Dodaj do ulubionych

Ser żółty - skład

02.12.15, 16:58
Przeczytałam że prawdziwy ser powinien zawierać mleko, sól i podpuszczkę. Tyle. Czytam składy i czegoś takiego jeszcze nie znalazłam, zawsze są barwniki, konserwanty, stabilizatory, chlorki wapnia i mnóstwo innych.
Czy znacie jakieś sprawdzone marki/ producentów, którzy faktycznie sprzedają ten prawdziwy ser, bez dodatków? Udało mi się już znaleźć porządny jogurt, twaróg, serek homo, chleb, a z żółtym najgorzej.
Aha, i fajnie gdyby kosztował mniej niż 100 zł/kg smile
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 17:02
      Kupuję Serenadę Babuni.
      Według mnie ma najlepszy skład ze zwykłych żółtych serów. I jeszcze sery z Włoszczowej.
      Tak, wiem, że są lesze, smaczniejsze i... dużo droższe wink Też je kupuję, ale w mniejszych ilościach.
    • ola_dom Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 17:08
      fomica napisał:

> Przeczytałam że prawdziwy ser powinien zawierać mleko, sól i podpuszczkę. Tyle.
      > Czytam składy i czegoś takiego jeszcze nie znalazłam, zawsze są barwniki, konserwanty,
      > stabilizatory, chlorki wapnia i mnóstwo innych.

Akurat barwnik annato, czyli ten dodawany przeważnie do serów, nie jest jakiś jadowity, jest pochodzenia roślinnego.
      A chlorek wapnia jest np. używany przy leczeniu niedoborów wapnia smile
      I te dwa składniki w serach znajduję i akceptuję. Nie kupuję żadnych, które mają coś więcej.
      • klamkas Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 20:38
        To, że jest roślinny, nie znaczy, że nieszkodliwy. Dopuszczalna nieszkodliwa dawka annato jest dość niska. Skutki przedawkowania mało zabawne.
        • pulower8 Re: Ser żółty - skład 04.12.15, 00:20
          jakie są skutki przedawkowania annato?
    • kamunyak Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 18:03
      można kupic sery holenderskie, niemieckie, po 30 pare zł, 40 parę, są i drozsze, oczywiscie.
      Mozna kupic w Auchan i leclercu, czyli tam gdzie ja robie zakupy. W innych sklepach to nie wiem.
      Sa bez porównania w smaku.
    • melisaa4 Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 18:14
      Ze sklepowych najlepszy skład ma ser żółty Sierpc i Serenada. Mają dokładnie ten sam skład, nie znalazłam chemii tzn jakiś barwników.
      • melisaa4 Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 18:16
        chlorek wapnia i barwnki annato sie znajduja ale nie sa grozne. Polecam tez sklepy ekologiczne albo bio bazarki.
    • thank_you Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 18:26
      W Lidlu jest ser Milbona, który ma to, co wymieniłaś. Tylko. smile
    • sanrio Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 18:29
      ser z Lidla Maasdam lub Ementaler czy tam Edam firmy Milbona. Skład: mleko, sól, kultury bakterii i karoten.
      • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:13
        Dla mnie dziwne, że nie podają żadnego konserwantu, bo zapewne jakiś jest i tak. Lizozym, żeby był, a nie to drugie (nie pamiętam smile ).
        • sanrio Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:17
          a niby dlaczego musi być konserwant? Ser ma krótki termin przydatności, nie musi być konserwowany chemicznie.
          • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:22
            Ale serio uważasz, że w tej cenie to jest produkt naturalny, a nie myk producenta, który do jakiejś tam wartości nie musi ujawniać, że coś w składzie występuje? Terminy tych serów są rzeczywiście drastycznie krótsze niż innych producentów? Nie zauważyłam, przyznam. A jeszcze niedawno miały w składzie azotan sodu.
            Tym bardziej, że sprzedaje go Lidl, który przez niemiecką prasę już kilka razy został przyłapany na tego typu oszustwach (np. w sprawie jajek od kur z wolnego wybiegu).
            Ja po prostu nie mam zaufania do akurat tego produktu.
            • sanrio Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:52
              mają coś koło miesiąca, dla mnie jest to dość wiarygodne, że ser tyle wytrzyma - ale upierać się nie będę. A co z tymi jajkami było? Bo czasem kupuję te bio, to ściema?
              • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 07:46
                Tak, o ile się nie mylę, wyśledził to Bild, że jajka oznaczone jako z wolnego chowu, wcale takie nie są.
            • snakelilith Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 01:53
              butch_cassidy napisała:

> Ale serio uważasz, że w tej cenie to jest produkt naturalny, a nie myk producen
              > ta, który do jakiejś tam wartości nie musi ujawniać, że coś w składzie występuj
              > e?

W żółtych serach nie ma konserwantów, bo jest to produkt dojrzewający. Młody żołty ser zwykle leżakuje 4-8 tygodni, przed tym czasem nie ma jeszcze w ogóle walorów żołtego sera. Wiele serów żółtych leżakuje o wiele dłużej, im dłuższy czas dojrzewania, tym lepszy smakowo ser, więc konserwanty zakłóciłby pracę bakterii odpowiedzialnych za ten proces. Przekręty serowe dotyczą zwykle nie sera sprzedawanego jako ser, a sera dodawanego do innych produktów, na przykład na mrożonej pizzy, albo w lasagne, zapiekankach itp. Tam używa się czasem taniego seropodobnego produktu z tłuszczu roślinnego o smaku sera.
              • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 07:47
                To skąd i po co azotan sodu w większości serów?
                • snakelilith Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 16:19
                  Azotan sodu dodaje się, by ograniczyć nadmierny rozwój bakterii kwasu masłowego. Te w czasie dojrzewania powodują zbyt duże dziury i deformację sera. Poza tym nadają serom gorzkiego smaku. Azotan sodu można dodawać jednak tylko w małych ilościach, to znaczy maksymalnie 0.15g na litr mleka do produkcji sera. W czasie dojrzewania ilość azotanu spada i po 4-6 tyodniach wynosi tylko 30-40mg azotanu w kilogramie sera. Dla porówania - 100g szpinaku może mieć 200-300g azotanu.
                  • snakelilith Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 16:21
                    O, zrobiam literówkę. W ostatnim zdaniu miało być: w 100g szpinaku może być 200-300mg azotanu, a nie g.
                    • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 16:26
                      Wszystko fajnie, ale zależy ile tego sera się je. My jemy sporo, więc mimo wszystko wolę azotanu sodu unikać.
                      Ale dziękuję za szczegółowe wytłumaczenie smile
                      • snakelilith Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 16:44
                        Ale tego azotanu w serze nie ma aż tak dużo. Nawet gdybyś zjadła kilogram żółtego sera dziennie, czego nikt normalny nie robi, to masz zaledwie kildziesiąt miligramów. O wiele więcej azotanów jest w sałacie, szpinaku, rukoli, kalarepie, rzodkiewkach i burakach, a tego je się przecież nawet w większych ilościach (wagowo) niż ser. Azotany masz także w wędlinach i tam raczej nie można z nich zrezygnować, bo są częścią soli do peklowania. Bez peklowania wędliny nie byłyby różowo- czerwone, a szare, nieapetyczne i pełne bakterii niebezpiecznych dla zdrowia.
                        • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 16:47
                          My wędlin nie jadamy. Mąż i córką lubią mięso, więc im piekę...
    • hermenegilda_zenia Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 19:06
      Jestem za wspieraniem polskich wyrobów więc kupuję od lokalnego producenta - tylko mleko, podpuszczka, sól i ewentualnie zioła.
      www.rakowiec.zebramedia.eu/nasze-produkty
      W lidlu bez syfu jest cheddar brytyjski, sery niemieckieWiesenthaler tudzież sery szwajcarskie - ok 7 PLN za 200 gram.
      Wbrew temu co ktoś powyżej pisał, annato wcale nie jest takie nieszkodliwe, alergicy, osoby ciepiące np. na AZS czy inne choroby skóry powinny go zdecydowanie unikać.
      • ola_dom Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 19:12
        hermenegilda_zenia napisała:

> Wbrew temu co ktoś powyżej pisał, annato wcale nie jest takie nieszkodliwe, alergicy, osoby
        > ciepiące np. na AZS czy inne choroby skóry powinny go zdecydowanie unikać.

Jest W MIARĘ nieszkodliwe. Podejrzewam, że w serze o wiele bardziej szkodzi mi akurat sam ser w swojej głównej treści niż dodatek annato wink
        Nie twierdzę w żadnym razie, że jak coś naturalne, to nieszkodliwe. Nieraz "natura" potrafiła mnie sponiewierać. Ale akurat wśród dodatków niektóre są mniej paskudne od innych.
      • thank_you Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 19:23
        Od lokalnych producentów kupuję sery korycińskie - właściwie zawsze mam go w lodówce. Są z dodatkami lub bez; świeże, leżakujące lub dojrzałe. Do wyboru do koloru - no ale są specyficzne i nie każdemu smakują. wink
    • klamkas Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 20:39
      A tak przy okazji - po co się barwi żółty ser? Tzn. konkretnie - zwracacie uwagę na odcień sera, który kupujecie? Bo ja nigdy nie zwracałam na to uwagi, informacja o tym, że sztucznie się je barwi mnie zaskoczyła, bo naprawdę nie pojmuję - po co?!
      • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:14
        Żeby udawały prawdziwy żółty ser? wink
        • mallard Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 09:03
          butch_cassidy napisała:

> Żeby udawały prawdziwy żółty ser? wink

Kurde, a mi się wydawało, że ta durnowata serialowa moda na odpowiadanie na pytanie niby - pytaniem minęła już. tongue_out
          • ola_dom Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 09:19
            mallard napisał:

> Kurde, a mi się wydawało, że ta durnowata serialowa moda na odpowiadanie na pytanie niby -
            > pytaniem minęła już. tongue_out

Serialowa? A choćby "Przy szabasowych świecach", pierwsze wydania jeszcze z lat '60, czytał Pan?
            I nie tylko?
            Stary zabieg retoryczny, sprzed seriali, z całą pewnością smile
            • mallard Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 11:26
              ola_dom napisała:

> Stary zabieg retoryczny, sprzed seriali, z całą pewnością smile

Oleńko to, o czym piszesz, to nie jest całkiem to samo, co ja mam na myśli.
              Ta młodzieżowo - serialowa maniera nadawania twierdzącym odpowiedziom pytającego brzmienia, ma na celu wskazanie na oczywistość, czy wręcz banalność odpowiedzi a co za tym idzie bezsensowność pytania. O tak:

Pytanie - Po co ona wkłada ten sweter?
              odpowiedź - jest jej zimno?

Ten akurat - jak to ładnie ujęłaś - "zabieg retoryczny" jest stosunkowo nowy i wywodzi się w prostej linii od formy sarkastycznej (a wręcz nią jest)

Pytanie: Czemu on tak dużo je? (ktoś przy stole)
              odpowiedź: A może jest głodny?

Natomiast to, o czym piszesz wygląda trochę inaczej:

"Czy nie uważa pan, że okropny jest ten wasz żydowski zwyczaj odpowiadania pytaniem na pytanie?!
              Tak pan sądzi?" wink
              • butch_cassidy Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 16:28
                No dobra, mamusia mnie uczyła, żeby nie odpowiadać pytaniem na pytanie. Zapomniało mi się zapewne tongue_out
                • mallard Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 17:34
                  butch_cassidy napisała:

> No dobra, mamusia mnie uczyła, żeby nie odpowiadać pytaniem na pytanie. Zapomniało mi > się zapewne tongue_out

Baczkesidi, - przyznaj się, że tak za bardzo to nie zakumałaś, prawda? wink
      • hermenegilda_zenia Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:14
        Z tego samego powodu, dla którego karmi się łososia hodowlanego karmą z barwnikiem, czyli żeby mięso/ser miało bardziej intensywną barwę (żółty ser, czyli ma być żółty), bo wtedy kupującemu, który nie interesuje się składem czy pochodzeniem produktu wydaje się on lepszy czy apetyczniej wyglądający.
      • gosza26 Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:19
        W Lidlu, tylko jeden z serów Milbony (ale nie pamiętam który)
      • ola_dom Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:24
        klamkas napisała:

> A tak przy okazji - po co się barwi żółty ser?

Ser to ser - dobrze, jeśli ładnie wygląda, więc choć dla mnie to akurat bez sensu, to jeszcze jakąś logikę umiem znaleźć,
        ale po co się barwi lekarstwa??? I to nie te dla dzieci?
        • memphis90 Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 22:10
          "-A jakie leki na ciśnienie pani bierze?
          -No takie różowe i taką małą białą."
          Po to big_grin
      • fomica Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:24
        Bo milej jest zjeść coś urodziwego.
        • klamkas Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:27
          nie lubię żółtego koloru, może stąd ten brak zrozumienia wink
          • gosza26 Re: Ser żółty - skład 02.12.15, 21:34
            Ja się żółtym przeprosiłam w tym roku smile Oczy jedzą. Przekonałam się zamieniając siarkowe morele na niesiarkowe.
            • daszutka Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 11:42
              Czy możesz napisać jakiej firmy te morele?
            • klamkas Re: Ser żółty - skład 04.12.15, 00:34
              Też jemy niesiarkowe, mają kolor kupy (zdrowej, a nie tej z problemami wątrobowymi, czyli do żółtego im daleko ;p).
              • gosza26 Re: Ser żółty - skład 04.12.15, 08:53
                Siarkowe żółte niesiarkowe ciemnobrązowe.Niestety kupowałam na targu więc firmy nie znam. Ale fakt kolor kupy też mi przyszedł do głowy wink
      • snakelilith Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 01:38
        Dlatego, że dojrzały ser (na przykład typowy holenderski gouda pikantje alo jeszcze dojrzalszy gouda old amsterdam) ma ciemniejszy kolor a im dojrzalszy ser tym intensywniejszy i lepszy w smaku oraz oczywiście droższy, więc ciemne żółte sery ludziom się dobrze kojarzą. Większość sprzedawanych w sklepach żółtych serów, to sery stosunkowo młode.
    • morgen_stern Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 09:27
      Ja mam problem z podpuszczką. Wolałabym jej unikać, ale ciężko uzyskać informację, czy podpuszczka jest zwierzęca czy mikrobiologiczna. Na szczęście w tesco, gdzie robię największe zakupy on-line jest taka informacja, w sklepie stacjonarnym jest gorzej - spróbujcie z kolejką za plecami kazać pani krojącej sery i wędliny sprawdzać skład... Poza tym wyczytałam gdzieś, że ta mikrobiologiczna też jest jakoś robiona z użyciem zwierzęcej, mam już mętlik w głowie.
    • kawka74 Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 09:50
      > Czy znacie jakieś sprawdzone marki/ producentów, którzy faktycznie sprzedają te
      > n prawdziwy ser, bez dodatków?

Znam - to malutka, przydomowa serowarnia na Podkarpaciu, ale to Cię pewnie nie usatysfakcjonuje? wink
    • zuleyka.z.talgaru Re: Ser żółty - skład 03.12.15, 09:54
      Ja kupuję ser z "Farmy pod świerkami". Gospodarstwo rolne i oni robią, bez syfu. A biały ser robię sama.
    • poppy_pi Re: Ser żółty - skład 04.12.15, 12:51
      W Lidlu jest taki ser. Nazywa się chyba Milbona.
      • gosza26 Re: Ser żółty - skład 06.12.15, 16:20
        Mibona ma kilka gatunków. Dodatków nie ma tylko jeden ten droższy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka