Dodaj do ulubionych

How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy :)

19.01.16, 18:07
Poprawił mi humor w ogólnej bryndzy, może kogoś zainspiruje wink

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,115167,19313272,7-sposobow-by-stworzyc-pozory-porzadku-w-bardzo-zabalaganionym.html?disableRedirects=true
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 19.01.16, 18:22
      schowaj naczynia do pieca???
      • echtom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 19.01.16, 18:32
        Do piekarnika - to pewnie wersja dla tych, którzy nie mają zmywarki wink
        • iwoniaw Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 19.01.16, 18:42
          No ale jak to do pieca, skoro w piecu właśnie piecze się przepiórka w mandarynkach albo przynajmniej muffiny, które właśnie robisz w pośpiechu na wieść o nadciągających gościach (a wcześniej nic nie przygotowałaś, boś bałaganiara niezorganizowana, wszak do takich jest adresowany artykuł).
          No i z tym "dnem szafy" gdzie masz wepchnąć rzeczy pozbierane z całego domu to tez pojechali. Przecież nie trzymam w domu pustych szaf!
          • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 09:48
            to wynies do sypialni i zamknij drzwi. po sypialniach rzadko kiedy się plączą goście.
            zimą brudne naczynia mozna wystawic na balkon.
            • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 10:16
              dziennik-niecodziennik napisała:

> to wynies do sypialni i zamknij drzwi.

Mieszkam w jednym pokoju big_grin
              W piekarniku na stałe trzymam wszystkie patelnie - dylemat, co lepsze - czy czyste patelnie w pokoju, czy brudne naczynia w kuchni? Hmm...
              • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:19
                wystaw na balkon. jak to nic wielkiego to wstaw do pralki, na drzwiczki zawies mały ręczniczek/szmatkę i przymknij. wstaw wszystko do miednicy i wsadz na szafe.
                generalnie chodzi o to zeby to wszystko zgarnąc do kupy i usunąć z widoku ludzkiego.
                • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:22
                  o, wstaw wszystko do miednicy, wynies do łazienki, postaw w kącie/na pralce i przykryj ręcznikiem....
                  • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:24
                    mozna tez tę miednicę (przykrytą) wstawic do wanny, i powiedziec że "sorry, ale tam w misce pranie namaka, nie zwracajcie uwagi". przeciez nie beda miec do Ciebie pretensji że zaplanowałaś pranie, namoczyc się widocznie musi, a wanna uzytkowana przez gości raczej nie bedzie smile i tylko wyjątkowy cham bedzie Ci zaglądał do przykrytej miski.
                  • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:32

> o, wstaw wszystko do miednicy, wynies do łazienki, postaw w kącie/na pralce i przykryj ręcznikiem....

Łazienkę mam jakieś metr na dwa, więc jak goście będą chcieli skorzystać z toalety, to może być zabawnie wink.

Spoko, ja umiem sobie radzić w takich sytuacjach, zresztą na tak małej powierzchni musimy ogarniać w miarę na bieżąco, bo byśmy się pozabijali o rzeczy, a potem siebie nawzajem; chciałam tylko uświadomić, że czasem ma się naprawdę mało miejsca i nie ma gdzie "przenieść" bałaganu. A w małej kuchni kilka brudnych garów już robi stertę.
                    I także dlatego uważam, że - paradoksalnie - im mniejsza kuchnia, tym bardziej należy do niej wcisnąć zmywarkę.
                    • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:39
                      ale wanne lub prysznic masz. to wstawiasz do wanny lub prysznica. w ostatecznosci (jak nie ma tam nic ociekającego) do kosza na pranie...
                      • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:00

> ale wanne lub prysznic masz. to wstawiasz do wanny lub prysznica. w ostatecznosci (jak nie ma
                        > tam nic ociekającego) do kosza na pranie...

No nie, to zdecydowanie wolę ułożyć zgrabnie w zlewie, tak jak tylko się da, żeby było w miarę estetycznie, a nie nawalone na kupę.
                        Wychodzę z założenia, że miejsce brudnych garów jest w zlewie, a nie pod prysznicem ani w koszu na pranie i mnie samą mniej by to dziwiło/raziło.
                        Drugie założenie to takie, że mieszkam w domu, a nie w gablotce i niezapowiedziany gość musi się liczyć z tym, że może być nieład.
                        Jasne - jak mam dodatkowy zamykany pokój, to mogę do niego przenieść bałagan, nawet brudne garnki. Ale w moim konkretnym przypadku takie cyrki z przenoszeniem wydają mi się bardziej śmieszne niż pożyteczne czy sensowne smile
                    • 21mada Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:01
                      Masz racje. Im wiekszy dom, tym latwiej utrzymac porzadek. Buty ida do szafki na buty, parasole do kosza na parasole itp. W ostatecznosci mozna wstawic pranie do sypialni dla gosci.
                      A w malym mieszkaniu zawsze trzeba przenosic rzeczy z jednego miejsca w drugie i nie da sie wepchnac nic do piekarnika, bo tam juz stoja patelnie.

a propos, co wy macie z tym praniem? Ja wieszam pranie na suszarce od razu po wyjeciu z pralki, a wkladam je do szafek od razu po zdjeciu z suszarki. Wiec pranie moze byc albo w pralce, albo na suszarce, albo w szafce. Po co dokladac do tego kolejny etap w postaci miski ze skotlowanym praniem?
                      • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:12
                        21mada napisał(a):

> Po co dokladac do tego kolejny etap w postaci miski ze skotlowanym praniem?

Żeby wiedzieć, co uprasowane, a co nie. Nie prasuję od razu, nie wszystko.
                        Ale z praniem nie mam problemu, ma swoje miejsce w torbie za zasłoną i nie straszy smile
                      • beata985 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:15
                        21mada napisał(a):

> Masz racje. Im wiekszy dom, tym latwiej utrzymac porzadek.
                        >

o kochana, nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz....big_grin
                        • echtom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 14:33
                          Łatwiej, bo można przeznaczyć jakieś pomieszczenie na składzik do upychania rzeczy tongue_out
                          • beata985 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 14:39
                            gorzej jak wszystkie pomieszczenia już zostały zagospodarowane....big_grin
                            • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 14:44
                              beata985 napisała:

> gorzej jak wszystkie pomieszczenia już zostały zagospodarowane....big_grin

Ale zawsze jest choć jeden pokój więcej, w którym można na gwałt coś upchnąć i zamknąć na klucz przed gośćmi smile
                              Rzadko kiedy wszystkie pomieszczenia w domu są załadowane pod sufit bez wolnego metra podłogi. Czy szafki. Czy kanapy.
          • kandyzowana3x Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 10:02
            no ale ja mam taką wielką przezroczysta szybę w piekarniku i nawet jak mi się uda te brudne talerze i kubki wepchnac to będą głupio wyglądać. wink
            • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 10:50
              wtedy na raczce do otwierania piekarnika wieszasz ładną czystą sciereczkę kuchennę i jest ok wink
              • kandyzowana3x Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:38
                że też na to nie wpadłam wink .
                ładna, czysta, nieużywana ścierecz ke powinnam gdzieś znaleźć, musze przenieść w bardziej podręczne miejsce. a najlepiej kupie nowe. wink
                • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:14
                  kup nową i połóż w piekarniku, na (czystych!) patelniach. inaczej w koncu zawsze zlapiesz i uzyjesz. a tak to masz pewność że tylko siegniesz ręką i masz...
            • 21mada Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:24
              >no ale ja mam taką wielką przezroczysta szybę w piekarniku
              Po prostu szyba jest za czysta. Gdyby byla brudna, nie mialabys klopotu!
              • kandyzowana3x Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 14:44
                piekarnik nowka, nieużywany wink.
          • turzyca Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:45
            Sie nie piecze muffinek, tylko wyciaga muffinki z paczki i wali w nie walkiem, zeby wygladaly na bardziej domowe.
        • kandyzowana3x Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 09:58
          zmywarka jest juz pełna od tygodnia
    • joa66 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 19.01.16, 18:49
      Lubię punkt 5 big_grin
      • moofka Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 10:00
        A co w punkcie 5? Limit mam wink
        Pamietam moj watek o szybkim sprzataniu i ematki tez byly calkiem kreatywne bez szperania po niepolskich stronach wink
        • joa66 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 10:10
          Nieposegregowane pranie zakryj kocem, rzuc na to poduszki/"jaśki" i udawaj, że tak miało być. Tak pufa big_grin
          • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:14
            no ale wiesz...
            jak mam prasowanie do zrobienia a idą goscie to pakuję wszystko do duzej miski, ustawiam w kącie pokoju, tak za fotelami, i przykrywam ładnie złożonym kocem. i owszem, czasem daję na wierzch poduszkę. i jest elegancko big_grin
            • 21mada Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:25
              >przykrywam ładnie złożonym kocem. i owszem, czasem daję na wierzch poduszkę.
              A na to lalke krakowianke! big_grin
              • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:37
                prędzej jakiegoś kota pluszowego smile
                powiem Ci ze jak lezy sam koc to niektorzy potrafią zajrzec pod spód. jak na to polozysz poduszke i jest mozliwosc ze przy podnoszeniu koca poduszka spadnie, to mniej się pchają, bo to bedzie trzeba potem sie schylac, podnosic.
    • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 09:46
      stosuję te metody z przyjemnoscią od dawna.
    • goodnightmoon Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:07
      A nie latwiej po prostu posprzatac i utrzymywac w domu na stale wzgledny porzadek? suspicious
      • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:17
        goodnightmoon napisała:

> A nie latwiej po prostu posprzatac i utrzymywac w domu na stale wzgledny porzadek? suspicious

Jakby było łatwiej, to by nikt nie kombinował.
        • goodnightmoon Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:44
          >> goodnightmoon napisała:
          >> A nie latwiej po prostu posprzatac i utrzymywac w domu na stale wzgledny porzadek? suspicious

> ola_dom napisała:
          > Jakby było łatwiej, to by nikt nie kombinował.

No wlasnie te "kombinacje" mnie zadziwiaja ... cos gdzies upychac, przykrywac, cudaczyc ... brrr

Pozbyc sie niepotrzebnych rzeczy, potrzebne ukladac na swoim miejscu.
          Ewentualnie przyjac na klate, ze oto lezy nieposortowane pranie (oczywiscie we wlasciwym koszyku i np. w sypialni a nie na srodku salonu czy korytarza) lub niedokonczone puzzle.
      • moofka Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:19
        goodnightmoon napisała:

> A nie latwiej po prostu posprzatac i utrzymywac w domu na stale wzgledny porzad
        > ek? suspicious
        ------------------------
        od 30 lat probuje rozgryzc ten sekrek JAK TO KURDE ZROBIC wink
        • goodnightmoon Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:50
          moofka napisała:

> od 30 lat probuje rozgryzc ten sekrek JAK TO KURDE ZROBIC wink

A ja mam odwrotnie - czasem, po wizycie u pewnych znajomych, probuje rozgryzc sekret - jak, no JAK mozna:
          1 - wyhodowac az TAKI balagan
          2 - sprawnie w nim funkcjonowac, umiec cos znalezc i nie zwariowac smile

Nie wiem, moze mi pomaga nawyk odkladania wszystkiego na swoje miejsce. U nas "balagan" to kilka par butow, stojacych w korytarzu na dywaniku. Pranie, ktore nie zmiescilo sie w koszu i lezy na nim. Czasem syn je sniadanie w salonie i zostawi na stoliku kubek i talerz.
          • ola_dom Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:11
            goodnightmoon napisała:

> jak, no JAK mozna:
            > 1 - wyhodowac az TAKI balagan
            > 2 - sprawnie w nim funkcjonowac, umiec cos znalezc i nie zwariowac smile

Ludzie są różni.
            Niektórzy naturalnie utrzymują porządek,
            inni naturalnie bałaganią.
            Mogą się nawzajem sobie dziwić, a jakże smile
            • jowita771 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:01
              > Niektórzy naturalnie utrzymują porządek,
              > inni naturalnie bałaganią.

Też na to wpadłam jakiś czas temu. I bardzo zazdroszczę tym pierwszym.
      • morgen_stern Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:38
        goodnightmoon napisała:

> A nie latwiej po prostu posprzatac i utrzymywac w domu na stale wzgledny porzad
        > ek? suspicious

Oczywiście, że tak, ale ja to odczytuję jako "sprzątanie" na szybko, kiedy nie ma czasu na sprzątanie właściwe, a chcemy jakoś dom ogarnąć.
      • 21mada Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:48
        >A nie latwiej po prostu posprzatac i utrzymywac w domu na stale wzgledny porzadek? suspicious
        A masz male dzieci?
        • goodnightmoon Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:12
          21mada napisał(a):

> A masz male dzieci?

Mam. 1 sztuka, synek, lat 6.
    • alchemy_alice Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:35
      Aż mi się przypomniał dialog z serialu komediowego Black Books: "I'm about to pass on a secret known only to women and gay men. You don't have to clean everything. You can cover stuff with an Indian throw.?

Stosuję co jakiś czas wink
    • beataj1 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 11:42
      Prasowanie można nakryć granatowym kocem, dodać oczy i mamy uroczą Bukę.

Zródłem sprzataniowych i dekoracyjnych inspiracji jest dla mnie profil na FB Ch..jowa pani domu
      https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-0/s526x395/10432496_499482043524294_4093567234120049205_n.jpg?oh=46e2de0ad6272dcf95aa9edaf2de7379&oe=57454269

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-frc3/v/t1.0-0/s526x395/10616457_450166241789208_1822275066553170835_n.jpg?oh=b8573f49d5842253012563c106a071a2&oe=5744D80A
      https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/1900084_372544202884746_2043393560_n.jpg?oh=c1544bd6fbc915be026131bc34ead230&oe=57461F21

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQDiJ6NvwSzfGHnkcHS_3wdEtN-Eu640ROJpRNKUhkxmvrZ4TZIw
      • 21mada Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:22
        O Boze, czyscisz mi monitor! big_grin
        Ale co jest w tej zmywarce?
        • jolinka102 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:32
          felga samochodowa
      • melancho_lia Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:42
        Przynajmniej felga a nie szczotka do sracza jak w pewnym wątku...
      • dziennik-niecodziennik Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:47
        a powiem Ci ze przez chwilę myslałam ze ten okap to taki tłoczony we wzorek big_grin
        • mozambique Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 13:02
          basenik w brodziku ( Zamiast wanny) tez przerabiam u siebie - sparwdza sie w 100%
    • kagrami Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 12:32
      u mnie by nie ogarnęła żadna fantastyczna pani domu tongue_out Nie da się. Odpuściłam sobie, a jak ktoś lubi mnie naprawdę to nie przeszkadza mu mój bałagan.. szkoda życia na sprzątanie!
    • beata985 Re: How to Fake a Clean House - poradnik lajtowy 20.01.16, 14:56
      czy może ktoś przekleić tekst, bo ja limit juz wyczytałam....
      • echtom Proszę: 20.01.16, 15:45
        7 sposobów by stworzyć pozory porządku w bardzo zabałaganionym mieszkaniu

Są takie chwile, gdy zaraz wejdą przyjaciele, rodzice lub przyszli teściowie, a w domu jest zbyt duży bałagan, by go szybko ogarnąć. Tova Weinstock podpowiada jak błyskawicznie stworzyć pozory ładu nawet w największym chaosie.

Nadchodzą święta. Ten wspaniały czas zaskakuje tyloma dodatkowymi obowiązkami, że najzwyklejsze rzeczy, takie jak porządne sprzątanie mieszkania, czasem spadają na sam koniec listy zadań. Co zrobić, gdy zaraz zjawią się goście, a ty stoisz po kolana w bałaganie? Magazyn New York Magazine właśnie publikuje serię tekstów pt. "Mostess" na temat "sztuki przyjmowania gości dla zalatanych". W najnowszym odcinku podpowiadają jak ściemnić, że jest porządek, gdy dookoła panuje nieład.

1) Posprzątaj na blatach i dużych powierzchniach. Czyste powierzchnie są dobrym sposobem, by przekonać innych o twoim zamiłowaniu do feng shui. Znajdź pudełko lub pojemną torbę, zgarnij z blatów, biurek i komód wszystkie latające drobiazgi typu długopisy czy mała elektronika. Całość schowaj gdzieś głęboko na dnie szafy, a po imprezie, rozważ czy nie pozostawić tego pakunku w tym miejscu na dłużej. Może te rzeczy nie są wcale ważne?

2) Zamknij wszystkie drzwi, szuflady i deski klozetowe. Ten prosty zabieg daje niezwykłe efekty. Pozamykane = zadbane. Zamykanie i domykanie to jeden z ważniejszych nawyków na drodze do uporządkowanej przestrzeni.

3) Umyj lustro w łazience. Przynajmniej ono jedno niech lśni w tej przestrzeni. Ten drobny zabieg zmieni odbiór twojej łazienki przez gości. To właśnie w lustro będą się najdłużej wpatrywać, gdy trafią do tego pomieszczenia.

4) Schowaj brudne naczynia do piekarnika. Przepełniony zlew to najmocniejszy dowód na to, że masz bałagan w domu. Piekarnik jest doskonałą kryjówką (tylko pilnuj, by ten zwyczaj nie wszedł ci za bardzo w nawyk)!

5) Ukryj stertę ciuchów. Segregowanie, układanie i prasowanie ubrań potrafi wypełnić cały dzień, wygodniej zakryć je kocem, a na wierzchu ułożyć dekoracyjne poduszki. Odsuń całość w kąt i udawaj, że tak właśnie miało być! To taka... pufa.

6) Zbierz rozrzucone papiery, zwiń w rulon i przewiąż gumką. Uwaga, to rozwiązanie jest ostatecznością! Tylko nagły najazd gości uzasadnia taką formę zabezpieczenia papierów, bo przecież nie możemy pozwolić, by podczas prywatki zginęły ważne rachunki czy umowy. Taki rulonik najlepiej od razu oznaczyć post-item z datą.

7) Zapal świeczkę zapachową i ustaw w wazonie świeże kwiaty. Miły zapach i obecność roślin od razu wprowadzi do pomieszczenia wrażenie świeżości i czystości. Wrzuć więc kwiatuszek do wazonu, a nawet do słoika (przesunięcie rośliny doniczkowej gdzieś w centralne miejsce pokoju też działa!) i zapal kilka świeczek. A przy okazji przyciemnij światła. No i spójrz tylko: oaza spokoju.

Na koniec, autorka Tova Weinstock, proponuje by narzucić gościom konieczność zdejmowania butów. Wszak nikt do "czystego" mieszkania w butach nie wpuszcza, prawda?

Jak utrzymać porządek na stałe? O tym przeczytasz w książce "Magia sprzątania. Japońska sztuka porządkowania i organizacji" >>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka