Dodaj do ulubionych

ematko, prać?!?!!?

03.05.16, 16:26
płaszczyk ecru,
skład 40% wełna 60% poliester
zalecane pranie ręczne,
wolalabym jednak uniknąć recznego i skorzystać z pralki......
w planach zakup nowej pralki więc biorę pod uwagę żeby miała program wełna, pranie ręczne....
da radę w takim programie czy jednak czeka mnie balia i tara???
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 16:54
      musialabym "zwazyc" w reku ten plaszczyk, znaczy obejrzec i sie zastanowic. moja pralka, choc juz stara (10 lat) i absolutnie niewypasiona, bo wtedy jedna z najtanszych na rynku, posiada program do welny i osobny "pranie reczne". pralam na tym programie rozne rzeczy, ktore mialy na metce zaznaczone, ze sa do prania recznego i zadnych spektakularnych porazek nie bylo. czy odwazylabym sie wyprac plaszczyk, to by juz zalezalo m.in. od tego, ile kosztowal. jak jaki drogi, to moze lepiej do czyszczenia dac?
    • kk345 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 16:55
      Ja płaszcze wrzucam własnie na program wełna, bez mocnego wirowania i porzadnie rozwieszam, z naciąganiem i strzepywaniem szwów. Wszystkie płaszcze zyjąbig_grin
    • cosmetic.wipes Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 17:06
      Ja kiedyś wrzuciłam do pralki kurtkę z zamszu. Wyjelam tekturową big_grin
      Więc pierz, najwyżej będziesz miała nowy płaszczykwink
      • kk345 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 17:34
        No pranie zamszu w pralce to jest jednak wyższy poziombig_grin Skórzane buty też wrzucasz?
        • cosmetic.wipes Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 17:39
          Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. No może jedynie głupi wiek 17 lat. Chociaż to też nie za wiele tłumaczybig_grin
        • chocolate_cake Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 17:56
          Ja ostatnio wyprałam w pralce na szybkim programie 30 stopni skórzane balerinki smile
          Wyglądają jak nowe.

A wełnę piorę w pralce na specjalnym programie do wełny i nic się nie dzieje.
          • kk345 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:17
            >Ja ostatnio wyprałam w pralce na szybkim programie 30 stopni skórzane balerinki smile
            Miałaś farta, bo skóra przecież nie lubi wody i z reguły twardniejesmile
            • chocolate_cake Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:21
              Pewnie tak smile
    • agni71 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:08
      Obawiałabym się, że płaszcz tak się wymiętoli(o ile nie skurczy - wełna), że do niczego nie będzie się nadawał. Uprałabym ręzcnie, albo dała do pralni
      • kk345 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:17
        Dlaczego ma się wymiętolić i skurczyć na programie do wełny, ktory pierze w minimalnej tamperaturze i prawie bez obrotów bebna?
    • liliawodna222 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:11
      Pralnia.
      • beata985 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:33
        no ale pralnia w sensie chemiczna??
        o jakim praniu w pralni piszecie??
        bo tam zalecenie nie czyscic chemicznie tylko prać ręcznie w wodzie....
        • liliawodna222 Re: ematko, prać?!?!!? 03.05.16, 19:47
          Po prostu z mojego doświadczenia (niewesołego wink ) wynika, że lepiej nie brać się za pranie okryć wierzchnich w domu.
          W pralni Ci doradzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka