melisaa4 09.01.16, 17:43 Jadlam w kawiarni pyszne ciasto marchewkowe, jak babka idealnie mokre, miekke delikatny posmak marchewki. Macie sprawdzone przepisy na takie ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamma_2012 Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 17:47 Tak np. obłędny tort marchewkowy z Kwestii Smaku. Tylko uważaj, bo jest trochę pracochłonny, a jak raz podasz, to wszyscy się pytają kiedy będzie znów Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 17:54 Mam z Wysokich Obcasów z 2002 roku Kartkę zafoliowaną w szufladzie. Już prawie zabytek 1 i 1/4 szklanki oleju. 4 jaja. 2 szkl. drobno utartej marchewki. 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru (daje mniej, jedną). 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżeczki cynamonu. 2 łyżeczki sody. Szczypta soli. Orzechy, rodzynki. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej , na końcu marchew , proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w tem. 180 st ok 40 minut (ale to sobie dopasować należy do swojego piekarnika). Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 17:57 Ja mam przepis z moichwypieków "najlepsze ciasto marchewkowe", moim zdaniem nie da się tego schrzanić Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:39 ja tez robie z moich wypiekow, jest doskonale i nie da sie go zepsuc. Czasem zjadam bez kremu bo tez jest przepyszne, czasem robie z kremem z serka filadelfia, tak jak w przepisie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 17:58 Nigdy nie piekłam, ale moja córka robi doskonałe, wilgotne i bardzo długo świeże przysłała mi ten przepis: 3 szklanki startej marchewki 4 jajka 1,5 szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 - 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody bakalie wedle upodobania Zmiksować jajka z cukrem. Dodać resztę składników (oprócz marchewki) i miksować na wolnych obrotach. Odstawić mikser i dodać marchewkę i bakalie, wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26cm, piec godzinę w 180°C. Wychodzi każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
vikatl Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 18:17 Moj przeboj-ciasto marchewkowe z serkiem Filadelfia Uwielbiam je,wychodzi super wilgotne i pachnace. Skladniki: 1,5 szkl.startej marchewki 1,5 szkl.maki 4 jajka 1 szkl.oleju 1 szkl.cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka przyprawy do piernika 1 lyzeczka startego imbiru cukier wanikiowy szczypta soli szklanka posiekanych orzechow wloskich Polewa:100gr serka Filadelfia 4 lyzki cukru pudru 2 lyzki masla Marchewke zetrzec na tarce o duzych oczkach i odcisnac.Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym.Stopniowo dodawac olej.Nastepnie juz bez miksera,najlepiej drewniana lyzka wsypywac make i pozostale skladniki,a na koniec marchewke i orzechy. Piec ok.50min w 180st. Polewe robisz w ten sposob,ze miekkie maslo mieszasz z serkiem do uzyskania gladkiej masy,dodajesz cukier puder i gotowe. Jesli ktos nie lubi takiej wersji,mozna ciasto posypac po prostu cukrem pudrem Jednak dla mnie caly efekt ukryty jest wlasnie w polaczeniu ciasta z ta polewa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap0585 Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 21:14 Uwielbiam Moja przyjaciółka zawsze takie piecze i przynosi do pracy Z tego co mówiła to zamiast cukru pudru do serka możne dodać miodu, mmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 18:37 Najlepsze jakie jadłam, a robiłam już kilka: Składniki: ? 2/3 szklanki mąki pszennej ? pół szklanki drobnego cukru (dałam pół na pół dark muscato) ? 1 łyżeczka sody oczyszczonej ? 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżeczka cynamonu ? 1/4 łyżeczki zmielonych goździków ? 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej ? 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (nie dałam) lub zamiast ziela i gałki (moja modyfikacja) ? ? mielonego imbiru ? ? mielonego kardamonu ? 1/4 łyżeczki soli ? 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich ? 2 jajka, roztrzepane ? 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (najpierw podpiec na patelni, potem posiekać) ? pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych) ? 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175?C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Krem z serka philadelphia: ? 300 g serka philadelphia ? 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej ? 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, przesianego ? 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem. Smacznego . Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza C.d. 09.01.16, 18:39 Nie wkleiły się proporcje imbiru i kardamonu: 1/4 mielonego imbiru 1/4 mielonego kardamonu Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:22 A może ktoś wie jak zrobić pyszne marchewkowe ale bez cynamonu, goździków, kardamonu, imbiru i innych świństw (tzn odpadają wszystkie piernikowo-korzenne)? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:29 weź moj przepis (zdaje się, że jest najprostszy z podanych tutaj), jest w nim tylko cynamon - wykreśl go, a ciasto na pewno i tak będzie udane Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:36 Mówisz? Bo zawsze bałam się piec (tzn. tego, że bez tych wszystkich obrzydlistw będzie zwyczajnie mdłe i bez wyrazu). Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:45 O kurcze.Ile przepisów.Dzięki dziewczyny.Od poniedziałku próbuję po kolei.... Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:53 lady-z-gaga napisała: > weź moj przepis (zdaje się, że jest najprostszy z podanych tutaj), jest w nim t > ylko cynamon - wykreśl go, a ciasto na pewno i tak będzie udane Mój łatwiejszy bo łyżką mieszam Mikser wyciagam tylko jeśli do ciasta jest polewa z serka philadelphia, nie jest konieczna chociaż warto! Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: ciasto marchewkowe 09.01.16, 19:54 Aha, ja robię bez orzechów, tylko z ananasem (a jak nie mam to bez niczego) Odpowiedz Link Zgłoś
bluebellll Re: ciasto marchewkowe 10.01.16, 09:01 Żeby ciasto marchewkowe było wilgotne można dodać do masy ananasy. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: ciasto marchewkowe 10.01.16, 09:12 Ono jest wilgotne dzięki temu, że jest w nim olej zamiast masła/margaryny Odpowiedz Link Zgłoś