mają tak nie myslec? Tylko przyjmując wszystkich jak leci ( nie mówie o uchodzcach wojennych), stopniowo tworzymy tu to, co teraz jest tam. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 01:02 Jeszcze a propos imigrantow ekonomicznych - w dawnych czasach mialam mozliwosc towarzyskiego spotykania sie z muzulmanskimi rodzinami z Niemiec czy Szwecji. Panie były bardzo miłe, gościnne i towarzyskie. W domu czysto i pachnąco. Wszystkie te rodziny były na zasiłku, nikt tam nie pracował i nie zamierzał. Byli doskonale zorientowanie w przepisach i wysokości świadczeń w róznych europejskich krajach i od tego uzalezniali swoj kierunek migracji, jeżeli tu sie pogorszy to można się przenieść tam. Mowili o tym otwartym tekstem jak o czyms oczywistym. Oni nawet nie sądzili, że to jest jakieś cwaniactwo czy żerowanie, traktowali to jak my grzyby w lesie - widzisz borowika to zbierasz. Oni widzą - jest możliwość to z niej korzystają. Nie byli nawet wrogo nastawieni, ani jakoś w zamierzony sposób na wykorzystanie. Dla nich to było jak oddychanie powietrzem - jest socjal czyli biore. Nie moge powiedzieć, ze poznalam tych rodzin wiekszość ani nawet znaczącą część, niemniej jednak poznałam sporo i wszędzie było tak samo. Umówmy sie, że to była imigracja jednak bardzo light (wtedy nie było jeszcze zagrożenia zamachami) bo w sumie byli spokojnymi, nieuciązliwymi sąsiadami. Jednakowoż niechęć obywateli danego kraju jeśli ma takich gości na pęczki też jest zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 15:09 Iskierka ja poznałam dokładnie takich samych ludzi we Francji.Im się należało.Nie pracowali bo po co?Skoro jest socjal to im się należy.Też byli mili i gościnni.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 15:17 Nelamela ja znam dokładnie taich samych Polaków w UK. Im się należy. W ogóle Anglia jest super, bo domy rozdaje, podatków płacić nie każe, dopłaca do dzieci i w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 16:46 I co z tego wynika? Jezeli tacy Polacy w Anglii nie pracuja i robia burdy to nalezy ich wywalic. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 16:58 > I co z tego wynika? Naprawdę masz problem z wyciąganiem logicznych wniosków? Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 18:26 Nie mam. Za to Ty masz problem z merytoryczna dyskusja, merytorycznym argumentowaniem i kontrola agresji. Jezeli juz tak personalnie sobie jedziemy i na takim poziomie mamy rozmawiac. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 16:57 A kto ci naopowiadal, ze w GB podatkow sie nie placi? I kto rozdaje domy? Uwielbiam te opowiastki z kolka gospodyn wiejksich Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 16:59 Bosz, kolejna ograniczona. Czytać ze zrozumieniem nie umiesz? Prostej jak budowa cepa ironii nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:08 Alez ja czytam ze zrozumieniem. "W ogóle Anglia jest super, bo domy rozdaje, podatków płacić nie każe, dopłaca do dzieci i w ogóle." Po czym okazuje sie, ze to ironia a podatki placic trzeba a domow, psiakosc, nikt za friko dac nie chce Cuuudne! Tylko ta Anglia nie taka super. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:35 Bosz widzisz i nie grzmisz. Ta dalej nie czai Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:49 PS. Taki chłop może mieć nadzieję, że jak jemu się uda, to ściągnie do siebie rodzinę. A jak jemu się nie uda, to zginie tylko on, a rodzina może (!!!) w skrajnej biedzie przetrwa w syryjskim obozie... Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:53 no wlaśnie im o to chodzi, tym picusiom tez. w tym cały problem, że te obecne hordy chłopa to dopiero początek. mialam Cię za rozsądną kobietę - powiedz mi, czy Ty naprawdę wierzysz, że tam każdy jest z Syrii? trochę mi ręce w takiej sytuacji opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:04 Nie, nie wierzę. Ale jestem całym sercem za uciekającymi z Syrii. I za uporządkowaniem zjawiska - jakby rozwiązać problem Syrii w Syrii (zbrojnie), to łatwo byłoby odsiać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:38 rozwiążesz problem w Syrii, ok. do Somalii, Etopii, i innych takich też trzeba będzie się z wojskiem wybrać w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 07:48 Podejrzewam, ze gdyby rozwiązanie zbrojne było takie łatwe juz ktoś by to zrobił. Z resztą całe zamieszanie w tamtym regionie wzięło się właśnie stąd, że USA i Europa (co chętnie podkreślasz) postanowiły interweniować. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 07:24 klamkas napisała: > PS. Taki chłop może mieć nadzieję, że jak jemu się uda, to ściągnie do siebie r > odzinę. A jak jemu się nie uda, to zginie tylko on, a rodzina może (!!!) w skra > jnej biedzie przetrwa w syryjskim obozie... Bohater normalnie! 'Drgające' serduszka takich kochają! To jest niesamowicie obrzydliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:43 A tak poważnie - dziwisz się ludziom płci obojętnej, że uciekają z TAKIEJ Syrii (o ile masz jakiekolwiek pojęcie co się tam dzieje)? Jakbyś miała męża i dzieci, to uciekłabyś z dziećmi a mężowi nakazała zostać i walczyć? Czy wolałabyś, żeby dzieci miały ojca/brata gdziekolwiek indziej? Zostawiłabyś tam syna (niezależnie od jego wieku) mówiąc "mamusia będzie z ciebie dumna jak wywalczysz na bezpieczną ojczyznę"? Ps 2. Nie, nie tylko z Syrii. Państwo Islamskie zagraża wielu innym krajom. A i w środkowej Afryce jest źle - do tej pory przyjmowała ich Afryka Północna. A gdzie teraz mają się ratować? Na lodowcach? Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:47 czyli co, przyjmujemy całą Afrykę? naprawdę nie rozumiem, co przyjdzie z takich pseudoegzaltowanych rozkminek. jest źle, ale obecna sytuacja, w jakiej stawia się Europę. tez jest zła. a roszczeniowość tych ludzi wskazuje na to, że z terenów wojny to większość zdecydowanie nie pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:50 Poczytaj moje inne posty. Nie chce mi się pisać kolejny raz tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:37 w sensie interwencja militarna? sorry, nie wzięłam tego na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:00 > czyli co, przyjmujemy całą Afrykę? Może lepiej zostawmy to zachodniej Europie, bo mają już w tym doświadczenie, a w Polsce stwórzmy docelowo azyl dla Europejczyków, dla których zabraknie miejsca w ich własnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:07 Wybacz echtom, ale powtórzę za zwariowaną: miałam cię za rozsądną. Widzisz jakikolwiek kraj europejski godzący się na emigrację do polski zamiast tępienia emigrantów na własnym terenie? Chociażby w kontekście własnej postawy? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:18 > Widzisz jakikolwiek kraj europejski godzący się na emigrację do polski zamiast tępienia emigrantów na własnym terenie? Myślę, że Szwecja pierwsza odczuje skutki prowadzenia polityki imigracyjnej bez głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:22 Nie do końca zrozumiale napisałam to co miałam na myśli: znasz jakiegokolwiek Szweda, który wybierze emigrację do Polski, zamiast walki o swoje ja w Szwecji? Bo myślę, że gdyby im taki wybór groził, to już dawno by protestowali na skalę Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 08:01 Nie będą protestować, bo mają mózgi przeprane politpoprawnością, a kiedy się ockną, będzie za późno. Przypomniał mi się komentarz do wypowiedzi szwedzkiej minister ds. europejskich n/t homofobii w Polsce - nie zdziwiłabym się, gdyby okazał się proroczy: "Gdy za 20 lat do władzy w Szwecji dojdą muzułmanie to zmienią prawo. Wtedy ci wszyscy LGBT będą spier...ać w łódkach przez Bałtyk do tej nietolerancyjnej Polski." Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 07:52 Też myślę, że koń już jest dawno w murach Troji a co z tego wyjdzie, zobaczymy my albo nasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 15:15 Rozumiem że uciekają z krajów objętych wojną.Rozumiem że uciekają gdziekolwiek gdzie jest bezpiecznie i spokojnie.No ale oni CHCĄ tylko do Niemiec...Ciekawe ilu ich jeszcze będzie.I czy Europa zrobi z tym porządek.Ja chce do Ameryki-tak bez wizy,pozwolenia na pracę...Ja chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 15:36 >>>> porządek.Ja chce do Ameryki-tak bez wizy,pozwolenia na pracę...Ja chce.... Ja tez. Juz sobie przygotowalam maly ponton. Wsadze tam rodzine (dzieci bedz kapokow ma sie rozumiec) i plyne do Ameryki. A jak mi sie nie uda to "zla Ameryka, winna smierci dzieci". A ja przeciez mam prawo do lepszego zycia, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:20 Nie wiem czy pamietacie ale na poczatku sierpnia w Warcie utopilo sie dwoje (czy troje...) dzieci. Matka miala postawione zarzuty. Matka, ktorej nie stac na baseny dla dzieci, nie mowic o wakacjach. Matka, ktora byla pod opieka asystenta rodziny. Nie wiem jak to sie skonczylo ale zarzuty byly. Tatko, ktoremu utopila sie cala rodzina jest bohaterem, meczennikiem a swiat kaja sie w przeprosinach. No, ku... mac!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 18:41 > Nie wiem jak to sie skonczylo ale zarzuty byly. > Tatko, ktoremu utopila sie cala rodzina jest bohaterem, meczennikiem a swiat ka > ja sie w przeprosinach. > No, ku... mac!!!!!! No dokladnie, az mnie nosi, swiat stanal na glowie, i tanczy jak muzulmanie zagraja!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:22 > Tu winni są przemytnicy ludzi i rodzice którzy narażają swoje dzieci na taką niebezpieczną podróż w imię > emigracji ekonomicznej. I jeszcze jedno. Przestań z łaski swojej wypowiadać się o uchodźcach rodzicach jak o podludziach, którzy życie własnych dzieci mają w głębokim poważaniu. To są ludzie tacy sami jak my, swoje dzieci kochają nie mniej niż my, i identycznie rozpaczają po ich śmierci. Więcej - trzeba ogromnej odwagi, by ryzykować śmiercią w poszukiwaniu lepszego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:36 rzeczywiście, wielka odwaga pakować rodzinę na nielegalną łajbę. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:51 Większą odwagą jest zostawić ich na w miarę pewny atak IS (nie dziś i jutro, to za tydzień). Albo dla wygłodniałych i zdesperowanych (nieusprawiedliwionych dla mnie) współuchódźców (różnych). No i lepiej tkwić w obozie bez szansy na lepsze jutro, niż o nie walczyć (tak, lub inaczej - akurat Polak powinien rozumieć, ale szybko zapomniał, tak na wszelki wypadek). Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:38 Trzeba odwagi by wsiadac z dziwcmi na dziurawa lajbe? Nie. To jest glupota. Stary powinien za to odpowiadac! Tak, jak odpowiadalby kazdy europejski ojciec, kiedy zabralby dziecko na byle jaka lodz, dziurawa i stara a dziecko bez kapoka, bez zadnego zabezpieczenia. On jest winien! Nikt poza nim. To byla jego decyzja. Przez jego zachlannosc (?) pazernosc (?) glupote (?) utopilo sie dziecko. Powinien stanac przed sadem! Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:02 Jak czytam takie wypociny, to jestem za ograniczeniem praw wyborczych oraz dostępu do internetu głupolom z niskim iq. Od razu świat byłby lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:27 Zupelnie mnie twoj wpis nie dziwi Z jednej strony pikajace serduszko, z drugiej agresja i wyzywanie. Takie to...typowe co dla niektorych "pikajacych serduszek" Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:28 sfornarina napisał(a): > Jak czytam takie wypociny, to jestem za ograniczeniem praw wyborczych oraz > dostępu do internetu głupolom z niskim iq. Od razu świat byłby lepszy. 'Drgające' wyzywające serduszko Pluj, pluj! Nie pozostaw złudzeń, że zależy Ci na uchodźcach a nie dowartościowaniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 03.09.15, 23:57 No mi serce prawie pękło jak zobaczyłam tego malucha(( I sobie pomyślałam jacy ludzie są głupi. Islamiści, chrześcijanie - jakie to ma znaczenie, gdy ginie taka 3-letnia niewinność?? Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:42 A serce ci nie peklo, kiedy male dziewczynki wysadzily sie w Nigerii? Zdjec rozerwanych cial tych malych dzieci nie pokazano wtedy. Te dziewczynki byly ofiarami wojny. Dorosle bydlaki (nie mam slow na tych skur....) zmusili je do tak okrutnej smierci. Zdjecie utopionego dziecka jest przerazajace bo kazda smierc dziecka jest przerazajaca. Ale ojciec powinien za to odpowiadac. To NIE jest wina Europy, Kanady ani nikogo na tym swiecie. Tylko ojca tego nieszczesnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:35 Swoja droga ciekawostka, wlasnie oglądam wiadomości (hiszpańskie) i tutaj pokazują tylko i wyłącznie emigrantów/ uchodźców ... z dziecmi (na dworcu w Budapeszcie). Pokazują tez sporo kobiet koczujących na dworcu, mnostwo mężczyzn z dziecmi. I wszyscy z "łapanki", którzy wypowiadają sie przed kamera mowia w całkiem dobrym angielskim, co w sumie mogłoby dobrze rokować. Nie oznacza to, ze nie ma wyżelowanych- czy kogo tam pokazują w Polsce, ale o to ze to co pokazują zarowno w jednych mediach jak i drugich jest zmanipulowane. I te dzieci i kobiety istnieją. Wiem ze przerażajace jest widzieć te hordy obco wyglądających ludzi z odmiennej kultury, to jest dramat całej Europy, juz nawet nie tylko Niemczech, naprawde mam nadzieje ze UE wymyśli cos humanitarnego jak najszybciej, bo sytuacja sie wszystkim wymyka z rak. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:44 Ale wystarczy wyjrzeć poza własny (i gazetowy) nos, żeby to zobaczyć. Nie każdemu krzyczącemu się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 00:58 Czy ta ludzka fala nie ma końca, ? Gdzie kres tej wędrówki ludów? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 do obrus w paski 04.09.15, 08:31 Powtórzę - to dziecko (podobie jak tysiące innych ludzi, w tym dzieci) zginęło NIE DLATEGO, że nie przyjęto jego i jego rodziny do Europy. to dziecko zginęło (podobnie jak tysiące innych ludzi) DLATEGO, że wspieramy przemytników i handlarzy ludźmi, którzy na tragedii zarabiają. Jeżeli nie chcemy takich ofiar są tylko dwa wyjścia: albo nie przyjmujemy (odsyłając do obozu uchodźców np w Turcji, albo innych krajach afrykańskich, unowoczesnieniem procedur, dofinansowanie, itd) albo przyjmujemy legalnie, dając im wizy lub wizy znosząc. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: do obrus w paski 04.09.15, 09:05 Przyjęcie nie jest problemem.Problemem jest zakwaterowanie, danie pracy i dachu nad głowa, bo wtedy miałoby to sens. Większość tych osób chyba nie planuje wracać skoro nie zostali w krajach ościennych. Niedługo przyjdzie zima, uchodźcy trochę okrzepną, nawiążą kontakty, zaczną odwiedzać meczety bo będzie to kawałek ich świata w obcym kraju i zaczną dumać czemu nie maja pracy, dobrych samochodów, fajnych domów a inni maja.Będzie to rodzić frustrację nie oszukujmy się.W chwili obecnej każde rozwiązanie jest złe bo szanse na asymilację są niewielkie choć zapewne sa wśród nich ludzie którzy się odnajdą w nowej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: do obrus w paski 04.09.15, 09:12 Wiadomo co się wiąże z przyjeciem, przecież nie o wyłowienie chodzi. Pozostała częśc Twojej wypowiedzi jest już omawiana w innym podwątku. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienna.nuta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:03 Dorosły, silny mężczyzna, ponoć ojciec i mąż patrzył, jak jego rodzina tonie? A wcześniej naraził ich na niebezpieczeństwo? Żona i dzieci nie żyją, a facet przeżył? Ten dziad powinien zginąć razem ze swoją rodziną, o ile to była JEGO rodzina. Ktoś chce mi wmówić, ze takie dziady umrą za MÓJ kraj i MOJĄ rodzinę, jak nie chciał umrzeć za SWÓJ kraj i SWOJĄ rodzinę?! Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:34 Zginęły wszystkie jego dzieci i żona. Żona z pewnością całą w chustach więc nie dziwne, że utonela. Natomiast żadnego z dzieci nie dało się uratować mimo że zdrowy silny facet przeżył? Przykro mnie to zaskoczyło. Nie mówiąc o motywacji ucieczki - z bezpiecznego miejsca jakm jest Turcja uciekać do Kanady bo tam jest lepiej i w tym celu narazić całą rodzinę na śmierć ? To bohaterstwo ? To idiotyzm. Te dzieci zginęły przez rodziców i przemytników ludzi. Nie rozumiem teraz tej histerii w obwinianiu procedur udzielania azylu w Kanadzie. Mogli poczekać na odwołanie skoro tylko względy proceduralne zadecydowały o odmowie. Za rok może krócej bezpiecznie wyjechaliby do Kanady. No, ale przecież w Turcji tak źle, niebezpiecznie.....a kurorty pełne turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:44 W Kanadzie ma rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum_2 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:57 rosapulchra-0 napisała: > W Kanadzie ma rodzinę. A ja gupi myślałem, że miał na łódce!??!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 12:02 dyzurny_troll_forum_2 napisał(a): > rosapulchra-0 napisała: > > W Kanadzie ma rodzinę. > > A ja gupi myślałem, że miał na łódce!??!?!? I czy oni tą łódką do Kanady płynęli? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 14:07 dyzurny_troll_forum_2 napisał(a): > > A ja gupi myślałem, że miał na łódce!??!?!? Dobrze, że sam się do tego przyznajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
f.lamer Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 15:20 co komu po rodzinie, skoro nie ma się opieki dentystycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:42 Dla mnie to zwykła propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:23 W hiszpańskiej tv mówiono ze łącznie, razem z zona i dzieckiem tego faceta, utonęło 9 osob. Dziwicie sie, jak to mozliwe ze facet nie uratował zony i dziecka- jak to sie ma do niedawnych wątków o tym jakie to ratowanie topielców jest trudne, albo o dorosłym i silnym polskim policjancie ktory ratował topiące sie dziecko i sam zatonął? Czy moze dla wyżelowanego Arabusa uratowanie dwójki osob, w tym jednej zapewne owiniętej w szmaty (zona) jest prościzna? Ale uratowanie małego dziecka w kostiumie kąpielowym juz przekracza możliwości polskiego dorosłego, zdrowego mężczyzny? Ktora to pisała ze nie pozwoliłaby mężowi na ratowanie obcej mu osoby? W hiszp tv mówiono ze facet starał sie ratować DWIE osoby. Jak to sie ma to graniczącego z cudem ratowania jednej? Ps. W Egipcie tez bardO długo kurorty były pełne turystów, ba! Ematek. Pamiętasz słynne zdjecia z początku "arabskiej wiosny" (jak żałośnie brzmi ta nazwa gdy pomyślimy o Syrii), ktore przedstawiało bladych/ czerwonych plażowiczów, a a w tle dym unoszący sie nad miastem? Ale zgadzam sie, ze powinni w tej bliższej im kulturowo Turcji zostać, ze w ogole nie powinni nawet próbować dostać sie do Europy, tylko jak humanitarnie im to wyjaśnić... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:33 obrus_w_paski napisała: > ktory ratował topiące sie dziecko i sam zatonął? Potrafisz przeczytać co sama napisałaś? > Ktora to pisała ze nie pozwoliłaby mężowi > na ratowanie obcej mu osoby? OBCEJ OBCEJ OBCEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:54 Araceli, wyobraź sobie ze płyniesz łódka...(wiem, dosc abstrakcyjne) po ciemnych i głębokich wodach i nagle, jednocześnie lub szybko wypada 9 osob. Nie byłabyś zestresowana? Ile sekund by tobie zajęło zorientowanie sie, ze to twoi bliscy sa za burta? Ile sekund by zajęło tobie zorientowanie sie GDZIE wsród tej 9 tki osob sa twoi bliscy, ze y wiedzieć gdzie skakać? Ile czasu zajęłoby podjęcie decyzji kogo najpierw ratować, dorosłego czy dziecko? Nie przeszkadzałyby tbie krzyki innych osob z łódki, ktorych bliscy tez sa w wodzie? Na jakiej podstawie sugerujesz ze facet sam ich wyrzucił/ nie pomógł? Ematki pisały o paraliżującym strachu kiedy to stały w krystalicznie czystym brodziku po kostki i jedynie co miały zrobic to wyciągnąć za włosy dziecko ktore wypadło z kólka. Naprawde myślisz ze okoliczności kiedy to 9 osob jest poza burta na pełnym (!) morzu sa łatwiejsze? W zeszły weekend byłam na wycieczce łódka "rybacka" po jednym z hiszpańskich wybrzeży. Świeciło piękne słońce, woda z brzegu wydawała sie turkusowa i płaska jak talerz. Na łódce juz okazało sie, ze niby płaskie morze jest dosc silnie wzbudzone, fale jak dla mnie były ogromne, a morze ciemnogranatowe. Nawet w takich luksusowych warunkach widze jak trudno byłoby kogoś uratować, dodaj do tego decyzje do podjęcia z pytań z początku tego postu+ histerie na łódce i poza, 9( !) osob za burta, wrzaski, zdezorientowanie kto jest za burta s kto nie, np dziecko bankowo od razu poszło pod wodę, ale nie, Arabus na pewno ich sam zepchnął. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:57 Nie będę się odnosiła do Twoich fantazji na temat moich słów. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:37 Na słynnym zdjęciu z dymem, na plaży byli TUBYLCY. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:33 Powtórzę co napisałam w innym poscie: W hiszpańskiej tv mówiono ze łącznie, razem z zona i dzieckiem tego faceta, utonęło 9 osob. Dziwicie sie, jak to mozliwe ze facet nie zdołał uratować zony i dziecka- jak to sie ma do niedawnych wątków o tym jakie to ratowanie topielców jest trudne, albo o dorosłym i silnym polskim policjancie ktory ratował topiące sie dziecko i sam zatonął? Czy moze dla wyżelowanego Arabusa uratowanie dwójki osob, w tym jednej zapewne owiniętej w szmaty (zona) jest prościzna? Ale uratowanie małego dziecka w kostiumie kąpielowym juz przekracza możliwości polskiego dorosłego, zdrowego mężczyzny? Ktora to pisała ze nie pozwoliłaby mężowi na ratowanie obcej mu osoby? W hiszp tv mówiono ze facet starał sie ratować DWIE osoby. Jak to sie ma to graniczącego z cudem trudnego ratowania jednej? Mówimy o głebokiej wodzie, a nie o krystalicznie czystym brodziku w ktorym dziecko wypadło w kolka. Ale zgadzam sie, nigdy nie napisałam ze to wina Europy, Polski czy...Kanady (!) ze oni zatonęli, nie powinni w ogole wsiadać do tych łódek. W wiadomościach mówiono tez, ze Kanada ze miejsca dała ojcu azyl (!) po śmierci rodziny ale oj odmówił i bedzid wracać na granice; tego juz w ogole nie zrozumiałam, i nie bede wiecej śledzić ich/ jego losu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 09:44 Jak chcecie, żeby za kilka lat wasze córki musiały nosić burki, i żeby prawo stanowił szariat - to sobie pomagajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:54 Następna.. Normalnie ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:09 Tam mało prawdopodobny scenariusz za lat 10-20? Naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 13:29 Ależ rosa, nie podoba ci się co niektórych Polaków mentalność? Droga wolna - kierunek np. Francja. Piękny kraj, wolność i tolerancja. Raj: z roku na rok coraz wiecej zamykanych kościołów - w ich miejsce - meczety. Idealne warunki na przygarnianie tych, ktorzy ochoczo i z zapałem chcą swoje prawo ustalać, jednocześnie mając głeboko w odwłoku tradycję i prawo gościnnego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 10:04 popłakałam się, ale to chyba przez hormony (ciąża) i sama mam 3 latka. Po chwili katharsis przeszło mi i zostało lekkie zobojętnienie. Jesteśmy zwykłymi pionkami w grze polityków/biznesmenów itd. Rodzina mojej babci pochodzi z terenów obecnej Ukrainy. Prababcia (wdowa z 7 dzieci, która przyjechała ze wschodu) jak żyła to utrzymywała kontakt z dziećmi swoich sióstr(siostry poumierały w latach 60 i 70). Część sióstr została na wschodzie, kilka uciekło do Kanady, Argentyny itd. Prababcia zmarła 6 lat temu. Nikt z jej dzieci, wnuków ani prawnuków nie utrzymywał kontaktu z "rodziną" (ciotki, pociotki, których nikt nie zna, słyszał jak o urban legend). Nagle w zeszłym roku(gdy w maju walki na Ukrainie zaostrzyły się), na adres babci przyszedł list od rodziny z zapytaniem czy kilka osób mogłoby przyjechać, bo u nich ciężko, bez pracy, do wojska podobno mają brać. Zapytano w liście, czy nie mogliby otrzymać od rodziny zaproszenia na przyjazd i pomocy w legalizacji swojej pracy i pobytu w PL. W rodzinie nastąpiła wielka konsternacja, tym bardziej, że owa rodzina żyje w dużym mieście, nieogarniętym wojną. U nas w cale cudów nie ma, młodzi życie na kredycie, część osób 50+ albo modli się żeby ich nikt nie zwolnił/szuka pracy/albo uprawia swoje pole z którego zostaje tylko na życie, zakup nawozów, utrzymanie sprzętu itd, starsze osoby mają jakieś tam emerytury i cieszą sie, że w ogóle na konto coś wpada. List pozostał bez odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:25 wlasnie chcialam napisac o tym dziecku - jak ogolnie na tych islamskich uchodzców raczej neiprzychylnie patrze to ta fotka mnie zrujnowała , poryczałam sie jeszce jak doczytalam ze kawalek dalej znaleziono jego 5letneigo brata to odpadłam Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:38 > jeszce jak doczytalam ze kawalek dalej znaleziono jego 5letneigo brata to odpad > łam dziwnym trafem z całej rodziny, przeżył tylko tatuś, bo żona też straciła życie. no ja bym się nie zdziwiła, gdyby się pozbył ich wszystkich. oni tak potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:40 wiesz - ale okolicznosci tego zdarzenia akurat niczego nie tłumaczą ale ja akurat mam 3-latka na stanie . moze to dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:47 Oni czyli kto? Jakie tajne masz informacje ze jawnie sugerujesz ze pan wyrzucił swoją rodzine za burtę? Bo rozumiem ze znasz tez szczegół ze łącznie wypadło 9 osob. E matule płakały krokodylimi łzami czytając historie o tym jak jakas inna forumka wyciągnęła za klaki obce dziecko z brodzika o krystalicznej wody, ze oh jaka dzielna, życie uratowała. Ale jak facet na pełnym (powtarzam: na pełnym) morzu nie uratował dwóch (!) bliskich osob, to ozn ze na pewno ich wyrzucił, bo przeciez mogl uratować. W koncu to takie proste uratować kogoś na pełnym morzu, nawet nie musi decydować kop ratuje najpierw, po prostu skacze i lewa ręka bierze zonę za klaki, druga trzyletniego syna, a noga tego pięcioletniego. A to wszystko wsród 7 innyc topielców, i krzyków z łódki. Normalka każda ematka by to zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 11:51 No pacz pani łódka zaczęła przeciekać, trzeba zredukować balast i nagle 9 osób "wypada" ciekawe ilu mężczyzn było wśród nich. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 12:02 no ale sluchajcie - na TITANICU różna Rockefelery , Astory , inni miliarderzy i całą elyta zachowywalą sie dokaldnie taka samo a raczej do syryjskich muzułmanów im chyba było daleko ?/?/ moze po prostu w takich sytuacjach dziala calkowicie podprogowo wyłącznie instynkt samozachowawczy , nie wiem i obym nigdy nie musiała sie dowiedziec a nie! przepraszam - Guggenheim wraz z lokajem odstapili swoje miejsca w szalupach kobietom z dizcmi i godnie poczekali na smierc Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 12:42 O przepraszam. Akurat Astor, kiedy usłyszał, że mężczyzn nie biorą, spytał o numer łódki, żeby potem znaleźć żonę i się cofnął. Zginął. Akurat na Titanicu zastanawiająco dużo tych uprzywilejowanych facetów grzecznie poczekało na śmierć. Z pierwszej klasy przeżyło 32 % mężczyzn, owszem, dużo więcej niż z trzeciej (13%) i drugiej (8%), ale mniej niż kobiet z drugiej klasy (86%) czy nawet z trzeciej klasy (49%). Przeżywalność, jadąc od góry, wyglądała tak: - dzieci z drugiej klasy (100%), - kobiety z pierwszej klasy (97%), - kobiety z drugiej klasy i dzieci z pierwszej klasy (86%), - kobiety z trzeciej klasy (49%) - mężczyźni z pierwszej klasy (32%) - dzieci z trzeciej klasy (31%) - mężczyźni z trzeciej klasy (13%) - mężczyźni z drugiej klasy (8%) Nie do końca zgodne z oficjalnymi wnioskami ideologicznymi, podkreślanymi we wszystkich filmach. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 12:14 Musiałby być wyjątkowym idiotą. Gdyby chciał się pozbyć rodziny to chyba prościej zrobić to po cichu w takiej zawierusze nikt się nie zorientuje. To chyba prostsze i pewniejsze niż wyrzucanie własnej rodziny do wody na oczach innych ludzi. Geniuszami zbrodni to wy raczej nie jesteście. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 13:34 Ja nie twierdzę, że celowo wyrzucił, tylko, że faceci mieli kapoki i zapewne jako uprzywilejowani faceci ratowali się przede wszystkim, a że baba z dziećmi wypadła - ot niefart. gdyby musieli kogoś wyrzucić żeby łódź nie zatonęła, kobiety by poszły na pierwwszy ogień. IMO to nie przypadek, że kobieta i dzieci zginęły, a chłop przezył. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 12:30 obrus_w_paski napisała: > Oni czyli kto? > Jakie tajne masz informacje ze jawnie sugerujesz ze pan wyrzucił swoją rodzine > za burtę? a nie dziwi Cię, że TYLKO ON przeżył a żona i dzieci już nie? uśmiałam się dziś z tego, jak to jeden z uchodźców stękał, że na stacji w Budapeszcie ich zabijają/giną tam jak znajdę filmik, wstawię. jak widać, są w stanie wcisnąć każdy kit, żeby osiągnąć swój cel. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 16:42 Przy takich warunkach pogodowych-silny wiatr, mocne fale nikt nie powinien wypływać i to malutkimi łodziami. Dlatego dziwi mnie, że ktokolwiek przeżył. Podejrzewam, że kamizelkę lub koło miała głową rodziny. Nadal powtarzam, że to była nie tylko głupota ale samobójstwo zbiorowe. Mogli poczekać. A tak zginęły dzieci z matka. Serce mi pęka jak myślę o wszystkich dzieciach które zginęły w ten sposób przez głupotę i pazerność przemytników. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Tu filmik, a Węgrzy chyba się już poddają: 04.09.15, 17:42 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,18699658,tak-te-sceny-dzieja-sie-teraz-w-budapeszcie-tysiace,,1.html#MT To nowy materiał: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18706634,uchodzcy-kolejny-dzien-koczuja-na-dworcu-keleti-tak-wyglada.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś
ubaruta Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 17:45 Czyli ten pan wlazl na mala lodeczke, z cala rodzina i z towarzystwem, gotow przeplynac....ile....chyba ok 20 mil morskich i w dupie mial, ze dzieci bez kapokow, zona w dyrdunach bez kapoka. Ot, plyniemy, hurra, moze allah da i przeplyniemy. Dzieci i zona sie utopily i raptem wina Europy a i Kanada sie tlumaczy Dla mnie to cyrk. Dziecka szkoda, wielka szkoda. Z tego "tatuska" pasy bym darla! Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 15:27 Mną wstrząsnęło bardzo chociaż doskonale zdawałam sobie sprawę wcześniej jak to wygląda. I jeszcze bardziej jestem wściekła, ze jego rodacy, młodzi, zdrowi mężczyźni w wieku poborowym pchają się na europejski socjal zamiast walczyć i bronić swoich rodzin. Jestem całkowicie pewna, ze należy ich jak najszybciej zawrócić. Żeby oni chociaż w europie organizowali się z zamiarem powrotu i walki o kraj i rodziny, ale nie, oni chcą w spokoju siedzieć na socjalu. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 04.09.15, 16:36 Uważam, że pomocy potrzebują nie ci co przekroczyli granice ale Ci co zostali w Syrii. Ci co pozostali cierpią biedę, głód, brak dostępu do leczenia i nauki. To im trzeba tam, na miejscu pomóc. Poza tym nie rozumiem jednego. Turcy to ich bracia w wierze, wydają najwięcej euro na uchodźce niż Niemcy. Zapewniają wyższe stawki żywieniowe, dają dach nad głową,leczą, uczą. Z Turcji łatwiej wrócić do siebie i walczyć o swoją ojczyznę. Dlaczego Turcja jest be a Niemcy już cacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 05.09.15, 17:01 niezalezna.pl/70607-granica-z-austria-wstrzasajaca-relacja-polaka-z-autokaru-napadnietego-przez-imigrantow I wszystko w temacie . Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Pogubiłam sie juz w tych waszych 05.09.15, 18:05 Ale w czym problem? Zmęczyli się marszem, to chcieli dalej podjechać. Niehumanitarnie tak odmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś