Dodaj do ulubionych

Zupa rybna

13.12.15, 13:40
Tak przy swiętach, gdy menu rybne gosci w wielu domach- jaki rodzaj tych zup jadacie?
Nie tylko z okazji swiat ,ale i na co dzień?
U mnie najczesciej bouillabaisse, z ryba i mulami, czasem takze rosól na ostro z makaronem.
Nie moge przekonac sie do przepisów z ziemniakami czy smietana- czy ktos moze mnie namówic i podac przepis na pyszną zupe na bazie ryb?
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Zupa rybna 13.12.15, 13:49
      Ja robię z polędwiczek z dorsza i łososia. Do wrzątku wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, utartą marchew, pietruszkę i seler, łyżeczkę oliwy. Solę, dodaję ziele angielskie, listek laurowy, pastę paprykową i puszkę kukurydzy. Pod koniec wrzucam pokrojone ryby. Gotuję je krótko, żeby się nie rozpadły. Doprawiam śmietanką. Czasem dodaję jeszcze ostrą paprykę, czasem nie.
    • kjut Re: Zupa rybna 13.12.15, 13:55
      Jedyna zupa rybna jaka jadam to nasza rodzinna, tradycyjna, bozonarodzeniowa. Jadamy ja tylko w okresie swiatecznym. Cala rodzina ja uwielbia (az dziwne, bo chyba rzeczywiscie bez wyjatkow) za to malo komu spoza rodziny smakuje. No i jeszcze sie nie spotkalam z tym, by gdzies u kogos jadano podobna. W zasadzie nie jest rybna tylko grzybowo - fasolowa (z suszonych grzybow i z duza, biala fasola) na wywarze z ryb (wszelkich "pozostalosciach" po pozostalych rybnych daniach).
    • kiwaczek69 Re: Zupa rybna 13.12.15, 13:55
      Bardzo polecam:
      www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos_z_alaski/zupa-porowo-ziemniaczano-rybna/przepis.html
      Pychasmile U mnie z koperkiem.
      • black_halo Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:03
        Robie podoba ale zacznie prostsza. Kroje jednego fenkula i 1 szalotke na piorka najpierw.
        Na petelni rozpuszczam lyzeczke masla i dodaje lyzeczke oliwy. Na to wrzucam nieduza ilosc przyprawy curry, czasem swieza kurkume jak mam, czasem po kolei co tam mam szafce pod reka. Wazne, zeby curry nie bylo za duzo, ma byc lekko wyczuwalne. Na podsmazone przyprawy wrzucam fenkula, czekam az zmieknie, dodaje szalotke, zalewam woda i w miedzyczasie daje ziemniaki. Moje ulubione to te malutkie mlode, pokrojone na plastry grubosci 0.5cm ale zwykle prokrojone w kostke tez moga byc. Dodaje sok z pol cytryny albo limonki, czekam az ziemniaki sie zagotyuja i na sam koniec dodaje rybe i smietane. Rozmrozona ryna potrzebuje 2-3 minuty, zamrozona max. 4-5, mozna pokroic w kostke ale wiekszy kawalek wyglada atracyjniej na talerzu. Jak ryba sie zagotuje to od razu podaje.

Plus tej zupy jest taki, ze baze mozna zrobic wczesniej, przed podaniem na stol normalnie zagotowac, dodac rybe i smietane i jest zupa. Fenkula mozna zamienic na pora.

Inna opcja to poczatek podobny, na olej i maslo z przyprawami wrzucam drobno pokrojone warzywa: seler naciowy, por, marchewka, cebula, cukinia, korzen pietruszki. Kroje w naprawde drobna kosteczke, jakies 5 mm, smaze przez chwile az warzywa zmiekna, zalewam woda, czekam az sie zagotuje. Tu mozna dodac albo rybe albo kurczaka. Z piersia z kurczaka wychodzi rewelacyjnie. Na koniec mozna jeszcze dodac smietane jesli ktos lubi ale bez tez jest dobre. Latwo zamrozic i wyjac w kryzysowej chwli dogotowujac jedynie pare ziemniakow czy ryz. Dzieki curry takze dobrze rozgrzewajace.
    • lola211 Re: Zupa rybna 13.12.15, 18:47
      Wychodzi na to, ze malo kto w ogóle robi i je zupy rybne.
      Mnie tez przez lata wydawaly sie niejadalne, kojarzyłam z szara bryja.
      A sa naprawde smaczne i zdrowe.
    • klamkas Re: Zupa rybna 13.12.15, 18:59
      Gotuję bogaty wywar z włoszczyzny i różnych rybnych śmieci (szkielety, ogony), do gotowego bulionu dodaję startą marchewkę, seler naciowy, lekko podsmażony por, makaron ryżowy i na sam koniec pokrojoną rybę. Czasami różne białe, czasami tylko łososia. Jak mam chęć, to razem z rybą dodaję pokrojone kostkę świeże pomidory (nie dużo, tak żeby lekko podbić smak).

Czasami robię po prostu rybny rosół, podaję z grzankami i dużą ilością pietruszki.

A kiedyś jadłam pyszną a'la pomidorową na rybnym wywarze, z kawałkami łososia - ale jak była robiona to nie mam pojęcia, smakowała czymś egzotycznym.
    • moofka Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:27
      robie na sposob wegierski typu halaszle
      z pomidorami i papryka
      ma piekny kolor i jest pozbawiona charaterystycznego rybiego smrodku - czysty rosol z ryb jednak mnie odrzuca
      z kawalkami filetow najlepsza
      • kota_marcowa Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:30
        O widzę, że robisz podobną, ja tez robię z filetów, jedyna dla mnie zjadliwa.
      • lola211 Re: Zupa rybna 13.12.15, 21:18
        Taki czysty rosól jadłam perwszy raz nad Bałtykiem, w knajpie.Makaron wstązki, duzo natki pietruszki i chili- pyszna, ostra,smak ryby był wyczuwalny delikatnie.
        Sztuka jest ugotowac klarowny rosól.
        Ja zawsze robie na rybnym wywarze,w nim cała esencja smaku.
      • lola211 Re: Zupa rybna 13.12.15, 21:23
        Zrób kiedys bouillabaisse, pomidory, szafran,skorka z pomarańczy, ziola,czosnek-pieknie wyglada na talerzu i pysznie smakuje.
        • milka_milka Re: Zupa rybna 13.12.15, 21:30
          A da się z samych ryb? Bo ja żadnych owoców morza nie jadam, tylko ryby.
          • lola211 Re: Zupa rybna 13.12.15, 21:46
            Jak najbardziej, tez bedzie pyszna.Dobrze wówczas wrzucic kilka gatunkow.
    • kota_marcowa Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:28
      Ja kiedyś znalazłam w gazecie przepis na prowansalską zupę rybną, spodobał mi się i teraz od lat (zmodyfikowany nieco przeze mnie) robi za hit, sama nie lubię ryb, ale na każdej imprezie musi być, bo się goście domagają smile

Ma dosyć gęsta konsystencję, coś jak gulaszowa, daje się tam m.in. szafran, pomidory z puszki i oczywiście zioła prowansalskie.
    • kocianna Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:42
      Rybne resztki (koniecznie głowa) powoli zagotować, przecedzić. Do wywaru dodać filety maksymalnie pozbawione ości, marchewkę do wyboru na tarce albo w talarkach, dość grubo pokrojone ziemniaki, kilka ćwiartek cebuli. Cebulę wyjąć, doprawić solą i pieprzem w ziarnach i natką.

W ideale należy toto gotować z własnoręcznie świeżo złapanej ryby w kociołku na ognisku, ale z normalnego garnka i mrożonki też jest smaczna smile

Ucha studencka: dowolną rybę gotujemy, jeśli miała ości - obieramy po ugotowaniu, jeśli nie - kroimy na dość duże kawałki, dodajemy warzywa z mrożonki i ziemniaczki.

Ucha carska: osobno gotujemy normalny kurzy rosół z włoszczyzną i wywar z rybich resztek. Resztki odcedzamy, dodajemy rybkę w kawałkach, mieszamy rosołki, dokładamy marcheweczkę i cebulkę w słupki pokrojone i obsmażone na oliwie, kartofelki, grzybki, po pół pęczka pietruszki i koperku przewiązany nitką, po 15 minutach wyławiamy zieleninę i wyrzucamy, rozlewamy na talerze, dekorujemy zieleninką i plasterkiem cytryny.
      • dabea Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:56
        Gotujemy wywar z warzyw (warzywa odcedzamy lub nie, jak kto lubi), rozpuszczamy w nim serek topiony (duży serek na 2 l wywaru), dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego łososia - gotujemy jeszcze 3 minutki.Można dodać paprykę konserwową. Posypujemy dużą ilością pietruszki i ewentualnie małymi grzankami.
    • kakony Re: Zupa rybna 13.12.15, 19:54
      Jemy zupę rybną tylko na okoliczność Świąt Bożego Narodzenia smile Konkretnie zupa z karpich głów smile Do wody wkładam umyte i oczyszczone ze skrzeli głowy, dodaję ziele, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzu. Po zagotowaniu dodaję włoszczyznę i gotuję min. 30-40 min na wolnym ogniu. Gotową zupę przecedzam i zabielam śmietanką 18%. Podaję z grzankami z chleba przygotowanymi na maśle. Coś wspaniałego big_grin
      • karme-lowa Re: Zupa rybna 13.12.15, 20:01
        Kakony, robimy tak samo! Tylko serwujemy z uszkami. Jesteś z Śląska?
        • klamkas Re: Zupa rybna 13.12.15, 20:10
          Rybna z uszkami?! Na jakim Śląsku powstała taka profanacja? wink
          • karme-lowa Re: Zupa rybna 14.12.15, 14:12
            Cieszyńskim😆
        • kakony Re: Zupa rybna 13.12.15, 20:16
          tak big_grin
    • kochamruskieileniwe Re: Zupa rybna 13.12.15, 21:50
      w okolicach Bożego Narodzenia - kalsyczna, na resztkach karpiowych. Ponieważ jej nie lubę, u siebie nie gotuję.
      Za to częste wszelkiego typu chowdery.
      I bujabez smile
    • jatojagodnik Re: Zupa rybna 14.12.15, 09:06
      Zupa rybna, to podobna pierwsza zupa jaką zapodała mi moja mama w ramach odstawiania od piersi. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale uwielbiam pasjami. Każdą - oprócz tradycyjnej węgierskiej. Musi byc na rybach morskich. Często gotuję, czasem orientalną - z imbirem, algami i makaronem ryzowym, czasem z curry, czasem zwykłą jarzynową na rybach. Mogłabym jeść codziennie smile
      • volta2 Re: Zupa rybna 14.12.15, 14:03
        ja najchętniej rybną węgierską, nie gotuję jeszcze samodzielnie (no, raz zrobiłam) ale się przymierzam.

nie podeszła mi rybna typu francuskiego, z dużą ilością gałki a w wawie uchodzi za jedną z najlepszych i smakosze rybnej wiedzą gdzie jej szukać.

nad morzem jadłam klarowny rosół z kawałkami ryb i była niezła ale nie umywa się do węgierskiejsmile
        • jatojagodnik Re: Zupa rybna 14.12.15, 14:10
          bardzo źle wspominam kuchnię węgierska - bez wyjątku. Może dlatego, że byłam wtedy akurat w poczatku ciąży, wszędzie chodziłam z torebka foliową, której często uzywałam... konieczność zywienia się przez 2 tygodnie w wegierskich restauracjach dobijała mnie psychicznie. Nie pamietam ani jednego posłku który by mi smakował sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka