Dodaj do ulubionych

Praca - kłamać w CV?

07.10.15, 13:21
Osoba szukająca zatrudnienia, jak już ją gdzieś zaproszą na rozmowę, to i tak na końcu słyszy "ma pani za mało doświadczenia". Faktycznie tego doświadczenia mało, ale jak je zdobyć skoro wszędzie chcą mieć pracowników z doświadczeniem? Czy w takim razie trzeba nakłamać w CV i dopisać sobie jakieś zatrudnienie?
Dla wyjaśnienia dodam jeszcze, że szukana praca to nie żaden tam wąski specjalista, a zwykła sklepowa.
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 13:32
      Pracodawca będzie chciał świadectwo pracy i kłamstwo szybko się wyda.
      • singut Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 13:35
        za umowy zlecenia nie ma świadectw pracysmile
    • jehanette Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 13:40
      Kłamać to nie... ale może jakoś "podrasować" marketingowo nasze dotychczasowe doświadczenie. Ja na przykład wpisywałam różne projekty robione ze stowarzyszeniem tak, aby były razem, wtedy sprawiają wrażenie że długo tam pracowałam, a nie robiłam milion krótkich rzeczy.
    • lauren6 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 13:47
      Serio ci się wydaje, że to kłamstwo nie wyjdzie na jaw? big_grin
      • tonik777 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 13:56
        No właśnie obawiam się, że wyjdzie. Inaczej bez zastanowienia zaproponowałbym jej dopisanie sobie jakiegoś zatrudnienia, żeby miała większe doświadczenie. Ale jak inaczej skoro nawet na sprzedawców za pensje niższe niż minimalna krajowa przy umowach cywilnych jest sporo chętnych?
    • mozambique Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 14:23
      niestte7 obecnei jest tak ze gadanie o braku doswiadzcenia to tylko wymówka

na takich "zwyklych" stanowiskach prace dostaje ten kto zgodzi sie na mniejsza pensję

ostatni przypadek - rekrutacja na dyr. regionalnego duzej fimry uslugowej , jednej z wiekszych i bogatszych we wroclawiu, operujacej takze w innych województwach , kilkustopniowa rekrutacja, potezny zakres obowiazków, praca czasochlonna poteznie ( duzo pracy wyjazdowej po calym województwie ) , najchetneij z wykorzystaniem wlasnego samochodu , wymaganai jak na prezesa spolki gieldowej ( sparwdzanie referencji , udowadniane wygranych przetargów itp)

na III etapie rekrutacji w koncu padlo proponowane wynagrodzenie - 1700zł netto + ryczałt za spalone paliwo
      tak tak , troche wiecej niz zarabia spzrataczka w tej firmie , po paru dniach jeden z kandydatów z tego etapu pochwali sie ze ma te robotę , bo zgodzil sie na te warunki, ( mlody chlopak mieskzajacy jeszcze z rodzicami)

napawrde , teraz są czasy ze praca to aukcja 'kto weźmei mniej"
      • tonik777 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 15:03
        W jej przypadku to chyba nie o pensje chodzi. Zazwyczaj to niedoszli pracodawcy podawali kwoty, a ona się zgadzała bez żadnego targowania, a tylko dwa razy została zapytana o wysokość oczekiwanej pensji. Odpowiadała w kwocie minimalnego wynagrodzenia, a w jednym przypadku powiedzieli jej, że podstawa jest mniejsza, ale mogą być dodatki za dobre wyniki, na co ona się zgodziła.
    • berber_rock znalam taka jedna 07.10.15, 14:27
      wpisywala sobie w CV, ze byla personalna asystentka szefa NATO.

Paradoksalnie dobrze na tym wyszla, bo jak ja chcieli dyscyplinarnie wywalic z pracy, to zagrala karta, ze jest niepoczytalna i nie odpowiada za to co mowi. Z zaswiadczeniem od psychiatry pracuje do tej pory ...
      • gazdzinazdaleka Re: znalam taka jedna 07.10.15, 15:48
        Sklepowa a asystentka szefa NATO...
    • fornitta69 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 16:01
      Jezeli juz w sklepie pracowala,umie obslugiwac kase fiskalna... co za roznica w praktyce czy pracowala w dwoch sklepach czy w dziesieciu? Ja bym na jej miejscu probowala naklamac w CV ...
      • singut Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 16:41
        Pytanie co naprawdę umie robić. Bo często takie zajęcia sa na czarno albo na zlecenia. A to nie wymaga świadectw pracy na potwierdzenie. Więc może powiedzieć, że pomagała w sklepie jakiej ciotki ale bez umowy.
    • joaaa83 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 17:11
      Nie kłamałabym oficjalnie w CV, ale jeśli ta przyszła sklepowa potrafi obsługiwać kasę fiskalną i ma jakieś tam doświadczenie w pracy w sklepie, to na jej miejscu powiedziałabym, że pracowałam dłuższy czas u jednej babki na czarno, ale z oczywistych względów nie zamieściłam tego w cv i nie mogę podać nazwy pracodawcy, bo tak się umówiłyśmy.

Ale to tylko wtedy, kiedy byłabym pewna swoich umiejętności.
      • malwa51 Re: Praca - kłamać w CV? 07.10.15, 21:12
        To niesie niestety ryzyko, ze ktos moze jej zaproponowac tez "na czarno". Bo s koro juz tak pracowala zgadzajac sie na warunki... itp.
        • joaaa83 Re: Praca - kłamać w CV? 08.10.15, 09:02
          No właśnie niekoniecznie. Wystarczy, że powie że zrezygnowała z tamtej pracy, bo potrzebowała umowy.
    • 71tosia Re: Praca - kłamać w CV? 08.10.15, 00:49
      napisz w CV tyle 'umiejenosci', 'kursow', 'osiagniec' etc ze to ze nie masz duzego doswiadczenia zawdowego nie bedzie sie zucac w oczy wink
    • mia_siochi Re: Praca - kłamać w CV? 08.10.15, 07:25
      Zależy, w jakim wieku ta osoba. Jak młoda, to wpisałbyś prace jako hostessa przy promocjach i np prace podczas studiów w perfumerii u ciotki ;p
      Do tego rożne przeróżne kursy, obsługę komputera rozebrała na czynniki pierwsze (wpisała projekt społecznościowy e-matka czy coś w tym stylu wink) , dobrze funkcjonujące konto na Allegro i takie tam. I fajne zainteresowania, do których łatwo sie nawiązuje na rozmowie, a na którym sie nie popłynie. Np hodowla kaktusów, ale byłabym na maxa przygotowana. Mam wpisane coś w tym stylu, kiedyś potencjalny pracodawca chciał sobie na tym poużywać, ale ja wiem WSZYSTKO na ten temat wink
    • jagienka75 Re: Praca - kłamać w CV? 08.10.15, 07:43
      kłamać nie radzę, bo dziś nawet w sklepach chcą referencji od poprzedniego pracodawcy/poprzednich pracodawców i wyjdzie szydło z worka.
      najwidoczniej mają multum kandydatów, to i nosem kręcą przy doborze pracownika.
      czy ktoś doświadczenia czy bez, każdego muszą przeszkolić.
      • jagienka75 Re: Praca - kłamać w CV? 08.10.15, 07:44
        > czy ktoś doświadczenia czy bez, każdego muszą przeszkolić.

czy ktoś z doświadczeniem czy bez.
    • anty_nick Re: Praca - kłamać w CV? 08.10.15, 09:52
      oj tam zaraz kłamać...Podkolorowałam trochę.

Znajoma szukała długo pracy.Jak powiedziałam,że ma dopisać to czy tamto, co faktycznie robiła, ale nie ma na to papierów, szybko pracę znalazłam.Nie mówię, że to moja zasługa, jej, tylko sie czaiła czy pisać np w doświadczeniu zawodowym to czy tamto, skoro nie ma papierów na to.

Sama podkolorowywałam swoje Cv.
      No ale ja za duzo ich nie wysłałam w swoim życiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka