Dodaj do ulubionych

Pokojowi imigrancji odc. 1256

07.09.15, 09:27
komu drgnęło serduszko na widok biednych uchodźców?
video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xfl1/v/t42.1790-2/11959897_418668718327076_1007157550_n.mp4?efg=eyJybHIiOjc2OCwicmxhIjo1MTJ9&rl=768&vabr=427&oh=e3b4bd51127ac2e2c4bf64779e62b890&oe=55ED5820
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 09:37
      Trochę nie rozumiem tych pretensji, przecież to jest masa ludzi przebywająca w trudnych warunkach, często po traumatycznych przeżycia. Poważnie ktoś wierzy, że nie będą się zdarzały różne incydenty? Jakieś odrealnione wyobrażenie uchodźców jako uduchowionych istot w wysokim stopniu nirwany w mym narodzie widzę, bo ciągle coś kogoś dziwi.
      • woman_in_love incydenty? ta dzicz leje się między sobą 07.09.15, 09:44
        na zasadzie przeżyje najsilniejszy - na morzu już potopili wcześniej swoje słabsze dzieci i baby
        • nenia1 Re: incydenty? ta dzicz leje się między sobą 07.09.15, 09:56
          nie zapomnij o słabszych kolegach, panów się też paru utopiło.
      • iskierka3 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:16
        Pomiedzy osoba wybijajaca komus okna i wdzierajaca sie do cudzego domu a w wysokim stopniu uduchowiona jest zarabiscie duzo miejsca na caly panel dopuszczalnych zachowan. Rozumiem, ze oburzasz sie takze jak ktos jest wkurzony, ze kibole zdemolowali pociag? Przeciez od gromady mlodych, zdrowych mlodziencow nie mozna wymagac uduchowienia i incydenty musza sie zdarzac. A mlodosc musi sie wyszumiec, nieprawdaz. Jezeli tak sadzisz to masz poglady, byc moze oryginalne, ale spojne.
        Dochodzi do paranoi, ze nie mozna zadac spacyfikowania chuliganow, jezeli ci chuligani maja inny odcien skory lub sa innej religii. Cale szczescie mam sasiada Araba wiec w razie bijatyki mlodych dzielnych chlopcow pod oknami, mozemy sie umowic, ze jak biali - policje wzywam ja, jesli ciemni - onwink trzeba sie tylko zastanowic co jak trafimy na ciemnoskorego katolika lub bialego muzulmanina bo wtedy znowu wyjdzie zesmy rasisciwink
        Rozumiem, ze ludzi na greckich wyspach Ci juz mniej szkoda? Oni jacys mniej warci sa czy jak? I prosze bez pytan co ja bym zrobila w roli uchodzcy, bo ze bedac juz w bezpiecznym kraju, gdzie mi z checia wode i zarcie podadza, nie rzucalabym kamieniami w domy miejscowych to akurat jestem pewna.
        • iskierka3 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:43
          Pytasz, poza tym w co ktos wierzy. Ja na miejscu tych Grekow wierzylabym, ze zostanie sciagnieta policja i wojsko i zapewnia mi bezpieczenstwo. Ale jak widac byloby to pogwalceniem i wstydem na forum ogolnonarodowymwink
          • nenia1 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 19:26
            iskierka3 napisała:

> Pytasz, poza tym w co ktos wierzy.

Nie pytam wcale kto w co wierzy (?)

> Ja na miejscu tych Grekow wierzylabym, ze zo
            > stanie sciagnieta policja i wojsko i zapewnia mi bezpieczenstwo. Ale jak widac
            > byloby to pogwalceniem i wstydem na forum ogolnonarodowymwink

Gdzie widać?
        • nenia1 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 19:24
          iskierka3 napisała:

> Pomiedzy osoba wybijajaca komus okna i wdzierajaca sie do cudzego domu a w wyso
          > kim stopniu uduchowiona jest zarabiscie duzo miejsca na caly panel dopuszczalny
          > ch zachowan. Rozumiem, ze oburzasz sie takze jak ktos jest wkurzony, ze kibole
          > zdemolowali pociag?

A my rozmawiamy o kibolach?

> Dochodzi do paranoi, ze nie mozna zadac spacyfikowania chuliganow, jezeli ci ch
          > uligani maja inny odcien skory lub sa innej religii.

Piszesz do mnie jako zarzut, czy to twoje rozważania?

> Rozumiem, ze ludzi na greckich wyspach Ci juz mniej szkoda? Oni jacys mniej war
          > ci sa czy jak?

Iskierko, czy ty masz jakiś problem ze ścisłym trzymaniem się cudzej wypowiedzi? Pisałam coś o Grekach?
    • fomica Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 09:40
      No przecież już ustalone że to nie uchodźcy a imigranci ekonomiczni... I niestety robią złą prasę tym, którzy naprawde potrzebują pomocy.
    • lady-z-gaga Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 09:49
      Podoba mi sie pomysł miliardera, ktory chce im kupic wyspę. Jedna nie wystarczy, dlatego -w razie ogolnoświatowej zrzutki na ten cel - na pewno wpłaciłabym jakąś kwotę. Jedną wyspę dałabym rodzinom z dziećmi, a drugą - samotnym młodym samcom, ktorych rozpiera adrenalina. Niech się tam zabawiają ze sobą.
    • sumire Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 09:53
      Rany boskie, ile jeszcze wątków na ten sam temat powstanie?...
      • triss_merigold6 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 09:53
        Dopóki nie skończy się inwazja?
        • sumire Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 09:57
          Nie wydaje mi się, żeby histeryzowanie w internecie mogło jej zapobiec.
          • triss_merigold6 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:00
            Owszem, może się przyczynić - władze muszą brać pod uwagę opinię publiczną. Lekceważenie się mści, tak jak na PO zemściło się zignorowanie sprzeciwu rodziców wobec reformy dot. sześciolatków.
          • zielonelato Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:02
            Ale jak będziemy o tym pisać to moze ktoś podejmie się kwestii prowadzonej jakiejkolwiek ewidencji emigrantów. Nikt si eo tym na portalach nie zająknie, na gazecie nic, na onecie nic a problem jest i to poważny...Wklejam komentarz:
            Czy ktoś się ich pyta jak się nazywają, gdzie mieszkali, co robili, czy byli karani ? czy ktoś potem weryfikuje te dane ? Czy ktoś robi im zdjęcia i zbiera inne biometryczne dane do tymczasowych dokumentów ?
            Chciałbym wierzyć że odpowiednie służby się tym zajmują, ale niestety żyjemy w Polsce - ktoś zapewne bierze dużą kasę ale odpowiedzialności zero.
            mam jeszcze taki pomysł : każdy emigrant powinien podpisywać oświadczenie że respektuje i będzie respektował prawo kraju EU do którego się udaje. w przeciwnym razie zgadza się na deportację. tylko w takim przypadku powinny być mu wydawane tymczasowe dokumenty.
            nie można pozwolić by wraz z rodzinami faktycznie poszukującymi pomocy znaleźli się tu kryminaliści i terroryści.
            • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:23
              Są zobowiązani do przestrzegania prawa nawet bez deklaracji pisemnych. I nikt nie musi się "zgadzać" na deportację - zgoda osoby zainteresowanej nie jest potrzebna do jej przeprowadzenia.
            • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:41
              Lato, ty naprawde myślisz, że Niemcy wpuszczają uchodźców bez ewidencji? A jak myślisz, dlaczego chcą, żeby jechały do nich zorganizowane transportu z Austrii i Węgier? Bo na dworcu czekają wszystkie służby. Są im wydawane tymczasowe dokumenty, umwiane wizyty w urządach, po to, żeby jak najszybciej wciągnąć ich w system. W Berlinie JUŻ zostało zatrudnionych 2 000 osób (słowie 2 tysiące), żeby przyspieszyć procedury dotyczące nadania im statusu uchodźcy (dotychczas procedura trwała do 3 miesięcy, teraz planują to zrobić w 5-8 dni roboczych). Rząd wyasygnował 6 mld. Nikt z was sie nie zastanawia DLACZEGO Niemcy biorą 500-800 tysięcy osób do siebie? Ano dlatego, że za 30 lat w Polsce będzie 5 mln ludzi mniej a 1 pracujący będzie utrzymywał 4 emerytów. A Niemcy ściągając setki tysięcy młodych ludzi zapewnioą sobie ciąglość struktury wiekowej społeczeństwa. Dlatego to Polska, a nie Niemcy będą płakać za 20-30 lat.
              • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:53
                ty naprawde myślisz, że Niemcy wpuszczają uchodźców bez ewidencji? A

Robią to wbrew prawu unijnemu, które mówi, że rejestracja powinna nastąpić w pierwszym państwie UE , w którym potencjalny uchodźca się pojawi.

Dlaczego zgodzili się na wyjątek/łamanie prawa?
                • baltycki Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:12
                  > Dlaczego zgodzili się na wyjątek/łamanie prawa?

3. „Dublin” - 15 lipca 1990 r. w Dublinie podpisano Konwencję określającą państwo odpowiedzialne za rozpatrzenie wniosku o azyl złożonego w jednym z państw członkowskich Wspólnot Europejskich. Do rozpatrzenia takiego wniosku są kompetentne następujące państwa:
                  • państwo, w którym członek rodziny wnioskodawcy (małżonek, dziecko, ojciec lub matka) korzysta już ze statusu uchodźcy
                  • państwo, które zezwoliło wnioskodawcy na pobyt stały
                  • państwo, które wystawiło ważną wizę
                  • państwo, w którym uchodźca przebywa nielegalnie (jeśli chodziło o przekroczenie granicy z państwem nie będącym członkiem Wspólnot Europejskich)

W przypadku gdy, mimo tych kryteriów nie można wskazać państwa odpowiedzialnego za rozpatrzenie wniosku o azyl, kompetentne będzie państwo, w którym wniosek został złożony. Konwencja potwierdza także prawo każdego państwa do rozpatrzenia wniosku, który został do tego państwa skierowany, nawet jeśli nie jest to zgodne z kryteriami wyszczególnionymi wcześniej.
                • echtom Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 19:27
                  Pan z tekstu zalinkowanego w innym wątku pisze coś takiego, z datą 31.08: "Niemcy od roku zawiesiły de facto porozumienia z Dublina o odsyłaniu uchodźców do pierwszego kraju unijnego, na którego terytorium uchodźca wkroczył jako pierwszym, a od kilku dni de iure".
              • lady-z-gaga Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:22
                . A Niemcy ściągając setki tysięc
                > y młodych ludzi zapewnioą sobie ciąglość struktury wiekowej społeczeństwa.

Ciągłość struktury wiekowej mają jak w banku. wink natomiast struktura ilości pracujących wobec ilości pobierających zasiłek może być bardzo ciekawa wink ale Niemcy to bogaty kraj, dadzą radę...
                Polski nie stac na to, by jeden pracujący, oprócz czterech emerytow utrzymywał dodatkowo np dwóch imigrantów.
                • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:22
                  Nie wiem czy wiesz, jakie jest prawo w Niemczech w tej kwestii. To nie tak, że oni przyjechali i zostają "na zawsze". Po rozpatrzeniu wniosku jest im przyznany (lub nie!) status uchodźcy. W ramach tego dostaja okolo 300 euro kieszonkowego miesięcznie, kurs języka, zakwaterowanie i status uchodźcy na 3 lata. Po tym czasie jest sprawdzane, czy w ich kraju jest bezpiecznie czy nie. Jeśli bezpiecznie - a oni w oczach niemieckiego urzędnika - przydatni, mogą starać się o jakieś dokumenty pobytowe. Jeśli bezpiecznie - a Niemcy ich nie chcą - deportacja. Nie wiem czy wiesz, ale tygodniowo między UK a Polska lata co najmniej 1 (a może i więcej, nie mam aktuaknej wiedzy) samolotów z deportowanymi Polakami. Myślisz, że Niemcy nie zdecydują się na deportację elementów zagrażających systemowi?
                  • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:23
                    Gdzie ich deportujá jeżeli te osoby nie mają dokumentów?
                    • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:37
                      ? przecież przy rejestrowaniu w Niemczech czy jakimkolwiek innym kraju muszą podać kraj pochodzenia. I deportują ich właśnie tam. Decyzja, czy dostana status uchodźcy czy nie, zależy właśnie od tego, czy urząd uzna ich za uchodźców. Dlatego niszczą dokumenty, bo powiedzą, że uciekali przed wojną a och dokumenty zostały spalone, skradzione, zagubione. Ale to nie znaczy, że w dokumentach które dostaną w Europie pola pozostaną puste.
                      • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:42
                        I jak podadzą Polskę jako kraj pochodzenia to wyśla ich do Polski? wink Oni właśnie po to niszczą dokumenty, żeby nie było gdzie ich odesłać.
                        • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:44
                          Z drugiej strony: dlaczego Irak, Bangladesz, Namibia, Maroko ma przyjąć kogos dlatego, że POWIEDZIAŁ, że pochodzi z tego kraju?
                        • sasanka4321 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:52
                          Najsensowniej zrobia jak powiedza, ze pochodza, z Niemiec albo ze Szwecji. Od razu ich tam deportuja, prawda? wink
                          • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:06
                            A nie myślisz, że jesr weryfikacja tego co mówią? Jeśli powiedzą że są Mohhamadem Bin Laden ze Szwecji to przypuszczam ze w ciągu godzin/dni urząd jest w stanie to zweryfikować. I paradoksalnie im sie "opłaca" powiedzieć że są z kraju w którym jest wojna, bo tylko to daje im szanse na status uchodźcy. Dlatego nie mogą powiedzieć ze są z maroka, Szwecji czy Namibii. Z tego samego powodu ty czy ja nie możemy teraz ubiegac się o status uchodźcy (ale np. za komuny, będąc prześladowanym można było ubiegać się o azyl). Dodatkowo są obozy przejściowe, właśnie dla tych, którzy nie spełniają kryteriów, a to jest miejsce, którego każdy z nich chce uniknąć za wszelką cenę. A tak offtopowo teraz, czy naprawde uważanie że 2, 5 czy 10000 uchodźców w 36 milionowym kraju jakim jest polska zahcwieje porządkiem i ładem publicznym, doprowadzi nas do bankructwa, do obniżeniaq minimalnej pensji bo będą pracować za pół darmo i jeszcze obali katolicyzm w Polsce?
                            • fadilla Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:15
                              2 mln naszych wyjechało za robotą, bo jej u nas po prostu nie ma. Jakim cudem się znajdzie dla innych? Po za tym imigranci nie chca byc u nas, nie chcą zostać na Węgrzech, oni chcą być w Niemczech.
                              • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:22
                                Ale ja to wiem, ja sama wyjechałam. Dlatego dziwi mnie, że chyba kazda polska rodzina ma kogoś na emigracji a mimo to jesteśmy tak negatywnie nastawieni do tych, co przyjeżdzają do nas. Po za tym 10 tyś i 1 milion -? to jednak robi różnicę. Dodatkowo nasza postawa w ramach kryzysu imigracyjnego BEDZIE nam wypominana na forum europejskim przez lata, ilekroć będzie walczyli o prawa polaków za granicą.
                                • mag1982 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:27
                                  W mojej rodzinie nie ma nikogo na emigracji, wiec mogą sobie wypominacwink A poważnie gdyby chodziło o kogoś innego niż muzułmanie nie miałabym nic przeciwko. Nie akceptuję ich podejścia do własnych kobiet, nie akceptuję ich metod krzewienia religii.
                                  • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:39
                                    Winą muzułmanów jest, że są muzułmanami, winą Żydów było, że są Żydami...
                                    • mag1982 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:45
                                      A czy ja postuluję, żeby ich zabijać? Muzułmanami mogą sobie być ale dlaczego tak łatwo szafują życiem swoich kobiet i dzieci? Nie boli Cię to?
                                      • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:52
                                        Ja jestem ogólnie areligijna i dla mnie każda religia jest zła, bo według żadnej kobiety nie są równe mężczyznom. I tak, oczywiście, że złe traktowanie kobiet mnie boli, niezależnie od tego, czy przyczyna tego jest wyznanie czy charakter pana. Ale nie wpuszczenie muzułmanów nie zmieni ich religii (za to wpuszczenie może sprawic, że kolejne pokolenie się zeuropeizuje - szczerze mówiąc nie wiem jak wyglądają statystyki religijności w kolejnych pokoleniach emigrantów).
                                        • mag1982 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:41
                                          Oglądałam jakiś czas temu program na Discovery właśnie o emigrantach muzułmańskich w Anglii. To było jeszcze przed obecnymi akcjami. Wynikało z niego, że właśnie się nie europeizują ale może za mało czasu minęło bo to było bodajże drugie pokolenie i nadal zdarzały się honorowe zabójstwa i obrzezanie dziewcząt.
                                          Nie wiem na ile prawdziwe są informacje o tym, że uchodźcy grozili utopieniem własnych dzieci jeśli nie dostaną się do Włoch. Za to sama widziałam na yt sławny filmik z mężczyzną poniewierającym po torach ciężarną żoną z niemowlęciem. Mam wrażenie, że póki nam będzie bardziej zależało na bezpieczeństwie ich kobiet i dzieci dopóty będą na nas (Europę) wywierać naciski za ich pośrednictwem.
                              • diamondcrazy Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:32
                                Ale wiekszosc z tych imigrantow na gdziec prace w Europie. Oni chca zyc na koszt panstwa, bo to im sie nalezy przeciez. Dlatego tez wybieraja panstwa o jak najbardziej rozwinietym socjalu
                                • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:44
                                  A wiesz jakie jest pierwsze pytanie jakie Polacy zadają na forach Polonii w Niemczech? Jak dostać kindergeld... Ilu znasz syryjczyków którzy przyjechali do europy? Z iloma rozmawiałaś, ilu pytałaś o motywację? Cała ta dyskusja to histeria, bazująca na kilku artykułach przeczytanych w POLSKIEJ prasie.
                                  • diamondcrazy Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:07

Nie czytam polskiej prasy. Mieszkam we Wloszech, i imigrantami mam stycznosc na codzien i na tym bazuje swoja opinie.

kall_inka napisał(a):

> A wiesz jakie jest pierwsze pytanie jakie Polacy zadają na forach Polonii w Nie
                                    > mczech? Jak dostać kindergeld... Ilu znasz syryjczyków którzy przyjechali do eu
                                    > ropy? Z iloma rozmawiałaś, ilu pytałaś o motywację? Cała ta dyskusja to histeri
                                    > a, bazująca na kilku artykułach przeczytanych w POLSKIEJ prasie.
                    • diamondcrazy Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:00
                      Ale to nie jest tak, jak wszyscy mysla, ze Niemcy otworzyly granice dla imigrantow. Angela wezmie tylko tych, ktorych sobie wybrala : Syryjczykow, z dokumentami, ktorzy jako nieliczni moga sie starac o status uchodzcy i go dostana. Syryjczykow, ktorzy w wiekszosci pokonczyli jakies tam szkoly i wykazuja sie wieksza checia asymilacji niz inni. A nam niestety pozostana tylko imigranci ekonomiczni

joa66 napisała:

> Gdzie ich deportujá jeżeli te osoby nie mają dokumentów?
                      • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:07
                        Dokłądnie tak. A syryjczycy są dobrze wykształcenia i są jednym z bardziej "europejskich" arabskich narodów.
                      • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:29
                        jakim "nam"? I w jaki sposób?
                  • lady-z-gaga Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:49
                    > Nie wiem czy wiesz, ale tygodniowo między UK a Polska lata co najmniej 1 (a mo
                    > że i więcej, nie mam aktuaknej wiedzy) samolotów z deportowanymi Polakami. Myśl
                    > isz, że Niemcy nie zdecydują się na deportację elementów zagrażających systemow
                    > i?

Może się zdecydują. Będę za nich trzymac kciuki, jak przyjdzie im deportować np milion ludzi.
                    I to ludzi, ktorzy nie wsiądą pokornie do samolotu, tylko będę urządzac takie cyrki, jakie urządzają teraz, a raczej większe, bo okrzepną w swojej roli pomocobiorcow.
                    No i jeszcze taki drobiazg - jak deportują Polakow, to ich rodacy nie podkładają bomb na znak protestu.
                    • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:00
                      Nie będą urządzać cyrków, bo to już nie będą grupy kilku tysięcy ludzi od tygodni w podróży. To moje subiektywne zdanie, ale chca odesłać ich teraz, naprawdę należałoby zaangażować wojsko, rozstawić zasieki i wrócić do czasu granic. Oni nie pojechalisby do Syrii, zostaliby w Turcji, na greckich wyspach i próbowali prześliznąć przez zieloną granicę. I wtedy europa miałaby problem na lata. W niemczech nikt ich nie trzyma w obozach gdzie są dziesiątki tysięcy ludzi. Oni są natychmiast rozpraszania po kraju, właśnie po to, żeby nie tworzyły się gangi, przemoc w obozach dla uchodźców, gwałty. Każdy land ma swoją kwotę. Rząd wyasygnował 1 miliard! do końca tego roku, a łącznie, w ciągu 2 lat 6 mld, 3 dla działań podejmowanych centralnie, 3 dla działań landów. Jeśli poszukasz na fejsbuku grup, to w prawie każdym większym niemieckim mieście są oddolne inicjatywy pomocy im. Jest na przykład serwis kojarzący osoby, które chca udostępnić mieszkanie uchodźcom z uchodźcami właśnie (to tak apropos pytania "czy ty byś wzięła ich do domu".) Tu świadomość jest wyższa, zaufanie społeczne wyższe i dodatkowo procedury nieporównywalne do naszych. Moim subiektywm zdaniem, Niemcy będa mieli mniejszy problem z 500 tyś. niż Polska z 5 tyś., bo są swiadomi i przygotowani. A u nas zamiast przygotować strategię, rząd robi nic, a społeczeństwo chce ich odstrzeliwać.
                      • iskierka3 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:29
                        Spoleczenstwo nie chce strzelac ale nie watpie, ze milo sie dyskutuje, wkladajac rozmowcy taka kwestie do ust. Bo juz sie jest wlasciwie z punktu wygranym. Zapomnialas tez dodac, ze Niemcow STAC jako kraj na organizowanie pomocy na wyzszym poziomie niz Wegry czy Polske i co zrobic z nastepnymi uchodzcami, ktorzy tez beda chcieli fo Niemiec jesli Niemcy w koncu nie dadza rady. Przecietny Polak czy Wegier zyje na nizszym poziomie niz przecietny Niemiec wiec i uchodzca w Polsce bedzie mial gorzej niz uchodzca w Niemczech. Bedzie to samo co na tym ( jakze wstydliwym) wegierskim dworcu. Beda miec w odwloku nasze obozy i beda przec do Niemiec. I co wtedy powinnismy zrobic? Tak konkretnie?
                  • baltycki Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:59

> Nie wiem czy wiesz, jakie jest prawo w Niemczech w tej kwestii.
                    Takie samo, jak w kazdym innym ktory podpisal Konwencje W Genewie, w Dublinie oraz inne + porozumienia.

> W ramach tego dostaja okolo 300 euro kieszonkowego miesięcznie,
                    > kurs języka, zakwaterowanie i status uchodźcy na 3 lata.
                    "kieszonkowe" na przehulanie, czy musza sie za te kwote utrzymac?

> Myślisz, że Niemcy nie zdecydują się na deportację elementów zagrażających systemowi?
                    Myslisz, ze Niemcy sa tu wyjatkiem?
                  • edelstein Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:04
                    Ja jestem b.ciekawa jak odeslemy tych co nie maja papierow,które dziwnym trafem zaginely w chwili przekroczenia niemieckiej granicytongue_out
                    Bezpanstwowcow ciezko odeslac.
              • dzikka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:29
                Kall, ale my mamy kogo sprowadzać, tylko ani rząd ani UE nie kiwnie palcem w sprawie rodzin polskich repatriantów. Myślę, że gdyby warunki były odpowiednie, to wielu Polaków tez wróciło by z zagranicy. No i do nas raczej imigranci ekonomiczni się nie pchają...
                • kall_inka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 12:14
                  A dlaczego UE ma kiwać palcem w sprawie polskim repatriantów?
                • baltycki Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:06
                  Mowimy o uchodzcach, ktorych zycie w ich ojczystych krajach jest zagrozone, zycie osob polskiego pochodzenia mieszkajacych na wschodzie zagrozone nie jest.
                  "Istnieje duze prawdopodobienstwo graniczace z pewnoscia" ze zagrozone jest nie wszystkich, ale to wlasnie nalezy wyjasnic w czasie postepowania...
            • fadilla Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:48
              Niszcza po drodze swoje dokumenty. Chyba na tvn 24 jest filmik, reporter znajduje podarte papiery. Na yt jest film, gdzie zostawiają jedzenie, butelki z woda, ktore im wreczaja wolontariusze, buty i ubrania. Wszystko porozrzucane i zmarnowane. Na innym filmie, wolontariusz rozdaje wodę a jeden uchodzca pyta o cigarette. Im sie wydaje, że to wszystko spada z nieba, ze te po prostu w Europie jest.
              • fadilla Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:19
                znalazłam ten film www.youtube.com/watch?v=W_3--oH7CIw 3:25 jedzenie, woda, ubrania
              • jagienka75 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:22
                fadilla napisała:

> Niszcza po drodze swoje dokumenty. Chyba na tvn 24 jest filmik, reporter znajdu
                > je podarte papiery.

widziałam wczoraj w Wydarzeniach o 18:50.
                reporter podniósł z torów podarty dokument, gdzie zachowało się w całości zdjęcie młodego ok 25 letniego mężczyzny.
        • d.d.00 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:08
          W okresie jesienno-zimowym powinno przybywać ich mniej do Europy, może wtedy ucichnie temat tongue_out
      • baltycki Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:49
        sumire napisała:

> Rany boskie, ile jeszcze wątków na ten sam temat powstanie?...
        Panie maja wolny dostep do netu tylko w pracy, w weekend nie mialy mozliwosci zauwazyc, ze wszystkie te filmiki byly juz po 3-4 x prezentowane w innych watkach.
      • rosapulchra-0 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:55
        Też się zastanawiam..
    • fadilla Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:06
      Dzicz, dzicz na trasie przemarszu przez Europę pozostawili strete smieci, gdy dotarli do Austrii nie chcieli chleba tylko pieniedzy i papierosy. Na dworcu w Budapeszcie trzeba było umieścić informację, że najpierw nalezy dać jesc i pic dzieciom. Męska swołocz. Kobiety i dzieci stanowią jakies 10-20%, większosć to wyzelowane, dobrze odżywione nygusy. kontakt24.tvn24.pl/przynosza-uchodzcom-jedzenie-i-ubrania-relacje-polakow-z-austrii,178089.html
      • triss_merigold6 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:19
        większosć to wyzelowane, dobrze odżywione nygusy.

może dlatego właśnie znajdują się fanki tak daleko idącej integracji?
    • inguszetia_2006 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:16
      Witam
      Cóż, nie mamy mądrych polityków w Europie. Afryka pustynnieje, praca w Europie się automatyzuje. Te dwa fakty powinny dać do myślenia, ale nie dają, jak widać. Pomyślmy, co się stanie za 20 lat, jak tysiące ludzi pozostanie bez pracy... Hm... widzicie tę frustrację już?
      Kto będzie najbardziej sfrustrowany? Szkoda gadać. Mądry uchwyci w lot, głupiemu potrzeby młot, czy jak to tam leciało...
      Pzdr.
      Ing
      • joa66 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:25
        Nawet tylko z tego powodu trzeba się zastanowić nad tym co dzieje się w Afryce.
    • yenna_m Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 10:59
      www.dailymail.co.uk/news/article-105630/Refugees-allowed-Italy-threat-drown-babies.html
      pikio.pl/uchodzcy-wpuszczeni-do-wloch-po-tym-gdy-zagrozili-ze-potopia-swoje-dzieci/
      Ma ktoś jeszcze wątpliwosci?
      • lauren6 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:27
        Pewnie ta od wątku, że jej smutno, bo Polacy nie chcą tej dziczy u siebie w kraju big_grin
    • kozica111 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:11
      Wyobrażacie sobie taka akcję na polskiej wsi pod Grójcem?
      • kozica111 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:12
        Bo Grecy to chyba taki naród krzykliwy ale mało bitny,w Polsce to juz niekoniecznie by przeszło.Strach sie bać.
      • jagienka75 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:24
        kozica111 napisała:

> Wyobrażacie sobie taka akcję na polskiej wsi pod Grójcem?

ja sobie nawet takiej akcji w moim miasteczku nie wyobrażambig_grin
        na wsi to chociaż jeszcze widły i sztachety mają. w mojej miejscowości trzeba by było za kamieniami się rozglądać i to nie wiadomo, czy by się jakiś napatoczył.
        • jagienka75 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 11:25
          widły i sztachety, to do obrony własnej oczywiście.
      • triss_merigold6 Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:31
        www.fakt.pl/wydarzenia/polacy-ktorzy-byli-na-wakacjach-w-turcji-tlumacza-jak-bylo-naprawde,artykuly,549936.html
        Pomijam obciachowość całej sytuacji, zwróćcie uwagę na to, że jeden silnie skacowany Janusz z nadwagą wraz z jedną małżonką, która też raczej krav magi nie uprawia pozamiatali siedmioma interweniującymi, a i postronni (turyści z Rosji) oberwali przy okazji.
        • jagienka75 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:33
          a to chyba wszyscy pamiętają tą historię.
          tłumaczyli się później oboje, że ktoś im podrzucił tabletki gwałtu itp...big_grin
          • triss_merigold6 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:38
            Nie chodzi o upojenie czy tabletkę, chodzi o to że jeden skacowany Janusz, którego właśnie obudzili ze zrzutu w zdenerwowaniu był bardzo bitny. Nasuwa się pytanie, jak bitni byliby młodsi, zaprawieni w bojkach, prosto z siłowni i zdenerwowani np. obecnością grup mężczyzn arabskiego pochodzenia pod ich nocnym na osiedlu.
            • jagienka75 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:43
              Nasuwa się pyt
              > anie, jak bitni byliby młodsi, zaprawieni w bojkach, prosto z siłowni i zdenerw
              > owani np. obecnością grup mężczyzn arabskiego pochodzenia pod ich nocnym na osi
              > edlu.

bo tak naprawdę ci skacowani/napici bywają bardzo agresywni. rzadko kto idzie grzecznie lulu spać. mój małżonek tylko troszkę wypije a już mu bardzo wesoło i usta mu się nie zamykają.
              inny będzie darł ryja i z łapami się rzucał. często kobiety nie lepsze i w niczym mężczyznom na tym polu nie ustępują.
              to teraz wyobraź sobie polskich kibiców albo pseudokibiców i dorzuć do tego jeszcze skinheadów, do których towarzystwo arabów leci z łapamibig_grin
        • kozica111 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:36
          Bo Polak w furii traci rozum, co bywa i plusem i minusem w zależności od sytuacji.Nie myśli o konsekwencjach, nie kalkuluje, dlatego tej bitwy pod Grójcem sobie nie wyobrażam.
          • jagienka75 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:38
            dlatego tej bitwy pod Grójcem sob
            > ie nie wyobrażam.

ale kilkunastu takich skacowanych gości , rozgromiłoby przy pomocy żon towarzystwo dzikusówbig_grin
          • triss_merigold6 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:39
            Bitwa... to coś, co teoretycznie daje szansę obu stronom. tongue_out
            • kozica111 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:44
              U nas nad takimi "animozjami" nie dałoby sie zwyczajnie zapanować.Zachodnia Europa jest bardziej układna, delikatna...w Polsce zaś dziki chłop i nie mam tu na myśli jedynie miejsca zamieszkania.
              • jagienka75 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 11:46
                .w Polsce zaś dziki chłop i nie mam tu na
                > myśli jedynie miejsca zamieszkania.

bo wbrew pozorom nasz naród jest narwany i takie zachowania u nas by nie przeszły.gdyby jednak do czegoś takiego doszło, będzie się działo.
                oby jednak nie.
                • simply_z Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 13:04
                  Jakoś wątpię..zaraz przypomina mi się sytuacja z agresywnymi nastolatkami w autobusie, atakującymi dziewczynę, która zwróciła im uwagę. Jakoś nikt nie interweniował, a jedyny "odważny" kręcił wszystko komórką.
                  • kota_marcowa Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 13:43
                    Żartujesz? My kontra obcy - gwarantuję, że kibice wrogich drużyn będą walczyć ramię w ramię big_grin
                    • simply_z Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 13:55
                      nie żartuję, Polacy są mocni w gębie głównie..
                      • lauren6 Re: Jeden na siedmiu 07.09.15, 14:43
                        Mało to było głośnych spraw linczu? Oni chcą tych ciapatych umieścić na ścianie wschodniej. Dwa razy fikną, krzywo spojrzą na księdza proboszcza i widły pójdą w ruch.
    • kota_marcowa Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:42
      Bitwa pod Grójcem mnie rozwaliła big_grin

Co do opinii Polaków w tej kwestii, to rząd raczej jest ich świadomy, bo pani Kopacz póki co nie wyrywa się z deklaracjami pomocy uchodźcom, a wręcz przeciwnie, stara się Merkelową spławić.

Co do pani Merkel, nie dziwi mnie jej postawa. Jako osoba bezdzietna, nie musi się martwić o przyszłość swoich córek i wnuków.

A nastroje sie radykalizują nie tylko u nas. Grekom puszczają nerwy. Jestem gotowa się założyć, że Grecy jako pierwsi zaczną te łódki w końcu zatapiać, wraz z uchodźcami. I broń ostra tez pójdzie w ruch. Bo, że krew się poleje, to pewne
      • simply_z Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 13:56
        Nawet gdyby miała dzieci, to zapewniam cie, że krzywda by im się nie działa. w razie problemów wynieśliby tyłek do Australii, to tak jak w przypadku Tuska.
        • kota_marcowa Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:25
          A to też prawda big_grin
      • fadilla Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:40
        A my wedlug najnowszych wytycznych, ustalanych na min. podstawie liczby mieszkańców, współczynniku bezrobocia, oraz PKB będziemy musieli przyjać 11,5 tyś imigrantów. No i było się chwalić i naokoło fałszywie rozpowiadać jaka to Polska bogata i zasobna zielona wyspa? Propaganda sukcesu mająca na celu oszukać ciemny lud obraca się przeciw.

Stawiam na to, że pierwszym krajem w ktorym dojdzie do zamieszek bedzie Polska. Bo jak to "ja spłacam złodziejski kredyt we frankach, na socjalne mieszkanie nie mam szans, a jacys przyjezdni dostaja wszystko za zupełną darmochę"? W Niemczech państwo dba wpierw o wlasnego obywatela, to i ten obywatel ma cheć się podzielić. U nas bedzie caklowicie na odwrót.
        • mag1982 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:44
          Ja się tylko zastanawiam jak my tych emigrantów zatrzymamy, żeby nie uciekli.
          • kota_marcowa Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:47
            Ha ha dobre. My ich raczej jeszcze będziemy widłami poganiać w stronę niemieckiej granicy big_grin
            • kozica111 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 14:55
              Zostać z własnej woli raczej nie będą chcieli, ale obawiam sie ze za jakiś czas Niemcy uszczelnią granice.
              Tak sobie ostatnio jeździłam po Mazowszu, kapliczka jest średnio co 100-200 metrów, piękne zresztą, cześć wiekowych, znaki obecności innej kultury, wiary, to nie tak jak na zachodzie, tożsamość u nas inna, inne wartości.
              • lauren6 Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 19:39
                Mogą wprowadzić regulacje, że uchodźca zarejestrowany w innym kraju nie będzie mógł podjąć pracy w Niemczech ani pobierać ichniego zasiłku. I zostaniemy z problemem. A do zamieszek dojdzie, to nie ulega wątpliwości. Dlatego lepiej już płacić haracz niż przyjmować ich u siebie.
    • hipinka Re: Pokojowi imigrancji odc. 1256 07.09.15, 18:04
      i jeszcze tu ich pokojowe nastawienie
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18723947,bunt-w-osrodku-dla-imigrantow-w-hiszpanii-zaatakowali-straznikow.html?lokale=local#BoxNewsLink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka