kfugktru23 21.04.16, 20:50 A propos ataków psów. Skoro wolno trzymać agresywne psy to ja chcę kotka. Takiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 20:55 trzymanie kotków w bloku jest niehumanitarne Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:02 Humanitarne, niehumanitarne... Skoro pieska można, to i kotek da radę. Szczególnie, jeśli dobra pani pozwoli mu być "wychodzącym" i da mu swobodę pobuszowania po osiedlowych krzakach. A jeśli ktoś z sąsiadów przypadkiem ma z tym problem i nie nauczył siebie i dzieci, jak na widok kiciusia należy zareagować, żeby nie zagryzł na miejscu, to już jego wina, nienawidzącego zwierząt felinofoba jednego Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:11 wypuści na osiedle to zaoszczędzi na karmie dla kotka Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:13 Ty się śmiej. U nas z piwnic zniknęły koty. Za to pojawiły się szczury... Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:15 jak szczury większe od kotów to tak bywa.... ten z filmu by szczurom dał rady.. dzwoń do właścicieli Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:25 To przez te walnięte fundacje. Tak im żal kiciusiów było, że wszystkie powyłapywali i powkładali do schronisk. Szkoda, że teraz szczurów nie chcą wyłapywać. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:38 No wiesz, może to wasza wspólnota/spóldzielnia sobie tego zażyczyła? U nas musieliśmy na klatkach wywiesić info od TOZU, że osiedle jest naturalnym miejscem bytowania kotów i nie można się ich pozbywać. Bo byli mieszkańcy żądający kategorycznie takiego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:54 Pamiętam z czasów mieszkania z moją mamą sąsiadów, którzy przeganiali koty. W sumie nie wiem, co tak naprawdę przeszkadzało. Za to niemal cały wieżowiec, w 1 klatce 47 mieszkań, miał psy, od góry do dołu . Od świtu słyszało się nieustanny jazgot. U mnie na podwórzu, wśród kamienic, też niestety ani ani jednego kota. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:58 I to jest problem. U mnie na osiedlu też koty wyginęły, bo wszystkie piwniczne okienka zamknięte na głucho. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:13 To zgłoś do TOZU - za to są kary, bo koty nie są uznane za bezdomne, tylko bytujące na danym terenie - są chronione przez to ustawą Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ja chce kotka 22.04.16, 05:07 Jak mam zgłosić, skoro obecnie w okolicy żadnego kota bezdomnego nie ma? Zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ja chce kotka 21.04.16, 23:46 Nasza wspólnota nie. Ale my to tylko ociupinka betonowego gąszczu i nie wiem jakie decyzje podejmują inne wspólnoty i spódzielnia. Niestety, w Poznaniu fundacje mają kuwetę we łbie nieopróżnianą od roku i wydaje im się, że robią dobrze a tak naprawdę sieją epidemię szczurów, gołębi i padaki. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:11 Serio? Fundacje wyłapały wam zadbane koty? Czy wyłapywały koty wygłodzone, podtrute, obite i chore? I kotne kotki, których kocięta zdychały, albo były wyrzucane w zamkniętym worku na śmietnik? Jakby kotom nic nie groziło i dobrze się miały, to by ich nikt nie wyłapywał. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:16 Ps. Z okolicy: koty wyginęły tam, gdzie standardem było 1) zabijanie kociąt młotkiem; 2) udostępniano piwnice bez świadomości, że koty mają potrzeby fizjologiczne i udostępniając trzeba być gotowym na sprzątanie. Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:16 u nas jest sporo kotów na osiedlu, sporo ludzi dokarmia, niedaleko jest park i rząd domków jednorodzinnych gdzie też mają koty i te półdzikie sobie pomieszkują i jedzenie im też podbierają. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:19 Pomieszkują, czyli im dobrze. Czyli nie potrzeby ich wyłapywać. Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:39 nie widziałam w okolicy chudzielców w liszajach, większość dobrze wypasiona. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ja chce kotka 21.04.16, 22:46 No i git Pytanie ile z tych kotów, które widujesz to koty sąsiadów lub ich ogródkowi rezydenci . Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 23:00 myślę, że tak 1/3 jest bezpańska. zyskują na tym, że te domki są, starsi ludzie mają swoje koty, to jak karmią swoje a jakaś obca bieda łazi, to i obcemu dadzą, do domu nie wpuszczają ale jedzenie wystawią, jakieś szopy na działkach są to dziczki mają gdzie się schować. Ode mnie z bloku też jest co najmniej jeden działacz który codziennie wystawia miskę z karmą dla potrzebujących, tylko wkurzał się, że psy które wychodzą na spacer karmę wyjadały . Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ja chce kotka 21.04.16, 23:25 Koty bytujące w konkretnym miejscu i dokarmiane, nawet jeśli są dzikie, rzadko są wyłapywane na stałe. Mądre fundacje łowią je na sterylkę i wypuszczają w tym samym miejscu. Obaw o wyginięcie nie ma - nie każda kotka da się złapać, inne zasiedlą miejsce tych złapanych. To chyba najzdrowszy system dla takich "pół" dzikich kotów. I przede wszystkim - dla ludzi. Śmieszy mnie narzekanie na dzikie koty - jak są to źle, bo źle. Jak ich nie ma to są szczury i to źle (bardzo źle, czemu nikt z tym nic nie robi?!). A wystarczyło przestać tępić koty. (tak to u nas działa - były koty, nie było szczurów; mądry inaczej pan truł koty, były szczury; mądry inaczej pan zniknął - są koty, nie ma szczurów). Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:01 A bogu ducha winna lwica i tak skończyła w klatce. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:08 Ja lubie ten filmik: m.youtube.com/watch?v=Yr8gQ2C6WmE Kot i pies Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:11 To dziecko ewidentnie sprowokowało psa. Odpowiedz Link Zgłoś
allut5 Re: Ja chce kotka 21.04.16, 21:14 nasza kotka kiedyś zmasakrowała rottweilera bo za blisko podszedł do jej wyrośniętego synusia. Biedny rotek, całą głowę we krwi miał Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Ja chce kotka 21.04.16, 23:23 Ja też chcę kotka, ale w pakiecie z leniwcem www.youtube.com/watch?vDmzvkoREkQ#t=1.015 Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: Ja chce kotka 22.04.16, 05:22 U mnie w mieście po ulicy dzis wałęsał się TYGRYS, szukają właściciela, wiec mozesz sie zgłosić. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ja chce kotka 22.04.16, 07:53 Na szczęście (dla zwierząt) nie wolno w Polsce trzymać w domu dzikiego/egzotycznego zwierzęcia. Natomiast osobiście miałam kiedyś kota agresywnego i byłam notorycznie upominana przez lokatorów z bloku posiadających psy, żebym zrobiła coś z tym "cholernym kotem, z psem wyjść nie można, bo ten dziki zwierz czai się w żywopłocie i rzuca znienacka na przechodzące psy". Na ludzi się nie rzucała. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ja chce kotka 22.04.16, 08:15 tak, każdy, kto miał/ma kota wie, co potrafi zwierzaczek o wadze do 5 kg zdziałać zębami i pazurami, jeśli chce więc gdyby ta lwica z filmiku chciała zrobić krzywdę, pana w białej koszuli zbieraliby szufelką, a reszta ekipy, która pchała jej ręce do pyska, tych rąk by nie miała. myślę, że kotek chciał tylko zdyscyplinować członka rodziny, a trafił biedak za kraty. żal zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Ja chce kotka 22.04.16, 08:18 i jeszcze moja ulubiona historyjka w temacie katar1.blox.pl/2013/10/Kiedy-dziecko-klamie.html Odpowiedz Link Zgłoś