antyk-acap2.0 15.12.15, 21:21 wyborcza.pl/magazyn/1,147741,18645574,za-pomoca-nowej-konstytucji-pis-zaknebluje-wolnosc-religijna.html to nas wkrótce czeka. Radzę zapisać dzieci na religię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 21:40 antyk-acap2.0 napisał(a): > wyborcza.pl/magazyn/1,147741,18645574,za-pomoca-nowej-konstytucji-pis-zaknebluje-wolnosc-religijna.html W zalinkowanym artykule jest m.in. to: ..."Znikają więc, obecne w dzisiejszej konstytucji, prawo do nieuczestniczenia w praktykach religijnych i prawo do nieujawniania swych przekonań religijnych."... Czy to znaczy, że za chwilę zmuszą mnie, do chodzenia do kościoła w niedzielę? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap2.0 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 21:43 Jeśli nie chcesz być wzięta za terrorystkę... Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 21:51 antyk-acap2.0 napisał(a): > Jeśli nie chcesz być wzięta za terrorystkę... A co mi zrobią, jak nie będę chodzić do kościoła? Kiedyś w Polsce, za niechodzenie do kościoła była kara 1 grosza (nie wiem jaką wartość miał wtedy 1 grosz), a jak ktoś nie chciał płacić, to była kara chłosty w publicznym/centralnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap2.0 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 21:55 Na przykład wywiad społeczny w zakładzie pracy przeprowadzony przez policję. Następnego dnia szef powie ci :" do widzenia" Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 22:09 Na przykład masz jakąś sprawę w sądzie ( z durnym sąsiadem) i wychodzi, że nie jesteś przykładną katoliczką, nie widują Cię co niedziela na mszy, ergo : nie jesteś moralna, w przeciwieństwie do sąsiada, który przynosi pochlebną opinię od proboszcza. Kto wygrywa sprawę ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 22:21 la_mujer75 napisała: > Na przykład masz jakąś sprawę w sądzie ( z durnym sąsiadem) i wychodzi, że nie jesteś przykładną katoliczką, nie widują Cię co niedziela na mszy, ergo : nie jesteś moralna, w przeciwieństwie do sąsiada, który przynosi pochlebną opinię od proboszcza. Kto wygrywa sprawę? Ale to już mamy. Już za rządów PiS-u, chociaż chyba jeszcze sądami całkowicie nie zawładnęli. Na razie walczą z TK, na sądy przyjdzie czas po TK. Może sędzia, już chce się podlizać PiS-owi? www.tvn24.pl/krakow,50/sad-zada-zaswiadczenia-o-byciu-praktykujacym-katolikiem,601459.html A tak na marginesie, to o tym czy ktoś jest winny czy nie i tak decydują: układy, koneksje rodzinne, kasa. Nie na darmo się mówi: "znajdź sobie dobrego adwokata". Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 10:26 W czasachm gdy stosowano przemoc i brali do wojska, jak ktos nie chcial isc, to musial dostarczyc zaswiadczenie,ze jest praktykujacym swiadkiem jehowy. Da sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:00 W niedziele i święta i musisz być zaangażowana, będzie mierzone czy elektryzujesz wiec zakup sobie moherowy berecik i pocieraj. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 21:57 O tym już dawno mówiłam i pisałam na forum. Kurczę, nie znoszę, jak te moje czarne wizje są na granicy spełnienia. A dzieci nie ochrzczę , nie poślę na religię itd. Pierwsi chrześcijanie też byli prześladowani za swoje poglądy. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:00 Ide kupić lwa. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:34 Idź idź, powodzenia w sprzątaniu wielkiej kuwety Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 22:23 Nie za chwilę, ale w dalszej przyszłości to pewnie tak, jest to prawdopodobne. Dowód? Mam ponad 50 lat i jeszcze nie mam Alzheimera. Tak ze 30-40 lat temu podejście do aborcji było zupełnie inne. Moja koleżanka w 8 klasie podstawówki zaszła w ciążę. Reakcja wiekszosci rodziców była szkoda że tak późno sie dowiedziała bo mogła zrobić aborcję. Sąsiadka ciotki usuneła ciążę bo zgwałcił ją pijany mąż alkoholik i bała się że dziecko będzie nienormalne, Moja sąsiadka usuneła ciążę mając czworo dzieci bo stwierdziła,że nie ma na wychowanie nastepnego i jeszcze podwiazała sobie jajniki. Nikt się tym nie chwalił, ale też nie robił z tego jakiejś tajemnicy czy nie czuł się mordercą. Po 25 latach prania mózgów wszyscy uważają że to bestialskie morderstwo niewinnego dziecka. Różnica jest olbrzymia. Więc co będzie za nastepne 25 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 15.12.15, 22:30 tmk123 napisała: > Tak ze 30-40 lat temu podejście do aborcji było zupełnie inne. Moja koleżanka w8 klasie podstawówki zaszła w ciążę. Reakcja wiekszosci rodziców była szkoda że tak późno sie dowiedziała bo mogła zrobić aborcję. Sąsiadka ciotki usuneła ciążę bo zgwałcił ją pijany mąż alkoholik i bała się że dziecko będzie nienormalne, Moja sąsiadka usuneła ciążę mając czworo dzieci bo stwierdziła,że nie ma na wychowanie nastepnego i jeszcze podwiazała sobie jajniki. Nikt się tym nie chwalił, ale też nie robił z tego jakiejś tajemnicy czy nie czuł się mordercą. > Po 25 latach prania mózgów wszyscy uważają że to bestialskie morderstwo niewinnego dziecka. Różnica jest olbrzymia. Więc co będzie za nastepne 25 lat? Potwierdzam to co piszesz. Też jestem 50+ i pamiętam jak w PRL-u, była dostępna aborcja na życzenie w państwowych szpitalach. W prywatnych gabinetach była płatna, ale też legalna. I uważam, że tak powinno być. Niech każdy sam decyduje o swoim życiu. Nie każdy człowiek by dużo stracił, jakby się nie urodził. Odpowiedz Link Zgłoś
praca.zawodowa Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 10:28 W szpitalach odbywala sie na koszt ubezpieczalni, nie byla bezplatna. Leczenie powiklan - rowniez na koszt ubezpieczalni. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:01 Żeby być morderca nie trzeba się nim czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:11 Też powoli widzę, że normy społeczne stają się coraz bardziej restrykcyjne, dzieje się to wolno więc ludzie tacy jak ja czyli 37 latkowie jeszcze mogą tego nie widzieć ale już np moja mama mając lat 60 dokładnie pamięta jak było jak miała lat 20 a jak jest teraz. Będziemy drugim Iranem. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:20 > Po 25 latach prania mózgów wszyscy uważają że to bestialskie morderstwo niewinn > ego dziecka. Różnica jest olbrzymia. > Więc co będzie za nastepne 25 lat? Ja mysle, ze ludzie tak nie uwazaja. Moja ultra-katolicka babcia na ten przyklad nie uwaza. sama urodzila, ze jako jedna z szesnasciorga dzieci w rodzinie. Do doroslego wieku przezylo 10 sztuk chyba, trojka zmarla we wczesnym dziecinstwie a trojke po prostu przyduszono poduszka ze slowami, ze to dla Boga. Wiekszosc ludzi teraz po prostu przyzwyczaila sie do mysli, ze panstwo dziala tak jak dziala, szczegolnie po sprawie Alicji Tysiac. I ten kto wie, ze mu sie chore, niepelnosprawne dziecko urodzi, podejmuje decyzje i nie liczy na panstwo a zbiera na skrobanke prywatnie, jedzie za granice albo przeglada ogloszenia zatytuowane "wywolywanie miesiaczki. dyskretnie". Dlatego przy kazdej probie zmiany tej ustawy jest taki jazgot w mediach - podziemie aborcyjne to biznes. A lekarze sa nieraz kolegami politykow a przeciez kolegom sie swinstwa nie robi. Bo gdyby aborcja byla w pelni legalna, bezplatna i dostepna w panstwowym szpitalu to by jednego ginekologa z drugim nie bylo stac na mesia i wille. I nie ma znaczenie kto rzadzi, kolegow lekarzy ma kazdy polityk i lekarze to jest realna wladza w Polsce. Oczyiwiscie moze jakas tam aborcja nigdy takiemu politykowi nie bedzie potrzebnja ale jak beda potrzebne bypassy to kolega ginekolog przeciez moze pogadac z chirurgiem co to z nim razem pil wodke na studiach i zalatwic na nastepny tydzien, prawda? Nie ma wiec zadnego znaczenia kto rzadzi. Legalnej aborcji w Polsce nie bedzie conajmniej nastepne 30 lat a moze dluzej. Nawet ultra-liberalna partia tego nie zmieni z wyzej opisanych powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw ? 16.12.15, 10:36 projekt nowej konstytucji znajduje sie na stronie PiS. Art.26 1. Rodzina, jako wspólnota podstawowa i pierwotna w stosunku do państwa, ma własne i niezbywalne prawa. 2. Rodzice mają naturalne prawo i pierwszeństwo wychowania dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami. 3. Pozbawienie lub ograniczenie władzy rodzicielskiej następuje na pod- stawie orzeczenia sądu, gdy jest to konieczne ze względu na dobro dziecka. Art. 27 1. Każdemu przysługuje wolność sumienia, światopoglądu i wyznania, kultu i praktyk religijnych oraz nauczania religii w życiu prywatnym i publicznym. 2. Władze publiczne umożliwiają nauczanie w szkołach publicznych re- ligii Kościoła katolickiego oraz innych prawnie uznanych kościołów i związków wyznaniowych pod ich nadzorem. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: ? 16.12.15, 11:02 Nie no nie pisz, miało być tak gorąco, zepsułeś wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
aalex7 Re: ? 16.12.15, 12:34 To teraz porównaj te zapisy z obecnie obowiązującą (art. 25) i wyciągnij wnioski. A potem kwestionuj ww. dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 11:49 Tia, wczoraj Petru straszył zamknięciem internetu a dziś Wyborcza obowiązkową mszą w niedzielę. A matki łykają to jak gęsi Tak lubicie być wiecznie wystraszone, wkurzone? Tak się wzajemnie nakręcać? Bo ponoć ktoś coś słyszał, napisał i postraszył? Normalnie medialna papka Wam oczy i uszy zakleiła. Ale żeby zdrowy rozsądek też? Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: wyrzucenie ze szkoły za nieuczestnictwo w rel 16.12.15, 13:28 Ale przeciez PiS juz byl u wladzy. Nic takiego sie nie dzialo i teraz tez nie bedzie. Ot, kwik swin oderwanych od koryta. Bo mysleli, ze posiedza jeszcze kolejne 4. Odpowiedz Link Zgłoś