Dodaj do ulubionych

Sumienie masażysty

17.05.16, 19:21
Ale co ma fizjoterapeuta do sumienia? Usiłował tego dociec b. minister zdrowia Bartosz Arłukowicz na wtorkowym posiedzeniu sejmowej komisji zdrowia, obradującej nad tym projektem. Pytał wiceministra zdrowia Marka Tombarkiewicza, bo rząd popiera klauzulę sumienia dla fizjoterapeutów. Minister tłumaczył, że chodzi o wyroby medyczne zlecone przez lekarza. - Jakie? - dociekał Arłukowicz. Minister naciskany stwierdził, że chodzi o bioprotezy odzwierzęce. - Fizjoterapeuci wszczepiają te protezy?! - zdumiał się Arłukowicz. Tombarkiewicz: - Nie. Ale może wykonywać czynności u pacjenta, który ma taką bioprotezę. Rzeczywiście: masowanie człowieka, który ma np. zastawkę serca stworzoną dzięki tkance odzwierzęcej, może być ponad wytrzymałość moralną obrońcy zwierząt. Posłanka PiS Bernadeta Krynicka dała też inny przykład: - wkładka wewnątrzmaciczna. Faktycznie: obrońca dzieci poczętych nie może być zmuszany do obcowania podczas masażu z chodzącą maszyną do ludobójstwa, jaką jest kobieta z taką wkładką. W takim razie ustawę trzeba uzupełnić o załącznik z ankietą, w której klient fizjoterapeuty musiałby wymienić wszelkie implanty, bioprotezy i inne ciała obce w swoim organizmie. Zaznaczyć, czy używa prezerwatyw i w ogóle opisać swój styl życia. Bo jeśli je mięso, to fizjoterapeuta - przeciwnik bioprotez odzwierzęcych - nie może go przecież masować. nie ogarniam tej kuwety
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:33
      Mam nadzieję, że Tombarkiewicz i inne Krynickie trafią do lekarzy, którym sumienie nie pozwala leczyć idiotów.
    • papryca Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:40
      >nie ogarniam tej kuwety
      Świetne podsumowanie...
      • asia-loi Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:04
        papryca napisała:

> >nie ogarniam tej kuwety
        > Świetne podsumowanie...

Też uważam, że to podsumowanie jest świetne.
        • angeika89 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 23:54
          Mogę się jedynie podpisać.
          Także nie ogarniam tego czegoś...
    • anorektycznazdzira Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:41
      Yyyyy... obcowanie z debilami jest zdecydowanie niezgodne z moją klauzulą sumienia
    • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:44
      Kto następny? Sanitariusze?
      • spanish_fly Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:47
        Proponuję psychiatrów - zamiast na terapię będą kierować na egzorcyzmy.
        • jowita771 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:35
          Moja przyjaciółka współpracuje z domem dziecka, ma styczność z chłopcem, który jest nadpobudliwy, ma jeszcze inne problemy. I to dziecko miało kilka razy zajęcia karate, na których dobrze sobie radziło, lubiło je. Była tez poprawa ogólnego zachowania dziecka, uspokoiło się. Ale dyrektor ośrodka jest gorliwą katoliczką, więc dziecko już zajęć nie ma, bo to niezgodne z JEJ sumieniem. Za to regularnie nie tylko ten chłopiec, ale tez inne dzieci są zabierane na egzorcyzmy. I zdarza się, że dzieci wracają z takich egzorcyzmów po północy, więc ktoś poskarżył się do gminy chyba, bo dzieci z takich ośrodków nie mogą przebywać poza domem po godzinie (chyba) 22. Organ prowadzący sprawę zbadał i stwierdził, że dzieci faktycznie nie powinny być do takiej godziny poza domem, ale tu sytuacja jest wyjątkowa, bo do kościoła to można. A to są czasem kilkugodzinne nabożeństwa, gdzie ludzie drą się, mdleją, super przeżycie dla dziecka, bardzo potrzebne i z pewnością pomocne.
          • anorektycznazdzira Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:38
            ja pie..., żartujesz?!!
          • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 08:55
            Bez przesady, moje dzieci chodziły na karate. Z trenerem uzgodniłam, że nie będą po prostu brały udziału w tych wszystkich ich rytuałach ( kłanianie sie przed portretami jakiś tam guru, mistrzów czy komu tam się kłaniają ). I problemu nie było żadnego.
            Raz na zawodach komuś się nie podobało, że syn się nie ukłonił przed dwoma obrazami, ale wytłumaczyłam im, że zmuszanie go do tego będzie łamaniem prawa i mają oceniać jego umiejętności.

A ty nie piszesz o egzorcyzmach tylko o mszach o uzdrowienie. To zupełnie co innego i też dość kontrowersyjny temat w kościele.
            • kotradykcja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:09
              A możesz mi wytłumaczyć CO jest niewłaściwego w wykonaniu ukłonu wobec mistrza oraz przeciwnika (!), czy nawet zdjęcia/obrazka symbolizującego szkołę i/lub założyciela lub mistrza tej szkoły, bo nie bardzo rozumiem?
              Forma ukłonu jest charakterystyczna dla Dalekiego Wschodu i jest po prostu formą wyrażenia szacunku.
              Czyżby okazanie szacunku nauczycielowi, przeciwnikowi jest czymś, co narusza godność Twoich dzieci?
              Czyli osoba z innego kręgu kulturowego wchodząc do Twojego domu nie ma obowiązku okazania szacunku zgodnie z panującymi w nim zasadami?
              Buractwo podbudowane "zasadami katolickimi" i tyle.
              • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:17
                A gdzie ja napisałam, że nie kłaniają się przeciwnikowi? Ale oddawanie czci obcemu guru mnie nie pasowało.
                Trener nie miał z tym problemów - nie byłam jedyna, która miała do tego obiekcje.

Jak ktoś wchodzi do mnie do domu to mówi dzień dobry, nie oczekuję czołobitności. I nie wyobrażam sobie kłaniać się komuś w pas.
                • kotradykcja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:58
                  "I nie wyobrażam sobie kłaniać się komuś w pas."

Powótrzę - buractwo, nieznajomość kultury, ignoracja, arogancja i zadufanie.
                  Naprawdę, nie masz czym się chwalić.

To nie jest "oddawanie czci" tylko OKAZANIE SZACUNKU. A to, że Ty sobie czegoś nie wyobrażasz to świadczy wyłącznie o Twojej cienkiej wyobraźni, nie o standardach obowiązujących.
                  • iziula1 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:54
                    Kotradykcja, przecież to Arwena, szkoda czasu na tłumaczenie. Nie dotrze. Nie ten poziom.
                    • kotradykcja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 11:26
                      Iziula, racja, mój błąd.
                  • ewa_mama_jasia Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 12:03
                    Tylko że w naszym kręgu kulturowym szacunek okazuje się w inny sposób niż głębokim skłonem do ziemi albo w pas. A właśnie taki głęboki ukłon jest traktowany jako oddawanie czci.
                    • kama265 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 13:33
                      ale jeśli chodzisz na karate, to jakby to nie jest nasz krąg kulturowy i należałoby szanować ichniejsze zwyczaje. aaaa wait! nie! to tylko WASZE zwyczaje MUSZĄ być szanowane.
                      • ewa_mama_jasia Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 14:06
                        Dlatego pisze o nauce dzieciaków. Syn chodzi na aikido od ładnych kilku lat. W te wakacje pewnie zdobędzie najwyższy dziecięcy stopień. Nie ma na jego zajęciach filozofii sztuki walki, historii itp. Są tylko techniki. Nawet nie kłaniają się obrazom, tylko prowadzącemu i sobie nawzajem. Na tym poziomie kłanianie się obrazom nie jest niezbędne.
                    • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 15:58
                      Szkoda, że szacunku do innych kultur (niestety nie tylko na forum) wymaga się tylko od katolików. Wymaganie szacunku od przedstawicieli innej kultury traktowane jest jak rasizm i ksenofobia. Za granicą w szkołach publicznych i nie tylko szczają pod siebie by nie urazić "innej kultury" i ją zrozumieć, przyswoić. A katolik nie może na zajęciach poprosić o drobną i nic nie znaczącą modyfikację. To albo pozwalamy wszystkim religiom i kulturom na drobne ustępstwa albo może żadnej? W czym ta druga religia jest lepsza od katolickiej, oprócz tego, że faktycznie na chwilę obecną jej przedstawiciele są bardziej niebezpieczni?
                      • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:48
                        Ale ktoś każe uczyć się karate? Nie. Więc jak ci się nie podoba ta kultura to nie musisz w niej uczestniczyć.
                        • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:55
                          Nie, to są dodatkowe, jak rozumiem płatne zajęcia. I jak najbardziej klient, który płaci może sobie zażyczyć drobnej modyfikacji, w dodatku nie związanej z samymi ćwiczeniami. A firma po skalkulowaniu może sobie obliczyć czy warto czy nie warto tracić w dzisiejszych czasach klienta z powodu de facto drobiazgu (dla niewierzących). Jak ktoś niewierzący to mu wszystko jedno czy kiwnie główką przed zajęciami, prawda? Jak wierzący to tym bardziej zrozumie. Tyle miauczycie o tolerancji, ale jak tolerancja ma dotyczyć kogoś innego niż gej/uchodźca/muzułmanin to nagle jesteście nietolerancyjnym tępym betonem. I piszę to ja, niewierzący z dziada pradziada (babka niestety była wierząca).
                    • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:49
                      Wskaż mi prosze jakąś polską okoliczność przy której "oddaje sie cześć"za pomocą głębokiego ukłonu.
                      Bo moim osobistym zdaniem w Polsce oddaje sie cześć albo kościelnie, czyli na klęczkach, albo poprzez postawę na baczność. Głębokie ukłony zaś zwyczajnie w polskim rytuale nie wystepują w ogóle. W związku z czym twój argument uznaję za bałamutny i nieprawdziwy.
                • czar_bajry Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 11:09
                  Arwena czy ty się czasami czytasz?
                  Takiej ignorantki na dokładkę przekonanej o własnej mądrości dawno nie spotkałam...
              • ewa_mama_jasia Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 12:00
                Abstrahując już od wiary i sposobów myslenia nią inspirowanych.
                Wszyscy wiedza, że ukłony przed obrazkami symbolizującymi szkołę / założyciela sa wpisane w naukę danej sztuki walki. Jako cześć okazywaną szkole czy założycielowi sztuki walki. I ok. Są to elementy kultury dalekowschodniej.
                Tylko my jesteśmy w Polsce, w Europie, w trochę innych warunkach kulturowych. Nasze dzieci (bo piszemy tu o dzieciakach) uczą się tej sztuki walki w polskich szkołach i małe prawdopodobieństwo jest, ze pojada douczać się w Japonii, Chinach itp. A przynajmniej w większości przypadków nie szybko. Więc czemu nie prowadzić nauki w sposób zgodny z naszymi zwyczajami? Czyli - ukłon w stronę partnera od cwiczen, prowadzacego. Ale już niekoniecznie skłony czołobitne przed zdjęciem założyciela sztuki. W Polsce raczej nie ma zwyczaju głębokich skłonów i ukłonów na miarę Japonii.
                Owszem, uczyć należy młodziez, jakie panują zwyczaje na dalekim wschodzie, niech wie, jak się zachować kiedyś, gdzies, jeśli będzie miała styczność z chińskim czy japońskim mistrzem.
                Natomiast nie warto myslę kruszyć kopii o głębokość skłonu czy oddawanie czci zdjęciu Ueshiby czy innego twórcy sztuk walki.
                • paskudek1 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 13:19
                  a możesz mi powiedzieć jakim zagrożeniem dla dziecka jest złożenie takiego ukłonu? Czym mu to zwichruje psychikę? Zmieni jego wiarę? Obyczaje? Bo jak wiedzę, traktujesz ukłon w stronę zdjęcia mistrza jako oddawanie czci obcemu Bogu oraz od razu zmianę wiary, czy bo ja wiem - przejscie na jakis satanizm? Owszem, taki ukłon jest u nas niepraktykowany ale jest częścią tej sztuki walki. uczy pokory, podporządkowania. Nie ma w takim ukłonie nic zdrożnego ani zagrażającego. Mam czasami wrażenie, a nawet pewnośc, ze wiara tych wszystkich protestujących przeciwko karate, judo itp jest baaardzo słabiutka. Taka żadna ta wasza wiara. Jezeli byle ukłon wpisany w ćwiczenie sztuki walki ma tej wierze zagrozić.....
                  • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 13:21
                    Jakoś trener nie miał takich problemów, zwłaszcza, że nie tylko ja miałam zastrzeżenia. Po prostu nie widzę potrzeby czołobitności przed cudzymi guru
                    • paskudek1 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 13:27
                      a co się ma z nawiedzonymi mamuśkami użerać? Widocznie uznał, że można odpuścić wierzącym, którym wiara od razu spada od jednego ukłonu w stronę zdjęcia mistrza.
                      • kotradykcja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 14:22
                        "a co się ma z nawiedzonymi mamuśkami użerać? Widocznie uznał, że można odpuścić wierzącym, którym wiara od razu spada od jednego ukłonu w stronę zdjęcia mistrza. "

big_grin
                      • edelstein Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 14:52
                        Bingobig_grin
                        • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:01
                          To w Waszym kraju są pływalnie na których można przychodzić dziwnie poprzebieranym bo religia zabrania odsłaniać ciała? Tak? I menu w szkole publicznej dostosowane pod mniejszości? Zatem z czego tak się śmiejesz?
                          • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:41
                            Z głupoty.
                            • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:01
                              A powinna z siebie i swojego obecnego kraju. Choć raczej tam śmiech przez łzy.
                  • ewa_mama_jasia Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 14:10
                    Mnie to akurat nie przeszkadza, pomimo tego że syn uczy się w szkole katolickiej, od ładnych kilu lat chodzi na aikido. Nie widze zagrozenia dla wiary, gdzie to napisałam? Przeciez zaczęłam post od słów "abstrahując od wiary i sposobów myslenia nią inspirowanych". Tylko zastanawiam się, na ile jest to konieczne.
                    Więc proszę się o mojej wierze nie wypowiadać, bo nic na ten temat nie wiesz.
                    • paskudek1 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 15:15
                      widocznie JEST konieczne. I już. Ustanowione tradycją od lat, stosowane wszędzie i tylko nasi katolicy maja od tych ukłonów, od tai chi, od feng shui czy od czego tam jeszcze spadek wiary.
                      • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:03
                        A czy zjedzenie wieprzowiny to takie wielkie halo? Albo pójście wierzącej muzułmanki w normalnym kostiumie na basen lub plażę? Albo gdy wierzący muzułmanin poda dłoń na powitanie innej kobiecie? Ci to dopiero histeryzują na całego big_grin Nawet pracy z tego powodu odmawiają. Ale macie rację, ich należy szanować, bo ci jak się wkurzą to nie skończy się na napisaniu posta.
                        • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:50
                          Albo zjedzenie mięsa w piątek?
                          • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:00
                            Czyli remis. Tylko w przypadku "wieprzowiny" nazywa się to tolerancja i otwarte społeczeństwo, w przypadku "mięsa w piątek" to katolicka ciemnota i zacofanie, które nie powinno mieć miejsca w cywilizowanym kraju czy jakoś tak wink
                • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:41
                  A moim zdaniem kruszenie kopii jest warte o tyle, o ile jest walką o wolność, i o to żeby nie okrawano jej dla wymsłów jakichś świrów.
                  • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:59
                    Jaką wolność mają kobiety w Katarze?
                    • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:00
                      Ocipiałeś?
                      • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:03
                        Racja, jaka wolność kobiet w Katarze big_grin Toż to trzoda domowa big_grin
                        • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:05
                          A jednak. Ocipiałes.
            • jowita771 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:20
              > A ty nie piszesz o egzorcyzmach tylko o mszach o uzdrowienie. To zupełnie co in
              > nego

Być może taka jest oficjalna nazwa, ale tam ludzie zachowują się, że tak to ujmę, nietypowo, a ksiądz prowadzący twierdzi, że z kogoś wychodzi demon. Ja bym własnych dzieci nie zabrała, ale tamtych dzieci nie ma kto obronić przed chorą dyrektorką ośrodka.
              • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:22
                Ciekawe czy to msze tylko o uzdrowienie, czy o uzdrowienie z grzechu międzypokoleniowego. Te drugie, zostały zabronione przez episkopat, ale niestety nadal czasami są odprawiane.
                • spanish_fly Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:34
                  Czemu? Co to jest grzech międzypokoleniowy?
                  • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:48
                    Grzechy ojców przechodzą na synów. Myślenie, mające na celu wyjaśnienie dlaczego np ktos jest niewidomy od urodzenia, albo bezpłodny itd. Sam nie zawinił, więc pewnie odpowiada za grzechy przodków.
                    Ten pogląd na szczęście się zmienił, ale nadal są tacy co w to wierzą. Nie jestem teologiem, więc pewnie kiepsko tłumaczę, ale masz tutaj poczytaj, sensownie pisząsmile i link do stanowiska episkopatu.
                    www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=280071&t=280032
                    episkopat.pl/informacje_kep/6966.1,Episkopat_Polski_nt_Grzechu_pokoleniowego_quot_i_uzdrowienia_miedzypokoleniowego_quot.html
                    • wuika Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:24
                      "Sam nie zawinił, więc pewnie odpowiada za grzechy przodków. " - religia pełna miłosierdzia. Każdą chorobę i nieszczęśliwy los wytłumaczy grzechami przodków, za które trzeba przepraszać. Pa-ra-no-ja.
                      • ewa_mama_jasia Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:55
                        Ale to jest myślenie starotestamentowe. A w Starym Testamencie nie było "miłuj bliźniego jak siebie samego" tylko "oko za oko".
                • jowita771 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:35
                  Nie wiem, jak to nazywają, chodzi o nabożeństwa wspólnoty Mamre, konkretnie o to, co opisane tutaj:
                  www.dzienniklodzki.pl/artykul/479335,szatan-na-mszy-wspolnoty-mamre-w-pajecznie,1,id,t,sa.html
                • mid.week Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:40
                  Jakby tego nie nazwać to zabawa dla nawiedzonych
            • martishia7 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 15:07
              Jest taka anegdota, jak do Morihei Ueshiby, twórcy aikido, przyszedł muzułmanin. I że uczyć by się chciał, ale te ukłony do kamizy to nie da rady, bo Allah zabrania. Morihei Ueshiba miał odpowiedzieć - W takim razie niech Allah nauczy cię aikido.
              • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:04
                I tak powinni postępować niektóre kraje UE. Wtedy nie byłoby tych cyrków co są teraz.
          • spanish_fly Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:33
            Który to dom dziecka? Trzeba ratować te dzieci!
            • kotradykcja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:59
              Też jestem żywo zainteresowana tym KTÓRY to dom dziecka.
          • mid.week Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:42
            A koleżanka zawiadomiła kogoś (urząd, media) o tym co sie tam wyprawia?
            • jowita771 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:11
              Nie koleżanka konkretnie zawiadomiła, ale ktoś inny, organ nadzorujący skontrolował, ale nie zobaczył w tym nic złego, bo co złego jest w chodzeniu do kościoła?
              • mid.week Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:22
                Te wszystkie organy nadzorujące powinny wylecieć w kosmos. Badają paragrafy, ilości i procenty a nie można w ten sposób pilnować dobra i spokoju dzieci. Takim ludziom to faktycznie tylko media, gazety i szum w przestrzeni publicznej moze pomóc.
    • oqoq74 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:49
      Czyli za chwilę jak pójdę do dentysty będę wpierw rozkładać nogi, co by sprawdził czy mu klauzuli sumienia nie naruszam?
      • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:51
        A jeśli wcześniej tymi ustami robiłaś coś brzydkiego?
        • mid.week Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 19:53
          uuuuuuuuuuuuuuuuu......
          • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:01
            Nie nazwałbym tego uuuuuuuuuuuuu
            • mid.week Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:20
              big_grin
              • oqoq74 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:38
                Możemy się śmiać, ale przecież to nie jest nieprawdopodobne.
        • sitniczek Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:48
          Jakiego brzydkiego? Przecież nawet Terlikowska kiedyś stwierdziła, że sex oralny jest piękny..
          • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 21:01
            A asslicking?
            • sitniczek Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 21:10
              uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    • asia-loi Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:05
      Nie mogę uwierzyć, że takie głupoty wygadują wykształceni ludzie w XXI wieku.
      • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 20:06
        Welcome in dobra zmiana
    • sitniczek Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 21:03
      A tak swoją drogą to jest obłęd co się dzieje w tym kraju... Naprawdę tak skończymy? Jak zadupie cywilizacji człowieka myślącego?
      • chicarica Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 21:10
        Tak. I jestem przekonana, że mamy to, na co zasługujemy. Nie oszukuj się, obracasz się pewnie wśród 10% najbardziej rozgarniętych mieszkańców tego kraju, reszta to motłoch i ciemnota.
        • kaz_nodzieja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:57
          A Ty oczywiście należysz do tej mniejszości. Brzydzą mnie organicznie ludzie, którzy nienawidzą własnego kraju.
    • eliszka25 Re: Sumienie masażysty 17.05.16, 21:55
      to moze niech jeszcze ktos wymysli klauzule sumienia dla pacjentow, a co. jak szalec, to szalec. dlaczego to ma dzialac tylko w jedna strone? jak czlowiek pojdzie do lekarza, to najpierw przez pol godziny beda sie sobie spowiadac wzajemnie, a ostatecznie dojda do wniosku, ze lekarz pacjenta nie przyjmie, bo mu sumienie nie pozwala, albo pacjent nie chce sie leczyc u danego lekarza, bo z kolei jego sumienie mu na to nie pozwala i tak sie rozejda w pokoju. potem wejdzie nastepny pacjent i apiac od nowa. koniec koncow przez caly dzien lekarz nawet pol recepty nie wypisze i jaka oszczednosc na lekach refundowanych bedzie! starczy na nastepne 10 lat 500 + big_grin
    • kotradykcja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 08:30
      No właśnie przeczytałam to i nie wiedziałam jak mam zareagować.
      Za każdym razem, kiedy myślę, że granica absurdu została przekroczona, miłościwie nam panujacy apdejtują moje pojmowanie tej granicy.
      • brysia0 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 08:45
        To idąc tym torem- za jakiś czas - sędzia orzekający w wydziale rozwodowym będzie się powoływał na swoje sumienie i że nie uznaje rozwodów??? smile Od razu odsetek rozwodników bym nam spadł...
        • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:04
          Bywa różnie. Koleżanki znajomi się rozwodzili. Robili to kulturalnie, mieli ustalone wszystko - alimenty, podział majątku itd. Sędzina nie dała im rozwodu - bo skoro są tacy zgodni, to jest szansa, że małżeństwo przetrwa i mogą spróbować sie dogadać. Dała im rok szansy, do następnej rozprawy. Na kolejną rozprawę się przygotowali. Pokłócili sie już wchodząc na salę. Na sali darli się na siebie, kłócili o każdy grosz ( oczywiście jak dochodziło do wcześniej umówionej kwoty to się łaskawie zgadzali ). Przedstawienie podobno odstawili warte Oskara. Ale rozwód dostalismile. Po wszystkim poszli na obiad.

Tak więc i kilka lat temu sędziowie, dawali rozwody według swego widzimisie
          • olikol Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 11:21
            Moi znajomi mieli podobnie, ale za co innego niż sądzisz nie dostali rozwodu od razusmile Wymyślili sobie rozwód od lat żyjąc ze sobą w jednym mieszkaniu jak lokatorzy, przyjaźniąc się ale nie kochając, nadal prowadzili wspólny dom,
            wtedy potrzebowali rozwodu ze względów finansowych.
            I podeszli do rozwodu na zasadzie "teraz potrzebują więc dajcie".
            Sędzia walnęła im kazanie o tym co to jest małżeństwo i że traktują małżeństwo oraz instytucję sądu niepoważnie i oddaliła wniosek.
            Rozwiedli się rok później gdy zamieszkali faktycznie oddzielnie.
            • arwena_11 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 12:17
              No to tutaj po rozwodzie mieli mieszkać osobno. Bo sprzedawali w trakcie rozwodu dom, żeby kupić dwa mieszkania. Mieszkali razem, dopóki nie sprzedali domu.
              Fakt jedli wspólnie obiady, bo było bez sensu gotować osobne w jednej kuchni. Ale mieli swoje pokoje, swoje życie itd.
    • asia_i_p Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:08
      Ja tego nie rozumiem na poziomie podstawowym. Co ma sumienie czyjekolwiek do tego, co pacjent robił dawno temu? Myślałam, że klauzula sumienia dotyczy tego, co miałby w danej chwili wbrew swojemu sumieniu zrobić przedstawiciel zawodu medycznego, czyli np. laborant weganin mógłby odmówić wykonywania badań na zwierzętach, ale to, co Tombarkiewicz opowiada, to jest jakiś odlot, to tak, jakby taki laborant w ogóle odmówił wejścia do laboratorium, bo tam kiedyś wykonywano takie testy.

No chyba, że w toku fizjoterapii wykonuje się masaże kremami pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwanymi w jakiś okrutny sposób, ale nie kojarzę nic takiego.
      • oqoq74 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:42
        Bo w tym nie ma logiki. Absurd poganiany paranoją.
        Każdego dnia, dobra zmiana, powoduje, że otwieram szerzej oczy ze zdumienia.
    • happy_end Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 09:58
      Jeszcze wczoraj B.Arłukowicz poinformował na tt, ze rząd się wycofał z tego pomysłu:
      "Dziękuje wszystkim za ożywioną dyskusję. Rząd wycofał się z lekkim rumieńcem na twarzy z klauzuli sum u fizjoterapeutów. Jeszcze raz dzięki!"
      Pożyjemy, zobaczymy.
      • paskudek1 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:08
        a powinien wycofać sie z olbrzymim rumieńcem a mordzie oraz pokajać przed społeczeństwem ze W OGÓLE taki debilny pomysł został poddany pod dyskusję.
    • iziula1 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 10:51
      Płacenie podatków na te rzesze tych idiotów jest niezgodne z moim sumieniem.
      Gdzie mam wysłać swoje oświadczenie w tej sprawie? Czy do p. Kuchcińskiego starczy czy do samego p.o. prezydenta?

Tak, to jest kuweta....
    • mallard Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 11:34
      A co gorsza "ciemnemu ludu" to i tak lotto.
      On ma swoje pińcet...
    • afro.ninja Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 11:40
      Moim zdaniem klauzula sumienia nie powinna dotyczyc tez lekarzy, ani farmaceutow. Sorry, ale w du.ach im sie z dobrobytu poprzewracało.
    • maadzik3 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 14:55
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,150682,20094648,klauzula-sumienia-dla-fizjoterapeutow-tak-absurdalnych-tlumaczen.html#MT_Z9
      co ja piłam? co było w tej kawie?
    • edelstein Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 14:58
      Przyjezdza sanitariusz do rannej w wypadku kobiety.
      -Czy posiada Pani wkladke
      -tak
      -aaa a to sumienie nie pozwala mi Pani pomoc,Prosze poczekac na tego bez sumienia
      • maadzik3 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 15:07
        no tak: "Przychodzi baba do fizjoterapeuty..."
      • kfugktru23 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 15:22
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,20073383,radny-pis-chce-powrotu-krzyza-na-karetki-w-liscie-do-ministra.html w konsekwencji - pod tym krzyżem...
        • maadzik3 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 15:35
          co ja w tej kawie wypiłam, no, powiedzcie mi....
          a krzyż na karetkach (i na symbolu Czerwonego Krzyża bo stamtąd się wziął) nie ma NIC wspólnego z chrześcijaństwem. Czerwony krzyż jest odwróconą flagą Szwajcarii, gdyż jakiś symbol musiał mieć a jego założyciel - Henri Dunant był Szwajcarem. Natomiast z chrześcijaństwem skojarzyło się to dopiero Turcji gdy przystępowała do organizacji i oświadczyła że nie da się schrystianizować i będzie czerwony półksiężyc (i jest). Jednym słowem radny ma skojarzenia (i wiedzę) jak urzędnicy otomańscy w schyłkowym, dekadenckim okresie imperium wink
          • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 16:53
            Nie chcę zaburzać ci optymistycznego spojrzenia na świat, ale Turcja zachowała bardzo dużo ze schyłkowego okresu imperium.
            Co zaś do krzyża na karetkach, to jednakowoż źródłem tegoż na szwajcarskiej fladze jest krzyż chrześciański, jakby nie było. Co oczywiście nie zmienia faktu, że świat pełen jest świrów wietrzących spisek wrażych sił.
            • maadzik3 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:00
              ale w epoce Dunanta chodziło tylko o symbol organizacji, to zresztą bardzo ciekawa historia była.
              Natomiast co do Turcji to niestety wiem. I jej "powrót" do pewnych otomańskich rojeń jest coraz szybszy i głębszy.
              • olena.s Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 17:09
                No mówię, świat jest pełen świrów i umysłów skażonych myśleniem spiskowym. A rojenia imperialne (cichuteńko ci szepnę) ma nie tylko Turcja. Zwróć uwagę na Iran, od nich to ja dopiero mam dreszcze. No, Egipt na razie ma za duży wewnętrzny bajzel... Saudia szykuje się do gigantycznych reform, może się zajmie mocniej sobą... Tak że fakt, Turcja stoi dość wysoko na liście kandydatów do władania....
    • naomi19 Re: Sumienie masażysty 18.05.16, 20:18
      Jestem fizjoterapeutka, bo o sumienie fizjo chodzi. Jest to nic innego jak przykrywka prawdziwych zmian ktore chce wprowadzic PiS w zasadzie uniemozliwiajacych korzystanie z prywatnej fizjoterapii. A ludzie łakają wszystko jak leci w TVN. zal to wszystko obserwowac.
      • kama265 Re: Sumienie masażysty 19.05.16, 08:34
        ależ wiemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka