Dodaj do ulubionych

pytanie do farmaceutki

26.12.15, 15:12
Czy maść elidel czy rozax można zastosować gdy otwarta i używana była ostatnio w lutym tego roku. Ważna jest wiadomo ale czy po otwarciu jej okres przydatności nadal trwa czy nie.

z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: pytanie do farmaceutki 26.12.15, 21:12
      Jeśli nie ma zaleceń, żeby zużyć po jakimś czasie po otwarciu to nie widzę problemu...
    • memphis90 Re: pytanie do farmaceutki 26.12.15, 21:35
      Ja bym nie stosowała, szczególnie, że to preparaty na różne stany zapalne skóry- chora skóra z niesprawną barierą naskórkową bardziej ucierpi, jeśli potraktujesz ją zepsutą maścią, niż zdrowa skóra posmarowana przypadkiem zjełczałym balsamem do ciała. Prawie rok od otwarcia- mogą zwyczajnie nie zadziałać albo wręcz pogorszyć sprawę. Dwa, że nie są to maści czy emolienty, którymi można się ot tak wymaziać wg. uznania; jedna to maść antybiotykowa, druga- przeciwzapalna; obie na poważne przypadłości skóry. Jeśli bardzo potrzebujesz, to bez recepty dostaniesz delikatny 0.5% hydrocortyson czy maxibiotic z antybiotykiem.
    • dorek3 Re: pytanie do farmaceutki 27.12.15, 00:28
      Mam AZS więc u mnie Elidel to standard (do niedawna, bo własnie przestał działać), bo szczerze mówiąc nawet nie patrze na datę a już na pewno na datę otwarcia. To nie jest maść oczna, że musi pozostać jałowa i takie ograniczenie jest istotne.
      • memphis90 Re: pytanie do farmaceutki 27.12.15, 10:05
        Teraz podobno na ulotce Elidelu jest, że zużyć w ciągu 12 m-cy od otwarcia, wcześniej było 12 tyg.
    • dziennik-niecodziennik Re: pytanie do farmaceutki 27.12.15, 15:26
      sprawdz w ulotce czy nie jest napisane ile max po otwarciu stosowac. jesli nie jest okreslone to sprawdz czy dorbze była przechowywana, obejrzyj jak masc wyglada - czy nie zjełczała, czy sie nie rozwarstwiła - i jak wszystko ok, to stosuj na zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka