Dodaj do ulubionych

Jak zrobić mleko waniliowe?

02.10.15, 10:36
Moja córka lubi mleko o smaku waniliowym. Nie chcę jej kupować mleka w kartoniku gotowego (skład przykładowego mleka: mleko 1,5% tł., cukier, aromat, barwnik: beta-karoten, zagęstniki: E471, E407, E412 lub innej firmy: mleko, cukier, stabilizator karagen, emulgator E 471, aromat, barwnik beta-karoten), mogłabym zrobić sama, ale nie wiem jak? Czy wystarczy do zwykłego mleka dodać laski wanilii i zagotować, a potem ew. dosłodzić miodem? Młoda pije mleko na zimno, tylko krowie, roślinne jej nie smakują.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Jak zrobić mleko waniliowe? 02.10.15, 10:57
      aurinko napisała:

> Czy wystarczy do zwykłego mleka dodać laski wanilii i zagotować, a potem ew. dosłodzić miodem?

Pewnie tak.
      Prościej też byłoby dodać ekstrakt waniliowy (drogi, ale można samemu zrobić o wiele taniej) - tylko nie mam pewności, czy alkohol z ekstraktu wyparuje do reszty podczas gotowania uncertain
      Jakbym miała zrobić mleko z laskami wanilii, to wieczorem włożyłabym je do mleka, żeby przez noc przeszło jak najwięcej aromatu.
      Albo, jak radzą, wydłubać nasionka prosto do mleka. Córka nie będzie marudzić na czarne punkciki?
    • koala0405 Re: Jak zrobić mleko waniliowe? 02.10.15, 12:31
      Mój starszak 5,5 letni tez lubi mleko waniliowe. Do zwykłego mleka ok 150 ml dodaję łyżeczkę niemieckiej KABY waniliowej
    • szarsz Re: Jak zrobić mleko waniliowe? 02.10.15, 12:39
      Możesz też zrobić cukier waniliowy, jeśli chcesz jej to mleko dosładzać. Wystarczy do cukru pudru nawkładać pustych lasek wanilii i po dłuższym czasie zrobi się waniliowe. Jesli wanilii użwyałabyś tylko do tego celu, możesz ten cukier zmieszać ze wcześniej wydłubanymi ziarenkami.
    • peonka Re: Jak zrobić mleko waniliowe? 02.10.15, 20:40
      Ja pamiętam z Kuchni pełnej niespodzianek: mleko, cukier waniliowy, surowe żółtko. Pyszne! Robie sobie czasem jeszcze.
      • aurinko Re: Jak zrobić mleko waniliowe? 02.10.15, 20:42
        Z żółtkiem odpada, z cukrem też odpada.
        Spróbuję pomoczyć przez noc laski wanilii, wyskubię i dodam ziarenka i zagotuję, ostudzone dosłodzę miodem jeśli będzie trzeba. Z ekstraktem się boję ze wzgl. na alkohol smile
        • peonka Re: Jak zrobić mleko waniliowe? 02.10.15, 21:58
          Są pasty waniliowe, np takie:
          www.nielsenmassey.com/consumer/products-madagascar-bourbon-pure-vanilla-bean-paste.php
          Poszukaj może na allegro czegoś takiego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka