Dodaj do ulubionych

znowu partia razem

04.11.15, 13:52
www.krytykapolityczna.pl/artykuly/opinie/20151104/razem-zandberg-zawisza-wybory-wywiad
Bardzo mi nie po drodze z tą partią: nie podoba mi się jej program i uważam ich za grupkę kanapowych hipsterów, ale tak czytam ten wywiad i - kurczę blade - co najmniej dwa razy powiedzieli coś ciekawego i sensownego:

1. Wypowiedź ws. polityki energetycznej w kontekście ochrony miejsc pracy górników:

"za trzydzieści, czterdzieści lat w polskich kopalniach nie będzie węgla do wydobycia. A transformacji energetycznej nie jesteśmy w stanie zrobić w ciągu roku. Udawanie, że wybór jest taki: albo zamykamy kopalnie i dbamy o środowisko, albo utrzymujemy kopalnie i nie interesuje nas środowisko – to fikcja. Trzeba spojrzeć na to, ile mamy węgla i w jakim tempie możemy przeprowadzić reformy. Sami górnicy wiedzą, że węgiel się kończy. Ludzie na Śląsku wcale nie sądzą, że zawsze będą żyć z węgla. Przeciwnie, chcą, żeby ktoś podjął kroki, by ponownie uprzemysłowić Śląsk."

2. polityka prorodzinna i 500 zł

"źródłem kryzysu demograficznego w Polsce nie jest brak zasiłku na drugie dziecko, tylko życiowa niestabilność. Życiowa niestabilność wynika z tego, jak mamy zorganizowane relacje pracy w Polsce. Zła sytuacja ludzi wynika dokładnie z tego, na czym opiera się konkurencyjność polskiej gospodarki."

Przy okazji odsłonili w końcu swoje lewicowe poglądy w kwestiach kulturowo-społecznych, które bardzo skrupulatnie ukrywali w czasie kampanii. Uważam zresztą, że to bardzo dobrze świadczy o ich instynkcie politycznymbig_grin
No i zgadzam się z ich prognozą:

"Za rok albo dwa zobaczysz tę samą Beatę Szydło na tym samym Śląsku zasłanianą przez BOR parasolkami przed jajkami, które będą leciały w jej stronę. Budowanie długofalowej strategii politycznej na podstawie tego, kogo w danej chwili oklaskują ludzie, nie ma sensu. Nie ma się czym entuzjazmować."
big_grin
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: znowu partia razem 04.11.15, 14:11
      >>>Przy okazji odsłonili w końcu swoje lewicowe poglądy w kwestiach kulturowo-społecznych, które bardzo skrupulatnie ukrywali w czasie kampanii. Uważam zresztą, że to bardzo dobrze świadczy o ich instynkcie politycznym.

Co konkretnie Twoim zdaniem ukrywali?

• nihiru Re: znowu partia razem 04.11.15, 14:34
        W trakcie kampanii ani razu nie wypowiadali się w kwestiach aborcji, in vitro, praw kobiet, państwa wyznaniowego. O ile dobrze pamiętam, to jak zostali zapytani o to wprost, to powiedzieli, że to jest mało istotny temat, bo ważniejsze są prawa pracowników (w skrócie).

Oczywiście, nietrudno się domyśleć, jakie poglądy na ten temat ma partia lewicowa, ale to dobrze o nich świadczy, że się wyczuli nastroje społeczne. Zresztą, przecież w 2005 roku Kaczyński wygrał podobnych hasłem "POlska solidarna vs Polska liberalna".

Wygląda na to, że w "normalnym" okresie Polacy bardzo emocjonują się tymi aborcjami i invitro, a gospodarką niespecjalnie (vide - brak głośniejszych protestów przy kradzieży OFE), natomiast w czasie kampanii wyborczej - odwrotnie. big_grin
        • eilian Re: znowu partia razem 04.11.15, 15:36
          Wydaje mi się, że nawet na ich stronie kwestie światopoglądowe były wpisane do programu, choć faktycznie, nie wczytywałam się zbytnio bo odstraszyli mnie chęcią pozbawienia nas części dochodu. Ale fakt, mówią sensownie i nawet trochę żałuję, że na nich nie zagłosowałam, ale nie dali mi szansy, uważam, że strzelili sobie w stopę tym kalkulatorem.
        • kaz_nodzieja Re: znowu partia razem 05.11.15, 06:42
          Tchórze, w Polsce nie ma partii, która by się postawiła KK, każda będzie mniej lub bardziej wchodzić w dziurę KK.
        • paszczakowna1 Re: znowu partia razem 05.11.15, 14:24
          > W trakcie kampanii ani razu nie wypowiadali się w kwestiach aborcji, in vitro,
          > praw kobiet, państwa wyznaniowego.

Nieprawda:

natemat.pl/159269,kolejna-twarz-partii-razem-po-zandbergu-czas-na-antykoscielna-budacz
          > O ile dobrze pamiętam, to jak zostali zapyta
          > ni o to wprost, to powiedzieli, że to jest mało istotny temat, bo ważniejsze są
          > prawa pracowników (w skrócie).

Nie wiem, jacy "oni", ale jeśli Zandberg, to przekręciłaś (acz jeśli ktoś tak odpowiedział, to IMO słusznie)

wyborcza.pl/1,91446,19056147,relacje-z-kosciolem-i-sluzba-zdrowia-glownymi-tematami-debaty.html
    • oqoq74 Re: znowu partia razem 04.11.15, 15:53
      To, że PiS będzie za chwilę tak samo krytykowane jak PO jest pewne. Tak jest z każdą opcją rządzącą po jakimś czasie.
    • cosmetic.wipes Re: znowu partia razem 05.11.15, 06:47
      Czytałam wywiad z Marcelina Zawisza, jedną z liderek tej partii. W ostatniej Angorze jest. Ma tytuł: na barykady, ludu roboczy.

Moje wrażenia - Lenin wiecznie żywy. Nie wiem jak można być aż tak bardzo odklejonym od reala.
      • kaz_nodzieja Re: znowu partia razem 05.11.15, 07:17
        Ma tytuł: na barykady, ludu roboczy.

big_grin
      • babcia.stefa Re: znowu partia razem 05.11.15, 07:21
        wyborcza.pl/duzyformat/1,148347,19136747,do-przyjaciol-dziennikarzy-sroczynski.html

"Koledzy, nie odrobiliście lekcji. Powtarzacie poglądy pasujące do świata, który już nie istnieje. Kiedy ostatnio mieliście w ręku "The Economist"? W 1997 roku? Gdybyście zajrzeli tam dzisiaj, wiedzielibyście, że większość postulatów Partii Razem znajduje się w głównym nurcie ekonomicznych debat.

Pasuje do Ciebie jak ulał.
        • cosmetic.wipes Re: znowu partia razem 05.11.15, 12:41
          1. Nie jestem dziennikarzem,
          2. Nurty debat ekonomicznych mnie nie interesują, interesuje mnie mój osobisty interes ekonomiczny,
          3. Wywiad czytała? Postulowane przez Razem ZWIĘKSZENIE liczby urzędników też się współczesnym ekonomistom podoba?
          4. "Gdyby prezes mBanku Cezary Stypułkowski musiał powyżej miliona pensji płacić 75 procent podatku, to może zadowoliłby się tym milionem (teraz zarabia cztery), a resztę dosypał stażystom w call center w Łodzi."
          Na pewno, na pewno by dosypał big_grin
          • dyzurny_troll_forum Re: znowu partia razem 05.11.15, 12:48
            cosmetic.wipes napisała:

> 4. "Gdyby prezes mBanku Cezary Stypułkowski musiał powyżej miliona pensji pł
            > acić 75 procent podatku, to może zadowoliłby się tym milionem (teraz zarabia cz
            > tery), a resztę dosypał stażystom w call center w Łodzi."

> Na pewno, na pewno by dosypał big_grin

Ohh lewaki, durne jak zwykle. Odsypał by stażystom, żeby zarabiać osiem milionów, żeby wartość netto jego pensji pozostała mniej więcej taka sama...
    • dyzurny_troll_forum Re: znowu partia razem 05.11.15, 12:48
      nihiru napisała:

> "Za rok albo dwa zobaczysz tę samą Beatę Szydło na tym samym Śląsku zasłanianą
      > przez BOR parasolkami przed jajkami, które będą leciały w jej stronę.

Za rok? Najdalej na wiosnę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka