Dodaj do ulubionych

Problem intymno-dermatologiczny

28.09.15, 14:41
Pomóżcie dobre kobiety. Od mniej więcej pół roku raz na kilka tygodni pojawiają mi się maleńkie ranki (wyglądające jak pęknięcia naskórka) w okolicy pomiędzy wejściem do pochwy a odbytem. Moja ginekolog nie potrafiła znaleźć przyczyny, starała się tylko zlikwidować objawy, z marnym skutkiem niestety. Nie mam grzybicy, upławów.Probowalam sobie pomóc nasiadowkami z Tantum Rosa i Vagosanu, tylko lagodziły ból, a ranki jak były, tak są? Może któraś z Was miała podobny problem i udało się go skutecznie zwalczyć?
Pomóżcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 14:59
      Może to jakieś uczulenie? Sprawdź w czym pierzesz płuczesz bieliznę, czy to się nie zmienia.
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:04
        Stale używam jednego proszku do prania i płynu do płukania. A ranki raz są, raz ich nie ma. sad
    • mynia_pynia Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:00
      Przychodzi mi do głowy, że może jakiś płyn do higieny intymnej cię uszkadza wink. Podcieranie ręcznikiem, chusteczki nawilżane?
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:08
        Płynu do higieny intymnej używam tego z Rossmanna, ich własnej marki, próbowałam też podmywać się zwykłym szarym mydłem, bez efektów, niestety. Chusteczek nie stosuję na codzień, wycieram się tam recznikami papierowymi najczęściej lub jeśli mogę to wysycham po kąpieli wink
        • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:10
          Staram się zawsze wycierać delikatnie, bez pocierania sad
          Nie wiem nawet czy tak właściwie to problem ginekologiczny, czy dermatologiczny sad
    • lauren6 Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:09
      Poszłabym do innego ginekologa.
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:13
        Chyba muszę spróbować. Moja pani gin.do tej pory cieszyła się moim zaufaniem, ale chyba pora zrewidować poglądy.
        • minor.revisions Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:45
          Ale przyczyny mogą być nieginekologiczne, więc może zamiast zmieniać ginekologa, najpierw iść do lekarza ogólnego i dermatologa?
    • fragile_f Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:21
      Znam ten bol sad(( Masakra. Potrafiło mi się to ciagnac tygodniami, myslalam ze zwariuje. Zmiana plynu do plukania czy plynu do higieny intymnej guzik dała. Trochę pomogło przestawienie sie na bawełniane figi, ale bez szału.

U mnie przeszło jak przestawiłam się na azjatycką metodę wycierania tyłeczka, czyli woda+mydło zamiast papieru wink Mam wrażenie, że papier połączony z mimo wszystko mechanicznym ruchem i naciskiem podrażniał te okolice i przyczyniał się do pękania skóry (przez naciąganie). Od dłuższego czasu nie rejestruję już tego problemu.
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:36
        No dobrze, ale jak biorę prysznic rano i za chwilę ubieram się i pędzę do pracy, to mam tak sobie majtki na mokry tyłek zakładać? wink
        • fragile_f Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 16:07
          Nie, pupkę wycierasz recznikiem - delikatnie dociskasz do skory, nie trzesz. Mozna sobie kupic w tym celu specjalne, super miekkie reczniczki.
          • mikams75 Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:03
            mozna suszarka...
            ja tak niemowlakowi suszylam jak bylo odparzenie i nie mozna bylo dotknac
    • demonii.larua Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:36
      Zmień ginekologa, trzeba sprawdzić poziom pH i hormony - estrogeny. Zanotuj też w jakich dniach cyklu pojawiają się pęknięcia. Stosujesz jakąś antykoncepcję? To też może być efekt.
      • demonii.larua Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:37
        A doraźnie dość dobry jest Clotrimazol w kremie.
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:42
        Antykoncepcji nie stosuję, a co do zależności od dnia cyklu, tu jest tak, że te ranki pojawiały się i na początku, i w środku i na końcu cyklu sad
        • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 15:43
          A Clotrimazol mam, używam. Dziękuję wszystkim za rady.
          • pieskuba Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 16:27
            To może sudocrem by pomógł?
            • capa_negra Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:08
              Też bym spróbowała
            • ste3fa Re: Problem intymno-dermatologiczny 20.10.15, 10:32
              albo Bepanthen
    • lati7 Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 16:21
      forum.echirurgia.pl/temat6597.htm
      f.kafeteria.pl/temat/f9/male-pekniecia-naskorka-w-okolicach-intymnych-czy-ktos-to-mial-p_3281496
      wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117694
      portal.abczdrowie.pl/pytania/niegojace-sie-rany-odbytu-jak-je-wyleczyc
    • ebes Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 16:51
      W znanym mi przypadku to była infekcja HPV.
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:14
        O matko, to już brzmi groźnie sad jak sprawdzić czy to to?
        • minor.revisions Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:22
          Infekcja HPV nie powoduje popękanej skóry na zofii, tylko popękana skóra na zofii sprzyja infekcji HPV.
        • ebes Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:23
          Tam był pobierany wymaz na obecność materiału genetycznego wirusa. Ale tak naprawdę to problemem zajął się dermatolog-wenerolog bo ginekolodzy rozkładali ręce.
          • minor.revisions Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:36
            Ależ ja nie twierdzę, że nie był i że go nie stwierdzono, tylko, że kolejność była pęknięcia -> wirus a nie na odwrót, bo wirus powoduje warts (kurzajki?), nie pęknięcia, z tego, co kojarzę.
            • ebes Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:45
              Ale to była odpowiedź do Zupy.
              • minor.revisions Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:54
                a, teraz widzę, sory.
    • lady-z-gaga Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 20:39
      www.doz.pl/apteka/p6808-Sudocrem_krem_antyseptyczny_dla_dzieci_125_g
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:16
        Sudocremu jeszcze nie próbowałam. Dzięki za wszystkie podpowiedzi i rady.
        • lemasakr Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:25
          omega 3 i olej z wiesiolka aby nawilzyc i uelastycznic skore - doustnie
    • beata7305 Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:28
      Też miałam takie ranki. Chodziłam do ginekologa co miesiąc. Też twierdziła że to nie grzybica bo nie miałam upławów. Dopiero za trzecim razem pobrała mi wymaz z tych ranek ( myślałam, że z bólu osiwieję jak mi skrobała patyczkiem po ranach) i wyszło, że to drożdżaki jednak. A tobie wymaz pobierała?
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 21:32
        Wymaz miałam pobrany, ale standardowo, z pochwy. Oczywiście niczego nieprawidłowego nie wykazał.
    • inguszetia_2006 Re: Problem intymno-dermatologiczny 28.09.15, 22:18
      Witam
      Ginekolog by zauważył, że masz chorobę weneryczną. Spokojnie. Jakie HPV? Mąż miałby już narośla na prąciu. No chyba, że rozdrapujesz małe brodawki. Przepraszam za dosłowność. Myślę, że masz uczulenie jakieś. Ale odstawiłabym seks na jakiś czas i zmusiła do badań partnera, może on cię czymś zaraża? Jesteś pewna, że nie ma kochanki? Nie denerwuj się tylko, że tak insynuuję. Twoje zdrowie jest najważniejsze, trzeba zbadać wszystkie tropy.
      Pzdr.
      Ing
    • d.o.s.i.a Re: Problem intymno-dermatologiczny 29.09.15, 00:23
      Na bank jakies drozdzaki, a ranki powoduje wysuszajacy plyn do higieny intymnej (ze tez jeszcze ktos to badziewie kupuje). Podmywaj sie sama woda i natluszczaj oliwka dla dzieci naprzemiennie z clotrimazolem.
      • zupazolwiowa Re: Problem intymno-dermatologiczny 29.09.15, 07:11
        No dobra, a jeśli to faktycznie drożdżaki, to czym i jak to zwalczać?
        • beata7305 Re: Problem intymno-dermatologiczny 29.09.15, 21:02
          Jeśli to drożdżaki to tylko leki przepisane przez ginekologa. Te wszystkie specyfiki bez recepty raczej nie pomogą. U mnie pomogły tabletki doustne + krem/maść do smarowania.
        • d.o.s.i.a Re: Problem intymno-dermatologiczny 29.09.15, 23:19
          Clotrimazol powinien wystarczyc.
          • bbuziaczekk Re: Problem intymno-dermatologiczny 30.09.15, 00:13
            A może dermatolog-wenerolog ? pomoze ?
            • ertyla Re: Problem intymno-dermatologiczny 30.09.15, 20:18
              Zlustruj : wkładki higieniczne ( discreet uczulaja jak nie wiem co )
              - suchość pochwy ( spróbuj uzywac jakiegos emolientu do smarowania, moze alantanu plus, bepantenu, natluszcza cie na caly dzien, skóra bedzie elastyczna )
              - grzybica bardzo prawdopodobna
              Stawiam na powyższe przyczyny.
          • wiewioreczka24 Re: Problem intymno-dermatologiczny 18.10.15, 15:39
            Mnie pomaga maść pimafucin oraz kapsułki macmirror500, przepisane od ginekologa, do tego probiotyk dopochwowy lactovaginal w celu regeneracji mikroflory. Wkładek nie używam ale co do podpasek to najlepiej wybierać te bez zapachowe i bez żadnych siateczek, najzwyklejsze - na pewno nie uczulą.
    • skinnie07 Re: Problem intymno-dermatologiczny 19.10.15, 21:54
      Zmagałam się z hemoroidami i podobnymi rankami jak opisujesz, lekarz mówił na to szczeliny odbytu. Polecam Ci wizytę u dobrego proktologa, a mi samej pomogły nasiadówki z rumianku i czopki Hemorol.
      • santina34 Re: Problem intymno-dermatologiczny 10.11.15, 12:03
        U mnie przy takich problemach pomógł provag żel, który ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne. Żel łagodzi, nawilża i zakwasza, ma wygodny dozownik, możesz go używać w każdej chwili. Smarowałam nim również hemoroid, który powstał po porodzie, zmiana po pół roku zniknęła.
    • marczelinka Re: Problem intymno-dermatologiczny 26.04.16, 14:03
      Miałam bardzo podrażnioną skórę okolic intymnych i bardzo mi wtedy pomógł żel do higieny intymnej lacibios femina, który przyspiesza gojenie różnych mikro ranek i łagodzi podrażnienia. Od tamtej pory stosuję go cały czas i praktycznie nie mam problemów z miejscami intymnymi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka