Dodaj do ulubionych

Konserwatysta

27.04.16, 08:25
o obecnej władzy
www.wprost.pl/kraj/10005064/Prof-Strzembosz-wyjasnia-premier-Szydlo-jej-blad-i-odpowiada-na-zebranie-kolesi.html
Pani premier myli praworządność z wynikami wyborów – ocenił prof. Strzembosz
Były pierwszy prezes Sądu Najwyższego wyjaśnił, że pogląd jakoby„praworządność polegała tylko na tym, że bez żadnych ograniczeń rządzą, ci którzy w danym momencie uzyskali większość w parlamencie, jest zasadniczo mylny”. – Rządzić może większość, ale z ograniczeniami wynikającymi z prawa, a w szczególności z konstytucji. Jan Paweł II powiedział kiedyś, że rządy „demokratyczne” mogą być najokrutniejszymi i najbardziej totalitarnymi. Ja oczywiście nie mówię, że rząd pani Szydło dąży do tego rodzaju władzy czy że mamy takie zagrożenia, ale pamiętajmy z niedalekiej historii kto demokratycznie doszedł do władzy, a potem były obozy koncentracyjne – wskazał prof. Strzembosz.
Obserwuj wątek
    • azja001 Re: Konserwatysta 27.04.16, 08:31
      Bardzo celne jest to spostrzeżenie pana profesora. Pani Szydło wiele spraw się myli a za pomyłki wiadomo, trzeba płacić. No to zapłacimy, niestety my wszyscy. Chaos prawny, utrata wizerunku, jeszcze większy deficyt budżetowy, zastopowania postępu światopoglądowego który jest w tym kraju tak potrzebny i pewnie można by te listę nieco przedłużyć.
      • joa66 Re: Konserwatysta 27.04.16, 08:44
        Mnie cieszy to , że celne i to, że jest to powiedziane przez kogoś kogo grupa wyborców PiS ceni (a przynajmniej ceniła do niedawna)
        • livia.kalina Re: Konserwatysta 27.04.16, 10:46
          >Mnie cieszy to , że celne i to, że jest to powiedziane przez kogoś kogo grupa wyborców PiS ceni (a przynajmniej ceniła do niedawna)

Bardzo szybko przestaną cenić. Wkrótce wyciągną na niego kwity. Do grona osób, które Jarosław Kaczyński bardzo cenił i promował należał Lech Wałęsa i prof. Bartoszewski. Co z nimi wyprawia teraz - każdy widzi. Bartoszewskiego znienawidził po tym, jak ten podpisał list wszystkich byłych ministrów spraw zagranicznych przeciwko polityce zagranicznej pis.
    • kaz_nodzieja Re: Konserwatysta 27.04.16, 08:40
      Nie lubię obecnej władzy, ale sugerowanie obozów koncentracyjnych jest mocno przesadzone i nie na miejscu.
      • iwoniaw Re: Konserwatysta 27.04.16, 09:07
        Nie na miejscu jest przytoczenie słów JP II i podanie przykładu z historii potwierdzającego ich słuszność?
        big_grin
        • kaz_nodzieja Re: Konserwatysta 27.04.16, 09:34
          Pan JPII z całym szacunkiem dla wierzących nie jest dla mnie żadnym autorytetem.
          • iwoniaw Re: Konserwatysta 27.04.16, 11:07
            Nie musi być dla ciebie autorytetem, natomiast z całą pewnością nie jest "nie na miejscu" podawanie przykładów na poparcie cytatów, którymi człowiek się posługuje. Obojętnie z kogo te cytaty.
        • paloma_blauwinder Re: Konserwatysta 27.04.16, 09:47
          Wklejam cytat z JPII (Encyklika Centesimus Annus), który jest jeszcze bardziej "nie na miejscu".

"Leon XIII wiedział, że do zapewnienia normalnego rozwoju ludzkich działań, zarówno duchowych, jak i materialnych, jedne i drugie bowiem są niezbędne, konieczna jest zdrowa teoria Państwa89. Dlatego w jednym z punktów encykliki Rerum novarum przedstawia on organizację społeczeństwa opartą na trzech władzach — prawodawczej, wykonawczej i sądowniczej — co w tamtych czasach było nowością w nauczaniu Kościoła90. Ten porządek odzwierciedla realistyczną wizję społecznej natury człowieka, która wymaga odpowiedniego prawodawstwa dla ochrony wolności wszystkich. Dlatego jest wskazane, by każda władza była równoważona przez inne władze i inne zakresy kompetencji, które by ją utrzymywały we właściwych granicach. Na tym właśnie polega zasada „państwa praworządnego”, w którym najwyższą władzę ma prawo, a nie samowola ludzi
      • butch_cassidy Re: Konserwatysta 27.04.16, 09:21
        Od dawna uważam, że teraz u nas zadziałały (i działają) te same mechanizmy, co w międzywojennych Niemczech. Póki co różni się to tylko natężeniem. Liczę, że tak zostanie, ale analogia z pewnością nie jest pozbawiona sensu.
    • paloma_blauwinder Re: Konserwatysta 27.04.16, 09:40
      Oczywiście, że każdy konserwatysta jest z definicji przeciwny obecnym brunatnym rządom. Nie wiem, jak PIS przekonał ludzi, że jest prawicą (tymczasem redystrybuuje, wprowadza nowe podatki i wie lepiej od ludzi) i jest konserwatywny (tymczasem szarga wszystkie ugruntowane świętości - według klucza "x jest przedmiotem dumy narodowej? - zniszczmy x, stwórzmy nowe przedmioty dumy narodowej").
    • martishia7 Re: Konserwatysta 27.04.16, 09:50
      W charakterze komentarza pozwolę sobie zostawić tutaj taki spam. sub-iudice.blogspot.com/2015/12/w-burzy-oklaskow.html Autor jest sędzią w sądzie powszechnym, a wpis pochodzi z grudnia.
    • mdro Re: Konserwatysta 27.04.16, 11:14
      Już wklejałam tę wypowiedź, też z komentarzem, ze "konserwatysta przeciw temu, co wyprawia PiS". Ale potem się zastanowiłam, że to przecież nic dziwnego - każdy konserwatysta powinien być przeciw działaniom PiS, bo to przecież czysta bolszewia jest, co oni robią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka