Dodaj do ulubionych

Kulinarna zagwozdka

14.09.15, 19:38
Znacie przepisy na surówki do obiadu bez majonezu, śmietany ani jogurtu, no i bez octu najlepiej też (bo to dla małego dziecka)? Bo oprócz startej marchewki nic mi do głowy nie przychodzi... uncertain
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:42
      surówka z buraczków
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:47
        Buraczki są niestety na liście produktów niepewnych smile Mam zamiar spróbować niedługo podać młodemu, ale na razie zaleczam mu skórę po ostatnich eksperymentach...
        • mid.week Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:52
          to może: modra kapusta z rodzynkami
          • mid.week Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:53
            Marchewkę można też zrobić z ogórkiem kiszonym zamiast jabłka wink
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:55
            Tak, tylko mi bardziej chodzi o surówki, w sensie żeby były surowe warzywa, a nie po prostu warzywa do obiadu smile
    • beata985 Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:48
      starta marchewka z jabłkiem..wink
    • mojabxl Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:48
      Może surówka z posiekanej kiszonej kapusty, z marchewką, jabłkiem i ewentualnie odrobiną cebuli, doprawiona olejem i cukrem (tak, wiem, cukier zabija)? Surówka z lekko sparzonej czerwonej kapusty, też z jabłkiem, i nie wiem, odrobiną soku z cytryny? Pomidory z bazylią albo pesto?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:52
        Pomidory niet. Ale może z surówką z kapusty spróbuję. Dzięks smile
    • 18lipcowa3 Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:48
      mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Znacie przepisy na surówki do obiadu bez majonezu, śmietany ani jogurtu, no i b
      > ez octu najlepiej też (bo to dla małego dziecka)? Bo oprócz startej marchewki n
      > ic mi do głowy nie przychodzi... uncertain

Buraczki na ciepło ?
      • andaba Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:55
        Buraczki są raczej jednym z bezpieczniejszych produktów.

Swoją drogą, jakbym miała się tak chromolić, to bym wcale surówki nie dawała, ja moim mówiłam że to dla dorosłych, więc jak już wyżebrały, to nie śmiały narzekać - wszystkie surówki wpieprzają hurtowo.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:58
          Nie chodzi o wybredność mojego dziecka, tylko o milion pińcet alergii pokarmowych.
          • andaba Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:03
            I to głównie miałam na myśli.

• figrut Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 19:58
      Napisz w jakim wieku dziecko, bo nie wiadomo jakie możliwości gryzienia posiada wink
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:17
        20 miesięcy i 16 zębów na stanie. smile
    • triismegistos Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:02
      Każda surówka z kapusty da sie doprawić olejem z cukrem i cytryną. Pomidory ze szczypiorkiem. Buraczki. Kiszone ogórki. Marchewka tarta, moze być z jabłkiem i olejem, moze być z chrzanem i olejem, albo z olejem i czosnkiem. Posolone rzodkiewki. Zielony ogórek z koperkiem, szczypiorkiem, olejem, cukrem i cytryną. Wszystkie te sałaty z sałat różnych, pomidorów, papryki, z dodatkiem serów, szynek parmeńskich, smażonego kurczaka, wątróbki i innych takich.
    • aandzia43 Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:03
      Różne.surowe warzywa z.oliwą i przyprawami. Jakie tylko lubisz i możesz jeść. Ja lubię drobno posiekanego (lub startego na tartce) surowego kalafiora z pokrojonymi pomidorami i odrobiną cebulki. Kilka listkow bazylii, oregano, sól, pieprz, kilka kropel cytryny i oliwa. Zimą kapusta kiszona z cebulką, marchewką i oliwą. Albo surówka z pokrojonego ogórka kiszonego, pora, jabłka, oliwy.
    • kota_marcowa Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:03
      To ja ci tylko podpowiem, że w tych surówkach, w których jest ocet, możesz go śmiało zastąpić sokiem z cytryny.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:13
        No właśnie też sobie o tym pomyślałam smile
    • klamkas Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:09
      Moja córka i mąż z surowych warzyw jadają pomidory, ogórki i rzodkiewkę. I kiełki (nie wiem czy liczą się jako warzywo ;p). Żyją, są zdrowi (no, młoda ma milion alergii), wyniki mają świetne. Warzyw jedzą dużo, ale nie na surowo.

A z przepisów - możesz spróbować surowego ogórka, daję trochę oleju, soku z cytryny i odrobinki miodu. Podobnie robię kalarepę (tyle, że tą trę). W zasadzie każde warzywo możesz podać polane odrobiną dobrego oleju i z dodatkiem ziół.
    • k1k2 Re: Kulinarna zagwozdka 14.09.15, 20:12
      Moze cos z pesto?
      Biala kapusta plus odrobina peso, starta cukinia z pesto
      • jatojagodnik Re: Kulinarna zagwozdka 15.09.15, 09:14
        Cukinia w plasterki, podsmażona na chrupko z czosnkiem. Groszek zielony mrożony podsmażony, troche zmiażdżony tłuczkiem do ziemniaków doprawiony cytryna, czosnkiem i posiekana mięta. Biała kapusta pokrojona jak do łazanków, podduszona w woku przyprawiona dużą ilościa cytryny, dla dorosłych dodatkowo starta skórka z cytryny. Buraczki ugotowane, pokrojone w kostkę z posiekanymi ziołami, czosnkiem i oliwą.
        Czerwona fasola z ziołami + pomidory, ogórki kiszone, papryka. Ja robię mnóstwo surówek i jarzyn, śmietany i majonezu w zasadzie w ogóle nie używam. Wszystko można zrobić z olejem lnianym lub oliwą z oliwek i sokiem z cytryny - nie dość, że zdrowiej, to jeszcze smaczniej smile
    • tonik777 Re: Kulinarna zagwozdka 15.09.15, 10:31
      Marchewka z jabłkiem - też startym. Do tego można dodać rodzynki, pokrojonego banana, pomarańczę czy mandarynkę. Moja ulubiona.
    • mikams75 Re: Kulinarna zagwozdka 15.09.15, 11:25
      a musi to byc typowa surowka?
      Mozesz zrobic salatke grecka i skropic oliwa.
      Poza tym najzwyczajniej w swiecie polozyc pokrojone lub cale warzywa na talerzu, bez kombinowania i mieszania.
    • nanuk24 Re: Kulinarna zagwozdka 15.09.15, 14:02
      Wlasciwie to kazda jedna surowka, jedynie majonez/smietane zastepujesz sosem z oleju. Ja robie na rozne sposoby, najprostrzy to olej, miod, cytryna, sol i pieprz. Na trzy lyzki oleju dwie lyzki(aczkowiek wg uznania) soku z cytryny i lyzka miodu. Mozna dodac musztarde dla strosci smaku.
    • noowaak Re: Kulinarna zagwozdka 15.09.15, 14:32
      Bardzo fajna jest sałatka/surówka z tartego na grubych oczkach ogórka kiszonego ( ew. korniszone, jak nie szkodzą) i drobniutko pokrojonej cebulki. Do tego łyżka oleju/oliwy, trochę pieprzu i gotowe.
      Ze słodkich marchewka z brzoskwiniami ( tarta marchewka i brzoskwinie z puszki w kosteczkę, chwilkę poddusić, doprawić) - ja akurat nie lubię słodkich, ale wśród rodzinnych dzieci to hicior.
      Sałata ( lodowa czy pekińska) z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, pomidorkiem koktajlowym - doprawić z oliwą ( podobna do grillowej, do obiadu też pasuje).
    • kaira Re: Kulinarna zagwozdka 15.09.15, 16:30
      1) starty seler korzeniowy + jabłko [ew. rodzynki]
      2) świeża kapusta +marchewka + jabłko
      3) kapusta kiszona + marchew+ jabłko+natka
      4) start kalafior + koperek
      5) biała rzepa + jabłko
      wszystko z oliwą z oliwek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka