minerallna 24.03.16, 04:38 Przyznam że dziś będę kręcić i mielić i napychać flaka Która jeszcze napycha jelita sama ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 06:29 Ja Nigdzie nie mogę kupić takiej, która mi odpowiada. Więc robię sama. Zajmuje to mniej czasu niż chodzenie po sklepach i szukanie odpowiedniej Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 06:53 Nie jadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 06:56 Od kilku lat sami robimy. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 06:56 Ja mam od wujasa - kiełbasy i szynki. Cały rok. Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 07:10 kupuję w pobliskim sklepie, gdzid robią sami, podobnie zresztą jak pasztet i wędliny Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 07:45 Nie znam nikogo, kto sam by robił kiełbasę. Odpowiedz Link Zgłoś
be.a Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 07:55 Napiszcie dobre przepisy ne biala Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 08:39 Robię wg tego przepisu (chodzi o proporcje wody) Tym razem użyłam łopatki wieprzowej, podgardla i łopatki wołowej. 1,5 kg wieprz 0,7 kg podgardla 0,8 kg wołowiny Mieszałam (porcjami) w maszynie do chleba - tak by było kleiste. Właśnie maceruje się w naczyniu próżniowym. Jutro będę napychać. Kiełbasa biała lekko zmodyfikowany przepis Maxella z Czarnej Oliwki (obecnie www.wedlinydomowe) przyprawy: kolendra (1/2łyżki) 4 ziarna ziela angielskiego ? utłuczone w moździerzu 6 ząbków czosnku roztartych z 5 łyżeczkami soli (w moździerzu) majeranku całe duże opakowanie Wieprzowinę przepuściłam przez maszynkę na najgrubszym sitku dołączanym w komplecie, z tym że część (może 1/3) na sitku dokupionym ? takie trzy nerki, tzw szarpak ? lubię grubsze kawałki. Wołowinę przepuściłam przez to średnie sitko z kompletu. Do wołowiny dolałam 45% masy mięsa - lodowatej wody i dodałam przyprawy. Wyrobiłam by masa była kleista. Do wieprzowiny ? wody (6% masy mięsa) i jak wyżej. Połączyłam oba rodzaje mięsa i włożyłam do pojemnika próżniowego do lodówki na noc(bardzo ładnie wszystko się przegryza) Nadziewać jelita nasadką masarską (zwykle w komplecie) Jelita kupuję w Auchan. Używam maszynki elektrycznej. Parzenie: do wody o temp. 78 st. C włożyc kiełbase. Parzyc aż wewnątrz kiełbasa osiągnie 68-73 stp. C. trwa to ok 30 min Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 08:40 robę wiecej, bo część mrożę , a część oddaję rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 08:43 Mój ojciec robi. Białą i wedzona. Plus polędwiczki wędzone. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 08:46 Kupuję. Nie znam osobiście nikogo, kto sam robi kiełbasę Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Biała kiełbasa- kupujecie czy robicie same? 24.03.16, 09:08 Robię. Tak samo jak do wędzenia, tylko zawijam na małe kiełbaski. Odpowiedz Link Zgłoś