Dodaj do ulubionych

Kasza jaglana

18.04.16, 14:03
Chciałabym przeprowadzić dietę odśluzowującą opartą na kaszy jaglanej. W sklepie znalazłam: prażoną, nieprażoną i z warzywami i bulionem (ale ta chyba z dodatkami, których wolałabym uniknąć). Kto z Was ma doświadczenie? Gdzie znajdę przepisy? No i od jakiej kaszy zacząć. A .. i przy okazji znalazłam cos takiego jak komosa... dobre toto? Zdrowe?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:09
      Przyznam, że pierwszy raz słyszę o tym, żeby kasza jaglana dzieliła się na paloną, czy niepaloną, chociaż jaglankę uwielbiam.
      Jakie chcesz przepisy? Na słodko, na słono?
    • alfa36 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:15
      Czytałam, ze kasze jaglaną się praży, żeby nie była gorzka, stąd pomysł, żeby już prażoną kupić. Ale może i nie problem ją samemu uprażyć. A przepisy, to takie i siakie, skoro dieta ma być dwutygodniowa...
      • triismegistos Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:45
        Mój ulubiony przepis na słodko:
        szklankę kaszy płuczę na sicie, przelewam wrzątkiem i osączam. W czasie kiedy schnie kroję poraśną gruszkę w kosteczkę i lekko obsmażam na maśle. Dodaję trochę imbiru startego na tarce (mały kawałeczek, wielkości ja wiem? Ząbka czosnku). Kiedy imbir zacznie pachnieć dodaję kaszę i przez chwilkę przesmażam razem, zalewam dokładnie dwoma szklankami wrzątku, przykrywam przykrywką i trzymam na małym ogniu aż woda wyparuje. Dodaję szczyptę soli, łyżkę miodu, tak z ćwierć szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, trochę wyskrobin waniliowych, ponownie przykrywam i wsadzam w piernaty na kilka/kilkanaście minut.
        Przeważnie robię rano kiedy mój konkubent siedzi w łazience, a w czasie kiedy ja tam włażę kasza "dochodzi" pod kocem.
        Identycznie robię inne odmiany kasz na słodko, np z bananami, z jabłkami i cynamonem, czy z jagodami.
        Identycznie możesz robić kaszę na słono, tylko zamiast owoców dajesz pieczarki, dymkę, suszone pomidory, groszek etc. Trochę takie kaszotto, ale mniej upierdliwe bo nie trzeba mieszać i podlewać, tylko samo się robi.
        Często gotuję kaszę na sypko (dobry sposób jest na blogu olgi smile) i używam dokładnie tak, jak kuskusu.
        Często używam ugotowanej kaszy jaglanej i dodaję ją do kotletów z soczewicy, albo do mielonych z wołowiny, w celu lepszej konsystencji kotleta.
    • kotradykcja Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:15
      Ja uwielbiam kaszę jaglaną, komosę ryżową, nasiona chia i inne wynalazki wink Katuję moją rodzinę tym wszystkim, cierpią w milczeniu wink
      Przepisów w sieci masa, na słono, na słodko, ważne żeby porządnie wypłukać goryczkę przed gotowaniem. Ponoć prażona usuwa wilgoć skuteczniej.

Do czego można stosować kaszę jaglaną? Kilka naszych propozycji

1. Jako dodatek do dania obiadowego ? najpopularniejsze zastosowanie kaszy i ryżu, czyli na talerzu obok kawałka mięsa i surówki. Kasza jaglana też pasuje do tego typu dań! Świetnie będzie smakowała z sosem z gulaszu.
      2. Jako pyszne danie jednogarnkowe ? kasza jaglana z warzywami, mięsem lub rybą jest szybką i smaczną propozycją. Tak naprawdę możemy wykorzystać to, co lubimy najbardziej i co akurat mamy w lodówce. I nie brudzi się zbyt wielu naczyńsmile
      3. Ciasto z kaszy jaglanej ? tutaj propozycja dla osób na diecie bezglutenowej oraz tych, którym znudziła się już standardowa forma ciasta kruchego. Zmiksowana kasza jaglana z dodatkiem mąki, tłuszczu i jajek (lub ich zamienników) zamieni się w doskonały spód do tarty warzywnej lub słodkiego ciasta. Można też zrobić z niej elegancką warzywną przystawkę.
      4. Koktajle z kaszą jaglaną. Jeśli ktoś stawia na oczyszczanie organizmu, albo lubi zdrowe śniadania czy przekąski to polecamy pyszne koktajle warzywne lub owocowe z dodatkiem właśnie kaszy jaglanej. 2 łyżki kaszy dodane do koktajlu sprawią, że będzie on gęsty i bardzo sycący. I wzbogaci naszą dietę o cenną krzemionkę.
      5. Jaglanka zamiast owsianki? Dobrze jest urozmaicić śniadania. Jeśli nie chcesz rano długo czekać na to aż kasza się ugotuje idealnym rozwiązaniem będą płatki jaglane ? 3 minuty gotowania i pyszna jaglanka z ulubionymi owocami i orzechami gotowa. Jest to też doskonała propozycja na śniadanie dla dziecka ? nawet dla niemowlaka.
      6. Desery z kaszą jaglaną. Jeśli mamy już spód jaglany to czemu by nie połączyć go z kremem jaglanym? Kasza jaglana świetnie łączy i scala składniki, mamy więc pewność, że nasza tarta będzie wyglądała idealnie nawet po przekrojeniu.
      • mozambique Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:34
        a w tym ciescie kasze łączy sie z mąką ? przeciez ma byc bez glutenu
        • kotradykcja Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:48
          Skrót myślowy? Przeklejka ze strony nt. zastosowania kaszy.
          Poza tym może być mąka bezglutenowa (www.alergiapokarmowa.pl/maki-bezglutenowe-rodzaje-i-przyklady-wykorzystania/)
        • lola211 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:55
          Bo to moze byc maka jaglana lub np z cicierzycy czy gryczana.
      • k1k2 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 15:56
        W jaglanej też jest gluten
        • lusitania2 Re: Kasza jaglana 19.04.16, 09:38
          k1k2 napisała:

>W jaglanej też jest gluten

tak? Od kiedy?
      • mikams75 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 23:01
        do tej listy dodam jeszcze kotlety mielone - wrzucam ugotowana kasze jaglana zamiast rozmoczonej bulki. Ostatnio robilam mielone z dodatkiem kaszy jaglanej i cukinii - wyszly pyszne, pachnace i soczyste.
    • mynia_pynia Re: Kasza jaglana 18.04.16, 14:46
      O ile na surowo mogę kulka ziaren zchruać o tyle w wersji gotowanej jest okropna. Już wielokrotnie gotowałam to cudo, płukałam i zawsze jest feeee. Lubię inne dziwne kasze ale ta mi nie smakuje.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Kasza jaglana 18.04.16, 16:55
        Ugotuj a potem podsmaż z cebulką i czosnkiem - ommmommm
    • depompadur Re: Kasza jaglana 18.04.16, 15:01
      a FB - kaszomania. Świetne przepisy
      • tinywee Re: Kasza jaglana 18.04.16, 15:06
        Robiłam głodówkę kaszową, czyli sama kj i gotowana woda. Polecam - bardzo szybko się przyzwyczajasz. Tylko najpierw warto zażyć jakiś bisakodyl czycoś. Kasza uprażona najpierw na suchej patelni i wypłukana nie ma goryczki.
        • alfa36 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 21:28
          Głodówkę robiłas z jakiegoś konkretnego powodu? Miała odchudzić? Zdrowotnie? Jak długo miałas taką głodówkę?
          • tinywee Re: Kasza jaglana 19.04.16, 10:45
            do alfa36

Zrobiłam, bo koleżanka, której zaleciła ją homeopata, mówiła, że się po niej świetnie czuła. A chudnie się tak czy owak.
            Osiem dni na samej kaszy i wodzie, potem tyle samo na kaszy ze stopniowym, delikatnym wprowadzaniem innych rzeczy. Dlatego (podobno) ważne jest przygotowanie, czyt. bisacodyl etc.
            Dziewczyny piszą o płukaniu. Dla mnie świetnie się sprawdzało podgrzanie (podsuszenie?) kaszy na suchej patelni, potem porządne wypłukanie zimną i ciepłą wodą.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Kasza jaglana 19.04.16, 10:56
              homeopata....
        • mikams75 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 23:02
          ja czytalam, ze trzeba pare razy na zmiane przelac wrzatkiem i zimna woda, zeby sie pozbyc goryczki i wg mnie to skuteczna metoda.
          • alfa36 Re: Kasza jaglana 19.04.16, 08:19
            Czyli nie warto kupować w torebkach, bo z takiej chyba trudno usunąć goryczkę?
            • triismegistos Re: Kasza jaglana 19.04.16, 08:34
              A po co w ogóle cokolwiek kupować w torebkach?
            • biala_ladecka Re: Kasza jaglana 19.04.16, 09:07
              Jak pierwszy raz ugotowalam jaglana to myslalam ze rzygne. Potem sie dowiedzialam, ze trzeba ja plukac. Ja plucze zimna, potem zalewam wrzatkiem i jeszcze raz zimna. Nie na sitku, a w garnku, wtedy widac, czy woda jest jeszcze metna, czy juz czysta.
              W woreczkach nic nie kupuje, nie przemawia do mnie idea gotowanego plastiku.
              • alfa36 Re: Kasza jaglana 19.04.16, 12:07
                W sumie racja z plastikiem. Po prostu wpadła mi w ręce taka w torebkach.
            • mikams75 Re: Kasza jaglana 19.04.16, 12:28
              ja nie kupuje nigdy w torebkach, bo wole gotowac tyle ile potrzebuje a nie ile jest w torebce.
    • biala_ladecka Re: Kasza jaglana 18.04.16, 16:50
      U mnie dzis na obiad byla cukinia faszerowana jaglanka z warzywami i nuta curry, zapiekana pod plasterkiem szwarcwaldzkiej tongue_out
      Jak mi zostaje kasza z obiadu miksuje z gotowanymi jajkami lyzeczka jogurtu i jakas zielenina na paste do chleba.
      Niestety corka za jaglanka nie przepada, wiec staram sie ja bardziej ukryc, niz wyeksponowac.
    • alfa36 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 21:09
      Dzięki za wskazówki. Od jutra próbuję. Dziś ugotowałam zwykłą jaglaną w torebce i zjadłam z rosołem. Smakowała tak sobiesmile
    • zona_glusia Re: Kasza jaglana 18.04.16, 21:16
      Ostatnio robię z kaszy jaglanej mleko jaglane z sezamem lub słonecznikiem. To ostatnie wychodzi szarawe. Pół szklanki sezamu lub słonecznika mieli się a następnie dodaje 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, szczyptę soli, i szczyptę cukru lub zamiast cukru jednego daktyla. Bleduje się wszystko i wychodzi napój o konsystencji troszkę bardziej gęstej niż mleko. Trzymam gotowe w lodówce i piję lekko rozcieńczone lub wymieszane z kakao i wanilią, albo z rozgniecionym bananem.
    • miodowa2 Re: Kasza jaglana 18.04.16, 22:58
      Mój syn 11-letni codziennie na kolację je kaszę jaglaną z jogurtem greckim, kakao, miodem i zmielonymi ziarnami.
      Nie wiem, czy to efekt kaszy - 4 klasa, a nie opuścił żadnego dnia w szkole, żadnych śluzów, katarów.
      • kura17 Re: Kasza jaglana 19.04.16, 09:28
        > Mój syn 11-letni codziennie na kolację je kaszę jaglaną [...]
        > Nie wiem, czy to efekt kaszy - 4 klasa, a nie opuścił żadnego dnia w szkole, żadnych śluzów,
        > katarów.

moje dzieci nigdy nie jadly kaszy jaglanej (a szkoda, ja lubie) i tez nie opuscily dnia w szkole z powodu choroby (8 i 11 lat), zdarzylo sie z powodow rodzinnych...
        ostatnio "przemycam" platki jaglane z owsianymi, jeszcze nie zauwazyli, hehe...
    • bella_roza Re: Kasza jaglana 19.04.16, 08:44
      moja ulubiona: z kapką oliwy, pietruszką, imbirem i kurkumą. bardzo rozgrzewa
    • magdalenka79k Re: Kasza jaglana 19.04.16, 10:17
      Nie widziałam w życiu kaszy jaglanej prazonej... Normalną kupujesz najlepsza jest firmy sante, jak ma nie być gorzka to płuczesz ją we wrzątku potem gotujesz... możesz dodawać do zup np krupniku czy zamiast makaronu do rosołu, możesz na słodko robić z jabłkiem i rodzynkami bądź bananem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka