mama303 20.09.15, 16:05 U córki w szkole gmina funduje młodzieży darmowe zajęcia w osrodku sportu i rekreacji /basen, fitnes, siłownia itd./. Zajęcia sa dobrowolne. Wiecie ile dzieci się zgłosiło? ok. 25 %. Co Wy na to? Ja tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ophelia78 Re: sport w szkole 20.09.15, 16:20 A ja rozumiem. Po prostu nie wszyscy lubią sport. Ja na przykład nie lubię. A moje dziecko tak. Więc gdyby były u nas darmowe zajęcia dla dzieci - to bym młodego zapisała. Gdyby były dla dorosłych to by mi musieli dopłacić, zbym chodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: sport w szkole 20.09.15, 16:30 U mojego jest basen, co z tego jak w dniu i godzinach kiedy ma trening a kilkoro z klasy angielski dodatkowy. Zmieniaczy czasu na wyposażeniu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: sport w szkole 20.09.15, 16:32 Ja rozumiem. Nie znoszę basenu, nigdy nie lubiłam, tak samo wszelakich fitnessow z instruktorem. Co nie znaczy, ze leze cały dzień przed telewizorem. Uwielbiam góry, spacery, rower, rolki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 16:36 melancho_lia napisała: >Uwielbiam góry, spacery, r > ower, rolki. tam sa tez rolki, łyżwy, squash.... Naprawde jest w czym wybierać, normalnie żeby tam się wybrac trzeba by zapłacic a tu za darmo a młodzież ma to gdzieś. ja bym zrozumiała jakby to było kilkoro ale tu znaczna wiekszość. Młodzież tak nie lubi ruchu i to jeszcze we własnym rówieśniczym towarzystwie, gdzie można i sie powygłupiać i posmiać? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: sport w szkole 20.09.15, 16:39 Albo zostac wysmianym przez rówieśników bo jest sie grubszym, gorzej skoordynowanym albo nie ma się najmodniejszych markowych ciuchów sportowych. Albo nie daj Boże jakas dziewczyna bardziej rozwinięta niz inne to na basenie życia nie ma. Nie byłaś nigdy nastolatka chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:19 melancho_lia napisała: > Nie byłaś nigdy nastolatka chyba. byłam i mam córke nastolatkę, tez nie ma idealnej figury ale cieszyła się z tych zajęć sportowych w fajnym miejscu /fajniejszym niz sala gimnastyczna w szkole /. Zresztą ich klasa była najliczniejsza. To chyba zasługa dobrej wychowawczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: sport w szkole 20.09.15, 18:01 melancho_lia napisała: > Albo zostac wysmianym przez rówieśników bo jest sie grubszym, gorzej skoordynow > anym albo nie ma się najmodniejszych markowych ciuchów sportowych. > Albo nie daj Boże jakas dziewczyna bardziej rozwinięta niz inne to na basenie ż > ycia nie ma. Nie byłaś nigdy nastolatka chyba. dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: sport w szkole 20.09.15, 16:42 ja mysle, ze te ktore sport lubia od dawna chodza na jakies zajecia sportowe i dodatkowe sa im niepotrzebne (nie maja czasu) a cala reszta - to wlasnie tyle wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:20 mikams75 napisała: > ja mysle, ze te ktore sport lubia od dawna chodza na jakies zajecia sportowe i > dodatkowe sa im niepotrzebne (nie maja czasu) a cala reszta - to wlasnie tyle w > yszlo. moja chodzi na dodatkowe a i tak poszła....bo to poprostu jest atrakcyjne, osrodek jest naprawdę wypasiony, nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:00 Myślę, ze tutaj rolę jeszcze odgrywa inna rzecz: dzieciaki często po prostu nie mjaą czasu. Brzmi to strasznie, ale tak jest... xxx godzin w szkole, często gęsto dojazdy zajmujące masę czasu, popołudniami dodatkowe języki czy inne korepetycje. Lekcje trzeba odrobić. Dzieci lubią byc dziećmi, pobawić się, "porobić nic" w domu, poobijać się i z kumplami iść na podwórko, a nie tylko z zajęć na zajęcia. Albo rodzice pracują do 16, odbierają dziecko ze świetlicy i zanim dojadą do domu jest g.17. I nie dziwię się, ze im (i dzieciom, i rodzicom) nie chce się jeszcze na jakieś sporty zasuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:01 I tak wydaje mi się, że 25% to bardzo dobry wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:22 ophelia78 napisała: > I tak wydaje mi się, że 25% to bardzo dobry wynik. ale oni sie podobno i tak wykruszą .... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:22 ophelia78 napisała: > zajęcia. Albo rodzice pracują do 16, odbierają dziecko ze świetlicy i zanim doj > adą do domu jest g.17. I nie dziwię się, ze im (i dzieciom, i rodzicom) nie chc > e się jeszcze na jakieś sporty zasuwać. nie napisałam może ale to gimnazjaliści są i rzeczywiscie wielu sie wykręcało że musi sie uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:28 >rzeczywiscie wielu sie wykręcało że musi sie uczyć dlaczego zaraz wykręcało? może naparwdę muszą się uczyć. U GM gdzie uczę dzieciaki mają ok.40 h lekcji tygodniowo, nigdy nie kończą wcześniej niż 15.30, czasem 16.15. To nie jesy gimnazjum rejonowe, więc nie wszyscy mieszkają blisko. I uczyć się muszą. szczerze powiedziawszy to ja się dziwię, ze Ty się dziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 18:54 ophelia78 napisała: > szczerze powiedziawszy to ja się dziwię, ze Ty się dziwisz. przestałam się dziwić temu co opowiadają o młodzieży, że się nie rusza. Do tej pory myślałam, że to nieatrakcyjny wf jest temu winien, teraz widzę że nie. Poprostu ruch jest nieistotny, taka nasza kultura i rodzice to pielęgnują. PS mama córke tez w nierejonowym gimnazjum i tym bardziej dbamy żeby się nie zasiedziała nad książkami i fajsbookiem. Sami sie ruszamy a nie jesteśmy najmłodsi To procentuje, ona sama tego potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
natalie_rushman Re: sport w szkole 20.09.15, 21:06 Tyle, że są szkoły pozarejonowe i pozarejonowe. W szkole z dużą presją na wyniki i bardzo wymagającej dzieci uczą się praktycznie non stop. Mam takową po drugiej stronie ulicy. Znajomi nauczyciele żartują sobie, że tam jest jak w korporacji. No, ale młodzież dostaje się tam, gdzie tylko zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:29 natalie_rushman napisała: > Tyle, że są szkoły pozarejonowe i pozarejonowe. ale moja córka jest w tej szkole, to nie jest jakas rylnia.Sugerujesz że młodzież ma ślęczeć non stop nad książkami i to jest takie dla nich dobre? Jakies proporcje trzeba zachowywac i też uczyc tego dzieci. Swoja droga ja tam nie wierzę że ta młodzież taka pilna, przed kompem siedza i tyle a rodzice jeszcze to pochwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sport w szkole 21.09.15, 14:01 Dzizas kobieto.Przyszlo ci do glowy,ze te dzieci sa juz zapisac na zajecia gdzie indziej?Moj syn gra w klubie,ma fajna zgrana druzyne,ktora udalo sie wypracowac na przestrzeni ostatnich dwoch lat.Podaj mi jakikolwiek powod by rezygnowac z tych zajec na rzecz innych? Gdybys mi na zebraniu wyskoczyl u tekstem,ze nie dbam o ruch dziecka,bo nie chodzi ono na zajecia oferowane przez szkole to bym ze smiechu padla. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:31 edelstein napisała: > Dzizas kobieto.Przyszlo ci do glowy,ze te dzieci sa juz zapisac na zajecia gdz > ie indziej?Moj syn gra w klubie,ma fajna zgrana druzyne,ktora udalo sie wypraco > wac na przestrzeni ostatnich dwoch lat. ale przyszło, moja tez jest zapisana. Jedno drugiego nie wyklucza. To tylko godzina fajnie i pożytecznie spedzonego czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:36 > Jedno drugiego nie wyklucza. no często jednak wyklucza.... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sport w szkole 21.09.15, 22:16 To jakies kijowe te zajecia skoro ma czas na jeszcze inne. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: sport w szkole 20.09.15, 17:11 A ja rozumiem. Za darmo, to nikt nie chce. Skończą studia, zaczną pracę i wtedy będą biegać do klubu, za 100 - 200 zł miesięcznie. Dla szpanu warto, dla zdrowia niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 20.09.15, 17:24 lady-z-gaga napisała: > Dla szpanu warto, dla zdrow > ia niekoniecznie też tak pomyślałam, rodzice nazapisywali pewnie za gruba kasę na jakies zajęcia dodatkowe a tu za darmo ktoś daje Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sport w szkole 20.09.15, 17:17 U nas tez funduja,syn nie korzysta,bo nie ma na to czasu,nie mowiac juz o silach. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: sport w szkole 20.09.15, 17:21 Też rozumiem. Nie cierpię żadnych zorganizowanych sportów. Na basen chodzę regularnie, na rowerze jeżdżę bardzo dużo, w domu ćwiczę ciężarkami. Ani trener ani towarzystwo, ani tym bardziej ograniczenia czasowe mi do tego niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: sport w szkole 20.09.15, 20:21 Przykład idzie z góry czyt. od rodziców. Dotyczy to wszystkiego: zdrowego jedzenia, czytania, aktywnego spędzania wolnego czasu. Wymaga się od dzieci, a od siebie niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sport w szkole 21.09.15, 13:32 Ciebie boli przeczytanie odpowiedzi innych osob.Twoim zdaniem doba z gumy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:34 tin_t napisała: >Wymaga się od dzieci, a od si > ebie niczego. tez tak myslę. Rodzice zamiast zachecić jeszcze odradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: sport w szkole 20.09.15, 20:44 Trochę rozumiem. Moja córka po lekcjach ma we wtorki, srody i czwartki zajęcia pozalekcyjne. Odrabianie lekcji zajmuje praktycznie cały czas po jej zajęciach. W weekendy ma lekcje sportowe. Wolne po szkole ma tylko w poniedziałek ( spędza z koleżankami, albo wyciagam ja gdzies sama, alo uczy się do sprawdzianów/ czyta zadane lektury itp.)i piątek (dzień wyjść do aquaparku). W sumie tez nie mialybysmy gdzie wcisnąc jeszcze coś. No może zimą, bo wtedy jej te weekendy sportowe odpadną... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:36 mid.week napisała: > Trochę rozumiem. Moja córka po lekcjach ma we wtorki, srody i czwartki zajęcia > pozalekcyjne. ale z tego co córka mówi jej koledzy nie mają żadnych zajęc dodatkowych, ida do domu niby sie uczyc Przeciez moja tez sie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: sport w szkole 20.09.15, 21:05 Moja córka zwyczajnie nie miałaby czasu, więc zakładam, że tak może byc u sporej liczby osób. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: sport w szkole 21.09.15, 09:05 A kiedy te dzieci miałyby chodzić na te zajęcia?! Po szkole i zajęciach dodatkowych dziecko wraca do domu późnym popołudniem i do wieczora odrabia lekcje. Swoją drogą który dorosły tak haruje cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:40 wasze dzieci naprawdę nie sa w stanie wygospodarować godziny w tygodniu? Wierzyc mi sie nie chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: sport w szkole 21.09.15, 21:03 Są, nawet kilka godzin ale nie na zajęcia sportowe w klubie. Moja córka akurat woli taniec- bez obaw trenuje pewnie bardziej intensywnie i dłużej niż przez ta godzinę poćwiczyłaby w klubie... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sport w szkole 21.09.15, 22:22 Nie,nie sa.Czas na regeneracje miesci tez trzeba miec.Ty tez kazdego dnia uprawiasz sport? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: sport w szkole 22.09.15, 10:57 Są w stanie wygospodarować jakiś wolny czas (choć łatwo nie jest), ale nie widzę potrzeby żeby był to czas znów przeznaczony na sport. Cztery w-fy w tygodniu i zajęcia sportowe po lekcjach wystarczą. Sa tez inne ciekawe rzeczy do zrobienia, obejrzenia, poczytania. Albo niech to będzie nawet zwykłe "zbijanie bąków" - każdy czasem tego potrzebuje. A doba nie jest z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: sport w szkole 21.09.15, 09:35 Moja córka też by pewnie nie skorzystała. Mają w-f 4 razy w tygodniu i dostaja tam całkiem niezły wycisk. Do tego chodzi dodatkowo na basen (tu może zmieniłaby miejsce, gdyby zajęcia były atrakcyjne i z instruktorem), angielski i w soboty jakieś zajęcia przy parafii Nauki całkiem sporo + ciągle jakieś referaty i prowadzenie gazetki szkolnej. Ma co robić, a ja chcę by miała też czas zwyczajnie bąki po zbijać Skoro 25% korzysta z dodatkowych zajęć, to moim zdaniem całkiem spory procent. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: sport w szkole 21.09.15, 11:01 u syna w gimnazjum młodzież podobnie by zareagowała: wuefista (wychowawca) powiedział na zebraniu, że w klasie młodego 80% młodych uprawia sport. Młody, żeby osiągać sukcesy, powinin chodzić pięc razy w tygodniu plus basen. Chodzi trzy plus basen. W szkole w tym roku ponad 40 godzin zajęć! Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: sport w szkole 21.09.15, 11:03 Jak pomyślę o moim rozkładzie dnia z końca podstawówki/początku liceum, to za chińskiego boga nie upchnęłabym jeszcze jakichś zajęć, choćby mi za to dopłacali. Doba ma 24 godziny, wypadałoby przespać choć z 6-7. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: sport w szkole 21.09.15, 13:45 Szkoda. Jak syn podrośnie, będę go wspierać, żeby uprawiał regularnie jakiś sport. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:47 ela.dzi napisał(a): > Szkoda. Jak syn podrośnie, będę go wspierać, żeby uprawiał regularnie jakiś spo > rt. ja to bardziej podeszłam do tego jak do fajnego spędzenia czasu z kolegami w atrakcyjnym miejscu dodatkowo z pożytkiem dla kondycji fizycznej. Córka też. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: sport w szkole 21.09.15, 21:10 Widac nie wszyscy podeszli tak jak Wy. I mają zapewne tez inne powody niz niechęć do ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sport w szkole 21.09.15, 22:24 Ee tam laska sie brandzluje jaka to zayebista jest Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: sport w szkole 22.09.15, 09:47 A ja bym wolała, żeby syn znalazł pasję w jakimś sporcie nawet trochę kosztem wyników w nauce (oczywiście do pewnego stopnia) niż z doskoku uprawiał aktywność fizyczną. Regularny sport bardzo kształtuje charakter, podnosi samoocenę i pozwala na lepszą organizację czasu. Ale i tak to się okaże czy mama zarazi syna sportowym bakcylem Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: sport w szkole 21.09.15, 20:41 Ja też nie i nie wyobrażam sobie jak można w tej kwestii zadowolić się tylko lekcjami w-f - u w szkole! Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: sport w szkole 21.09.15, 20:59 Witam Ja to rozumiem. Mam kartę z pracy, że niby mogę wszędzie, nawet mam opcję dla "wybrańców"- tenis, a mi trudno godziny zgrać. Może z tym centrum sztuk wszelakich jest tak samo? Są godziny od - do? Takie złoto, co to się świeci, ale tylko pod jakimś rygorem? To co to za złoto?;-P Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś