kropkacom 28.01.16, 16:06 Zakwas z buraków mi spleśniał. Znaczy pleśń była tylko z wierzchu na chlebie. Zebrałam, chleb wyrzuciłam, zakwas już jest dobry. I teraz, nadaje się jeszcze po tej pleśni do spożycia? Czy nie? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarsz Re: Rada potrzebna. Zakwas z buraków 28.01.16, 16:08 Nie nadaje się, bo cała grzybnia pleśni została w środku, pleśń najpierw przerasta środek, a na wierz wyłazi, jak już jest solidnie zakorzeniona. Chleb zawsze pleśnieje, dlatego go nie daję do zakwasu buraczanego. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Rada potrzebna. Zakwas z buraków 28.01.16, 16:16 Dzięki. Poprzedni na chlebie się udał... Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Rada potrzebna. Zakwas z buraków 28.01.16, 17:38 Wiem, że to musztarda po obiedzie ale może będzie na zaś Ja okręcam chleb wyjałowioną gazą, potem nitką i taki "tampon" wpuszczam do zakwasu tylko na 2 pierwsze dni. Potem elegancko wyciągam za nitkę z gara, wyrzucam a zakwas sobie dochodzi. Też miewałam bardzo wkurzające kłopoty z pleśnią, zanim ktoś mi sprzedał ten trick. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Rada potrzebna. Zakwas z buraków 28.01.16, 22:31 Chleb na zakwasie nie plesnieje.Podróby jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Rada potrzebna. Zakwas z buraków 29.01.16, 11:30 To nie jest prawda. lola 211:na zakwasie nie plesnieje Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Rada potrzebna. Zakwas z buraków 29.01.16, 11:26 ja pleśń wyrzucam w sensie cały ten chleb czy jabłko, zakwas piję nawet na surowo, raczej zdrowo wyglądam, zakładam więc że jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś