Dodaj do ulubionych

Partia Razem

• saszanasza Re: Partia Razem 22.10.15, 07:33
      Hehe, to w naszym przypadku z zarobków netto na poziomie 7000 tys. na 4 osobową rodzinę (w tym kredyt mieszkaniowy) musiałabym oddawać jeszcze 500 zł. miesięcznie.
      Tacy z nas bogacze!
      • saszanasza Re: Partia Razem 22.10.15, 07:48
        I co jest dziwne...w kalkulatorze wpisałam kwotę 11 tys. zł. która przy ich propozycjach programowych nie niesie ze sobą "wzrostu" podatkuuncertain
        Coś popieprzone to wszystko, albo ja mało kumatauncertain

0% dla podstawy opodatkowania poniżej 12 000 zł,
        22% dla nadwyżki ponad 12 000 zł,
        33% dla nadwyżki ponad 60 000 zł,
        44% dla nadwyżki ponad 120 000 zł,
        55% dla nadwyżki ponad 250 000 zł,
        75% dla nadwyżki ponad 500 000 zł.
        • maslova Re: Partia Razem 22.10.15, 10:45
          Bo te 12000 to roczna kwota przychodu, a w kalkulator wpisujesz, zdaje się, miesięczną.
          • claudel6 Re: Partia Razem 23.10.15, 23:31
            no jasne, że roczna.
      • wkochano Re: Partia Razem 22.10.15, 08:09
        saszanasza napisała:

> Hehe, to w naszym przypadku z zarobków netto na poziomie 7000 tys. na 4 osobową
        > rodzinę (w tym kredyt mieszkaniowy) musiałabym oddawać jeszcze 500 zł.
        > miesięcznie.
        > Tacy z nas bogacze!

Przy 7000 na 4-osobową rodzinę przecież możecie rozliczać się razem z małżonkiem czy jednym dzieckiem. Czyli tak naprawdę zgodnie z kalkulatorem Wasze podatki wzrosną dokładnie o 8 zł miesięcznie.
        • saszanasza Re: Partia Razem 22.10.15, 12:40
          Oczywiście że można rozliczać się razem, tyle że to odliczenie robi się raz w roku, a podatek odprowadzam co miesiąc.
          Moim zdaniem te progi powinny być wyższe.
          • saszanasza Re: Partia Razem 22.10.15, 12:45
            A tak w ogole to i tak do dupy z takimi pomysłami bo one głównie godzą w małe przedsiębiorstwa i pojedyncze jednostki które prowadzą działalność gospodarczą, jak również klasę średnią korpo.
            Wielkie firmy i tak "odbiją" sobie ten podatek podnosząc ceny.
        • claudel6 Re: Partia Razem 23.10.15, 23:33
          hej, tak zupełnei off-topic - wg aktualnego prawa podatkowego nie mogę rozliczać się z małżonkiem (bo go nie mam, mam partnera), ale nie mogę też z dzieckiem(!), bo jeśli mam partnera, to nagle prawo zaczyna nas traktować jak pełną komórkę społeczną. taka schizofrenia.
      • morgen_stern Re: Partia Razem 22.10.15, 12:53
        Jak to wyliczyłaś? Mnie wyszło 363 brutto więcej.
        • saszanasza Re: Partia Razem 22.10.15, 13:45
          trochę mi się popieprzyło bo wpisywałam różne kwoty, ale tak czy siak nie podoba mi się to😡
    • memphis90 Re: Partia Razem 22.10.15, 16:05
      Słuchajcie, ja czegoś nie rozumiem. Weszłam na stronę Razem i wg. ich własnego kalkulatora więcej zarobi wyłącznie pracownik ochrony i nauczyciel stażysta. Wszyscy inni po ich reformie dostaną po d..pie. Oni naprawdę tym próbują zyskać elektorat?
    • memphis90 Re: Partia Razem 22.10.15, 16:07
      "RAZEM wprowadzi nową, sprawiedliwą skalę podatkową, według której biedniejsi Polacy będą płacić niższe, a najbogatsi – wyższe podatki niż obecnie"
      No proszę- adiunkt z 4000brutto nieoczekiwanie stał się najbogatszą osobą w kraju i słusznie zostanie ukarany wysokim podatkiem. Niby dlaczego ma mieć 19%, jak najbiedniejszy, niech zapłaci 55, 60 - ba!- niech odda 90% pensji!
      • spanish_fly Re: Partia Razem 22.10.15, 16:21
        Jak się wstawi do kalkulatora wynagrodzenie 4000 brutto to wychodzą takie wyniki:
        teraz - 2?854
        razem - 2?894

O ile mnie wzrok nie myli to po wprowadzeniu w życiu propozycji Razem Twój adiunkt będzie dostawał więcej na rękę.

Wracając na ziemię - bo nikt nie ma złudzeń, że Razem będzie mogło w najbliższym czasie wprowadzić w życie proponowane przez siebie stawki podatkowe - w polskim parlamencie potrzebni są ludzie, którzy będą bronić interesów pracowników najemnych. W tej chwili swoją reprezentację mają rolnicy, biznes i kler.
      • szeera Re: Partia Razem 22.10.15, 16:25

> No proszę- adiunkt z 4000brutto nieoczekiwanie stał się najbogatszą osobą w kra
        > ju i słusznie zostanie ukarany wysokim podatkiem. Niby dlaczego ma mieć 19%, ja
        > k najbiedniejszy, niech zapłaci 55, 60 - ba!- niech odda 90% pensji!

??? Z ich kalkulatora wynika, że adiunkt (4000 zł brutto) dostanie u nich 40 zł miesięcznie WIĘCEJ na rękę, więc o co Ci chodzi?

A w tak w ogóle to nie rozumiem podniecania się stawkami podatkowymi (w dodatku bez zrozumienia) zamiast spojrzenia na cały program który chyba pierwszy raz w Polsce proponuje standardy cywilizacyjne które na zachodzie są normą.
        • memphis90 Re: Partia Razem 22.10.15, 17:09
          O, tak, rzeczywiście, adiunkt dostanie 40zł więcej. Kierownik budowy, który odpowiada za bezpieczeństwo pracowników i rzetelność wykonanej pracy, samemu pracując w trudnych warunkach zostanie nagrodzony niższą pensją i większym podatkiem.

> A w tak w ogóle to nie rozumiem podniecania się stawkami podatkowymi (w dodatku
          > bez zrozumienia)
          Zdaje się, że kalkulator działa bez potrzeby rozumienia. Wpisujesz swoje dochody i masz wyłuszczone ile więcej zapłacisz i za co.
        • wheels.of.steel A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 22.10.15, 18:45
          To nie lewackie, opiekuńcze państwa są teraz killerami ekonomii, ale Azjaci. W Singapurze, czy Japonii nie ma żadnych socjalistycznych bzdur. W Zachodniej Europie zabity został etos pracy, a przecież już Biblia mówiła, że ten kto nie chce pracować ten niech też nie je.
          • minor.revisions Re: A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 22.10.15, 21:34
            > To nie lewackie, opiekuńcze państwa są teraz killerami ekonomii, ale Azjaci.

Kosztem totalnego wdupiemania środowiska, między innymi. Amerykańskie firmy już się pokapowały, że im reweniu spadnie, jak będą tu truć, to trują Chinom, pytanie, komu będą truć Chiny, jak tam się pokapują, że wyświetlanei słońca na telebimach żeby ludzie nie zapomnieli jak wygląda prawdziwe niebo to jednak nie jest dobra droga na dłuższą metę (na krotszą zresztą też nie).
            • wheels.of.steel Re: A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 22.10.15, 21:42
              Miałem na myśli państwa, które nie są zagłębiem taniej siły roboczej: Japonię, Singapur, Koreę Południową.
              • minor.revisions Re: A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 22.10.15, 21:48
                jak chcesz, to sobie bądź tanią siłą roboczą, ja ci nie bronię konkurować w ten sposób, ale to frajerstwo raczej, zwłaszcza, że taniej siły roboczej z definicji na nic poza zaspokojeniem podstawowych życiowych potrzeb nie stać, więc są słabymi konsumentami.
                • minor.revisions Re: A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 22.10.15, 21:49
                  poza tym akurat do cudu chińskiego to się chiński podatnik doklada dość mocno, wystarczy popatrzeć na wątek pt. jak się Chińczykom opłaca sprzedawać fanty za grosze na Aliexpress i wysylać za ocean za darmo (w domyśle: kto za to naprawdę płaci?)
          • szeera Re: A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 22.10.15, 21:46
            Z tą Japonią jako killerem ekonomii to sobie żartujesz czy tak na serio masz takie pojęcie o gospodarkach świata?
            • claudel6 Re: A zachód upada i nie jest żadnym wzorem 23.10.15, 23:40
              nie no, ma pojęcie, tylko sprzed 20 lat
    • 123k321 Re: Partia Razem 10.05.16, 21:43
      Cóż, mamy teraz rządy PiS między innymi dlatego, że Razem nie weszło do sejmu. A szanowana Pani kompletnie nie zrozumiała programu Razem. Kwoty, które Pani podaje nie są prawdziwe. Jeśli zarabia Pani 250 tysięcy, to podatek 55% procent zapłaci Pani jedynie od nadwyżki ponad 250 tysięcy. Czyli jeśli będzie to 251 tysięcy to zapłaci Pani jedynie 550 zł podatku wg. stawki 55%.

Ponadto nie rozumie Pani, że system podatkowy Razem jest korzystniejszy dla 90% podatników. Osób które zarabiają znacznie mniej niż Pani, często pracując równie ciężko, a nawet ciężej. Nie rozumie Pani, że gdyby te osoby miały wyższe dochody, to być może Pani nie musiałaby tyle pracować, bo miała więcej, bardziej zamożnych klientów.
      Jest jeszcze wiele spraw, które można tu wyjaśniać, skwituję to jedynie podsumowaniem, że program Razem to rozwiązania skopiowane z krajów północnej i zachodniej Europy. funkcjonujące tam z powodzeniem od dziesiątków lat. O dziwo to do tych krajów emigrują Polacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka