edelstein 22.02.16, 12:35 U prawie 7latka.Z czego moze wynikac? Dziecko nie je specjalnie duzo,nie podjada,uprawia pilke nozna,jest zdrowo odzywiane,ale jest grube.Czy to mozliwe,ze to tylko kwestia genow? A jesli nie to co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoreska Re: Problem z waga 22.02.16, 12:39 co znaczy "nie je specjalnie dużo" ? podaj przykładowy dzienny jadłospis dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 12:50 Normalne sniadanie,normalny obiad,normalna kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 12:53 Jada to co ja daja przecietni ludzie.Kanapki z warzywami i wedlina,ziemniaki,miecho,surowka.Jedzenie domowe,fast doopy raz na ruski rok. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: Problem z waga 22.02.16, 12:54 W życiu bym nie zgadła... Dla jednego "normalne śniadanie" to płatki z mlekiem i sok pomarańczowy. Dla innego - dwie kromki chleba z masłem, jajecznica z 2-3 jaj, 2 parówki i kawa zbożowa. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Problem z waga 22.02.16, 12:41 Problem z niedowagą? Z nadwagą? Kto stwierdził problem? Parametry dziecka by sie przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 12:49 Z nadwaga.Problem widac golym okiem. 130cm 34kg Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 13:04 Lekarze na to,ze jest za gruby,ale nic konkretnego nie zalecili.Gdyby nie to,ze widze co to dziecko jada,ile jada i ile sportu uprawia to bym sama nie uwierzyla.Ze jest mocno zbudowany to jedno,ale dochodza faldki,a z faldkami durne teksty dzieciakow.Dziecko z serii spokojne,grzexcne i nie wyszczekane,wiec latwa ofiara Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Problem z waga 22.02.16, 13:08 Dzieci też mają problemy hormonalne. Rodzice powinni go przebadać. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Problem z waga 22.02.16, 13:10 Może matka tego chłopca powinna udać się z nim do dietetyka? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Problem z waga 22.02.16, 13:13 No dobra, ale to dziecko zawsze miało fałdki, czy ostatnio przytyło? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 13:37 Zawsze byl potezniej zbudowany,ale ostatnio rosnie w oczach,tylko,ze wszerz. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Problem z waga 22.02.16, 13:53 W takim razie rodzice nie powinni dawać się zbyć lekarzowi. Trzeba drążyć problem, bo nagłe tycie, bez zmian w żywieniu zazwyczaj oznacza problem zdrowotny. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 14:06 Mama chce teraz do Sanatorium jechac,zeby go troche odchudzili i nakierowali,ale podejrzewam, ze bez badan sie nie obejdzie.Szkoda chlopaka,bo mu dokuczaja Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Problem z waga 22.02.16, 14:19 Jeśli przyczyną jest choroba/problem hormonalny, to samo odchudzanie (bez zdiagnozowania i leczenia) nie ma sensu. Namów ją, żeby porządnie dziecko przebadała. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Problem z waga 22.02.16, 15:22 Ale tu nie chodzi o samo odchudzenie. Ona nie może przecież nawet ocenić, czy to na pewno otyłość, a nie odkładanie się wody w organizmie z powodu kłopotów z nerkami na przykład. Najpierw trzeba by było chłopaka przebadać. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Problem z waga 22.02.16, 12:57 Ogólni duzy chłopak, ale faktycznie parę kilo za ciężki. Co do posiłków: nie wspominalas kiedyś, że potrafi wsunąć dwa kotlety na jedno posiedzenie? Może tu tkwi przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Problem z waga 22.02.16, 12:58 Aaa, doczytałam, że to nie twój młody. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Problem z waga 19.05.17, 22:36 dziewczyny a podpowiedzcie gdzie i jakie badania porobić takiemu dziecku?Mam znajomą, której córka ma za 3mce 9lat a waży z 45kg? Obstawiam może nawet 50kg. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Problem z waga 21.05.17, 00:03 Widze, ze odkopalas watek.. Kwestia jest taka- ile dziewczynka ma wzrostu. Waga jest totalnie bez znaczenia, bez podania wzrostu. Ja w wieku 9 lat mialam ok 160-165 (teraz 167). I wage ok 50 kg. Nie bylam gruba. Bylam po prostu duza. Wyprzedzalam wszystkich rowiesnikow o glowe. Ok 15 rz mnie dogonili i przerosli. Jako 15 latka wazylam ok 62 kg. Tez nie bylam gruba. Bylam wysportowana i umiesniona. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Problem z waga 22.02.16, 12:42 Czy to ty się chwaliłaś, że jesteś mistrzynią robienia przepysznych pierogów? Może po prostu gotujesz zbyt smacznie Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Problem z waga 22.02.16, 12:48 To niemożliwe, by dotyczyło syna edel. NIEMOŻLIWE i już. Ciekawe więc, o kim pisze i skąd tyle wie o jego diecie... Hm. A niemożliwe, gdyż - w absolutnie każdym wątku dotyczącym zdrowego odżywiania i zgubnej roli słodyczy w życiu dzieci edel pisze, że: jej dziecko je tyle słodyczy, na ile ma ochotę. Mamy przeprane eko sreko mózgi, ona nie wnika w skład słodyczy. A jej dziecko nawet po tonie cukru jest szczupłe. O kim więc pisze Edel?? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Problem z waga 22.02.16, 12:50 Odczep się od dziecka edel (które akurat wygląda b. dobrze) i nie zaśmiecaj wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Problem z waga 22.02.16, 12:52 To prawda. Edel ma bardzo ładnego i szczupłego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Problem z waga 22.02.16, 16:21 no to tragedia. Wszak uroda to wszystko w zyciu lol))) Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Problem z waga 23.02.16, 08:57 Powiedziala matka mega slicznego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Problem z waga 22.02.16, 12:59 A skad wy wiecie jak wyglada dziecko Edel? I dlaczego zaklada watki o czyichs dzieciach? I skad Edel zna dokladna wage i wzrost tego problematycznego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Problem z waga 22.02.16, 15:16 Widzialysmy zdjecie w zwiazku z czym innym. Kto tu nie zaklada watku o cudzych dzieciach??? Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Problem z waga 19.05.17, 22:40 asmarabis napisała: > A skad wy wiecie jak wyglada dziecko Edel? > I dlaczego zaklada watki o czyichs dzieciach? > > I skad Edel zna dokladna wage i wzrost tego problematycznego dziecka? > niektóre ematki mają znajome, przyjaciółki w realu i z nimi o wszystkim rozmawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Problem z waga 22.02.16, 12:51 Bo nie dotyczy. W innym wątku pisała o tym chłopcu i to nie jest jej syn. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Problem z waga 22.02.16, 12:53 Wkleiła tu kiedyś zdjęcie syna, nie jest gruby. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Problem z waga 22.02.16, 12:56 wez nie pisz głupot. syn Edel jest akurat bardzo udany - widzialam na własne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Problem z waga 22.02.16, 12:59 No ale gdzie wy widujecie tego syna? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Problem z waga 22.02.16, 13:07 Na pewno tam, gdzie ty nie masz wstępu. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Problem z waga 22.02.16, 13:06 Ja zdjęć syna Edel nie widziałam. Jej syna kojarzę tylko z wątków "moje dziecko je dużo słodyczy, ile chce i jakie chce, hahaha, i jest szczupłe. Jak ograniczacie dzieciom słodycze to jesteście walnięte, hahahaha". Syna się nie czepiam. Jeśli Edel ocenia za to dietę innego dziecka przez pryzmat "zdrowej" diety, którą sama w domu stosuje, to może właśnie tu tkwi problem? Bo ta dieta to tak naprawdę nie za bardzo i wiele osób prędzej czy później zbyt dużej masy od tego nabierze? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 13:11 Nie musze ograniczac mojemu dziecku slodyczy,bo on swietnie wie kiedy ma dosc i wekszosc ludzi ten wewnetrzny stoper posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Problem z waga 22.02.16, 13:22 A to inna sprawa, pytanie, co dla kogo znaczy "normalny" obiad. Całkiem prawdopodobne, ze dziecko je za dużo albo za tłusto. Co do tego podjadania, to też do końca nie wiadomo, czy dziecko nie podjada poza domem. Miałam w podstawówce taką otyłą koleżankę, jadła niby normalnie, schudła jak poszła na studia i wyprowadziła się z domu, w którym gotowała babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 13:39 No nie je za duzo,bo mam czesto mozliwosc obserwacji,tust tez nie,bo tez tam czasem cos jadam,a mój zoladek sie buntuje na tluste. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Problem z waga 22.02.16, 16:13 raczej watroba sie buntuje w kwestiach tluszczu a nie zoladek ( taki wtret) a tak serio to trzeba sprawdzic TSH poziom w krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 16:56 U mnie zoladek,od razu jak zjem cos tlustego jest mi niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Problem z waga 22.02.16, 17:16 duzo,bo mam czesto mozliwosc obserwacji,tust tez nie,bo tez tam czasem cos jadam,a mój zoladek sie buntuje na tluste. To ze ty widzisz kiedy widzisz to raz, dwa moze dojadac na boku, po nocach czy wieczorach ja ty nie widzisz. Albo po szkole, czy tatuś/babcia daje pokryjomu czekoladkę. A moze mało je białka za duże węgli, i tłuszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Problem z waga 23.02.16, 00:39 nie wiem o kim ale nie o swoim synu, bo to szczupły dzieciak jest - pamiętam zdjęcie z bodajże września, dyskusja toczyła się m.in. o tym czy pierwszaki dostają tytę czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 12:59 albo za dużo je w ramach zdrowych posiłków. Wystarczy, że je niepotrzebnie drożdżówkę dziennie na podwieczorek albo dwa banany zamiast jednego i biega za piłką 10 minut mniej niż inni i to już widać. Inna rzecz, że w tym wieku ruszające się generalnie dziecko się szybko "wyciąga" przy pierwszym skoku wzrostu. Geny genami, ale zawsze koniec końców chodzi o bilans energetyczny. Geny najwyżej mogą być odpowiedzialne za mniejsze zapotrzebowanie na kalorie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 13:08 Wiesz co, ja widze ile on je,a ile je mój syn.I niestety z tych dwoch to mój syn jest zarlokiem,tylko ma to szczescie,ze ma dobra przemiane.Ostatnio byly gofry,mój wsunal dwa,mowie o normalnych gofrach jak z budki z goframi.Tamten dal rade troche wiecej niz polowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 13:11 No to pewnie właśnie o tę przemianę chodzi. Która z nas nie zna jakiejś laski, co to je trzy razy tyle co my i nie ruszając się z kanapy ma rozmiar 34/36? A człowiek musi się ograniczać z jedzeniem wiadra lodów i jeszcze jakieś fitnesy wpisać w grafik, żeby nie nabrać gabarytów słonia Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 13:32 Pytanie, CO, on jada na co dzień, bo jednak gofry, czy drożdżówki, to tuczące żarcie. Pierogi, naleśniki, czy schabowy, to też niby normalny obiad, ale umówmy się, że do dietetycznych, czy zdrowych posiłków im daleko Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 13:45 Gofry jadl u mnie. Nie jada drozdzowek,pierogow noe zna.Ogólnie to duzo warzyw, malo miesa.Dziecko jada obiad na szkolnej stolowce. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 14:01 Obiady ze stołówki, które znam, to +100 do prędkości przybierania na wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 14:10 Tylko,ze wtedy gruby ch byloby wiecej,a ogólnie to raczej wszystkie dzieciaki to szczuplaki.Moj tez jest zywiony na stolowce. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 15:27 To nie jest twoje dziecko, więc nic nie wiesz o jego nawykach żywieniowych. To, że przy tobie mało je nie oznacza, że się nie obżera o innych porach dnia. W ogóle co to za zwyczaj diagnozowania cudzego dziecka?! Niech rodzice idą z nim do lekarza i ten ustali czy to obżarstwo, czy choroba. Może już byli, ale ty o tym nic nie wiesz, bo nie mają obowiązku spowiadania się z wizyt lekarskich obcym osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Podejrzewam, że jednak podjada 22.02.16, 15:48 Ja wiem,ze ty sie z nikim nie przyjaznisz,bo nie la chetnych,als inni ludzie maja obok siebie osoby z ktorymi sie kontaktu ja czesciej niz raz na miesiac Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Problem z waga 22.02.16, 13:10 Niektórzy nie mogą jeść "jak normalni ludzie", od lat przecież wykłócamy się o to na forum. Ja nie mogę jeść pieczywa, białego szczególnie, nie dla mnie ziemniaki, kukurydza, słodycze "w normalnej ilości". Kilka dni "normalnego jedzenia" i wyglądam paskudnie - nalana twarz, spuchnięte dłonie, wywalony brzuch. Kilka miesięcy i mam wszędzie sadło. I znam wiele osób, które wyglądają dobrze tylko na diecie niskowęglowodanowej. Takie predyspozycje, hormonalne głównie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Problem z waga 22.02.16, 13:45 "Normalne jedzenie" powoduje u mnie przybieranie około kg na miesiąc. Po pół roku "normalnego jedzenia" - 6 kg więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Problem z waga 22.02.16, 15:19 Ale tu mowa o dziecku a nie doroslym - dzieci ruszaja sie wiecej ekonomie ruchu maja gorsza i do tego rosna wiec normalnym jedzeniem spasc nie jest tak latwo (chyba ze jednoczesnie wyuczone bezruchu) Odpowiedz Link Zgłoś
prochottka1 Re: Problem z waga 22.02.16, 13:18 możne być tarczyca początki cukrzycy bez dodatkowych badan trudno stwierdzić możne dzieciak potajemnie cos podjada, tego nie wiesz bo go nie pilnujesz 24 na dobę co do genów, to jak wyglądają rodzice i ewent rodzeństwo? konieczna wizyta u dietetyka i badania Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 13:47 Rodzenstwa brak.Mama przy sobie,ale to taka budowa,ojciec wysoki i b. szczuply. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Problem z waga 22.02.16, 16:19 Uważasz, że u dziecka "początki cukrzycy" objawiają się nadwagą? Odpowiedz Link Zgłoś
prochottka1 Re: Problem z waga 22.02.16, 16:53 nowel1 tak cukrzyca typu 2 wystepuje przy nadwadze www.mp.pl/cukrzyca/cukrzyca/typ2/65891,cukrzyca-typu-2 Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Problem z waga 22.02.16, 17:04 Owszem. Ale, po pierwsze nadwaga nie jest objawem cukrzycy, a czynnikiem przyśpieszającym jej rozwinięcie; a po drugie zapadalność na cukrzycę typu 2 u dzieci i młodzieży nie przekracza 1 przypadku na 100 000. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Problem z waga 22.02.16, 17:07 wlasnie dodam tylko trzeba dodac jeszcze typ cukrzycy i zaleznosc wagi w tym typie .... Odpowiedz Link Zgłoś
prochottka1 Re: Problem z waga 22.02.16, 17:15 nowel1 ja tu nie stawiam diagnozy dla obcego dziecka ale wskazuje kierunek w którym można szukać konieczne są badania dziecka i tyle a to dziecko możne być własnie tym przypadkiem a jest to jeden aspekt otyłości u dziecka który ewentualnie po badaniach można wykluczyć i szukać przyczyny gdzieś indziej Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 23.02.16, 03:26 prochottka1 napisała: > ja tu nie stawiam diagnozy dla obcego dziecka > ale wskazuje kierunek w którym można szukać Tylko ze trafilas jak kula w plot. I to Ci wlasnie nowel probuje wytlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: Problem z waga 21.05.17, 08:05 Kurcze, miss naszej rodziny, naprawde śliczna dziewczyna z figura marzeń 18 lat zachorowala ostatnio, wszyscy szok,cukrzyca no jak to, no bo szczuplutka przecież taka Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 22.05.17, 03:03 skat_0 napisała: > wszyscy szok,cukrzyca no jak to, no bo szczuplutka przecież taka Hehe, nic nowego. Niech sie zacznie przyzwyczajac do takich komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Problem z waga 22.02.16, 13:19 Moim zdaniem to moze byc kwestia genow - ja i moj maz mamy przemiane materii z dwoch koncow spektrum - ja tyje o patrzenia na jedzenie, on niezaleznie od ilosci i jakosci jedzenia od ponad 20 lat taki sam. Moje dzieci tez sie podzielily naszymi sklonnosciami. Oboje na piersi, jedno wysysalo mnie do sucha i bylo zawsze szczuple, drugie memlalo piers, po kazdym jedzeniu zwracalo polowe tego co zjadlo, a wygladalo jak paczek w masle. To drugie zawsze bylo dosc masywne i obecnie jako dorosly chlop tez nie jest chudy, ale grubym raczej go trudno nazwac. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Problem z waga 22.02.16, 14:46 ma tłustą matke wiec sam jest tłusty Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 15:50 Jego matka nie jest tlusta,a ojciec b.szczuply. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Problem z waga 22.02.16, 17:26 Badania dowodzą ze matka przy kości to 70% szans na to ze dziecko bedzie takie jak matka, przy grubym ojcu o 25%, a przy obojgu niemal 100%. Wiec jeśli matka jest taka to po Prostu dziecko za duzo je. Jest zimna mniej ruchu, często sie przybiera na wadze od 5-7 kg w ciagu zimowych miesięcy. Moze jedzą razem chipsy wieczorem a matka nie widzi problemu. Mam kuzynkę której mały jest gruby, jeździli po klinikach badania bo on ma zaburzenie metabolizmu. Bo on mało je, a potem słyszę tu skoczek, ty frytki i babci tu danio, a tu paczka. Pierogi z cukrem i śmietana i on mało je, No fak jak matka 150 kg i zajada po 30-40 Pierogów to jak dziecko zjada 20 to dla niej mało. Chleb posypany cukrem i maczany w śmietanie o dla niej to normalne jedzenie. Kapusta zasmażana sos zimniekow i zasmażana buraczki . Tak sie mowi ale łatwo przybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 18:46 Ja tlumacze,ze dziecko duzo sie rusza i nie jada pierogow,smietany itd.,a ty dalej swoje.Nie,dziecko nie ma mniej ruchu,bo sa treningi jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Problem z waga 23.02.16, 00:32 Jezu nieprzeczytalam całości. Poza tym jestes z nim 24/7 ? Chyba nie? Moze mu ktoś cos daje, babcia ciocia koledzy, u dziecka czasami starczy dodatkowe chipsy bez wiedzy rodzicem a co dopiero postronnej osoby. Ja kiedys oglądałam program ze jedno z rodziców odchudzalo a drugie jak tylko mogło, dosypywalo cukru, masła, itp. Jeśli z druga jest naprawde ok to zostaje tylko lekarz badania. I moze znajda przyczyny. Moj syn tak ufam w wieku 7-9 lat, ale on podkradał jedzenie. Długo noe wiedziałam, potem pilnowałam. Nie dawałam kolacji, ewentualnie owoc. Pojechał na obóz kondycyjny na 3 tygodnie, a ze ro do polski nie lubi zup wiec dostawała tylko drugie mała porcje. Przyjechał odchudzony, az go nie poznałam. I od tamtej pory nie ma problemu z waga. A poza tym nie musi byc śmietana, pierogi. Wystarczy baton czy czekoladka codziennie. Pisałam o mojej kuzynce ze wpierdzielania tony pierogów a nie ze on. Przeczytaj jeszcze raz czy napisałam ze to dziecko je pierogi? Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: Problem z waga 23.02.16, 07:39 mozambique napisała: > ma tłustą matke wiec sam jest tłusty zatem Twoja matka musiala byc glupia... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Problem z waga 22.02.16, 15:20 Dla mnie to jest temat do konsultacji z pediatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Problem z waga 22.02.16, 16:04 wszystkie twoje uwagi na temat dziecka wskazują że to kwestia genów, i nie ma co szukać dziury w całym, nie znasz dzieci co z klusek powyrastały na szczuplaki? Ja to bym się bardziej martwilła tymi co jedzą wszystko a spodnie rurki sa luźne ( mój syn) bo oni się powyciągają na suche kije chyba Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Problem z waga 23.02.16, 09:06 Nie do konca. Znam pare osob co w czasach dzienstwa i wczesnej mlodosci wciagali wszystko jak odkurzacze. Niestety nawyki zostaja a metabolizm zwalnia prawie wszystkim i te osoby w starszym wieku czesto tyja do monstrualnych rozmiarow. Jak poznalam matke mojego szwagra to zaniemowilam z wrazenia, do pokoju weszla mostrualnie otyla kobieta. Szwagier lat wtedy 33 mialo ledwo zaokraglony brzuch, jego siostra lat 35 po czworce dzieci wygladala lepiej niz niejedna nastolatka, podobnie drugi brat i druga siostra. 10 lat pozniej szwagier ma juz spora nadwage, jego siostra otylosc a jego matka praktycznie nie wstaje z kanapy. Natomiast jak zobaczylam jej slubne zdjecie na sciane to nie moglam uwierzyc, baaaaaardzo szczupla a nawet chuda kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 18:44 Ja wiem,ze ty jestes antypatyczna i predzej bys wsadzila Noz w plecy niz pomogla,ale na szczescie nie wszyscy tak maja. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Problem z waga 22.02.16, 17:34 Buły z nutellą? Dla przypomnienia: edelstein 17.11.15, 19:38 Bo slodka bula jest idealnym drugim sniadaniem.Proste. a tu link do wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,567,159313547,159313547,2_sniadanie_w_szkole_watek_pincetmilionowy_.html#p159314751 Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 18:42 Tak,moje dziecko jada budki z nutella,dzis mial na drugie sniadanie.Bylo pyszne,sama tez sobie zrobilam. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 18:42 Tak,moje dziecko jada budki z nutella,dzis mial na drugie sniadanie.Bylo pyszne,sama tez sobie zrobilam. Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: Problem z waga 22.02.16, 18:54 edelstein napisała: > Tak,moje dziecko jada budki z nutella,dzis mial na drugie sniadanie.Bylo pyszne Powiedz synkowi, żeby nie dzielił się z kolegą "...nienawidze duzej ilosci rzeczy w tym wrzeszczacych, wrednych dziecow,gdyby moj maz mial dziecko z inna tez bym tego bachora nienawidzila." cosa_nostra_77, eva_mendez, seytan_a_22, pinky_doo, krapheika, maroco1977 vel edel Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 22.02.16, 19:03 Twoje zdolnosci detektywistyczne sa beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Problem z waga 22.02.16, 19:05 Nutella jest bardzo niezdrowa. Jak musi mieć słodkie niech do bułki będzie porządny dżem lub konfitura. Tak, wiem. Jest szczupły i zdrowy, po co pracować nad zmianą? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Problem z waga 23.02.16, 00:36 No wlasnie jeśli dla ciebie normalne sniadanie to buła z nutella, i dla tej matki tez to moze tu tkwi problem. Moje jedzą nutelle ale raczej w formie deseru. Wtedy po zdrowym posiłku zjedzą tego zdecydowanie mniej. I raz na jakis czas. To zadna złośliwość. Nie jadą pierogów śmietany moze je nutelle. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Problem z waga 23.02.16, 01:03 Taka przemiana ....znajoma mama ma dwoje dzieci z poltoraroczna roznica wieku. Mlodsza niby je takie same porcje i ma nadwage. Babcia zauwazyla, ze dziewczynka pomiedzy posilkami podjada. Lekarz skorygowal troche posilki - co trzy godziny cos do dzioba, nie slodki jogurt gotowiec a jogurt naturalny ze swiezym owocem, przegryzki warzywne i regularna porcja ruchu. Efekt ubytku wagi juz jest, zmiany w zywieniu nie byly wielka rewolucja. Czasami marne kilkadziesiat kcalorii robi ta znaczaca roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Problem z waga 23.02.16, 07:09 Bo bula na deser mniej tuczy niz ta na sniadanie a wrecz przeciwnienlepiej zjesc slodkie rano D Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 23.02.16, 08:46 Bulke z nutella ma Deser ma inna wartosc kaloryczna? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Problem z waga 23.02.16, 06:00 Trzeba najpierw przeanalizowac diete i dokladnie wazyc i zapisywac kazdy zjedzony kes i wypity lyk. Dla wielu to paranoja ale czasem mozna sie zdziwic. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Problem z waga 23.02.16, 09:02 a może za mało śpi? albo sie nie wysypia (migdały, chrapanie, budzenie sie) - jak chozi do szkoły, ma lekcje i treningi, troche sie bawi itp to czesto snu jest za mało i wtedy łatwo przytyć. a mało kto zwraca na to uwage Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Problem z waga 23.02.16, 09:11 Czytalam tez ostatnio ze np nieleczone zeby moga tez podnosic poziom kortyzolu a to uposledza metabolizm Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 23.02.16, 09:52 Zeby ma zdrowe,kontrolowane na biezaco. Odpowiedz Link Zgłoś
magdanowakowska2 Re: Problem z waga 24.04.16, 20:16 Warto zbadać poziom hormonów np. kreatyne czy TSH i udać się do dobrego endokrynologa, która wskaże które hormony zbadać. Jeśli dziecko dobrze się odżywia i rusza to nie powinno być problemy z nadwagą. Z drugiej strony, być może, jedzenie dla dziecka ma szczególną wartość? Może zagryza stres lub tym podobne? Zerknij tutaj: www.zfilizankakawy.pl/2016/04/problem-otyosci-u-dzieci-kto-ponosi-za.html Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Problem z waga 19.05.17, 22:42 Edelstein, mam dwóch synow. Starszy chudy. Je duzo, pozwala sobie na chipsy, nutelle, slodycze ile chce. Rusza sie umiarkowanie. Mlodszy je o wiele mniej i duzo zdrowiej, jest duzonsprawniejszy od Starszego i wiecej się rusza. A gruby. Dodam, ze juz przy urodzeniu była różnica: przy tej samej długości ciala Starszy wazyl 2970, a Mlodszy 4 kg Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Problem z waga 21.05.17, 13:01 u moich dzieci różnica w "typie" tez była od urodzenia widoczna: urodzili się z identyczną wagą. Starsza przybierają na kp jak rakieta, normalnie na siatce niemal pionowo. a Młodszy w granicach dolnej normy. Starsza na dziś : weganka z kalkulatorem wartości odżywczych w ręce ledwo się mieści w BMI, tańczy, uprawia fitness, czasem biega, roweru nie liczy, bo to przejażdżki są. Młodszy je albo nie, ale za to wszystko łącznie ze słodyczami, schabowymi, kluskami i ma wieczną niedowagę. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Problem z waga 19.05.17, 23:29 Ty masz wszystkie choroby swiata spamerze Odpowiedz Link Zgłoś
vinca Re: Problem z waga 20.05.17, 23:21 Ej no nie wierze, ze 7 latek pije tylko wode i herbate bez cukru, no po prostu to jest niemożliwe To nie roczniak ktorego mozna w 100% kontrolowac. Moja 2,5 latka potrafi w ulamek sekundy napic sie mojej kawy (takie ma jakies upodobania) wiec moge sie tylko domyslac co pochlonac moze 7 latek chodzacy do szkoly i majacy kontakt z innymi dziecmi Ale nawet jesli wzglednie zdrowo je a tak bardzo tyje i o ile faktycznie nie jest to kwestia tego ze "ten typ tak ma", to nie mozna dac sie zbyc lekarzom...i to juz nie chodzi o to, ze dzieci mu dokuczaja, ale o jego klopoty z waga (i zdrowiem) w przyszlosci ktore pewnie tylko sie beda nasilac jesli jakos mu sie nie pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Problem z waga 21.05.17, 08:13 vinca napisała: > Ej no nie wierze, ze 7 latek pije tylko wode i herbate bez cukru, no po prostu > to jest niemożliwe Moje dzieci pija tylko wode i herbare bez cukru. Raz na pare tygodni jakis kolorowy napoj. Tez nie wiem jak one to robia. Ja, sama z cukrowej generacji, od poczatku podawalam napoje bezcukrowe - a sama dosypywalam sobie cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Problem z waga 21.05.17, 08:21 Dziewczyny mowia o tarczycy, moze warto sprawdzic. Mnie pediatra powiedziala, ze dzieci sie nie odchudza, one z tluszczu wyrastaja poprzez zwiekszenie dawki sportu np. Ponad to, tak jest u mnie bo moj syn je oczami, ucze dzieciaki kontrolowac porcje i wyczuwac moment zaspokojenia glodu/sytosci by unikac obzerania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Problem z waga 21.05.17, 09:59 Warto iść do lekarza. Jaką temperaturę ciała ma dziecko? U mnie dwóch synów jest szczupłych, choc jedzą co chcą, a ja i córka jedząc mniej mamy nadwagę. Bo przy "normalnej" temperaturze 35,7 organizm potrzebuje mniej jedzenia, przy wzroście ok. 150 cm organizm potrzebuje mniej jedzenia. Mniej oznacza, że dla nas "normalne" jedzenie, przy którym nie tyjemy to 1000 cal mniej -więcej, tylko trudno tak jeść całe życie. Może mieć kłopoty z tarczycą. Z| nerkami. U chłopaka może byc też podobny problem. A jest także możliwe , że je coś, czego rodzice nie mogą skontrolować - w szkole np. A może to być początek wieku dojrzewania - znam naprawdę sporo chłopców, którzy jako dzieci byli pulchni, a skończyli jak szczupli faceci, 190 cm. Odpowiedz Link Zgłoś