Dodaj do ulubionych

Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ?

22.03.16, 23:10
Zachecona watkiem o fajnych miejscach w Warszawie prosze o sugestie co do Poznania i jego bliskich okolic. W okolicy musi byc dobra szkola podstawowa (panstwowa lub prywatna), przedszkole, park, jakies tereny rekreacyjne, basen. Gdzie mieszka sie dobrze rodzinom z malymi dziecmi ?
Obserwuj wątek
    • biala_ladecka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 08:49
      Suchy Las, Puszczykowo, Kiekrz.
      Mi sie jeszcze podoba Rokietnica ale tam akurat szkolnictwo lezy i kwiczy wiec jest to raczej opcja na spokojna starosc.
      Jezeli chodzi o sam Poznan, to wszyscy wiedza, gdzie mieszka sie najlepiej wink
      • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 21:14
        Akurat w Puszczykowie ani basenu, ani rekreacji, żadnych kin i innych takich, ani dobrych szkół i przedszkoli- jeden szkolny moloch na całą okolicę. Dojazd do Poznania taki sobie, czytaj- będziesz wozić dzieciaki do kinado osiemnastki, chyba, że zamieszkacie przy linii kolejowej.
        • biala_ladecka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 22:56
          Akurat szkoly w Puszczykowie maja jedne z najlepszych wynikow w powiecie poznanskim. O WPN te nie slyszalas?
          No glupie ci ludzie sa, placic niebotyczne kwoty za kwadrat ziemi albo stare wille w Puszczykowie, jak tam basenu nie ma.
          • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 07:34
            Wiesz, mieszkam tuż obok wink Szkoła tak czy inaczej jest molochem.

>No glupie ci ludzie sa, placic niebotyczne kwoty za kwadrat ziemi albo stare wille w >Puszczykowie, jak tam basenu nie ma.
            Mnóstwo tych willi się właśnie wyprzedaje. Ja nie mówię, że Puszczykowo złe samo w sobie, dobre- ale dla emerytów. Dla rodzin z małymi dziećmi- nie za bardzo.
            • biala_ladecka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 09:15
              Nie, nie mnostwo. Akurat kupic cos sensownego w Puszczykowie albo Kiekrzu jest bardzo, bardzo ciezko. W przeciwienstwie np. do Lubonia, z ktorego jest do Poznania blizej. Ciekawe dlaczego?

Aha i nie jestem z Puszczykowa, zeby nie bylo. Poltora roku temu przepuscilam fantastyczna oferte na nieruchomosc i do dzisiaj pluje sobie w brode, choc obiektywnie, nie mam co narzekac, ani na miejscowke, ani na rejonowa szkole.
              • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 17:47
                >Nie, nie mnostwo. Akurat kupic cos sensownego w Puszczykowie albo Kiekrzu jest bardzo, >bardzo ciezko
                Pierwsza lepsza wyszukiwarka na starcie pokazuje 200 ofert. Nie wnikam, ile z nich jest "sensownych", bo nie o to chodzi. Przyjęło się, że Puszczykowo jest ekskluzywne i drogie. Ale my mówimy o miejscu wygodnym dla rodzin z dziećmi.
                • biala_ladecka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 20:44
                  No widze, ze nie wnikasz, ale nie mam ambicji przekonywac cie, ze ziemia nie jest plaska. Jedni lubia Puszczykowo, innych zadowola Rataje.
    • princy-mincy Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 08:50
      Mnie sie dobrze mieszkalo na Piatkowie i Winogradach, ale to bylo wieki temu, gdy dojezdzalam komunikacja miejska do liceum i na studia.
      Piatkowo i Wingrady maja pelna infrastrukture- zlobki, przedszkola, szkoly, dobra komunikacja miejska,sklepy, przychodnie itp.
      Mysle, ze dojazd komunikacja miejska nadal jest dobry do centrum, ale autem juz pewnie znacznie gorzej.

Obecnie mieszkam w gminie pod Poznaniem i jestem zachwycona- ale nie jezdze do Poznania wcale, oboje z mezem pracujemy w domu.
      • aguar Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 09:09
        Przez 15 lat mieszkałam nad Wartą, na osiedlu Piastowskim, za oknami miałam tylko park i rzekę - fajne tereny rekreacyjne do spacerów, biegania, jazdy na rowerze, na rolkach. Tam było wszystko w pobliżu: przedszkola, szkoły, sklepy, przychodnie, różne usługi typu fryzjer, masażystka, do tego basen, siłownia, place zabaw dla dzieci, osiedlowy dom kultury, chyba tylko dentysty brakowało w odległości kilku minut na piechotę...Poza tym 2-3 przystanki od centrum miasta.
        Teraz od niespełna roku mieszkamy przy ulicy Chartowo kilka minut po nogach od terenów rekreacyjnych nad Maltą, sztucznego stoku narciarskiego. Dla syna wybraliśmy szkołę do której jedzie się ok. 7 minut (szkolny autobus ma przystanek tuż przy naszym domu), chociaż są ze trzy szkoły jeszcze bliżej. Stąd jest trochę dalej do centrum, dopiero się przyzwyczajamy.
        • anty_nick Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 09:49
          umówmy sie, że Rataje a już os. Piastowskie to jednak ohyda.
          • princy-mincy Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:00
            No muszę niestety się podpisać, dla mnie Rataje są bezduszne, zimne i odpychające.
            Nigdy tam nie mieszkałam, ale odwiedzałam wielu znajomych i te bloki mnie odrzucają, choć niby nie różnią się od tych na Piątkowie.
            • kanga_roo Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:17
              owszem, są na Ratajach osiedla niespecjalnie udane. jednak okolice Chartowa: Lecha, Czecha, Rusa i Tysiąclecia to dobrze zaprojektowane osiedla, z pełna infrastrukturą, świetnie skomunikowane z miastem, i dostępem do bardzo przyjemnych terenów zielonych. nie wiedziałam, dopóki tam nie zamieszkałam smile
              teraz już nie mieszkam, ale potrafię docenić zarówno pod względem urbanistycznym, jak i logistycznym, że tak powiem.
              w kwestii bloków: one generalnie mogą odrzucać. ale budynki wielorodzinne to jednak część specyfiki miasta. cóż, całe nie może być Sołaczem smile
              • anty_nick Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:23
                kanga_roo napisała:
                cóż, całe nie może być Sołaczem smile

jak ja ryczałam, jak musiałam sie stamtąd wyprowadzić....

niestety ceny mieszkań były zabójcze dla mnie.Wynajmowałam tam mieszkanie 10lat. Piękne miejsce.

No to pierwsze miejsce już mamy.To Sołacz wink
            • aguar Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 07:57
              Nie będę broniła całego Piastowskiego i tych bloków, ale uważam, że mieszkałam w najfajniejszym miejscu tego osiedla i kilku sąsiednich. Ja za oknami nie miałam już żadnej ulicy, żadnego, bloku, tylko park, drzewa, w dole Wartę.
      • princesswhitewolf Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 09:58
        nie rozumiem jak komukolwiek moze sie dobrze mieszkac na blokowiskach a o takich tutaj mowa: Winogrady, Piatkowo, Piastowskie. Na prawde to lubicie?
        Mialam z 10 lat mieszkanie w 4 pietrowym kurniku z widokiem na park przy petli od strony os Przyjazni na Winogradach. No sorry ale mieskzanie w w blokowisku gdzie jest masa ludzi jeden obok drugiego nawet w najwiekszym mieszkaniu to na pewno nie "fajnie"
        • princy-mincy Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:03
          Nie napisałam, że to lubiłam, bo każde blokowisko jest dość specyficzne.
          Napisałam, że dobrze się mieszkało w danej okolicy.
          Zresztą wtedy nie było innego wyboru, by mieszkać w domu jednorodzinnym ani nie miałam zbytniego porównania.
          Okazuje się, ze mieszkałyśmy blisko siebie- ja mieszkałam na Pod Lipami przez 15 lat.
        • anty_nick Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:06
          princesswhitewolf napisała:

> nie rozumiem jak komukolwiek moze sie dobrze mieszkac na blokowiskach a o takic
          > h tutaj mowa: Winogrady, Piatkowo, Piastowskie. Na prawde to lubicie?
          > Mialam z 10 lat mieszkanie w 4 pietrowym kurniku z widokiem na park przy petli
          > od strony os Przyjazni na Winogradach. No sorry ale mieskzanie w w blokowisku g
          > dzie jest masa ludzi jeden obok drugiego nawet w najwiekszym mieszkaniu to na p
          > ewno nie "fajnie"

niektórzy nie mają wyboru?Nie mają na dom za miastem?zaczynają sami od zera?

wszystko da sie znieść.Wolę to niż te wzystkie nowe poupychane osiedlam bloki jedno na drugim, kartonowe ściany, że słychać pierdnięcie sąsiada.Takie Naramowice np. Tam to dopiero wyje"p"ka.
          Że nie wspomnę o dojeżdzie do pracy.Moja znajoma dojeżdżała dłużej z Naramowic do centrum niż druga ze Swarzędza.
          >
          • kanga_roo Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:19
            żeby tylko ze Swarzędza smile
            korzystający z PKP pewnie szybciej dojadą do centrum z Gniezna, niż z Naramowic samochodem, szczególnie w godzinach szczytu.
          • princesswhitewolf Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 10:44
            szczerze to kogo nie stac na dom a koniecznie musi mieszkac w centrum miasta to sa rowniez ladne mieszkania w kamienicach.
            • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 21:18
              W których kamienicach konkretnie? Przypominam, że w okolicy mają być baseny, zaplecze kulturalne i rozrywkowe dla dzieci (parki, place zabaw), dobre szkoły i przedszkola. Jakoś tak w okolicach kamienic (Rynek, Wilda, Łazarz są z reguły obsr...ne chodniczki - i to by było na tyle.
              • sunflowerin Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 22:36
                Otoz to, moj maz upiera sie przy kamienicach bo sentyment, bo metraz spory, przy stosunkowo niskiej cenie, wysokie sufity, ale przy dwojce malych dzieci to chyba nie jest dobry pomysl.
                Mieszkalam kiedys przy cytadeli, ale ofert jest tam malo, ceny zaporowe (a patrzymy na metraz 90m2 wzwyz) a domy stare. Za cene "klocka" na Winogradach mielibysmy calkiem fajny dom dalej od centrum. Chcialabym znalezc najpierw dobra szkole podstawowa, a potem lokowac sie gdzies w poblizu, coby dzieci mialy kolegow z "podworka"... No chyba ze prywatna szkola (Gaudium, Piwna ???) ...
                • aguar Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 07:46
                  Mój syn właśnie chodzi na Piwną, pisałam wcześniej, gdzie mieszkam. Ja akurat mieszkam w stosunkowo starym bloku 16-piętrowym, ale w pobliżu są nowe, fajne osiedla Zodiak II, Zodiak III, częściowo jeszcze w budowie.
                  • sunflowerin Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 00:07
                    aguar, moge napisac do Ciebie na priva ?
              • z_lasu Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 08:11
                Akurat na Wildzie masz i basen (Chwiałka) i całkiem niemały park. Nie wierzę, że nie ma w nim placów zabaw.

• mamameg Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 10:34
                  Jak najbardziej jest plac zabaw w parku Jana Pawła II na Dolnej Wildzie, drugi jest przy szkole podstawowej na Prądzyńskiego. Obok Chwiałki jest jeszcze basen AWF.
                • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 17:53
                  Masz rację. Park na Wildzie jest fajny, obok dwa baseny, bo Chwiałka i CityZen. Nie wiem natomiast jak mieszkańcy kamienic, jeszcze kilka lat temu cieszyli się niespecjalną renomą, a kamienice trudno było nazwać odrestaurowanymi, czystymi i bezpiecznymi. Moja babcia mieszka tuż obok parku, ale to już nowe bloki, nie kamienice - narzeka tylko na hałas od ulicy.
              • princesswhitewolf Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 15:25
                moja mama ma mieszkanie 96mkw w kamienicy. Bardzo ladna czysta klatka schodowa odnawiana regularnie... z domofonem. Jej mieszkanie oczywiscie tez wyglada bardzo dobrze

Naprawde w centrum ludzie posiadajacy mieszkania w kamienicach i kamienice w wiekszosci remontuja je.

Na Rynku obsrane kamienice??? hmmm

Wilda i Lazarz to nie sa nadzwyczajne dzielnice do mieszkania

Parkow i placow zabaw nie brakuje w centrum. Plywalnie tez sa
                • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 17:58
                  >Na Rynku obsrane kamienice??? hmmm
                  Cóż, są miejsca wokół Rynku, gdzie przejść się nie da, tak czuć starym moczem. Koło Szewskiej jest wieczorynka, więc: tłum, hałas, radiowozy podjeżdżają z pijaczkami do zbadania przed zawiezieniem do Izby - też kiepsko. Kawałek dalej od Rynku- Długa i Strzelecka - obsraj...dane są tak, że przejść się nie da, choć zrobiono nowy park. Nie wiem, jak jest teraz, ale przed remontem "park" składał się z potrzaskanego chodnika i psich kup, może po remoncie zaczęli szanować.
            • landora Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 03:30
              Ładne mieszkanie w kamienicy jest o wiele droższe niż w bloku. I droższe w utrzymaniu. Poza tym w kamienicach niestety nadal mieszka pełno patologii.
              Ja całe życie mieszkałam na Ratajach. Jest ok, tylko z miejscem parkingowym z roku na rok gorzej. Jeśli ktoś nie lubi wielkiej płyty, to są np. fajne nowe, niskie bloki na Starym Żegrzu.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 21:20
          Na moim starym piątkowskim osiedlu nikt nikomu do okna nie zagląda w przeciwieństwie do nowych blokowisk.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 23.03.16, 21:18
      Mieszkam na Piątkowie. I jest gites. Akurat na starym osiedlu. Pod nosem przedszkola (3) żłobek (1) SP rejonowa 500m (1). Po drugiej stronie ulicy basen i las. PESTKA 2 min od mojego mieszkania, wolnym krokiem. Miejscówka idealna smile aha, bloki ustawione w kwadrat, plac zabaw na środku, górka, boisko do kosza, z okna widać cały teren. Mieszkam na 3 ostatnim piętrze, i mam MEGA zieleń na balkonie, bo korony drzew mi zasłaniają sąsiednie bloki, które jednak są w mega sensownej odległości. Moim zdaniem, stare osiedla były genialnie projektowane.
      • landora Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 03:32
        Na pewno lepiej, niż niektóre nowe. To, co podbudowali na Polance (na przeciwko bloków Atanera) woła o pomstę do nieba.
      • shell.erka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 07:48
        Wiem gdzie mieszkasz wink odwiedzę cie na placu zabaw, jak wpadnę do mamy - na osiedle z basenem tongue_out
        Choć tam to już się kiepsko zaczyna dziać uncertain jak widzę te bloki plomby stawiane na każdym wolnym skrawku osiedla - tuż przy pestce się zaczęło... To zaczynam się martwić, czy nie wpadnie im do głowy walnąć czegoś na placu zabaw między blokiem mojej mamy a dwoma innymi uncertain
        • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 09:08
          Ja przystanek Pestki wcześniej smile
          • shell.erka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 09:16
            Wiem wiem, moja mama na nim pracuje wink
            • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 09:18
              W biletomacie? big_grin
              Ja mieszkam przystanek za Plazą smile
              • shell.erka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 07:58
                big_grin nie, blisko miejsca, gdzie są potsncowki dla seniorów i lumpeks wink
      • anty_nick Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 24.03.16, 10:33
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Mieszkam na Piątkowie. I jest gites. Akurat na starym osiedlu. Pod nosem przeds
        > zkola (3) żłobek (1) SP rejonowa 500m (1). Po drugiej stronie ulicy basen i las
        > . PESTKA 2 min od mojego mieszkania, wolnym krokiem. Miejscówka idealna smile aha,
        > bloki ustawione w kwadrat, plac zabaw na środku, górka, boisko do kosza, z okn
        > a widać cały teren. Mieszkam na 3 ostatnim piętrze, i mam MEGA zieleń na balkon
        > ie, bo korony drzew mi zasłaniają sąsiednie bloki, które jednak są w mega senso
        > wnej odległości. Moim zdaniem, stare osiedla były genialnie projektowane

sąsiadka wink.
      • conena Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 08:32
        Zuleyka, na Tysiąclecia jest identycznie, plus piechotką można nad Maltę iść.
        Jak porównać Tysiaka z sąsiednią Polanką to ręce opadają.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 08:35
          Za mostem to mieszkałam aż za Maltą. I jednak wolę mieszkać ze swojej obecnej strony smile
          • conena Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 08:41
            jasne, każdy woli co innego.
            po prostu Rataje i Piatkowo są wg mnie miejscami identyczne i zgadzam się, ze projektowane były przez myślących ludzi.
            • memphis90 Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 18:01
              Byłam u dziadków na Piątkowie i tak: pod domem szkoła, przedszkole, żłobek. W kwadracie niskich bloków plac zabaw dla dzieci z górką saneczkową. Samochody między blokami nie jeżdżą, więc jest bezpiecznie, kilkulatka można wypuścić bez obaw. Domy ciepłe. Komunikacja b. dobra. Jeśli więc stawiamy na mieszkanie w bloku, to Piątkowo i Rataje to były naprawdę dobrze przemyślane dzielnice.
      • jematkajakichmalo Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 17:58
        Czyzbys byla moja byla sasiadka wink SKads znam ten opis:
        "Po drugiej stronie ulicy basen i las. PESTKA 2 min od mojego mieszkania, wolnym krokiem. Miejscówka idealna smile aha, bloki ustawione w kwadrat, plac zabaw na środku, górka, boisko do kosza, z okna widać cały teren."

Nie mieszkam juz tam od dawna, ale ostatnio zastanawiamy sie nad kupnem mieszkania na wakacje i nie wiem czy nie wrocic wlasnie w te okolice.

Co do terenow pod poznaniem - zdecydowanie jak dla mnie Tarnowo Podgorne. Tam jest doslownie wszystko, super gmina, z tego co wiem dosc bogata (o ile nie najbogatsza w wielkopolsce), rokujaca na przyszlosc, a mimo tego ceny nieruchomosci jeszcze przystepne.
        • jematkajakichmalo Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 18:04
          Dodam tylko, ze w Tarnowie oprocz szkol itp sa termy tarnowskie, super lodowisko, kregielnia, sporo zieleni, male i duze sklepy (wlacznie z superarketami), a do tego prawie wszedzie da sie dosc na piechote wink Do Poznania tez fajny prosty dojazd stara A2. Dookola dziesiatki firm, takze i z praca pewnie nie byloby problemu.
          • biala_ladecka Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 20:50
            Uwielbiam Tarnowo ale trzeba przyznac, ze z cenami na termach poszaleli. Misialek tez do najtanszych nie nalezy. Ale fakt, ze to bardzo dobre miejsce do zycia, zarowno samo TP, jak i wsie nalezace do gminy.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 18:40
          Na Piątkowie dużo takich miejsc smile

z Tarnowem potwierdzam - jedna z najbogatszych gmin w całej Polsce.
          Przystępne to może są ceny mieszkań. Bo działki - w cenie mieszkania.
          • jematkajakichmalo Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 18:49
            Nie wiem czy az tak duzo, choc fakt wszystkie bardzo podobne. Jesli chodzi o basen i las po drugiej stronie ulicy, to tylko jedno albo dwa mi sie nasuwaja wink
    • conena Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 08:29
      tylko Rataje. Jak ma byc blisko dobrej szkoły to Oświecenia, tam jest dobra prywatna, którą poważnie rozważaliśmy dla naszych dzieci. Obok zaraz jest kameralna państwowa z zerówką, do której sąsiadka będzie dowozić dziecko.
      Fajne jest Stare Żegrze, ale w tej nowszej części, tam znajdziesz świetne mieszkania 100metrowe. Mieszkaliśmy w takim z rodzicami, w trzypiętrowym bloku. I do szkoły na Oświecenia blisko.
      Fajny klimat jest na Śródce, ale tam może byc kiepsko ze szkołami. Za to blisko Malta, zoo, stary rynek, do Swaja do Wodnego Raju blisko. No i do Ruiny można w piżamie iść.
      Ja generalnie lubię tą stronę Warty, uważam ze jest dobrze skomunikowana i po prostu bardziej mi sie podoba.
      • dabea Re: Gdzie sié fajnie mieszka (Poznan) ? 28.03.16, 23:57
        Moim zdaniem najfajniejsze są Ogrody. Wszędzie blisko.Rusałka, Botanik, rowerem można podjechać do Strzeszynka, trochę dalej Kiekrz. Szkoły i uczelnie niedaleko. Kolejne lokalizacje to stary Grunwald, Sołacz, ewentualnie Wilczak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka