Dodaj do ulubionych

znaki graficzne wydawnictw problem

13.10.15, 11:29
Sprawa dotyczy Biblii...

Jakiś czas temu likwidowałam mieszkanie zmarłej osoby. Wszystkie ksiązki spakowałam w kartony. Teraz je porządkuję. No i wiekszość ksiązek zagospodarowłam, ale mam problem z Biblią..
Stara, zacztana, pierwsze i ostatnie stronice usunięte.Pozostał tylko znak graficzny wydawnictwa
BkrzyżB, w krzyż na wysokości dolnych brzuszków wpisane B - Z pod spodem W.

Co to może być za wydanie?
Gdzie tego szukać???? Przeszukałam już internet, pod różnymi hasłami, ale nic nie znalazłam.

A z czym problem?
Hmmm. Mam ewentualnego chętnego, ale nie wiem, czy bedzie to odpowiednie wydanie...
Ta zmarła osoba , swego czasu mieszkała ze Świadkmi Jehowy. Nie wiem, czy ta Biblia to ich wydawnictwo? A moze jakieś inne? Towarzystwo Biblijne ma jednak inny znak?
Potencjalny posiadacz tej mojej klopotliwej ksiegi to katolik.

Początkowo - chciałam po prostu dać i nie wnikać,. Ale postanowiłam sprawdzić.
No i teraz nie mogę sie od tego uwolnić. Ciekawość mnie zżera, a nie wpadłam jeszcze na trop.
Macie jakieś pomysły?

Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:37
      Wygooglaj sobie bieżąco obowiązujący tekst biblii - chyba obecnie to biblia tysiąclecia. Albo po prostu weź do ręki - jeśli masz własną - i porównaj kilka fragmentów. Biblia świadków jehowy dość wyraźnie różni się przekładem.
      • kochamruskieileniwe Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:43
        o - i to jest pomysł

a jkie są to różnice? w nazewnictwie np?
        Bóg/Pan/Jahwe ???

• martishia7 Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:47
          Z tego co pamiętam, to są dość rzucające się w oczy różnice dotyczące budowy całych zdań, a nie tylko pojedynczych wyrazów. Przeczytaj sobie jakieś szlagiery, jeżeli to przekład świadków, to zaraz Ci zazgrzyta, że w filmach chyba leciało inaczej wink
      • kochamruskieileniwe Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:53
        dzieki. naprowadziłaś mnie na trop.
        Znalazłam - Biblia warszawska.
        A jednak Brytyjskie i zagraniczne Towarzystwo Biblijne....

nie wiem, jak katolicy odnoszą sie do protestanckich wydań...
    • oqoq74 Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:43
      Poszukaj pod hasłem
      Brytyjskie i Zagraniczne Wydawnictwo Biblijne.

Jest na allegro i zdjęcia w google. Nie chcę wklejać linka, żeby nie było spamu.
      • oqoq74 Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:56
        www.bpzoliborz.pl/zoliborz/ini.php?str=tabelka&przod=1&dol=30&gora=40&katalog=9&indeks=3&opis_ile=10&opis=1&sgf=&snf=&KPL=0&kn=&szukaj=Biblia
    • kawka74 Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:52
      > BkrzyżB, w krzyż na wysokości dolnych brzuszków wpisane B - Z pod spodem W.
      >
      > Co to może być za wydanie?

Takie?
      https://www.bpzoliborz.pl/zoliborz/okladki/ISBN/8000/0564007889.jpg
      Jeśli tak, to jest to Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne.

Ta zmarła osoba , swego czasu mieszkała ze Świadkmi Jehowy. Nie wiem, czy ta Bi
      > blia to ich wydawnictwo?

To by pasowało, zanim SJ wydali swój własny przekład, posługiwali się Biblią Warszawską wydaną przez Towarzystwo.
      • kochamruskieileniwe Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 11:57
        Jak napisałam wcześniej - znalazłam!

Dzięki emamy! na Was można liczyC
        smile
    • agusiah Re: znaki graficzne wydawnictw problem 13.10.15, 22:59
      A jeszcze dodam, że to bardzo dobry przekład, znacznie lepszy niż 1000-latka moim zdaniemsmile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka