onewoman 07.02.16, 23:05 Jaka jest? Miałam dziś robiony test psychologiczny i okazało się, że mam wysoką neurotyczność. Nie miałam o tym pojęcia. Jak z tym walczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indeed4 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:38 To on uznał, że trzeba zrobić test, czy ty? Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:05 Robiła cała grupa studentów na zajęciach z psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:24 Pytam, bo też miałam taki test na zajęciach. Nie było omówienia? Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 11:00 Ogólnie było omówione tak by każdy wiedział co znaczy jego wynik. Ogólnie jestem nerwus wybuchowy i często jestem przygnębiona. Ale myślę też o sobie ze jestem optymistka. Ciężko to opisać czy mam już jakiś problem czy po prostu bardziej musze panować nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:25 Chcesz walczyć z własną osobowością? Jak? Stworzysz sobie nową "ja 2.0"? Olej bzdurne testy. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:33 Ano można. Można zrobić siebie 2.0, 3.0 itd. I w jednej osobie może być Kasia, Basia i Weronika, które nic o sobie nie wiedzą i mają wspólne tylko ciało, tyle, że to zaburzenie osobowości: www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/choroby-psychiczne/osobowosc-wieloraka-rozdwojenie-jazni-przyczyny-objawy-i-leczenie_36603.html Odpowiedz Link Zgłoś
catroux Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:30 Skoro nie miałaś o tym pojęcia, to chyba nie przeszkadza Ci za bardzo na co dzień. A skoro tak, to po co walczyć? Jak się na neurotyczność objawia? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:45 > A skoro tak, to po co walczyć? W końcu psycholog musi z czegoś żyć, c'nie? Odpowiedz Link Zgłoś
catroux Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:55 Jestem jak najbardziej za tym, żeby dobrzy psychologowie mieli z czego żyć, a potrzebujący walczyli ze swoimi słabościami! Tylko trochę trudno mi uwierzyć w neurotyka, który nie przeczuwa, że coś jest nie tak i coś mu przeszkadza w życiu. Ale może mało widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:31 > Jestem jak najbardziej za tym, żeby dobrzy psychologowie mieli z czego żyć, a potrzebujący walczyli ze swoimi słabościami! Pod warunkiem, że są autentycznie potrzebujący i nie wymyślają (często z nudów) różnego rodzaju przypadłości - moją wiekową ciotkę rodzina musiała izolować od książek lekarskich, bo była chora dosłownie na wszystko (!) o czym czytała Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:06 Ale ja nigdzie nie pisałam ze nic mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 11:15 Catroux nie wie ile masz lat - z tego co piszesz pewnie wywnioskowała, że raczej nie jesteś młodą 18-25 letnią kobietą, tylko panią w tzw. średnim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:53 a konkretnie co. Neuroza ma to do siebie ze ma nazwe. O jakim zaburzeniu mowimy? Neurastenia, Borderline, Narcystyczne, schizoidalne, schizotopowe, Hipochondria, histeria, dwubiegunowosc.... itd itp wymieniac i wymieniac mozna... Jakies konkrety czy to jakis durny test niedouczonych psychologow jacy nic sensownego nie potrafia powiedziec poza ogolnikami? Powinny byc KONKRETY jesli maja byc wiarygodne te testy Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:06 Halo, halo!! Osobowość neurotyczna jest podatna na zaburzenia, ale to nie jest zaburzenie! Test osobowości to tylko składowa testów badań potrzebnych do zdiagnozowania zaburzenia, jeśli owo w ogóle występuje. Poza tym, neurotyzm jest jedną z cech osobowości obok ekstrawersji, otwartości na doświadczenie, sumienności i ugodowości (tzw. wielka piątka). U autorki mogą przeważać zachowania wskazujące na neurotyczność, ale to nie znaczy, ze jest pozbawiona pozostałych cech. Autorko, możesz po prostu częściej przeżywać negatywne stany emocjonalne, mieć skłonność do depresji, impulsywności i nadwrażliwości. Poczytaj w necie, ale nie na onecie tylko sensowne opracowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:08 Aha, walka ..to nie jest dobre podejście. Raczej byłaby wskazana łagodna zmiana niepożądanych zachowań i większa akceptacja siebie . Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:10 Tak to był test wielkiej piątki. Neurotycznosc mam na wysokim poziomie i sumienność na wysokim poziomie. Pozostałe średni poziom Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:25 Neurotycznosc stawiasz na rowni z borderline? Gratuluje. Neurotykow jest wsrod nas od groma i ciut ciut. Z tym da sie zyc? Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:03 psycholog w weekend to zły pomysł, no chyba że studenty do pracy zaliczeniowej robią Co do testu - że masz wysokie wyniki na skali neurotyczności (w teście NEO-FFI) to jeszcze nic nie znaczy. Szczególnie taka sucha informacja. A na pewno nie znaczy, że a) coś jest nie tak, b) musisz coś z tym robić. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:07 *zeżarło: w teście NEO-FFI, jak przypuszczam Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:53 portal.abczdrowie.pl/pytania/czy-wysoki-poziom-neurotyzmu-przeszkadza-w-zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:21 Ja miałam kiedyś robione testy osobowości....baaaardzo profesjonalne w baaardzo poważnej instytucji. Wyszło że mam osobowość silnie ekstrawertyczną Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 14:33 No.cóż, pewnie cię to na tę chwilę nie pocieszy, ale czasem pewne składowe osobowości zmieniają się z wiekiem W młodości i w testach, i w samopoczuciu na co dzień wychodził mi wysoki stopień neurotyzmu. Po czterdziestce neurotyczność zaczęła powoli przycichac, ekstrawertyzm rosnąć i na tę chwilę (52 lata) test pokazuje normę w kwestii neurotyzmu i przechyl w stronę ekstrawertyzmu. Po latach zmiennych nastrojów i gryzienia się byle pierdołą dbieram ten stan rzeczy jak nirwanę Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Wasza osobowość 08.02.16, 15:05 Z pewnością nie mam zaburzeń osobowości, ale na różnych etapach życia i pracy nad sobą ujawniały się różne rysy - od unikowej, przez histrioniczną, narcystyczną i obsesyjno-kompulswyną. Teraz, tak myślę, sięgam po możliwości różnych typów osobowości z lekkim skrętem w kierunku lękowości czy neurotyczności. Odpowiedz Link Zgłoś