Dodaj do ulubionych

Primus Ursynow

06.03.16, 02:58
Witam,
Moje dziecko dostało sie tam do pierwszej klasy.Szkola bardzo mi sie podoba.Czy sa tutaj jakieś mamy których dzieci chodzą do tej podstawówki? Jakie opinie?
Obserwuj wątek
    • asu1981waw Re: Primus Ursynow 06.03.16, 19:55
      Córka koleżanki kończy gimnazjum. A koleżanka uczy religii w podstawówce.
      Generalnie dużo wymagają od dzieci, są nastawieni na efekty, konkursy.
      Część nauczycieli zupełnie od czapy, mam wrażenie, że po prostu lubią się wyżywać na dzieciach (znaczy w gimnazjum tacy się trafili) i próbują udowodnić, że wiedzą lepiej. Podobno jest jedna bardzo fajna pani od klas 1-3 która właśnie będzie brała teraz klasę pierwszą.
      Opieka psychologiczna dla mnie poniżej krytyki (wmawianie dzieciom, że są winne wyżywania się na nich).
      Dyrektor trochę zamiatający problemy pod dywan.
      Ale poziom nauczania mają bardzo wysoki, choć wcześniej było, że to rodzice musieli dużo pracować z dziećmi. Angielski na wysokim poziomie. Dobre wyposażenie szkoły, choć dla mnie kontrowersyjne jest zmuszanie rodziców, do płacenia za tablety, które de facto są własnością szkoły.
      • paniusiapobuleczki Re: Primus Ursynow 06.03.16, 21:44
        Przez Primusa przepuściłam dwójkę dzieci i niczego takiego nie zaobserwowałam. Szkołę polecam. Co ciekawe moje dzieci tez uważają, ze w tej szkole to nauczyciele raczej nadskakują uczniom, skąd wiec zarzuty o wyżywaniu się?
        • asu1981waw Re: Primus Ursynow 07.03.16, 14:34
          Z tego co opowiada koleżanka, to nauczyciele w gimnazjum zdecydowanie nie nadskakują.
          Naprawdę, z ocen 5,5,5,4 wystawić 4 (wszystkie oceny o tej samej wadze) to lekka przesada.
          Nauczycielka mówiąca uczennicy, że nie postawi jej 5 na koniec roku, mimo finału konkursu, bo uważa, że mogłaby się dziewczyna bardziej postarać, to też trochę nie fair.
          Postawienie oceny 4 z angielskiego, pomimo napisania testu rocznego na 98% (i 4 i 5 w ciągu roku), też uważam za absurd.
          • paniusiapobuleczki Re: Primus Ursynow 07.03.16, 17:36
            Nadskakują czy nie, kwestia indywidualnego odbioru. Rzeczywiście ktoś tam nie chciał przepytać mojego dziecka na wyższa ocenę w klasie 3 i wtedy byłam wściekła. Ponieważ ja sie do nauki dzieci nie wtracalam podlegam na tym co przez 12 lat widziałam na wywiadówkach, rozmowach z innymi mamami, działaniu w dwójce klasowej a przed wszystkim na tym co mówiły moje dzieci wtedy i z perspektywy czasu. Szkołę polecam. Faktem jest, ze całkiem normalnej wychowawczyni jednego z dzieci inne mamy zarzucały brak zaangażowania. Dla mnie ta pani była super. Dyskretna, interweniowała w razie potrzeby, nie narzucała sposobów spędzania wolnego czasu "proszę państwa zapraszam na wieczór poezji i piosenki przygotowany przez państwa najcudowniejsze dzieci". Czasami zdarza sie, ze ktoś ze szkoły odejdzie i lepiej czuje sie w rejonowej w większej klasie, czasami zdarzają sie konflikty w klasie, nie wiem jak są rozwiązywane, ale masowego exodusem nie zauważyłam.
            • moreno68 Re: Primus Ursynow 07.03.16, 21:59
              A czy miałaś dzieci tylko w podstawówce czy tez chodziły tam do gimnazjum?
              • paniusiapobuleczki Re: Primus Ursynow 07.03.16, 22:08
                I tu i tu, ani trochę nie żałuję. Dla mnie dodatkowym atutem była bliskość, jak w rejonówce.
    • ichi51e Re: Primus Ursynow 06.03.16, 21:42
      o ile podstawowa ok gimnazjum znacznie gorzej. W klasie znecano sie nad znajomym dzieckiem i doprowadzili do fobii szkolnej po czym szkola laskawie zgodzila sie na nauczanie indywidualne (w 3 roku!) i nie robila problemow z klasyfikacja. Problem oczywiscie nie zostal tkniety nawet dlugim kijem.
      • arwena_11 Re: Primus Ursynow 06.03.16, 21:53
        W podstawówce było podobnie.Znajoma zabrała stamtąd 3 dzieci. Ich córka ze strachu miała takie bóle brzucha, że nie wiedzieli co robić. Jest dyslektyczką, bardzo pracowitą. W Primusie polonistka wyzywała ją od głąbów. Mówiła, ze nigdy nie będzie miała więcej niż 3.
        Przeszli do podstawówki, gdzie chodziły moje dzieci. Widziałam jak jej córka się zmienia, przestaje być nerwowa.
      • moreno68 Re: Primus Ursynow 07.03.16, 21:57
        Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.Problem z tymi szkołami jest taki ze nie ma idealnychwink.Przed nami jeszcze wyniki dwóch rekrutacji wiec czas pokaże.W tej szkole podoba mi się przestrzeń i infrastruktura, nauczyciele przybtak dużych szkołach to zawsze loteria.Chociaz rekrutacja i warsztaty dla dzieci naprawdę bardzo pozytywnie.
        • ana119 Re: Primus Ursynow 07.03.16, 22:12
          Rekrutacja i warsztaty pozytywne? To jest wyznacznik dobrej szkoły?
          • moreno68 Re: Primus Ursynow 07.03.16, 22:23
            Nie nie tylko.ale rekrutacja do jednej ze szkol sto trwała np.3,5 godziny na 18 dzieci, do drugiej każde dziecko sam na sam z psycholog i pedagog a w innym terminie wspólna obserwacja dzieci.Takze rożnie bywa, a co dziwnego w pozytywnych warsztatach czy możliwości poznania nauczycieli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka