Dodaj do ulubionych

Zmartwienie

13.05.16, 13:06
W czasie wizyty u ortodonty zupełnie przypadkowo u 12-letniej córki wykryto w obrazie RTG zmiany osteolityczne- cos niszczy kość żuchwy, trzeba wyciąć. Trafiliśmy szybko na Lindleya. Zalecono tam CT szczeki. I zaczyna się.
Na górze przychodni mówiono nam- szybko robić od ręki można w zakładzie radiologii na parterze.. Dół mówi- pomimo tego, ze badanie jest płatne, to są limity zapisu 3 pacjentów na dzień. Pani dr uspokajała ze to nic pilnego wiec możemy poczekać 2,5 tygodnia na badanie. W poniedziałek robimy. Miała być decyzja co z tym dalej- czy wycięcie w trybie ambulatoryjnym czy na oddziale szpitalnym, bo niestety to, co rośnie w szczęce jest miejscu przebiegi nerwu twarzowego, więc grozi jakimś porażeniem (?).
Opis z CT mówi, ze to guz zębopochodony lub szkliwiak- nowotwór miejscowo złośliwy. I cały czas czekamy na decyzję profesora. od poniedziałku- kiedy już teoretycznie powinniśmy wiedzieć. Profesora na oczy nie widziałam- jesteśmy odsyłani z dnia na dzień, bo profesora nie było etc. I wciąż niewidomo. Ja właściwie nie wiem, co to za guzy, jak to się leczy. lektura dr gogle tylko mnie przestrasza, opisy są m.in. ze trzeba częściowo usuwać kość, ze guzy się wznawiają etc. nie mam z kim tego omówić, bo czekamy na profesora. Przesuwają nas z dnia na dzień, każą dzwonnic jutro, bo wciąż i wciąż nie ma profesora i decyzji. Poza tym że guz, co już mnie przeraża, to prawdopodobieństwo uszkodzenia nerwu twarzowego również...
Poszłabym do innego lekarza, ale nawet nie wiem, kogo szukać, To musi być ktoś specyficzny? Chirurg szczękowo-twarzowy? Znacie kogoś w Warszawie?
Ktoś był może w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Zmartwienie 13.05.16, 13:18
      Ja się nie znam. Ale z tego co wyczytałam, leczenie takiego guza głównie chirurgiczne. Zatem poszukałabym jakiegoś chirurga szczękowego. Ale nie odwołuj tego profesora. Zawsze lepiej konsultować takie wypadki.
      Powodzenia, zdrowia dla córki !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka