Dodaj do ulubionych

Imiona zwierzece

27.02.16, 08:07
Pamietacie jeszcze ze kiedys zwierzetom nie dawalo sie ludzkich imion? Dzisiaj minsie przypomnialo jak ogladalam z dzieckiem Kudlatka. Wystepujacy tam pies ma na imie Laciatek. No i patrzcie Reksio Puc Bursztyn Burek no i moj wlasny pies pluszowy imieniem Hauek big_grin Kiedy to sie znienilo? Sa imiona ktorych nie dalibyscie psu? przynam sie ze o ile Sandre czy Reksone widze (wink) to Anna czy Katarzyna juz mi sie wydaje przesada...
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:11
      W latach siedemdziesiątych kumpel mojego brata miał sukę o wdzięcznym imieniu Wacek.
      • capa_negra Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 23:52
        Miałam sukę o imieniu Marian
    • cauliflowerpl Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:11
      "Sa imiona ktorych nie dalibyscie psu?"
      Większość, powiedziałabym raczej że istnieje zaledwie kilka takich, które bym dała.
      Na przykład: sąsiad miał bernardyna imieniem Bartek. Pasowało idealnie.
      W moim dzieciństwie (zbyt) popularne było dla zwierząt imię "Kubuś", jakby nie było, też ludzkie.

Ludzkie imiona pasują mi bardziej do kotów. Zacnej kocicy dałabym jak najbardziej na imię Katarzyna.
      • viridiana73 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:40
        "Ludzkie imiona pasują mi bardziej do kotów"
        Coś w tym jest, bo ja myślę tak samo. Może dlatego, że kot jest jakby wyżej w hierarchii, jest kimś w rodzaju równorzędnego domownika, a pies tylko "podwładnym". U a. Christie czytałam, że dawniej panie "zmieniały" swoim służącym imiona, jeśli te prawdziwe były- ich zdaniem- zbyt wyszukanesmile
        Natomiast wołanie na podwórku na psa "Kaśka, do nogi" jest słabe, zawsze znajdzie się jakaś Kaśka, której będzie przykro.
        • ichi51e Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:57
          To bardo czeste. I to nie kwestia wyszukania tylko lenistwa i olewactwa. Moja wlasna prababcia do pokojowki mowila "Jagusia" chociaz tamta byla Helena ale poprzednia babci pokojowka byla Jagusia i zmiana babcie przerastala... Moze niesprawiedliwie osadzam bo wlasnie mi sie to ostatnio przypomnialo jak czytala o Lizzie Borden i ona miala pokojowke na ktora mowili Maggie bo poprzednia tez byla Maggie. Ciezko sobie wyobrazic jak to naprawde bylo ale raczej mysle ze bylo czeste.
        • landora Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:12
          To tej Kaśki problem, że brak jej dystansu i poczucia humoru.
          • z_lasu Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:38
            Gdy byłam dzieckiem babcia mojej przyjaciółki była szczerze zgorszona, że jej wnuczka do koleżanki Agnieszki mówi "Aga". "Jak Ty się do niej zwracasz?! Jak do psa!". Koleżanka bynajmniej nie czuła się dotknięta smile
        • linulina Re: Imiona zwierzece 29.02.16, 10:19
          Dlaczego czlowiekowi ma byc przykro, ze pies ma tak samo na imie? Mnie by nie bylo - z jakiego niby powodu? Mam Zofie i Maje (psy) - imie to imie i nie uwazam, ze czlowiek ma jakas wyzszosc gatunkowa i nazwanie psa/kota/chomika/rybki ludzkim imieniem to zniewaga. Nie rozumiem problemu.
          • albertynaa Re: Imiona zwierzece 29.02.16, 21:10
            > Mam Zofie i Maje (psy) - imie to imie i nie uwazam
            > , ze czlowiek ma jakas wyzszosc gatunkowa--

Serio? big_grin

"...nienawidze duzej ilosci rzeczy w tym wrzeszczacych, wrednych
            dziecow,gdyby moj maz mial dziecko z inna tez bym tego bachora
            nienawidzila." cosa_nostra_77, eva_mendez, seytan_a_22, pinky_doo, krapheika, maroco1977 vel edel
      • angeika89 Re: Imiona zwierzece 29.02.16, 23:50
        Kurczę. Kumpel ma psa Kube i jak syn mu się urodził to też dali Kuba i teraz wołają : "Kubaaa" to lecą obaj big_grin
    • heca7 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:18
      Mój brat miał kiedyś suczkę Kamę. I pewnego razu przyszła do nich po coś jakaś dalsza znajoma, poznana dawno po kupieniu suki. Kama stała przy furtce i szczekała więc bratowa ją strofowała Kama!Kama! a potem sobie przypomniała , że ta pani ma dwie dorosłe córki Maję i Kamę właśnie wink
      • echtom Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:58
        Też miałam kotkę Kamcię, ale to akurat w nawiązaniu do konkretnej osoby, która nie czuła się tym dotknięta, a wręcz przeciwnie smile
        • kanna Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 16:53
          Tez miałam Kamę big_grin

Jej właściwe imię to było Kamala, ale potem okazała się suczką, wiec została Kama.
    • kadfael Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:25
      Pamietacie jeszcze ze kiedys zwierzetom nie dawalo sie ludzkich imion?

Jak w dzieciństwie jeździłam do ciotki miała psa o wdzięcznym imieniu Żaba. Jednakowoż wspominała psiaka, którego miała na przełomie lat 60/70, który nazywał się Kasia. Ja natomiast jako 5-6-latka miałam kota Maciusia. Tak, że ten... nie pamiętam.
      • ichi51e Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:32
        Macius akurat to kocie imie. W koncu salceson.
        • pajac_ynka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 08:48
          U mnie koty z automatu to są Maćki. Papugi i gady z reguły Kuba. Znajoma miała sunie Aśkę. Imiona typu Sandra, Kama, Kuba, Majka u psów słyszę częściej jak ktoś psa woła niż dziecko. Nad Maciejem zastanawiałam się czy syna tak nie nazwać i o ile miałam gdzieś, że tak nazywane są koty to jakoś nazwa salcesonu mi przeszkadzała smile
          • b-b1 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 09:47
            U mojego dziadka konie miały ludzkie imiona-Baśka, Kaśka, Zośka i Kuba(lata 70-te).
            Teraz w końskim środowisku odwrotnie-to rzadkość.
            Psy były Burkami, Miśkami, Łatkami, imion kotów nie zapamiętałam.
            Nie mam oporów przed nadawaniem imion ludzkich zwierzakom, chociaż imię musi pasować do psa/kota. Czasem korzystam z imion nadanych wcześniej, czasem nadaję swoje-jak nie pasuję. U mnie jest kot Pedro i sunia Sami(w papierach Samanthabig_grin)-zostały, bo pasują. Z moich nadanych Majka zwana Manią i Grecia. Reszta bardziej nieludzka big_grin
            • ichi51e Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:00
              Konie to w ogole nie widze problemu im szlachetniejsze imie to mi lepiej pasuje. Tak samo zwierzeta egzotyczne w zoo.
              Tylko te psy... To pewnie swiadczy ze pies tak blisko czlowiek zyl ze mu osobna kaste jezyk stworzyl...
              • ichi51e Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:04
                Zauwazmy jeszcze ze kiedys mowilo sie ze "pies sie wabi" (tylko pies kon (i inne) mialy na imie chyba?)
                • triismegistos Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:18
                  W moim rodzinnym domu w ogóle nie używało się tego określenia. Jak miałam kilka lat o ktos mnie zapytał jak mój piesek się wabi nawet nie wiedziałam o co chodzi.
        • kadfael Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:38
          wink
    • mid.week Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 09:19
      W moim domu sporo zwierzaków miała ludzkie imiona. Zmiana mnie cieszy bo świadczy o innym traktowaniu psów. Artur to już nie jest tylko pies do przypięcia przy budzie, to członek rodziny.
    • magkul99 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 09:47
      Moje psy to Borys i Bazyl , siostry kot Stefan. Miałam jeszcze psa Wasyla??
      • magkul99 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 09:52
        magkul99 napisała:

> Moje psy to Borys i Bazyl , siostry kot Stefan. Miałam jeszcze psa Wasyla??

Miało być 😊nie wiem czemu czasami nie wchodzą mi emotikony.
      • pajac_ynka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:15
        Ha zapomniałam o "pasztecie" okazjonalnie nazywanym Stefankiem lub Staśkiem
    • kagrami Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 09:56
      Moja rodzina w Uk ma psy: Jacka, Dorotkę (Dotty) i Lolka Ale u nich to brzmi egzotycznie. Na naszym osiedlu są psy Fikus i Kaktus oraz Peru i Syria. Ładnie smile
      Katarzyna to głupie imię dla psa w PL.
      • konwalka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:23
        ja mam kanarka Felusia suspicious
        • sandrasj Re: Imiona zwierzece 29.02.16, 09:28
          A ja psa Felka smile
    • triismegistos Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:18
      Hmm, dobrze ponad 20 lat temu przytargałam do domu kotę i ta kota nazywała się Agatka. Niestety, zupełnie nie pamiętam, czy to budziło w kimś zbulwersowanie.
      • andaba Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:31
        Nie dałabym "ludzkiego" imienia psu. Kot faktycznie jakoś inaczej- nie lubię Maćków i Kubusiów, ale taki Bonifacy czy Rudolf może być.

Mam kotkę, o imieniu Strzałka. Jest to ogromna objętościowo kociczka - ale nie tłusta, tylko puszysta, waży może ze 4 kilo, a wygląda na 10. Ale przez to, że wygląda na spaślaka to nazywamy ją Kachną Grubachną. I tak się przyjęło, najpierw była Kachna Grubachna, a potem Kaśka Grubaśka. I kiedyś przyszła do mnie koleżanka o imieniu Kasia i wchodzimy do kuchni, Kachna śpi rozłożona na pół ławki, więc mówię do niej "Kaśka Grubaśka posuń się". I koleżanka się oburzyła, na żarty, ale mnie się głupio zrobiło i przy Katarzynach staram się pamiętać, że to Strzałka (ale ona na Strzałkę nie reaguje, tylko na Kaśkę).
        • triismegistos Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:53
          Na pocieszenie ci powiem, że mój niegdysiejszy sąsiad miał najszkaradniejszą kundelkę jaką w życiu widziałam, moją imienniczkę i nie było to dla mnie nawet w najmniejszym stopniu przykre. No, ale fakt, psica całkiem sympatyczna.
    • morekac Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:30
      Rzekłabym, że kiedyś ludzi nie wołało się psimi czy kocimi imionami.
      • pajac_ynka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:36
        Zależy co znaczy to kiedyś. Ja od dziecka miałam rożne gatunki zwierząt i raczej normą były wszelkiego rodzaju Kubusie, Klary, Maćki, Sandry, Majki czy Diany
    • paloma_blauwinder Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:38
      Nie pamiętam takich czasów. Właśnie dawniej co drugiemu koniowi było Kuba albo Baśka. Teraz mają zwykle imiona "nieludzkie".
      To chyba tylko dotyczyło psów, pamiętam, jak się moja polonistka oburzyła, kiedy spotkaliśmy pieska o imieniu "Edek".
    • dziennik-niecodziennik Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:39
      z pewnością nie dałabym imienia długiego. nie, inaczej - nie dałabym małemu zwierzęciu długiego imienia. bo konia Augustyna czy krowę Magdalenke jestem w stanie sobie wyobrazic.
      ale kotke Bernadettę czy psa Maksymiliana (niezdrabnianego) juz średnio.
      a tak to mi wszystko jedno. nadaję zwierzakom pierwsze imię jakie mi przyjdzie do głowy jak je zobacze. i z reguły jest to imię ktore przylega od razu.
      • ichi51e Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:02
        Dziwne. krowe z ludzkim imieniem tez swietnie widze. I krolika. I kaczke. I kure... Tylko tego psa nie bardzo...
        • pajac_ynka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:11
          No ale jak nie widzisz smile Diana, Kama, Sandra, ostatnio modne Lusia, Max, Sara, Kuba, Teodor z Alternatywy.
        • dziennik-niecodziennik Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:12
          mi nie chodzi o "ludzkość" imienia, tylko o dlugośc smile

a, jeszcze w temacie - moja babcia mówiła ze kiedys na wsi koniowi czy krowie się nadawalo ludzkie imiona, bo były one bardzo ważne dla utrzymania rodziny. jak ktos miał krowę czy konia to łohoho, nie zginie. pies był elementem wymiennym, umiarkowanie użytkowym, zdechł to zdechl, czasem gospodarz sam zatłukł polanem jak sie taki do mięsa w spiżarce dobrał, nadawano mu imię jakies tam żeby było jak wołać "Burek do budy" itp. kot? - a kto by kotu tam imię nadawał, dzieciaki moze, toć toto ani się do domu nie przywiąże, ani do ludzi, chce to jest, nie chce to pojdzie, to tak jakbyś chciał wróblom imiona nadawac.
          i w sumie mogę się zgodzić ze jest to takie "ogólne" wiejskie podejscie do zwierząt z czasów mlodości mojej babci.
          teraz to się zmienia, zwierzeta nie są traktowane aż tak użytkowo, w miescie pies czy kot to element rodziny, wiec ludzkie imiona dla nich nikogo specjalnie nie powinny dziwić.
    • beataj1 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:52
      Moje obecne koty maj częściowo ludzkie imiona. Mam Lucjana i Ryszarda oraz Browara.
      Kiedyś miałam kotkę Maryję i w planach kocurka do kompletu o imieniu Jezus. Ale jakoś się nie zeszło i Maryja była samotna.
      Zawsze używamy pełnych imion kocich i nie zdrabniamy.
      • z_lasu Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:35
        Jeden z moich kotów miał nie tylko ludzkie imię i nazwisko, ale też tytuł i otczestwo, bo go nazwałam Książę Lew Nikołajewicz Myszkin smile Weterynarz najwyraźniej nie czytał Dostojewskiego, bo zrobił oczy jak 5 zł big_grin
    • lacitadelle Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 10:53
      Też nie pamiętam takich czasów - książka Pan samochodzik i księga strachów była wydana po raz pierwszy w 1967, a występował w niej jamnik o imieniu Sebastian.
    • katriel Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:07
      Pierwsza kotka w moim rodzinnym domu, ta która była tam wcześniej ode mnie (a więc ponad 40 lat temu), miała na imię Szarka. Było to imię ludzkie - moja starsza siostra nadała je na cześć spotkanej na wakacjach nad Bałtykiem koleżanki o tym imieniu. (Koleżanka była Czeszką, a kotka była szara.) Kiedy Szarka odeszła (w zacnym wieku lat 18), narzeczony mojej siostry przyniósł małego, brudnobiałego kocurka. Kocurek dostał na imię Mieszko. (Z całym szacunkiem wobec pierwszego władcy Polski.) Mieszko zabawił u nas trochę krócej, bo był bardziej awanturniczy niż spokojna poprzedniczka i z którejś z eskapad po prostu nie wrócił. Potem były kocie bliźnięta, Bilbo i Balbina. Balbina to imię niewątpliwie ludzkie; Bilbo raczej, yyy, hobbicie.
      I tak to szło. W tej chwili moi rodzice trzymają kota, który z racji wybitnie wyłupiastych oczu nosi wdzięczne miano Goran. Ja zaś na swoim nowym lokum do niedawna jeszcze miałam jakieś 25% udziałów w kotce imieniem Kaśka (kotka poprzednich właścicieli, wyprowadziła się z nimi, ale nie do końca).
      No więc nie, nie pamiętam.
      • aankaa Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 22:48
        Kocurek dostał na imię Mieszko
        ===
        a to mój Mieszko smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/gS7KzMpcSoHdmTzbUB.jpg

• landora Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:11
      Mój pies wabił się Misia. Często zwracaliśmy się do niej per Michalino tongue_out
      Popularnym kocim imieniem jest Maciek. Spotykam mnóstwo psów o imieniu Maks, znałam też Sonię. Tapir w poznańskim zoo miał na imię Krysia. Absolutnie mi nie przeszkadza używanie ludzkich imion dla zwierząt.
    • bbuziaczekk Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:13
      Sasiad mial dobermana o imieniu Krysia.
      Niedoszla tesciowa miala psa o imieniu Sandra.
      Moja sasiadka ma yorka miniaturke o imienia Ciotka big_grin
      • bbuziaczekk Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:15
        Nie podoba mi sie moda nazywania zwierzat ludzkimi imionami. Choc mialam kiedys kota Emila ale imie mu nadala wlascicielka u ktorej sie urodzil wiec tak.zostalo.
        Obecnie mam psa o imieniu Fido
    • anty_nick Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:38
      moje dzieci mają pluszowego pieska Rysia smile
      czytałam o kolesiu, który miał psa Pindola tongue_out
      Ale z 15 lat temu moja "patologiczna" bratowa szła z "patologicznym" wink synem o imieniu Oskar i ktoś wołał za nimi "Oskar do nogi"... heh.Sie okazało,że pies szedł obok nich i to był Oskar big_grin
    • tereska.z.bombaju Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:39
      Podobają mi się ludzkie imiona u zwierząt.
      Mialam kiedyś psa Eduarda zwanego swojsko Edek
      Teraz mam kota Maćka
      3 szczurki Lili, Lucynę i Zofię
    • justyna-anna Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 11:59
      Mam maltańczyka Tuptusia, kanarka Kajtka i chomiki dżungarskie Leona i Gucia ??
    • fornitta69 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 13:20
      Moje psy to Frodo i Bilbo smile Ale mam kumpla,który nazwał psa Jezus- on ma totalnie zryty beret (kumpel,nie Jezus). Niektóre ludzkie imiona bardzo pasują do psow-np Borys. Kaśka i Basia to mi raczej do krów pasuje,takie swojskie (sama noszę oba te imiona i krowy imienniczki mnie wcale nie obrazaja).
      • dzidzia_ch Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 14:04
        Mona goldenka to Martusia smile.Jeszcze nie spotkałam się z negatywną reakcją gdy ją wołam.
    • little_fish Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 13:48
      myślę, że taki opór wobec nadawania ludzkich imion właśnie psom wiąże się z tym, że one są często wołane w publicznych, otwartych przestrzeniach. I niektórym głupio jest wołać zwierzę imieniem, które może nosić idący obok człowiek, lub ktoś z rodziny tego człowieka. Nie chcemy narażać innych na przykrość lub siebie na dziwne spojrzenia i uwagi. Inne zwierzątka wołamy / nazywamy raczej w domowym zaciszu. I wiemy kto nas wtedy słucha smile. Miałam kiedyś psa z ludzkim imieniem, ale używaliśmy raczej mało ludzkiego zdrobnienia. Ostatni pies miał imię "alkoholowe". Świnki morskie wabią się po ludzku big_grin
      • 3-mamuska Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 14:06
        A moim zdaniem to nie jest żaden opór .
        Chodzi o to ze ludzie słysząc imie ludzkie nadane zwierzakowi , myśli ze sie zwierze uczłowiecza a to nie dopomyslenia.
        Ze traktuje sie zwierze jak dziecko zamiast miec dzieci. Albo porównuje sie ludzi do zwierząt.
        Kuba to imie zwierzęce.
        W moimim otoczeniu nie mieliśmy żadnego kubusia ludzkiego a wlasnie psie Kubusie bardzo często.
        Mieliśmy kota Ryska , ale od rysia zwierzęcia nie od męskiego imienia.
        • annakate Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 14:52
          A moje zwierzaki są "spożywcze" - psy są Lemon i Tonik, był jeszcze przez kilka dni Kola (pies, znaleziony w mikołajki) ale wrócił do właścicieli. Kot ma na imię Wasyl (oficjalnie) ale zwany jest Pasztetem, a kotka Sushi , żeby była do kompletu (zdrabniana na Suszankę).
    • drinkit Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 15:03
      Jakoś kojarzy mi się, że kiedyś co drugi kot miał na imię Maciuś, a co trzeci pies Czarek.

Ja zawsze nadaję moim zwierzętom ludzkie imiona, tyle że śp. pies miał niepolskie, a teraz mam zwierzaki egzotyczne, które i tak specjalnie na imiona nie reagują ani nie wychodzą z domu, więc często noszą po dwa lub trzy. Ale lubię np. nazwać złotą rybkę Edmundem czy innym Amadeuszem.
      • oteczka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 15:08
        w latach 70 miałam pudla Kubę ,potem bokserkę Dianę ,tak też miała na imię córka mojej koleżanki ,obrazy nie było ,teraz mam koty Ryśka ,Yodę ,Homera ,Murzyna ,Szajkę i Mufinę ,psy Spock i Iśka,jako anegdotę dodam chrzestny się na mnie obraził kobieto oszalałaś moim imieniem kota nazwałaś ,nie wiem czy dotarło że kot już z tym imieniem do mnie trafił ,a ostatnio odwiedziny inspektora ze straży rozmawiamy ,kot skacze ja Rychu co robisz a facet w śmiech no ja też Rysiek
        • niennte Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 15:23
          Jezu, nie uczyli o spacjach, cudzysłowach i dwukropkach?
          Masakrycznie się to czyta sad
      • joanekjoanek Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 15:23
        ten Maciuś ma trochę inną genezę, otóż po słowacku "kot" to "mačka", więc to trochę jak "Kiciuś", a nie jak "Stanisław" smile A Czarek to też trochę co innego, bo Czarek jak Burek - Burek jest bury, Czarek jest czarny albo czarniawy.

Mój kot był Kacperkiem 20 lat temu i dopiero później zaczęła się rodzić masa dzieci nazywanych Kacprami.
    • nenia1 Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 15:15
      Mnie nie przeszkadzają ludzkie imiona u zwierząt, jeden z moich kotów nosi ludzkie imię - Karolek i to imię przypadło mu do gustu i ogólnie bardzo do niego pasuje. Ale ja nigdy nie byłam ortodoksyjna w jakimś językowym rozdziale na ludzi i zwierzęta, nie oburza mnie zupełnie jak ktoś mówi "pies mi umarł" zamiast "zdechł". Wydaje mi się, że te zmiany następują wraz ze zmianami w podejściu do zwierząt, coraz więcej ludzi jednak troszczy się o zwierzęta a one same zdobywają coraz więcej praw.
    • grzalka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 15:15
      Nie, w dzieciństwie pamiętam jak najbardziej ludzkie imiona psie. Czarek, Kuba, Maks, Sara. Ze wsi od dziadków pamiętam konie z ludzkimi imionami- Ela, Kaśka itp. Czyli zawsze tak było. Ja mam teraz kota Leona na przykład.
      • bi_scotti Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 16:02
        Przypomnialyscie mi tym watkiem tlusta jamniczke Klarcie, ktora podstepnie wchodzila pod stol, przy ktorym siedzieli ludzie, puszczala baki i wychodzila z pokoju zostawiajac towarzystwo w oparach jej smrodkow - taka byla cwaniara wink Klarcia pogryzla jednego z milicjantow, ktorzy przyszli internowac jej wlascicieli tej pamietnej nocy grudniowej - tym sposobem stala sie tez Psem Bohaterskim big_grin BTW, za mojego dziecinstwa i mlodosci, jamniki byly bardzo popularne, i te gladkowlose, i dlugowlose, szorstkowlose. Mam wrazenie, ze popularnosc tej rasy jakos zmalala. A to byly takie fajne psy z charakterem wink Znalam tez terriera Zbyszka, co najmniej trzy kotki Julki (Julka i Julek), jakies czterolape Maksy, Elki, Borysy, Maryski, no i oczywiscie Kuby i Macki. Moja przyjaciolka ma corke Sofia i kotke Sofia, bo tak sobie dziewczynka zazyczyla gdy sie kotka pojawila w domu. Life.
        • troompka Re: Imiona zwierzece 27.02.16, 16:47
          moje kotki to Milenka i Pola, poprzednia była Majką, mam żólwia Franka (ktory w pewnym momencie okazał sie Franią), świnke Lilkę. Sąsiednie psy to Kacper i Stefek. W zasadzie wiekszosc znanych mi zwierzat ma ludzkie imiona. Ale fakt, pamietam czasy kiedy kotki byly Buraski, łaciatki itp a pieski Reksie, Murzyny (ups) czy Szariki.
          • cersei8 Re: Imiona zwierzece 29.02.16, 11:30
            Moje koty to Matylda, Stefan, Franek (poprzedni wlasciciele tak go nazwali), oraz Teodor (pomysl corek), pies to Kacper.
            smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka