Dodaj do ulubionych

7000 urzednikow

02.02.16, 13:42
do obsługi pińcet złoty big_grin

m.onet.pl/biznes/kraj,e3kpxn
Czy ktoś w tym rządzie prawa i sprawiedliwości ma mózg?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:45
      Z mózgiem to nie wiem, ale chyba niektórym kalkulatory się zepsuły big_grin
    • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:46
      nie rozumiem, przecie będzie 7 tys. miejsc pracy dla ludzi - nic, tylko się cieszyć.

big_grin
      • cersei8 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:53
        A o ile prosciej byloby wprowadzic dodatkowe ulgi podatkowe dla rodzicow oraz przeznaczyc wiecej pieniedzy dla dzieci z rodzin ubozszych. Z tym wszystkim bez problemu prodzilaby sobie istniejaca rzesza urzednikow z US i MOPS-ow.
        Ale coz, 500 PLN na dziecko brzmialo lepiej w kampanii. a to ze nie bedzie na kazde dziecko to juz szczegol.
        Ja w kazdym razie te pieniadze wezme, choc bez problemu moglibysmy sie obyc bez nich.
        • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:58
          nie jesteś do końca konsekwentna - z jeden strony piszesz, że trzeba przeznaczyć kasę na ulgi podatkowe/ już dzisiaj nie każdy wykorzystuje ulgę, a niektórzy nie wykorzystują jej wcale bo np. nie pracują/, albo na dzieci uboższe - a chwilę później nie podoba Ci się, że 500 zł nie będzie na każde dziecko wink

ja jestem zdania, że pomoc państwa powinna być, ale ustaliłabym górny pułap dochodowy, żeby najbogatsi tych pieniędzy nie dostali. z tym, że najbogatsi to pojęcie względne.

kasę wezmę, bo na 2 dziecko dostanę. i dobrze. moi rodzice dostawali kasę na nas, dzieci, niezależnie od wszystkiego.

i jestem zdania, że obecni urzędnicy także poradziliby sobie z projektem 500+. mnie jak ktoś dokłada zadań w pracy, to dokłada i koniec. zakres czynności się zmienia i koniec - przyjmuję, albo się zwalniam.
          • cosmetic.wipes Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:06
            > a niektórzy
            > nie wykorzystują jej wcale bo np. nie pracują

Przecież to ULGA PODATKOWA. W jaki to nadprzyrodzony sposób ktoś, kto nie odprowadza podatku moze z niej skorzystać?
          • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:17
            serio, uważasz, że można i da się dokładać ludziom pracy w nieskończoność?
            • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:01
              jak widzę "zapracowanych" urzędników, to owszem, tak uważam.
              • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:04
                spoko, nie jestem urzędnikiem i nigdy nie byłam, ale uwielbiam takie opinie <bo kiedyś byłam w urzędzie i oni tam tylko kawę piją i plotkują> smile
                • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:12
                  tego nie powiedziałam. znam bardzo rzetelnych i uczynnych urzędników. ale znam też takich, dla których petent jest byle kim, i którego się odsyła od przysłowiowego Annasza do Kajfasza zupełnie bez potrzeby. załatw sobie w takim "życzliwym" urzędzie pozwolenie na budowę, to wtedy pogadamy big_grin urzędnik ma być dla mnie, a nie ja dla niego. jak każda praca - jest to pewien rodzaj służby dla klienta.
                  • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:15
                    załatwiałam nie jedno pozwolenie na budowę i to nie dla domku jednorodzinnego a dla wielkiej inwestycji przemysłowej. więc pogadajmy, proszę.
                    • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:17
                      to na pewno nie w moim urzędzie big_grin

wiem, wiem- ludzie są różni, ale ja patrzę ze swojej perspektywy - czyli urzędów niezbyt przyjaznych. i takich urzędników wcale mi nie jest żal.
          • cersei8 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:40
            Dlaczego niekonsekwentna? Ulga podatkowa dla wszystkich, choc rzecz jasna zalapia sie na nia ci ktorzy zarabiaja, plus dobrym pomyslem bylaby mozliwosc korzystania z odliczen za niektore wydatki na dziecko, np. nauka jezyka czy prywatne leczenie.
            A 500 w obecnej formi mi sie nie podoba bo nie daje szans na skorzystanie z tych pieniedzy rodzinom, ktore potrzebowalyby takiej pomocy,np. rodzina z jednym dzieckiem i dochodami 3000, to juz osoby "zamozniejsze" ktorym 500 zl sie nie nalezy, a wlasnie w ich przypadku pozwoliloby to na zapewnienie dziecku zajec dodatkowych czy wakacji.
            Zamiast tego 500 zl dostanie czteroosobowa rodzina o dochodach 20 000, choc nie bardzo ich potrzebuje.
            Z kolei w przypadku rodzin patologicznych lepiej byloby przeznaczyc taka kwote na dodatkowa pomoc dla dzieci, nie dajac rodzicom pieniedzy do reki.
            Jesli chodzi o urzednikow to musze sie z Toba zgodzic, z cala pewnoscia w kazdej z jednostek daloby sie wydelegowac osobe do obslugi tego programu, rozkladajac jej prace na pozostalych i podejrzewam, ze nikt nie bylby nadmiernie obciazony obowiazkami....
          • marcelina4 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:51
            widać, że bardzo liczysz i cieszysz się na pieniądze z 500+ dlatego każdą niedorzeczność związaną z tym programem ( łącznie z samym programem ) jesteś w stanie usprawiedliwić
            co do kasy, którą dostawali Twoi rodzice "niezależnie od wszystkiego ", to przypomnij sobie w jakim ustroju gospodarczym wtedy żyli i ja się wtedy rozwiązywało problem dziury budżetowej
            • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:09
              oczywiście, że się cieszę. a dla czego mam się nie cieszyć? będę miała więcej kasy na dodatkowe zajęcia dla dzieci wink skoro dają, to wezmę. nie rozumiem, dlaczego miałabym płakać z tego powodu. bo dziura w budżecie? szczerze mówiąc, mam to gdzieś. tej dziury i tak nikt nie załata.nawet moje pieniądze z ofe nie pomogły . i najwyższy z możliwych VAT. miał być na rok, został na kilka kolejnych smile

nie, nie usprawiedliwiam niedorzeczności związanej z programem. martwi mnie to, że ględzą o tym programie już prawie od roku, a ustawa ewidentnie pisana na kolanie. można to było zrobić lepiej, bez dwóch zdań. rozwiązań idealnych nie ma niestety, ale warto byłoby się postarać bardziej i na przykład niekoniecznie dawać pieniądze do ręki. niemniej - krok w dobrą stronę. czekam na nowe przedszkola i żłobki, bo chociaż mam duże dzieci, tego mi brakowało w okresie, kiedy były małe. w dzisiejszej dobie kryzysu demograficznego państwo powinno robić wszystko, aby rodzicom dzieci pomóc, także materialnie.

• kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:14
              cudownie, właśnie usłyszałam panią premier i powiedziała, że następne będą mieszkania, bo rodziny polskie oprócz tych 5500 plnów to potrzebują jeszcze mieszkań! big_grin
              • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:18
                i pięknie - niech budują big_grin
                • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:26
                  oczywiście, bądźmy drugą Grecją, jak najszybciej smile
                  • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:29
                    nie rozumiesz mojej ironii - a szkoda sad

a Grecją i tak zostaniemy prędzej czy później- chyba nie masz złudzeń? może nieco dłużej to potrwa, bo jednak u nas nie płacą do pensji za mycie rąk wink
                    • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:34
                      podłączyłam się do ironii smile
                      • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:35
                        może nie dość klarownie big_grin
                        • solaris31 Re: 7000 urzednikow 03.02.16, 09:51
                          późna pora, wybaczam Tobie nieklarowność i sobie pomroczność wieczorną umysłu wink
          • mia_siochi Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 15:02
            Twoim rodzice moze dostawali (dziwne, moi nie) bo wtedy najprostsza recepta na braki w budżecie było dodrukowanie pieniędzy.
            Serio chciałabyś wrócić do takich lat 70 czy 80?
            • pade Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 19:37
              Też mnie to zdziwiło. Nie przypominam sobie rozdawnictwa pieniędzy w poprzednim ustroju.
              • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:00
                hehe, może młodsza jesteś smile

nie, nie chciałabym wrócić do tamtych czasów, i wiem, skąd były pieniądze - bynajmniej ich nie drukowano/to domena USA/ - raczej nasze wnuki będą jeszcze spłacać tamte długi.

ale dzisiaj wcale nie jest lepiej, państwo wciąż się zadłuża - jest jakaś różnica poza tym, że możemy o tym głośno mówić?
      • larrisa Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:54
        Miejsc pracy dla urzędników już mamy w nadmiarze, większość niczego sensownego nie wytwarza tylko służy zbędnej biurokracji, na utrzymanie której zabiera się innym pracującym kasę.
        • lauren6 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:57
          Przecież w budżetówce trwają w najlepsze zwolnienia. Zobaczymy czy po tych wszystkich przetasowaniach bilans urzędników wyjdzie na plus czy na minus.
          • rozaly Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 15:14
            Gdzie te zwolnienia?
            • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 15:19
              w służbie cywilnej
              • alanta1 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 18:45
                to nie są zwolnienia, tylko wymiana na "swoich" tongue_out
                • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 19:26
                  ach sorki sorki, WYGASZENIA
    • feniks_z_popiolu Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:51
      Dobra zmiana smile. Bezrobocie nieco się obniży smile
      • bluebellll Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 13:56
        Może pozatrudniają ludzi zwolnionych ze sklepów i banków.
      • pade Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 19:38
        Bezrobocie już jest niskie.
    • marcelina4 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:01
      mózg? pewnie maja, ale służy tylko do podtrzymywania funkcji życiowych, żadnych śladów inteligencji tam raczej nie spodziewałabym się
      to 500+ odbije się nam czkawką i to całkiem niedługo, może nie w tym roku, bo budżet się jakoś domyka, ale nastepne lata, to już słabo widzę, zwłaszcza przy tak życzliwym podejściu pisu do obcego kapitału jaki prezentuje obecnie, inwestorzy będą wręcz licytować się o to, który pierwszy da nogę z tego kaczolandu
      • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:03
        a może to inne rzeczy się czkawką odbiją, a nie nie 500+? budżet tylko z tego projektu się nie składa, ale z miliona innych rzeczy, które - całkiem możliwe - są bardziej beznadziejne.
        • wuika Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:08
          Ale ten to bardzo duże zobowiązanie na lata, nie program na ten rok czy przyszły. A finansowanie ma zapewniony na 2016 i koniec suspicious
          • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 21:30
            jedna noc wystarczy i będzie po ustawie, nie martw się tongue_out big_grin
        • marcelina4 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:45
          uważasz, że kwota 20 mld ( w zaokrągleniu ) jest mało istotna dla budżetu? tych pieniędzy rząd zwyczajnie ma, musi je wydusić z podatników i zabrać z innych obszarów budżetowych
          uważam, że program 500+ będzie istotnie wpływał na wysokość dziury budżetowej, nie bez powodu na wstępie, w pierwszych dniach swojego urzędowania minister finansów zajął się kwestią możliwości zwiększenia deficytu budżetowego, ma to związek z programem 500+
          nie słyszałam jeszcze, żeby jakiejś gospodarce wyszło na dobre nadmierne zadłużanie budżetu, ale może się jakies cuda zdarzają
          • solaris31 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 21:32
            na wielgachną dziurę budżetową wpływają setki innych rzeczy, nie tylko 500+. nie stać nas na superwczesne emerytury dla mundurowych, utrzymywanie KRUS-u i inne rzeczy. ale to nie są obecnie popularne tematy. i nikt tego nawet nie ruszył - ani poprzedni rząd, ani obecny. jest wiele takich spraw, które rujnują budżet, a my się czepiamy tylko 500+.
            • marcelina4 Re: 7000 urzednikow 03.02.16, 07:50
              solaris, oczywiście wszystko sobie wytłumaczysz tak, żeby usprawiedliwić to niczym nie uzasadnione rozdawnictwo, na które państwa nie stać, ok skoro uważasz, że to takie super, masz prawo
              • solaris31 Re: 7000 urzednikow 03.02.16, 09:50
                no a jak mam sobie tłumaczyć? przecie to prawda jest big_grin rozdawnictwo dla dzieci krytykujesz, innego nie - no ja widzę problem nieco szerzej niż tylko 500+. z tego przynajmniej skorzystam. tak, jestem egoistką, trudno.
        • pade Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 19:39
          Masz w ogóle pojęcie ile wynoszą przychody Państwa i wydatki w tym roku i ile wynosi deficyt?
    • mika_p Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:24
      300 mln, piszą. To średnio 3,5 tys brutto na głowę urzędnika miesięcznie. A biorąc pod uwagę koszty pracodawcy, składki i podatki po stronie pracownika - wyjdzie średnio coś koło 2100 miesięcznie do ręki. Zdrapując różne dodatki urzędnicze i widełki dla wyższych stopniem, okaże się, że samorządy będą dokładać, bo z tej puli to poniżej minimalnej wyjdzie.
      • triss_merigold6 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 14:45
        Chyba nie sądzisz, że do obsługi wypłat na tym poziomie samorządy zatrudnią urzędników wyższych stopniem i z licznymi dodatkami? Jak pracownik tego szczebla dostanie te 2 tysiące netto, to świat i ludzie. To dobra fucha zamiast bezpłatnego stażu dla absolwentów różnych nierynkowych kierunków i bez szczególnych kwalifikacji, ale nikt zdrowy psychicznie nie przejdzie ze sc do lokalnego samorządu.
        • mika_p Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 15:28
          Ty chyba na nadmiar idealizmu cierpisz. Może faktycznie w co mniejszych gminach, gdzie starczy jedna osoba - będzie jedna. Ale tam, gdzie będą ze trzy, to któras zostanie kierownikiem.
          Z tych 300 mln, które najpierw przeliczyłam tylko na wynagrodzenia, trzeba jeszcze odjąć koszty utworzenia stanowiska pracy - kupić takiemu biurko, krzeslo, komputer, posłać na badania lekarskie. I nie pisz, że biurka i krzesła są.
          • alanta1 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 18:47
            W moim mieście mają zatrudnić ośmiu. I już szukają lokali...
    • wadatka BRAWO PIS 02.02.16, 19:01
      I TAK SIE TWORZY MIEJSCA PRACY!

mia_siochi napisała:

> do obsługi pińcet złoty big_grin
      >
      > m.onet.pl/biznes/kraj,e3kpxn
      > Czy ktoś w tym rządzie prawa i sprawiedliwości ma mózg?
      • kama265 Re: BRAWO PIS 02.02.16, 19:27
        ochłoń, przestań pić, bo nie potrafisz....
    • gris_gris Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 19:11
      mam nadzieje, ze beda zweryfikowani!
    • mynia_pynia Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 21:37
      Zapewne umowy zlecenie za najniższą krajową, bo co później ztobić ztyloma osobami. Do spisu rolnego, do organizacji wyborów też zatrudniają, nic nowego dla samorządów.
      • mika_p Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 21:54
        Nie, to będzie ciągla obsługa. Jedne dzieci się urodzą, inne skończą 18 lat, ktos tam się przeprowadzi, będzie wpływac korespondencja, na którą trzeba będzie odpowiedzieć
        • kama265 Re: 7000 urzednikow 02.02.16, 22:18
          ale załóżmy się, ten program nie dotrwa końca kadencji... na bank jakaś lewacka żydokomuna na pasku obcych przeszkodzi biało-czerwonej drużynie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka