Dodaj do ulubionych

Wasza osobowość

07.02.16, 23:05
Jaka jest? Miałam dziś robiony test psychologiczny i okazało się, że mam wysoką neurotyczność.
Nie miałam o tym pojęcia.
Jak z tym walczyć?
Obserwuj wątek
    • indeed4 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:08
      kto robił ten test, psycholog?
      • onewoman Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:19
        Tak
        • indeed4 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:38
          To on uznał, że trzeba zrobić test, czy ty?
          • onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:05
            Robiła cała grupa studentów na zajęciach z psychologii.
            • pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:09
              I Ty byłaś wśród tych studentów?
              • onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:20
                Tak
                • pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:24
                  Pytam, bo też miałam taki test na zajęciach.
                  Nie było omówienia?
                  • onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 11:00
                    Ogólnie było omówione tak by każdy wiedział co znaczy jego wynik. Ogólnie jestem nerwus wybuchowy i często jestem przygnębiona. Ale myślę też o sobie ze jestem optymistka. Ciężko to opisać czy mam już jakiś problem czy po prostu bardziej musze panować nad sobą.
    • lauren6 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:25
      Chcesz walczyć z własną osobowością? Jak? Stworzysz sobie nową "ja 2.0"?
      Olej bzdurne testy.
      • kira02 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:33
        Ano można. Można zrobić siebie 2.0, 3.0 itd. I w jednej osobie może być Kasia, Basia i Weronika, które nic o sobie nie wiedzą i mają wspólne tylko ciało, tyle, że to zaburzenie osobowości:

www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/choroby-psychiczne/osobowosc-wieloraka-rozdwojenie-jazni-przyczyny-objawy-i-leczenie_36603.html
    • catroux Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:30
      Skoro nie miałaś o tym pojęcia, to chyba nie przeszkadza Ci za bardzo na co dzień.
      A skoro tak, to po co walczyć? smile

Jak się na neurotyczność objawia?
      • indeed4 Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:45
        > A skoro tak, to po co walczyć?

W końcu psycholog musi z czegoś żyć, c'nie? wink
        • catroux Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:55
          Jestem jak najbardziej za tym, żeby dobrzy psychologowie mieli z czego żyć, a potrzebujący walczyli ze swoimi słabościami!
          Tylko trochę trudno mi uwierzyć w neurotyka, który nie przeczuwa, że coś jest nie tak i coś mu przeszkadza w życiu. Ale może mało widziałam smile
          • indeed4 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:31

> Jestem jak najbardziej za tym, żeby dobrzy psychologowie mieli z czego żyć, a potrzebujący walczyli ze swoimi słabościami!

Pod warunkiem, że są autentycznie potrzebujący i nie wymyślają (często z nudów) różnego rodzaju przypadłości - moją wiekową ciotkę rodzina musiała izolować od książek lekarskich, bo była chora dosłownie na wszystko (!) o czym czytała wink
          • onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:06
            Ale ja nigdzie nie pisałam ze nic mi nie przeszkadza.
            • indeed4 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 11:15
              Catroux nie wie ile masz lat - z tego co piszesz pewnie wywnioskowała, że raczej nie jesteś młodą 18-25 letnią kobietą, tylko panią w tzw. średnim wieku.
              • onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 14:15
                Mam 33 lata
    • princesswhitewolf Re: Wasza osobowość 07.02.16, 23:53
      a konkretnie co. Neuroza ma to do siebie ze ma nazwe. O jakim zaburzeniu mowimy? Neurastenia, Borderline, Narcystyczne, schizoidalne, schizotopowe, Hipochondria, histeria, dwubiegunowosc.... itd itp wymieniac i wymieniac mozna...

Jakies konkrety czy to jakis durny test niedouczonych psychologow jacy nic sensownego nie potrafia powiedziec poza ogolnikami? Powinny byc KONKRETY jesli maja byc wiarygodne te testy
      • pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:06
        Halo, halo!! Osobowość neurotyczna jest podatna na zaburzenia, ale to nie jest zaburzenie!
        Test osobowości to tylko składowa testów badań potrzebnych do zdiagnozowania zaburzenia, jeśli owo w ogóle występuje.
        Poza tym, neurotyzm jest jedną z cech osobowości obok ekstrawersji, otwartości na doświadczenie, sumienności i ugodowości (tzw. wielka piątka). U autorki mogą przeważać zachowania wskazujące na neurotyczność, ale to nie znaczy, ze jest pozbawiona pozostałych cech.

Autorko, możesz po prostu częściej przeżywać negatywne stany emocjonalne, mieć skłonność do depresji, impulsywności i nadwrażliwości. Poczytaj w necie, ale nie na oneciesmile tylko sensowne opracowania.
        • pade Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:08
          Aha, walka ..to nie jest dobre podejście.
          Raczej byłaby wskazana łagodna zmiana niepożądanych zachowań i większa akceptacja siebie .
        • onewoman Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:10
          Tak to był test wielkiej piątki. Neurotycznosc mam na wysokim poziomie i sumienność na wysokim poziomie. Pozostałe średni poziom
      • phantomka Re: Wasza osobowość 08.02.16, 09:25
        Neurotycznosc stawiasz na rowni z borderline? Gratuluje.
        Neurotykow jest wsrod nas od groma i ciut ciut. Z tym da sie zyc?
    • migona Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:03
      psycholog w weekend to zły pomysł, no chyba że studenty do pracy zaliczeniowej robią wink
      Co do testu - że masz wysokie wyniki na skali neurotyczności (w teście NEO-FFI) to jeszcze nic nie znaczy. Szczególnie taka sucha informacja. A na pewno nie znaczy, że a) coś jest nie tak, b) musisz coś z tym robić.
      • migona Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:07
        *zeżarło: w teście NEO-FFI, jak przypuszczam
    • indeed4 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 00:53

portal.abczdrowie.pl/pytania/czy-wysoki-poziom-neurotyzmu-przeszkadza-w-zyciu
    • shell.erka Re: Wasza osobowość 08.02.16, 08:54
      Neurotyczna.
    • julita165 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 10:21
      Ja miałam kiedyś robione testy osobowości....baaaardzo profesjonalne w baaardzo poważnej instytucji. Wyszło że mam osobowość silnie ekstrawertyczną
    • aandzia43 Re: Wasza osobowość 08.02.16, 14:33
      No.cóż, pewnie cię to na tę chwilę nie pocieszy, ale czasem pewne składowe osobowości zmieniają się z wiekiem smile W młodości i w testach, i w samopoczuciu na co dzień wychodził mi wysoki stopień neurotyzmu. Po czterdziestce neurotyczność zaczęła powoli przycichac, ekstrawertyzm rosnąć i na tę chwilę (52 lata) test pokazuje normę w kwestii neurotyzmu i przechyl w stronę ekstrawertyzmu. Po latach zmiennych nastrojów i gryzienia się byle pierdołą dbieram ten stan rzeczy jak nirwanę wink
    • tryggia Re: Wasza osobowość 08.02.16, 15:05
      Z pewnością nie mam zaburzeń osobowości, ale na różnych etapach życia i pracy nad sobą ujawniały się różne rysy - od unikowej, przez histrioniczną, narcystyczną i obsesyjno-kompulswyną.
      Teraz, tak myślę, sięgam po możliwości różnych typów osobowości z lekkim skrętem w kierunku lękowości czy neurotyczności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka