Dodaj do ulubionych

Euthyrox a L-Thyrox dziecko z Hashimoto

06.12.15, 13:46
Kochane emamy czym roznia sie te tabletki hormon tarczycy?
Dziecko najpierw w Polsce bralo Euthyrox p tem w Niemczech lekarz zmienil na L-Thyrox twierddac ze Euthyrox w Niemczech jest niedostepny.
Dziecko Euthyroxu bralo 50 mg po zamienieniu na to samo niby L-Thyrox niby nic sie nie dzialo a po kilku mieisacach okazalo sie ze ma silna niedoczynosc lekarz podwyzszyl dawke do L THyrox do 75 i od tego czasu codziene bole brzucha.
Juz nie wiem co zrobic czy faktycznie w Niemczech Euthyrox jest niedtepny? czy lekarz moze wypisac recepte ktora wykupie w Polsce? Czy wiecie moze czy jest mozliwosc ze na Niemiecka kase chorych mogla bym z corka jezdzic do endokrynologa w Polsce skoro w moim miesice nie ma dziecieco tylko dla doroslych i jest moim zdaniem bardzo kiepski.No i czym roznia sie te wymienione lekarstwa? Przepraszam za tyle pytan ale bardzo sie martwie dziecko ma 8 lat i Hashimoto.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Euthyrox a L-Thyrox dziecko z Hashimoto 06.12.15, 18:12
      substancja czynna jest taka sama - lewotyroksyna. tabletki różnią się od siebie wypełniaczami, i to czasem te wypełniacze powodują rózne problemy. ja u siebie różnicy nie widzę, u córki także - jemy euthyrox i letrox, zależy, co jest pod ręką wink są osoby, które lepiej tolerują jeden lek, a są takie, które wolą inny.

natomiast jak chodzi o nasilenie niedoczynności, takie czy inne leki na to nie mają wpływu, przyczyna jest inna - albo rzut choroby, albo wysycenie organizmu hormonami i chęć, aby dostać więcej. chociaż powiem Ci, że dawka 50 mg euthyroxu, no a potem 75 jak dla 8 -latka to sporo. skonsultowałabym się z innym lekarzem.

co do formalności, nie pomogę, bo nie wiem.
      • najma78 Re: Euthyrox a L-Thyrox dziecko z Hashimoto 06.12.15, 18:30
        Autorko watku oba leki to to samo, u mnie (Anglia)jest Levothyroxine. Moj syn ma 8 lat, niedoczynnosc zdiagnozowano w pazdzierniku ub roku. Przyjmuje 25 mg. U nas zajmuje sie tym pediatra. Ostatnia wizyte mielismy w lipcu,nasteona powinna byc pod koniec stycznia. Syna organizm bardzo dobrze zareagowal na lek. Nazwa leku nie ma znaczenia,sybstancja czynna jest ta sama. Skoro u twojej corki sie pogorszylo to juz lekarz musi wyjasnic.
    • silenta Re: Euthyrox a L-Thyrox dziecko z Hashimoto 06.12.15, 18:47
      Tak tylko precyzując to nie są miligramy tylko mikrogramy.
      • najma78 Re: Euthyrox a L-Thyrox dziecko z Hashimoto 06.12.15, 19:01
        silenta napisał(a):

> Tak tylko precyzując to nie są miligramy tylko mikrogramy.

Tak sa, tak sa tabletki robione i napisane jest micrograms wiec stylem us mcg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka