Dodaj do ulubionych

Tabletki na sen

28.03.16, 00:31
Podpowiedzcie, cos bez recepty da radę chociaż trochę ułatwić zasypianie/ funkcjonowanie w mega traumie?

Do lekarza nie chce, zresztą musi prowadzić, wiec i tak tabletki-siekiery nie wchodzą w grę.

Sposoby, domowe, ziołowe, jakiekolwiek, żeby choć trochę pomóc. Doradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:38
      W Anglii można bez recepty kupić kilka tabletek sominex, zawiera diphenhydramine hci. Można to kupić przez internet, poszukaj czegoś z tą substancją czynną. Ja polecam, czasem się nim ratuję, żeby przerwać cykl bezsenności. Żadne ziołowe mi nie pomagały. Mój mąż pijal kiedyś jakiś syrop typu pasispasmina, ponoć działało na niego.
      • helka.z.porcelany Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:57
        Syrop jest dostępny w PL, wiec jutro go kupię. Może mi babka w aptece poleci jakis polski odpowiednik tego sominexu, bo faktycznie widzę go tylko w angielskich aptekach, a muszę na juz.
        • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 01:08
          Powiem Ci jeszcze coś strasznego... Moja babcia na bezsenność stosuje apap noc! Wiem, że to bardzo głupie, bo oprócz środka nasennego (w dodatku starej generacji, o ile wiem) trujesz się bez potrzeby paracetamolem, ale na jedną noc pewnie bym to rozważyla.
          Moim zdaniem jednak powinnaś isc do lekarza po receptę. Na pewno są odpowiedniki sominex w pl, ale na receptę właśnie.
          • dorek3 Re: Tabletki na sen 28.03.16, 08:59
            W Polsce nie ma na razie odpowiednika. Sominexu a we wspomnianym Appapie jest właśnie diphenhydramina
          • memphis90 Re: Tabletki na sen 28.03.16, 12:30
            Difenhydramina jest zasadniczo lekiem przeciwhistaminowym, najstarszej generacji. Działanie nasenne jest w zasadzie skutkiem ubocznym. Z tego względu nie stosowałabym tego specyfiku o kierowców. Lepiej kupić lek na receptę, który działa krótkotrwale, tylko w momencie zasypiania.
            • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 12:34
              Dzięki dziewczyny, nie chciało mi się sprawdzac, a tu wszystko na tacy!
    • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:40
      Aha, podobno jeszcze kąpiele magnezowe pomagają, a na pewno nie zaszkodza. Wyguglaj sobie transdermalną suplementację magnezu.
      • helka.z.porcelany Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:51
        Dzięki, zaraz poszukam w necie i zobaczę jak to dostać i to szybko, bo mi się mąż rozleci na kawałki. Boże jedyny, jakos muszę ogarnąć sytuację na cito.

Dobrze myslę, że bez konsultacji z lekarzem nie aplikować mu nic mocnego? Teściowa mu wcisnęła listek swojego estazolanu i powiedziała że ma wziąć pół tabletki, ale patrzyłam w necie i to jakis strasznie hardcorowy specyfik i zresztą tylko na receptę. Głupio pytam, ale tonący brzytwy- dawać? Nie dawać?
        • helka.z.porcelany Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:54
          *estazolamu
        • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:58
          Moim zdaniem - można dać, ale nie jeśli ma prowadzić samochód. Wypróbuj najpierw w dzień wolny.
          Jeśli to jakaś hardcorowa sytuacja typu śmierć w rodzinie albo np wyjątkowo nieciekawa utrata pracy, możesz sama isc do lekarza (nawet rodzinnego, nie musi być psychiatra/neurolog) po tabletki i powiedzieć o co chodzi, przepisze ci (dla meza) coś na juz, te tabletki nie są jakoś specjalnie indywidualnie dobierane. Czy ty pójdziesz czy on, dostaniecie to samo.
          • helka.z.porcelany Re: Tabletki na sen 28.03.16, 01:05
            Niestety sytuacja straszna. Teść zmarł nagle i w bardzo tragicznych okolicznosciach. Jutro ma wolne, wiec jesli stan bedzie taki jak jest to może mu wcisnę te tabletkę. A ja gdzieś jutro pójdę gdzieś prywatnie i powiem co i jak, bo chyba jednak zioła tu niewiele dadzą. Tyle że od wtorku musi prowadzić...
            • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 01:14
              Współczuję sad
              W tym przypadku problemem jest nie tylko jazda po tabletce, ale jazda samochodem po nieprzespanych nocach i w strasznym stanie psychicznym. Nie wiem, co poradzić... Jechalam ostatnio na pogrzeb taty z UK do Polski, ale mąż prowadził. Powiem szczerze, nie dałabym rady jechac sama i myślę, że byłabym zagrożeniem dla siebie i innych.
              • taki-sobie-nick Nie, zioła niewiele dadzą, nie ten poziom stresu 22.08.16, 20:08
                Też współczuję. Bezpieczniej będzie jednak zabrać męża do lekarza.
        • makahopsa Re: Tabletki na sen 28.03.16, 01:18
          uważaj z estazolamem. mój mąż się o mało przez nie nie przekręcił. ja brałam, ale do pracy szłam jeszcze śpiąc i na piechotę, nie autem. odkąd dzieci są w domu - wszystko poszło do śmieci w aptece.
          to są bardzo mocne tabletki.
          podobno melatonina działa, u mnie pokrzywa, melisa....
          • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 01:28
            Co do estazolamu i podobnych - zgadzam się, trzeba bardzo ostrożnie. Ja kiedyś wzięłam i poszlam myć zęby - drogi do łóżka już nie pamiętam.. Melatonina i melisa to drugi koniec półki, dla osoby w traumie, potrzebującej natychmiastowego znieczulenia, są raczej bezużyteczne.
            Moja mama po śmierci taty dostała chyba zopiklon.
            • helka.z.porcelany Re: Tabletki na sen 28.03.16, 01:46
              Dzięki dziewczyny. Dzis z tego co mam w domu to dałam mężowi tylko 2x potrójną melisę, ale nic to nie dało. Dzięki za przywołanie do porządku z tymi lekarstwami, ale juz naprawdę nie wiedzialam co robić. Bo, mówiąc szczerze, teścia znałam bardzo słabo, ale cała sytuacja jest po prostu tak makabryczna, że mąż chyba tylko z powodu szoku wytrwał kilka godzin, a teraz kompletnie się rozsypał. Jutro po prostu pójdę do lekarza, niech cos przepisze... Już dzwoniłam do mojego taty- przyjedzie i od wtorku bedzie nas woził gdzie trzeba. Dzięki dziewczyny jeszcze raz.
              • peonka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 02:05
                Strasznie przykro, współczuję mężowi. Wiadomość o śmierci rodzica rzadko nie wywołuje szoku... Dobrze, że twój tata pomoże, bo mąż nie powinien prowadzić.
                Tak całkiem doraźnie - ja bym wypiła szklankę wina, żeby zasnąc. Wiem, że to teoretycznie działa odwrotnie i w ogole, ale tak bym zrobiła.
              • taki-sobie-nick Re: Tabletki na sen 22.08.16, 20:09
                helka.z.porcelany napisała:

> Dzięki dziewczyny. Dzis z tego co mam w domu to dałam mężowi tylko 2x potrójną
                > melisę, ale nic to nie dało. Dzięki za przywołanie do porządku z tymi lekarstwa
                > mi, ale juz naprawdę nie wiedzialam co robić. Bo, mówiąc szczerze, teścia znała
                > m bardzo słabo, ale cała sytuacja jest po prostu tak makabryczna, że mąż chyba
                > tylko z powodu szoku wytrwał kilka godzin, a teraz kompletnie się rozsypał. Jut
                > ro po prostu pójdę do lekarza, niech cos przepisze... Już dzwoniłam do mojego t
                > aty- przyjedzie i od wtorku bedzie nas woził gdzie trzeba. Dzięki dziewczyny je
                > szcze raz.

Uff.

Do lekarza zdecydowanie, natomiast jeśli lekarz nie zobaczy samego męża, może odmówić przepisania leku, zmartwię cię.

Chyba że chodzisz do lekarza sto lat i zna on już zarówno ciebie, jak i męża.
      • asia06 Re: Tabletki na sen 17.08.16, 16:05
        Tak, kąpiele magnezowe działają bardzo dobrze. Potwierdzam. Tylko niech posiedzi w tej wannie przynajmniej godzinkę. I na początek każdego wieczoru.
        Działanie potwierdzone na mnie. Miałam bardzo rozjechany sen po kilku latach z małymi dziećmi.
    • butch_cassidy Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:43
      Biovital (chyba) ma całą serie suplementów na różne dolegliwości. W tym na uspokojenie i sen. Mnie te tabletki pomagały, kiedy trzeba było. Co byś nie wybrała, to patrz przed zakupem na dawkowanie. Bo co z tego, że masz 100 tabletek w opakowaniu, jak zużywasz 10 na dzień wink Ale to przy wszystkich suplementach obowiązuje.
    • aurinko Re: Tabletki na sen 28.03.16, 00:58
      Nie bój się leków na receptę, brane doraźnie nie uzależnia. Lekarz może odpowiednio dobrać lek i dawkę. Ja przez prawie 2 m-ce byłam w traumatycznej sytuacji, mega stres, gdyby nie leki to obawiam się że wyladowalabym w psychiatryku Domowe sposoby i łagodne środki nie wystarczyły. Niepotrzebnie tracilam czas.
    • marysia460 Re: Tabletki na sen 28.03.16, 07:04
      Bez przesady, estazolam nie jest taki straszny, brałam po pół tabletki przez kilka dni i nic strasznego sie nie zadziało.
      Uważam, ze dopóki nie pójdziesz do lekarza możesz mu podać wieczorem pół tabletki , albo , chociaż ćwiartkę jeżeli sie obawiasz .
      Maz w końcu sie prześpi a to bedzie duża ulga dla niego
    • kozica111 Re: Tabletki na sen 28.03.16, 07:58
      W takiej sytuacji żadne melisy nie pomogą, lekarz musi przepisać leki.
    • milka_milka Re: Tabletki na sen 28.03.16, 09:09
      Ja w fazie bezsenności doraźnie ratuję się aviomarinem. On ma co prawda inne wskazania, dla mnie dobre (zawroty głowy), ale też pacyfikuje, zasypiam jak kamień i działa ok. 6 godzin. 2-3 wieczory i na ogół więcej nie potrzeba.
      • thaures Re: Tabletki na sen 28.03.16, 12:17
        Estazolam został mi po tacie w spadku. Ratowalam się polowa tabletki co jakiś czas. Nic strasznego się nie działo, rano wstawalam wyspa na I jechałam autem do pracy. Nie rozumiem dlaczego Twój mąż ma się męczyć i dlaczego nie weźmie tego leku. Teraz sen dla niego pewnie jest wybawieniem. Współczuję sytuacji.
    • koronka2012 Re: Tabletki na sen 28.03.16, 12:21
      Melatonina "hormon snu", o tyle dobra że naturalna, i działa nasennie, nie uspokajająco. Bez recepty.
      choć w sytuacji ekstremalnego stresu nic poza tabletką-siekierą cudów nie zdziała.
    • andaba Re: Tabletki na sen 17.08.16, 13:38
      W takiej sytuacji nie bałabym się leków na receptę, sa takie, które nie powodują ogłupienia rzez następny dzień - choćby imovane.
      Ja dostałam w spadku po osobie, która się opiekowałam i kilka razy zdarzyło mi się wziąć - bez skutków ubocznych, ze skutkami oczekiwanymi. Czyli po prostu spałam w nocy.
      Niech mąż idzie do lekarza - może zasugerować wyżej wspomniany - wiadomo, każdy reaguje inaczej - ale po tym nie spotkałam się ze skargami na ociężałość następnego dnia.
      • pasquda77 Re: Tabletki na sen 17.08.16, 13:50
        Idź po receptę jak moja Mama umierała mi w domu na raka przetrwała tylko dzięki antydepresantom i lekach uspokajających wszystko przepisał mi rodzinny.
      • taki-sobie-nick Re: Tabletki na sen 22.08.16, 20:11
        andaba napisała:

> W takiej sytuacji nie bałabym się leków na receptę, sa takie, które nie powoduj
        > ą ogłupienia rzez następny dzień - choćby imovane.

Imovane nie powoduje???
    • rosapulchra-0 Re: Tabletki na sen 17.08.16, 13:50
      Na twoim miejscu poszłabym do lekarza. Da ci lek dopasowany do twojego trybu życia. Takie eksperymenty z nasennymi rzadko kończą się dobrze.
    • princess_yo_yo Re: Tabletki na sen 17.08.16, 14:09
      sprobuj medytacji, to naprawde pomaga zwlaszcza ze problemem jest stress - cos z systemu mindfulness, musi gdzies byc polski odpowiednik

albo aplikacja mysleepbug - nie wiem czy jest po polsku ale system rozpraszania mysli jako metoda na zasypianie jest calkiem skuteczny
    • nickbezznaczenia Re: Tabletki na sen 17.08.16, 14:30
      Od paru dni muszę pić melisę i działa!
    • eulalia_bardzo_przecietna Re: Tabletki na sen 17.08.16, 14:43
      Daj sobie spokój z produktami bez recepty - to strata pieniędzy i nerwów. Wiem, co mówię, bo jadę doraźnie na lekach ok kilku lat, z powodu bezsenności, której powodu nie znamsad
      Jak sobie pomyślę, że od czasów gimnazjum męczyłam się z bezsennością, bezskutecznie próbując wszelkich dostępnych sposobów, jak przewracałam się w łóżku do 3-4 nad ranem, wstawałam nieprzytomna do szkoły/pracy, spanie gdziekolwiek poza domem było dla mnie horrorem - nie przesypiałam nigdy ani godziny; aż wreszcie pomyślałam sobie, że mój stan to choroba i wymaga wizyty u lekarza. Poszłam do psychiatry, powiedziałam jaki mam problem, po 15 minutach wyszłam z receptą na tabletki, koszt - 19zł, opakowanie na 3 miesiące. ŚPIĘsmile))!
    • skiela1 Re: Tabletki na sen 17.08.16, 15:12
      Bardzo nudna ksiazka na ktorej czytaniu musisz sie bardzo koncentrowacsmile
      Nie wiem jak Ty ale ja usypaim w ciagu 10 minut smile

Jezeli chodzi o tabletki to znajdziesz jakies z waleriana,melisa...ogromny wybor wink
      • morgen_stern Re: Tabletki na sen 17.08.16, 15:16
        Gdybyś doczytała w wątku to książka jest w tej sytuacji kiepskim pomysłem.
        • peonka Re: Tabletki na sen 17.08.16, 16:25
          Generalnie wątek jest z marca, więc tego... Miejmy nadzieję, że problem ze snem jest rozwiązany.
    • asia06 Re: Tabletki na sen 17.08.16, 16:14
      Diphenhydramine, o którym wcześnie wspomniano, działa, pozwala spać, nie uzależnia. Do stosowania na dłużej może sie nie nadaje, ale doraźnie szkody nie przyniesie.

Wybrałabym jednak leki na receptę. Załatwią sprawę szybciej.
    • nelka85 Re: Tabletki na sen 17.08.16, 22:04
      A może coś nie tyle nasenego co uspokajającego? Zommiren 0,25 uspokaja. Można powiedzieć tym prowadzić a nieotepia. Człowiek spokojniejszy łatwiej
      łatwiej zasypia. Jest na receptę dawki są nawet 1,0 ale warto pogadać z lekarzem no i mniejsza dawkę idzie podwoić zawsze w razie czego. Idź sama do lekarza i powiedz o sytuacji.
      • irena4444 Re: Tabletki na sen 22.08.16, 15:35
        Mi pomaga taki fajny spray melatonina plus jest w spray z wyciągiem z melisy bardzo dobry i smaczny. Leków bym na na własne ryzyko nie brała można bardziej rozregulować sobie organizm. Psikasz przed spaniem jakieś pół godz. i zasypiasz, mi pomaga i przynajmniej z naturalnych składników.
    • taki-sobie-nick Ale lekarz nie przepisuje przymusowo 22.08.16, 20:06
      tabletek-siekier, jak je nazwałaś.

Jeśli delikwent poprosi o ZASUGEROWANIE leku, po którym można prowadzić, to lekarz taki lek zasugeruje.

Lekarz w ogóle NICZEGO nie przepisze, jeśli pacjent uprze się, że brać leków nie chce.

A co do prowadzenia - sprawdź lepiej, co o "obsłudze maszyn" mówi ulotka paracetamolu i innych leków, które ci tu forumki polecają.

Nie chce? Dlaczego?
    • tonaxinum_ms Re: Tabletki na sen 02.11.16, 11:08
      Tabletki przechodzą przez wątrobę, gdzie następuje utrata większej porcji. Dlatego lepiej stosować preparaty, które zawierają melatoninę w formie nanoemulsji. Podaje się je, za pomocą spray'u, na błony śluzowe jamy ustnej. Przenika szybko, ponieważ tkanka pod nabłonkiem jest dużo silniej unaczyniona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka