14.03.16, 12:47
Tak wiem, że nieleczony trwa tydzień a leczony 7 dni, ale ja już kurna cholery dostaję. Nie dość, że po nocach nie śpię, to za dnia szlag mnie trafia, bo nie mogę oddychać. To mój 10 dzień z katarskiemuncertain
Robię jakieś cholerne irygacje, doraźnie używam xylogelu, ale to wszystko do baniuncertain
Żarcie mi nie smakuje, nic nie czuję i jestem ciągle zmęczna, dodatkowo rozdrażniona.
Macie jakieś sprawdzone sposoby pozbycia się tego cholerstwa?
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: Katar 14.03.16, 13:01
      Xylogel i podobne specyfiki powodują u mnie zabetonowanie nosa na amen.
      Pomagało czyszczenie wodą morską, mucofluid rano i avamys wieczorem.
    • aagnes Re: Katar 14.03.16, 13:07
      Mucofluid w dzień, a sulfarinol na noc.
      zadnych nasivinow, xylogeli ani innego badziewia reklamowanego wszem i wobec.
      oczywiscie mozesz sobie psikac jakas woda morska, ale to tak naprawde nic nie daje.
      • kanga_roo Re: Katar 14.03.16, 13:31
        katar zaczął mi się 06 marca, więc powinien po tygodniu ustąpić, ale ja mam zaraz zawalone zatoki i też mi się przedłuża w nieskończoność.
        tym razem kupiłam zestaw do płukania zatok (taką miękką butelkę i saszetki z solą), drogie nie było, nie jest to cudowne lekarstwo ale mam wrażenie, że osusza i jakoś tam pomaga śluzówce. do tego próbuję, czy długofalowo pomoże mi ENTitis (wyczytany na forum, zresztą), ale nie wiem, co z tego będzie, bo stosuje od trzech dni dopiero. no i cały czas czosnek i tran (w kapsułkach)
        jest lepiej, zdecydowanie.
        • moofka Re: Katar 14.03.16, 19:27
          Dla mnie jest cudowne. Odkad odkrylismy jala neti rodzina nie choruje na katar dluzej niz 3 dni. Oprocz najmlodszego- jemu nie robie, bo sie boje go utopic smile
      • memphis90 Re: Katar 16.03.16, 18:37
        Wszystko zależy od kataru. Na obrzęk śluzówki i wodnistą wydzieliną nie pomoże ani mucofluid (mukolityk) ani sulfarinol, musi być coś, co działa przeciwobrzękowo (beta-mimetyki, czyli npo. ksylometazolin, pseudoefedryna, fenylefryna albo hipertoniczna sól morska). Mucofluid działa na gęsty, trudny do wysmarkania, zieleniejący katar.Z kolei na problemy alergiczne pomogą sterydy donosowe, szczególnie przy alergii na pleśnie i grzyby.
    • rulsanka Re: Katar 14.03.16, 13:26
      10 dni to długo u dorosłego, idź do lekarza po steryd. Fanipos jest tani i skuteczny.
      Jeśli nie masz węchu to masz zawalone zatoki.
      Możesz spróbować brać cirrus lub sudafed w tabletkach (cirrus mocniejszy i zawiera dodatkowo lek przeciwalergiczny). Pseudoefedryna odtyka nos i zatoki, tylko uwaga na skutki uboczne, przeczytaj ulotkę smile
      Jeśli chodzi o krople obkurczające to możesz brać ale w wersji dla dzieci, są łagodniejsze a zazwyczaj równie skuteczne.
    • run_away83 Re: Katar 14.03.16, 18:46
      Tak na szybko, w ramach medykamentó dost3pnych bez recepty: Z psikaczy udrażniających nos najskuteczniejszy jest wg mnie otrivin. W międzyczasie psikanie solą morską i inhalacje z Amola. Możesz też natrzeć sobie amolem czoło. Jeśli nie masz przeciwwskazań, to możesz zażyć jakiś lek na przeziębienie zawierający efedrynę albo epinephrine.

A poza tym poszłbym do lekarza, bo katar, który nie daje żyć przez dziesięć dni, może być bakteryjny albo alergiczny.
    • jagienka75 Re: Katar 14.03.16, 19:22
      Mecze sie z tym od piątku, niestety.
      Najpierw gardło mi siadlo, potem katar. Mecze,sie,strasznie. Weekend do niczego. Spać nie mogę, nie czuje smaków i zapachów. Wczoraj myślałam, ze sie wykoncze. Prawie 20 opakowań chusteczek wysmarkalam.
      Mam skrzywiona przegrode nosowa i dla,mnie każdy katar, to HORROR.
      Ból gardła sie przy nim chowa.
      Nic nie poradzisz. Trzeba leczyć, czym sie da. Biorę tabletki na katar, gripex/generowane na noc, jakieś tabletki przeciwwirusowe i liczę na to, ze w końcu to cholerstwo przejdzie.
      Wyglądam tragicznie. Oczy zalzawione, nos czerwony od wybierania chusteczkami. Patrzeć na siebie nie mogę.smile
      • jagienka75 Re: Katar 14.03.16, 19:23
        Febrisan, nie generowane. Uroki pisania z telefonu.
    • jjagoodaa Re: Katar 14.03.16, 19:35
      Xylogel jest okey ale jak sie stosuje go za duzo moze nos podkrwawiac to kup masc tranową. Jesli sam nie pomaga idz do lekarza ja podaje w takim wypadku sobie rowniez Xylometazolinę i za pół godziny Buterhin (go stosuje do 5dni bo to steryd i jest na recepte) plus wcinam cirrus
      • memphis90 Re: Katar 16.03.16, 18:39
        Tyle tylko, że sterydy donosowe zaczynają działać dopiero po ok. 5 dniach stosowania, więc odstawiasz wtedy, kiedy dopiero zaczyna się efekt wink
    • mamusia1999 Re: Katar 14.03.16, 19:50
      zostalam fanka miodu manuka. juz zapalenie zatok sobue nim wyleczylam, nie tak dawno. a teraz 3 dzien jezdzę na nartach, wdycham mrozne powietrze ustami, bo Mlody gada bez przerwy, co wieczor mam chrype i mokro w nosie. irygator z roztworem manuka przed snem i wstaje jak nowa. tylko niestety taki kolo MGO 400+ musi byc.

a bylabym zapomniala: jesli przez ponad 7 dni uzywalas xylo to niestety teraz on juz moze miec dzialanie odwrotne. sprobuj sulfarinolu. albo 1 kropelki olejku eukaliptusowego do irygatora. i naeilzaj powietrze w domu.
    • joaaa83 Re: Katar 14.03.16, 19:59
      Na katar stosuję tabletki na katar. Długo kupowałam Cirrus, ale dobra pani w aptece poleciła mi Aspelan i odtąd tylko to stosuję. Nie polecam tabletek Acatar, bo jestem po nich bardzo senna. Z resztą na ulotce jest napisane, żeby po zażyciu nie prowadzić pojazdów itd.

Niestety, jedzenie po zażyciu tabletki jeszcze bardziej mi nie smakuje i nieustanny trampek w buzi, ale wolę to niż zatkany nos.
    • saszanasza Re: Katar 14.03.16, 20:11
      Dziękuję dziewczyny za rady. Widzę, że nie jestem osamotnionawink
      Na razie wdrożyłam dodatkowo inhalacje z soli fizjologicznej i nacieranie amolem.
      Najgorsza będzie noc...
    • tellon33 Re: Katar 16.03.16, 10:24
      Jakchcesz czegoś naprawdę skutecznego to sobie nasodren kup. Ja go używam jak mnie dopadnie zapalenie zatok bo wtedy mam masakryczny katar, i odtyka bardzo dobrze.
      • alfa36 Re: Katar 16.03.16, 10:48
        Używam sinus rinse, tyle, ze jak opuchnięta śluzówka to trzeba uważać na ucho.
    • swiezynka77 Re: Katar 16.03.16, 11:42
      monodieta z kaszy jaglanej. jeśli nie dasz rady to chociaż 2-3 razy dziennie ją jedz. bardzo pomaga.
    • memphis90 Re: Katar 16.03.16, 18:34
      Pseudoefedryna doustnie. Fenylefryna czy jeszcze coś tam innego dodawanego do tabletek nie działają już tak dobrze. Xylometazolina w sprayu, jeśli pseudoefedryna nie wystarczy. Po soli morskiej dostają obrzęku śluzowki i nie mogę oddychać w ogóle.
    • juuuu7 Re: Katar 16.03.16, 19:06
      Sudafed w tabletkach. Biore jak zaczyna mi sie katar i zwykle po 2dniach przechodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka