Dodaj do ulubionych

Plac Piłsudskiego Warszawa

29.02.16, 20:18
Podobno na Placu Piłsudskiego mieści się 300 tysięcy ludzi - tyle było podczas wizyty Jana Pawła II.
Na demonstracji KOD było wg policji 15 tysięcy (wg pisich obserwatorow dużo mniej).
15 tysięcy stanowi ile procent z 300 ? dokładnie 5 procent, zdaje mi się smile
tak wyglądał Pl. Piłsudskiego zapełniony w pięciu procentach:

static.independent.co.uk/s3fs-public/styles/story_large/public/thumbnails/image/2016/02/27/20/warsawprotest1.jpg
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:20
      to jest zrobione w fotoszopie jak nic
      • gogologog Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 23:31

https://niezalezna.pl/uploads/zdjecie2016/145659867311922676935.jpg
        • kolter gogologog PISowski nieuk 02.03.16, 08:25
          https://bi.gazeta.pl/im/bb/c6/12/z19688635AA.jpg
          https://bi.gazeta.pl/im/b6/c6/12/z19688630AA.jpg
          https://bi.gazeta.pl/im/0c/c6/12/z19688460AA.jpg
          https://bi.gazeta.pl/im/b8/c6/12/z19688120AA.jpg
          https://bi.gazeta.pl/im/b8/c6/12/z19688120AA.jpg
    • purchawkapuknieta Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:28
      Ale GazWyb cichutko przechodzi nad tymi zakłamaniami. Jak to tak?
      • gaskama Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:31
        Nie przekonasz slepego, ze biale jest biale. Pokazali tlumy. Co maja jeszcze zrobic?
        • purchawkapuknieta Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:42
          ale jest tu mowa o jakości ilościowej tego tłumu. Bo sa tłumy Marszu Niepodległości i są tłumy KODu. Tłum tłumowi nierówny.
    • dido_dido Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:33
      ocaarchitects.pl/index.php?mact=Products,cntnt01,details,0&cntnt01hierarchy=publiczne&cntnt01detailpage=publiczne&cntnt01sortby=price&cntnt01sortorder=desc&cntnt01cd_origpage=64&cntnt01productid=28&cntnt01returnid=64
      Tutaj znalazłam powierzchnię Placu Piłsudskiego - 20 700 m kw. Patrząc na mapę google całość ma jakieś 150 x 200 m czyli 30 000 m kw. Za nic w świecie nie zmieści się tam 300 tyś ludzi.
      • nangaparbat3 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:40
        Ale okolo 100 tysiecy się zmieści.
        • black_halo Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 09:28
          Licz 4 osoby na 1m kwadratowy. Max. 80 tys i to jak stoja blisko siebie.

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,19339654,ile-bylo-osob-na-marszach-kod-i-pis-spor-o-frekwencje.html

Wg. tego artykulu na demonstracjach licza 2 osoby na metr czyli na Placu Pilsudskiego mogloby sie zmiescic zaledwie 40 tys.

Najlepiej by bylo miec zdjecie z lotu ptaka, zeby dokladnie ocenic.
          • nangaparbat3 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 09:32
            Masz film z drona na dole.
          • szarsz Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 10:26
            > Wg. tego artykulu na demonstracjach licza 2 osoby

Oj, Black, ja wiem, że bardzo byś chciała, ale przeczytaj może najpierw?
            "Kiedy sformuje się kolumna marszu i ruszy z miejsca, mierzymy jej długość i szerokość ulicy, którą idzie. Przyjmujemy, że na 1 metr kwadratowy demonstracji przypadają dwie osoby."

Kiedy IDZIE, nie kiedy STOI. Jak się idzie, jest luźniej, jak dochodzi do placu, to się zagęszcza.

Plac Piłsudskiego ma wg google maps mniej więcej (mniej, żebyś się nie czepiała) 160 na 180 metrów. To niecałe 30 tysięcy metrów kwadratowych. Co daje, licząc trzy osoby na metrze, jakieś 85 - 90 tysięcy ludzi. I choćbyś pękła, inaczej nie będzie.
            • black_halo Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 10:52
              No dobrze, niech bedzie 3 osoby na metr - wyzej podane jest, ze Plac Pilsudskiego ma 20 tys metrow kwadratowych a to oznacza 60 tys, ja liczylam, ze ok. 4 osoby na metr kwadratowy na placu - wychodzi, ze 80 tys. Ale plac nie byl pelny z tego co widze. 50 tys na demonstracji to jednak sporo. Nie wiem o co te klotnie.
              • ola_dom Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 10:58
                black_halo napisała:

> 50 tys na demonstracji to jednak sporo. Nie wiem o co te klotnie.

Nie wiesz? Znaczy o 15 tysiącach nie słyszałaś?
              • iwoniaw Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 10:58
                Ale jakie kłótnie? Dziewczyny po prostu piszą, że obojętnie jak liczyć, to biorąc pod uwagę nawet najostrożniejsze racjonalne rachunki (czyli te 2 osoby/metr kwadratowy), propaganda w TVPiS jest po prostu żenująca, podając jako liczebność marszu kilkukrotnie mniejszą ilość demonstrujących niż najmniejsza prawdopodobna ich liczba wg podawanych wyżej sposobów szacowania. I tyle.
              • szarsz Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 11:02
                > 50 tys na demonstracji to jednak sporo. Nie wiem o co te klotnie.

O to, że 50 nijak nie jest podobne do 15.
              • kolter Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 11:04
                black_halo 01.03.16, 10:52
                No dobrze, niech bedzie 3 osoby na metr - wyzej podane jest, ze Plac Pilsudskiego ma 20 tys metrow kwadratowych a to oznacza 60 tys, ja liczylam, ze ok. 4 osoby na metr kwadratowy na placu - wychodzi, ze 80 tys. Ale plac nie byl pelny z tego co widze. 50 tys na demonstracji to jednak sporo. Nie wiem o co te klotnie.

jakby nie patrzył to Dziennik w TVPis łże jak za komuny
    • arwena_11 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:38
      Tak było przed przebudową. Obecnie piszą że to max 100 tyś. Ale pewnie jak sardynki w puszcze ściśnięte
      • ola_dom Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:50
        arwena_11 napisała:

> Tak było przed przebudową. Obecnie piszą że to max 100 tyś. Ale pewnie jak sardynki w puszcze ściśnięte

To jak rozluźnione, to przynajmniej 50 tysięcy.
        A rozluźnione były tak, jak widzisz na załączonym zdjęciu
        I 50 to jednak kilka razy więcej niż 15.
        • arwena_11 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 21:11
          Nie liczyłam, więc ciężko się wypowiadać.
      • nigolla Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 10:10
        "Tys." na litość boską. Tyśąc, masz taki wyraz?
    • kontozdostepem Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 20:49
      1. Podczas wizyty JP II był podobno milion (ale rozlanych na Ogród Saski i sąsiednie ulice).
      2. Ponieważ na sobotnim marszu były tłumy ludzi, marsz trwał długo, robiło się coraz zimniej, to sporo osób nie czekało na dociągniecie ogona, tylko znikało po angelsku. Stąd zdjęcia z Placu Piłsudskiego z końcówki sa mocno zwodzące.
      3. Najwieksza demonstracja na jakiej byłam wcześniej liczyła podobno 20.000 ludzi. Sobotnia była o wiele większa. Kolejne będą jeszcze większe, bo zrobi się cieplej.
      • lady-z-gaga Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 21:13
        Ja akurat doskonale o tym wiem, widziałam, ilu ludzi odłączało się po drodze. Moj mąż doszedł tylko do rotundy, bo był trochę chory i zdążył porządnie zmarznąć od godziny 13tej. Ja doszłam do placu, ale też długo na nim nie stałam, bo strasznie wiało. Nie ma szans, aby wszyscy wytrzymali 4 godziny demonstracji, w dodatku w lutym. Mimo to na placu był ogromny tłum, wbrew wszelkim kłamliwym wersjom rządowym.
        • purchawkapuknieta aj tam od razu manipulacje 29.02.16, 21:17
          https://pikio.pl/wp-content/uploads/2015/12/kod3.jpg
          • kontozdostepem Re: aj tam od razu manipulacje 29.02.16, 21:34
            Śmieszna jesteś. Ale co tam, następnym razem będzie nas jeszcze więcej.
          • mdro Re: aj tam od razu manipulacje 01.03.16, 01:41
            Nie radziłabym porównywać widoku obu marszy na moście Poniatowskiego, oj nie radziłabym... big_grin
        • ola_dom Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 21:21
          lady-z-gaga napisała:

> Ja doszłam do placu, ale też długo na nim nie stałam, bo strasznie wiało. Nie ma szans, aby
          > wszyscy wytrzymali 4 godziny demonstracji, w dodatku w lutym.

Byliśmy od samego początku do samego końca. Zmarzliśmy jak psy - ale nie uchodziło uciekać przed zimnem, skoro z nami stali znajomi, którzy przyjechali na marsz specjalnie z Mielca - i nie narzekali na mróz ani inne niedogodności smile
    • dido_dido Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 21:03
      Zobaczcie zdjęcia z imprezy Nie zakazane piosenki. Tłum był szacowany na 20 - 30 tyś
      • salinas Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 21:44
        dido_dido napisała:

> 20 - 3
        > 0 tyś

TYS. TYS. TYS.

Wrrr... jak mnie to drażni. Resztę przemilczę ... bo to pisiury i katolki zdaje się takie niewykształcone tongue_out
        • dido_dido Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 22:03
          Tak,masz rację z tym skrótem, moja wina.

Resztę komentarza przemilczę bo to kodersi podobno tacy tolerancyjni, otwarci i z pieśnią miłości na ustach i klawiaturze. tongue_out
          • salinas Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 22:12
            > Resztę komentarza przemilczę bo to kodersi podobno tacy tolerancyjni, otwarci i
            > z pieśnią miłości na ustach i klawiaturze. tongue_out

Zdecydowanie się z tobą zgadzam, dają temu wyraz w co drugim wątku tongue_out . Ostoja spokoju, tolerancji i nowoczesności tongue_out
        • kolter Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 22:05
          salinas 29.02.16, 21:44
          dido_dido napisała:

> 20 - 30 tyś
          TYS. TYS. TYS.

>Wrrr... jak mnie to drażni. Resztę przemilczę ... bo to pisiury i katolki zdaje się takie niewykształcone

to że umiesz napisać nie znaczy ze rozumiesz co piszesz
          • salinas Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 17:11
            kolter napisał:

> to że umiesz napisać nie znaczy ze rozumiesz co piszesz

Tak, masz rację. To co napisałeś, to bełkot trudny do zrozumienia. Brak wielkiej litery, znaków przestankowych - niechlujnie piszesz, tak samo żyjesz i takie same masz poglądy... .
            • kolter Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 17:25
              salinas 01.03.16, 17:11
              kolter napisał:

> to że umiesz napisać nie znaczy ze rozumiesz co piszesz

Tak, masz rację. To co napisałeś, to bełkot trudny do zrozumienia. Brak wielkiej litery, znaków przestankowych - niechlujnie piszesz, tak samo żyjesz i takie same masz poglądy... .

jednak wiesz co napisałem ,ale nadal twierdzę ze nie rozumiesz
              nie musisz mi sie ty żalić ze masz w domu pokręconego fleja
              • kolter Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 21:29
                https://pbs.twimg.com/media/CcclwJQW0AAylTV.jpg
    • paszczakowna1 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 21:43
      Myślę, że oszacować wielkość manifestacji można najlepiej za pomocą tego filmiku (przyspieszenie x250, czyli te 15 s odpowiada 1h):

www.facebook.com/klasykfilms/videos/483420485183965/

Na Placu Piłsudskiego było już mniej, ja na przykład odpadłam przy Świętokrzyskiej.
      • ra-sowa Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 29.02.16, 22:06
        a tam, na pewno w kółko chodzili koło tego bloku big_grin
    • jakw Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 01:09
      Podczas wizyty Jana Pawła plac był mniej zabudowany (widoczny był Teatr Wielki), a ludzie stali i w Ogrodzie Saskim, i w sąsiednich uliczkach.
      Na samym placu - teraz jakieś 160x160m ( w 1978 większy) 300 000 ludzi w żaden sposób się nie mieści i nie mieściło.
      A jeśli chcesz szacować ile ludzi było to przydałoby się zdjęcie choć trochę z góry - wtedy można szacować zajętą powierzchnię. Na tym zdjęciu nie widać np krzyża papieskiego (powinien być gdzieś z lewej strony), nie widać Grobu Nieznanego Żołnierza (powinien być z prawej), nie widać czy demonstracja kończy się na Królewskiej czy bliżej.
      • lady-z-gaga Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:08
        >>A jeśli chcesz szacować ile ludzi było to przydałoby się zdjęcie choć trochę z góry - wtedy można szacować zajętą powierzchnię.

Zdjęcia tej demonstracji z góry również są. Ale mylisz się, ja nie chcę szacować. Bezczelna negatywna propaganda i fałszowanie liczb wkurzyła mnie przy pierwszej demonstracji KOD, przyznaję.
        Przy kolejnych tylko uśmiecham się z politowaniem, bo kogo interesuje prawda, ten sam widzi (albo był obecny i widział). Kto chce wierzyć w kaczą wersję wydarzeń, ten zawsze zobaczy kilkaset osób, góra parę tysięcy. I niech tak zostanie smile
      • naplaze Re: Film z drona 01.03.16, 07:29
        W polsatowskich "Wydarzeniach" wypowiadali się na ten temat socjologowie: przyjmuje się, że w tłumie na metr kwadratowy przypada od dwóch do czterech osób; za "moment obliczeniowy" wzięto ten, gdy czoło marszu dochodziło do placu Piłsudskiego, ogon kończył się wówczas jakieś 2 km dalej (posłużono się nagraniami z helikoptera). Przy uwzględnieniu szerokości ulicy i gęstości tłumu oszacowano rozmiary manifestacji na 50 tys. osób.
      • kolter Re: Film z drona 01.03.16, 08:40
        Policjanci i PISiorki którzy doliczyły tu 15 tys ,przypominają tych PRLowski milicjantów, tam chodzili parami bo jeden umiał czytać a drugi umiał pisać ...tylko kretyn nadal będzie się przy 15 tys upierał big_grin
        • olena.s Re: Film z drona 01.03.16, 10:07
          Chodzili również z psem na trzeciego - ktoś musiał pilnować tych chlernych inteligentów.
    • ichi51e Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 07:00
      Zobacz sobie na mapie jak wyglada plac Pilsudskiego. Pokazujesz jedna strone od victorii - pamietam wizyte papieza i ze siedzielismy w parku. Takze tak to swietnie moze byc 5% tego co wtedy...
      • ichi51e Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:01
        https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/80/42/21/010198cb93.jpg
        porownaj sobie to zdjecie ze swoim. To jest wlasnie ta roznica
        • lady-z-gaga Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:04
          Ja nie napisałam, że nie ma różnicy. Zwrociłam uwagę na skalę tej różnicy.

>Takze tak to swietnie moze byc 5% tego co wtedy...

big_grin
          • magkul99 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:22
            Żeby zakończyć spór na temat ilości uczestników, niedoszacowania, przeszacowania i różnych innych przekłamań , proponuję na następną manifestację powołać wolontariuszy do liczenia członków KOD. Albo może niech Jurek Owsiak i Kijowski , Petru tez ma kasę zrobią zrzutę na elektroniczne liczniki- będzie jeszcze prościej , no może trochę drożej, ale na demokracji nie ma oszczędzać .
            Boszsz..jak będzie wtedy pięknie. ..Każdy członek się skasuje i zarejestruje swoją fizyczną obecność. Tylko dobrze by było żeby te liczniki resjstrowaly czas nadejścia członka i opuszczenia zgromadzenia.
            • kolter Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:43
              magkul99 01.03.16, 08:22
              będzie jeszcze prościej , no może trochę drożej, ale na demokracji nie ma oszczędzać .
              Boszsz..jak będzie wtedy pięknie. ..Każdy członek się skasuje i zarejestruje swoją fizyczną obecność. Tylko dobrze by było żeby te liczniki resjstrowaly czas nadejścia członka i opuszczenia zgromadzenia.

coś na wzór liczenia wiernych w Krk, nagle po takim liczeniu okazuje się ze w Polsce jest 40 a nie 90% katolików ...
            • ichi51e Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:51
              Zalozyc event na fb. Kto sie zcheckinowal ten byl wink
              • ola_dom Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 09:55
                ichi51e napisała:

> Zalozyc event na fb. Kto sie zcheckinowal ten byl wink

Czyli - jakby mnie nie było...?
                A do dziś zimno ze mnie wyłazi big_grin
              • gogologog Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 23:27
                smile
          • ichi51e Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:52
            No ale co cie tak smieszy? Mam ci wrzucic zjecia w pozostale strony i na park saski czy jak?
            • lady-z-gaga Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 09:16
              widziałam wszystkie zdjęcia, byłam tam i nic mi nie musisz wrzucać - zwłaszcza zdjęć robionych na zamowienie PiSu i pokazujących fragment demonstracji jako całość smile Ty możesz sobie wierzyć, w co chcesz, mnie to rybka smile
              • ichi51e Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 09:26
                zdjecia na zamowienie PiS w 79??? Nie wiem ile teraz bylo ludzi - wiem ile bylo w 79 i bylo to nieporownywalne.
      • nangaparbat3 Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 08:26
        5% z miliona to 50 tysiecy.
    • ola_dom Re: Plac Piłsudskiego Warszawa 01.03.16, 10:00
      jesienna.nuta napisała:

> Wolę jednak wierzyć w te minimalne wyliczenia. Zawsze to miło pomyśleć, że pajac z
      > niechlujnym kucykiem obciśnięty w brudne, czerwone gacie i zalegający z alimentami na swoje
      > dzieci popierający TW Bolka ma mniej entuzjastów.

Jezublady, Ty naprawdę jesteś taka ograniczona, że wierzysz, że to Wyznawcy Kijowskiego byli na marszu?
      Czy mam rozumieć, że zanim kupisz książkę albo płytę i tym samym zasilisz konto twórcy, to badasz jego moralność, sytuację rodzinną i prawną? I jak Ci nie odpowiada, to nie ma mowy, żebyś kupiła? A filmy oglądasz tylko te, których twórcy wiodą nienaganny i zgodny z Twoimi wyobrażeniami żywot? Bo jak nie - to się z filmem nie zgadasz i film Ci się nie będzie podobał?

A myśmy wcale nawet nie dołożyli złotóweczki do KODu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka