Dodaj do ulubionych

płyta indukcyjna

19.09.15, 12:24
Napiszcie proszę użytkowniczki płyty indukcyjnej jak ona się sprawdza w praktyce. Od lat wielu mam płytę ceramiczną i teraz przy zakupie nowego sprzętu zastanawiam się nad indukcją. Niby wiem jak to działa, ale nie mam nikogo znajomego co faktycznie użytkuje i mógłby podać zalety i wady takiego sprzętu. Dodam, że dużo gotuję więc dla mnie różne aspekty użytkowania są jak najbardziej ważne a w szczególności co z garnkami?
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 12:41
      Ziew, bylo juz 10000 00000000000000000000000000000000000000000000000000000 watkow na ten temat
      • brzoza1644 Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 15:55
        bardzo kulturalna, miła i na poziomie odpowiedź
      • wies-baden Re: płyta indukcyjna 20.09.15, 10:32
        ..a ty czytasz wszystkie wątki, jak leci, czy te ,które mogą cię zainteresować? No własnie, w jakim celu otworzyłaś ten, jak cię nie zainteresował?
    • 1matka-polka Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 13:30
      Używałam na wakacjach...Kawa z kawiarki nie wychodziła, bo za szybko dochodzi do wrzenia do tego trzeba było stawiać obok dodatkowy garnek z wodą, żeby płyta była łaskawa w ogóle zauważyć tę kawiarkę. Poza tym gary i płyta są gorące po gotowaniu. Nie widzę żadnych zalet oprócz tego, że jak wykipi, to się nie przypala.
      • mary_lu Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 15:01
        Przecież szybkość gotowania możesz precyzyjnie ustawić. U mnie w skali dziesięciostopniowej. Na najwyższej temperaturze woda w małym garnuszku gotuje się migiem, ale w połowie skali proces będzie powolny. Np. wywar na rosół zaczynam gotować na mocy "6", chyba z pół godziny wtedy trwa doprowadzenie wody do wrzenia.
        • 1matka-polka Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 15:18
          Dawałam na "jedynkę" na najmniejszym palniku i obok musiałam jeszcze garnek z wodą postawić, żeby płyta zauważyła kawiarkę. Woda w kawiarce wrzała dosłownie w ciągu 3 sekund.
          • mary_lu Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 15:31
            Dziwne to jakieś, na zagotowanie wody na 1 to trzeba godzinę chyba czekać. Moja przyjaciółka używa kawiarki na indukcji, wiele razy stałam z nią w kuchni podczas robienia kawy, wszysko szło normalnie. Wiem tylko, źe połowę marek kawiarek musiała odrzucić, bo nie działają na indukcji, ale jest wiele, w tym znanych i dobrych ale też zwykłych i tanich, które na indukcji "chodzą". Przed zakupem sprawdziła informacje w internecie.
            • kira02 Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 21:29
              Zgadzam się, że to dziwne. Na 1,2 czy 3 trzeba czekać i czekać na zagotowanie wody. Ale fakt, nigdy nie używałam kawiarki. Dla mnie indukcja ma same zalety, a największą jest chyba łatwość czyszczenia. No i można ją wykorzystać do odstawienia rzeczy (jako dodatkowy blat), kiedy nie jest używana. Na gazowej już nie jest tak wygodnie.
          • giba116 Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 21:03
            Jaka to byla plyta? Ile poziomow mocy?
            Na swojej nigdy nie probowalam zagotowac wody na 1 poziomie (10 stopniowa skala) bo trwaloby to chyba caly dzien.
      • jola_ep Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 15:41
        Przy starszych modelach płyt jako parametr podawano minimalną średnicę garnka. Wiem, że niektóre miały minima zbyt duże na kawiarkę.
        Skala mocy też jest różna - obecnie zazwyczaj jest szersza niż dawniej. Nawet 14-sto stopniowo.
        To jeden z elementów na który warto zwrócić uwagę przy zakupie.
    • kardiolog Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 13:32
      Mamy płytę indukcyjna. Jestem bardzo zadowolony, też dużo gotujemy. Działa tak jak gaz, więc super do jedzenia przygotowywanego w woku z tą zaletą, że palniki gazowe długo są jeszcze ciepłe po gotowaniu a płyta indukcyjna nie. No i bardzo łatwo zachować czystość. Polecam!
      Kardiolog
      • 1matka-polka Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 13:42
        https://www.drewnozamiastbenzyny.pl/grafika/palniki-gazowe-na-kuchence.jpg
        Takie palniki są ciepłe? Powierzchnia z którą styka się garnek jest tutaj minimalna. Można wyłączyć gaz i zostawić garnek, bez obawy, że się przypali, co nie ma miejsca ani przy płycie elektrycznej, ani indukcyjnej.
        www.pajacyk.pl/
        • ardzuna Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 13:44
          Tez uważam, że najlepsza jest gazowa, niestety w moim budynku nie ma gazu sad
        • kardiolog Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 13:53
          Metal jest ciepły.
          Kardiolog
        • mary_lu Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 14:45
          Nic się nie przypali po wyłączeniu płyty indukcyjnej. Szkło jest rozgrzane tylko od garnka, taka tafla nie ma wielkiej pojemności cieplnej, stygnie niemal tak samo, jak garnek odstawiony na podstawkę.

Płyta indukcyjna w porównaniu z ceramiczną ma same zalety: o wiele szybciej działa i w grzaniu i stygnięciu (pełny czajnik wody gotuje się dosłownie w dwie minuty, a przestaje gwizdać może z trzysekundowym opóźnieniem w stosunku do wyłączonego czajnika na gazie), można uzyskać wyższą temperaturę gotowania, nie przypala tego co wykipiało (nigdy nie użyłam skrobaka ani mleczka, które miałam jeszcze od płyty ceramicznej, myję ją od lat wodą, czasem płynem do naczyń, jednym ruchem ścierki), podobno żre mniej prądu.

Garnki sprawdza się magnesem. Przy odrobinie szczęścia stare będą pasować, u mnie prawie wszystkie działają.
        • melancho_lia Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 16:51
          Nigdy nic nie przypaliłam na indukcji pozostawiając garnek na wyłączonym palniku.
    • mea8 Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 13:35
      Ja widze same zalety. Szybko sie gotuje, jest czysto. Wiadomo, ze garnki sa gorace, bo jakie maja bycbig_grin Ale uszy np sie nie nagrzewaja. Po wylaczeniu plyta jest mocno ciepla, ale na pewno nie goraca. Krzywdy nie da sie zrobic.
      • melancho_lia Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 16:50
        Wad nie zauważyłam.
        Zalety- błyskawicznie sie gotuje np. wode na herbatę czy makaron, duży zakres regulacji- np. tylko do podtrzymania ciepła potrawy.
        - szybko sie nagrzewa i szybko stygnie- elektryczna dlugo była gorąca, indukcja stygnie raz dwa. (nie da się przypalić potrawy pozostawiając garnek na wyłączonym palniku)
        - łatwość czyszczenia. Wystarczy szmatka i płyn do naczyń lub do szyb. Nic nie skrobiesz i nie szorujesz
        - nie ma tego paskudnego tlustego osadu na wszystkim jak to ma miejsce przy gazie.
        Co do garów - gotuję na emalii olkuskiej i nie narzekam, to nieprawda ze trzeba wydawać jakies tysiące na nowe garnki. Ja po zmianie kuchenki musiałam wymienić jedynie patelnie.
    • araceli Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 16:55
      Miałam wszystkie 3 - tylko indukcja nie łączy zalety gaz i ceramicznej a nie ma wad. No dobrze - jedyna 'wada' to fakt,że niektóre garnki trzeba wymienić (zależy jakie masz). Reszta tot ylko plusy.
    • kropkaa Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 16:55
      Można sobie ustawić wyłączenie po max 99 min. Tego mi brakowało w gazie.
      Teraz są pola nie okrągłe, ale prostokątne, długie i wąskie, rzeczy typu kawiarka czy rondelek spokojnie można używać.
    • kj-78 Re: płyta indukcyjna 19.09.15, 21:48
      Wychowalam sie na gazowej, mlodosc spedzilam z ceramiczna, od 3 lat mam indukcje i... kocham miloscia wielka. Reaguje blyskawicznie, myje sie jednym ruchem, ma mnostwo udogodnien, stygnie bardzo szybko. Polecam, do ceramicznej sie nie umywa, dla mnie ceramiczna to porazka. Gazowa jest ok, ale indukcja zdecydowanie najlepsza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka