Dodaj do ulubionych

śpiewacie?

18.05.16, 13:38
odpocznijmy nieco po tym przyjęciu na 100 osób!

mam ochotę Was zapytać, czy lubicie śpiewać, nie w chórze filharmonii albo dla eurowizji, tylko, no nie wiem,pod prysznicem, podczas sprzątania, za kółkiem?

i czy macie jakieś ulubione "przeboje".

ostatnio mój synek nie zaśnie, jeśli nie usłyszy wiązanki przebojów w moim wykonaniu. (piosenki nie muszą być dla dzieci i nie muszą być po polsku, ale śpiewać trzeba!)

co wieczór śpiewam to samo i brak mi weny, stąd ten wątek.
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: śpiewacie? 18.05.16, 13:42
      Śpiewam dużo. Sama, z ising i w chórze.
      • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 13:45
        co to ten ising?
        • tol8 Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:39
          Karaoke. Jest w necie i na androida.
    • gama2003 Re: śpiewacie? 18.05.16, 13:53
      Pod prysznicem, repertuar najczęściej żeglarsko - harcerski. Ale i inne się trafiają. Lubię smile
      • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 13:56
        weź podrzuć jakiś tytuł.
        ile można męczyć dziecko pieśnią "był sobie marynarz który żywił się wyłącznie pieprzem", i to w dodatku okrojoną ad usum delfini.
        ;~/
        • gama2003 Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:08
          Najczęściej Krajka, Bieszczady, Bieszczadzki trakt, różne Starego Dobrego Małżeństwa.
          Ostatnio wyśpiewuję ,, Na Mazury, Mazury, Mazury...,,
          Miałam kiedyś fazę na śpiewanie ,, Barki,, pod prysznicem. Ale to chyba grzech, choć pięknie mi wychodziło wink ( moim zdaniem, rodzina nic nie protestowała...)
          • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:13
            no jak już grzeszymy... jest taka pogrzebowa pieśń kościelna "anielski orszak niech twą duszę przyjmie", uwielbiam ją śpiewać we wszelkich okolicznościach. bardzo, bardzo melodyjna.

dzięki za podpowiedź Krajki i Starego Dobrego!

przypomniało i się właśnie coś takiego "i znowu idę, i znowu śpiewam po dniach milczenia". muszę odszukac tekst.
            • gama2003 Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:20
              Łojezu, tej pogrzebowej nienawidzę, jest kwintesencją pogrzebowości - śpiewana ze znudzoną miną przez księdza i grabarzy..brrrr.

Stachura cały się nadaje, czasem mnie nachodzi na hity z podstawówki - to już straszydła - Dzień zwycięstwa, Szumi dokoła las i inne takie.
              Mój mąż śpiewa Kaczmarskiego smile
              • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:23
                etam, nie znasz się na tej pogrzebowej pieśni :~)

kaczmarski, owszem, czasem też się przyplątuje do mnie, ale ma coś spokojnie melodyjnego? bo taka galia na dobranoc to słabo.
                • arwena_11 Re: śpiewacie? 19.05.16, 08:22
                  Modlitwa o Wschodzie Słońca i moja ulubiona Wigilia na Syberii
                • rulsanka Re: śpiewacie? 19.05.16, 12:08
                  Ja też uległam urokowi anielskiego orszaku, ale nie chcę jej śpiewać. Miałam okazję ją pierwszy raz usłyszeć rok temu, nad ciałem mojego taty. Umarł w domu, przyszły siostry i zaczęły śpiewać tę pieśń. Kolejny raz usłyszałam ją na pogrzebie. A za miesiąc na pogrzebie przyjaciółki. Pieśń piękna, ale kojarzy się z rozstaniem.
                  Tak poza tym śpiewam dużo. Piosenki dziecięce, góralskie, koniarskie, ułańskie, czasem żeglarskie, demarczyk, maanam, kult, przemyk, kolędy, kościelne. Uwielbiam śpiewać. Lubię też improwizować, melodie fajne wychodzą, słowa już gorzej.
            • foringee Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:06
              >o jak już grzeszymy... jest taka pogrzebowa pieśń kościelna "anielski orszak niech twą duszę >przyjmie", uwielbiam ją śpiewać we wszelkich okolicznościach. bardzo, bardzo melodyjna.

mam to samosmile uwielbiam tę pieśń, mogę śpiewać na okrągło, tylko nie zawsze wypada
              i jeszcze z 1 listopada "popatrz jak prędko mija czas" wykonanie na orkiestrę dętą i męski chór -zawsze za gardło ściska
            • wegatka Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:04
              Moja przyjaciółka uwielbia śpiewać "Anielski orszak" big_grin
          • jowita771 Re: śpiewacie? 18.05.16, 20:26
            > Miałam kiedyś fazę na śpiewanie ,, Barki,, pod prysznicem.

Ja kiedyś codziennie wieczorem jechałam z "Ciebie Boga wysławiamy", w dodatku na jednym razie się zwykle nie kończyło. Myślę, że do tej pory bym dała radę przypomnieć sobie wszystkie 14 zwrotek.
            • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 21:55
              Te Deum? całe z pamięci? wow. szacun.

też zdarza mi się to śpiewać, kiedy wpadnę w nastrój wybitnie uroczysty.
              • jowita771 Re: śpiewacie? 19.05.16, 08:55
                No przecież tak od razu nie jechałam z pamięci, najpierw z książeczką, ale po iluś tam razach musiałam zapamiętać, nawet gdybym była szympansem.
        • arwena_11 Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:37
          miałam ostatnio fazę na Zochę i Pożegnanie Liverpoolu. Jak mam smutną fazę to Samanthe lub Białą sukienkę. Czasami Stare dobre małżeństwo lub właśnie jakieś takie obozowe - Bieszczady.
          Ostatnio zaś nie tylko pod prysznicem, bo córka dorwała się do gitary i zmusza mnie do uczenia jej konkretnych piosenek - na tapecie Anioł i Diabełwink
          • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:44
            ja gram na różnych fletach, ale to niestety wyklucza śpiewanie.

lubię ludowiznę i okolice (orkiestra świętego mikołaja, muzykanci, dikanda),
            Cohena, Dylana Brassensa.
            • arwena_11 Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:28
              ja tylko na flecie takim szkolnym i to mało skomplikowane. No i fakt, nie da się śpiewać.
    • mid.week Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:00
      kocham śpiewać w aucie - jak Sthur w Killerze wink
      Niestety córka protestuje sad
      • little_fish Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:19
        Śpiewam w aucie. Ostatnio z Arturem Andrusem. I na imprezach w jednym określonym towarzystwie smile
        • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:24
          na imprezach - to musi być bosko.

brakuje mi tego, od czasów studenckich.
          • little_fish Re: śpiewacie? 18.05.16, 16:47
            mi tez brakowało - jestem po studiach już kawał czasu. U znajomych spotkaliśmy ich znajomych, zapalonych gitarzystów (całkiem niezłych) i czasem dajemy czadu.
            Ja w ogóle bardzo lubię śpiewać, przez wiele lat spiewałam w chórze, teraz nie mam żadnego sensownego w okolicy. Ale numer Andrusa "Ptaszek" podśpiewuję z ogromnym sentymentem. smile
            • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 16:53
              gdzie ci znajomi, przyjdę pod okno posłuchać, jak dajecie czadu!
              • little_fish Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:02
                ochrona danych osobowych wink ale repertuar szeroki idzie od pieśni turystycznych, popularnych przebojów do żołnierskich i ludowych. Obiecują mi karaoke, ale coś się doczekac nie mogę.
                Zapomniałam dodać, że śpiewam też w pracy big_grin
                • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:08
                  parę lat temu, na mojej drodze ze spożywczaka do domu mijałam pewien dom... z balkonu na pierwszym piętrze dobiegał śpiew grupowy, entuzjastyczny, przy akompaniamencie gitar.

jejku, ależ to były głosy.
                  pamiętam, jak śpiewali "Zbroję".
                  siedziałam przy śmietniku i słuchałam!
                  :~)

a, i niedaleko ćwiczy zespół werchowyna, ale nie wiem gdzie. raz w moim parku ich słyszałam.
        • anel_ma Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:55
          my z Andrusem w aucie śpiewamy rodzinnie - Szalona krewetka wymiata smile
          i wszystkie pozostałe z obu płyt też wink
    • quelquechose Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:25
      Śpiewam w samochodzie. Drę wówczas paszczę na całego, bo mnie nikt nie słyszy (mam nadzieję wink). W domu znacznie rzadziej - czasem z córką. Nie mam za bardzo talentu, stąd te ograniczenia wink Tzn. nie jest dramatycznie, na ogół jakoś przeokropnie nie fałszuję, ale głosu nie mam najlepszego, więc staram się oszczędzić innych, heh.
    • dziennik-niecodziennik Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:29
      Spiewam, glownie w samochodzie. Pod prysznicem jakos mi nie pasuje smile
      • bi_scotti Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:59
        Spiewam namietnie wink W aucie spiewamy razem z mezem.
        Dzieciom spiewalam glownie Kabaret Starszych Panow (np. Tanie Dranie albo Herbatke, albo Juz Czas na Sen) tudziez Maryle Rodowicz (Sing-Sing, Do Lezki Lezka etc. etc. etc.) ale tez i rozny Polish Folk wink Poszla Karolinka, Czerwone Jabluszko, Hej od Krakowe Jade etc. etc. etc. Moj Sredni mial faze na polskie koledy (podobno wiekszosc dzie ma) wiec byly serwowane niezaleznie od pory roku smile Pod prysznicem dobrze mi robia piosenki patriotyczne z roznych epok walk o niepodleglosc tudziez ... Marsylianka big_grin Cheers.
        • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:04
          super pomysły!
          przypomniała mi się pieśń konfederatów barskich "nigdy z królami". zobaczymy, co mały na to...
          • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:05
            tanich drani nie umiałabym zaśpiewać, nie fałszując.
        • piesfafik Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:26
          Bingo. Dawno temu w naszym samochodzie krolowaly tez Elektryczne Gitary np Kobieta zla albo Nie pij Piotrek.
          Przy dluzszych podrozach rodzinnych Faust Randiego Newmana - uwielbiany od lat przez cala rodzine.

W chwilach desperacji jak juz do domu blisko a spac sie troche chce to: bylo morze, w morzu kolek, a na kolku byl wierzcholeeek, na wierzcholku, siedzial zajac, i nogami orzebierajac spiewal tak: bylo morze ....
          • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:28
            tak, i jeszcze: "rudy ojciec, ruda matka, rudy sąsiad i sąsiaaaadka!"
            • bi_scotti Re: śpiewacie? 18.05.16, 16:28
              Stary Indianin napial duzy luk
              Jak on mogl napiac taki duzy luk?
              Mlody Indianin napial duzy luk
              Jak on mogl napiac taki duzy luk?
              Smutny Indianin napial duzy luk
              Jak on mogl ... etc. etc. etc.

Old McDonald had a farm ... wink

• aurinko Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:54
      Śpiewam, ale tylko jak nie ma ryzyka, że ktoś mnie usłyszy big_grin
      śpiewam wszystko jak leci, co tylko mi w ucho wpadnie.
    • d.o.s.i.a Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:55
      Ja spiewam od zawsze. Wszedzie, nawet za biurkiem w pracy.
      Uczylam sie kiedys spiewu I od kiedy sie nauczylam, to idzie mi lepiej I staram sie utrzymywac forme.
      W tym tygodniu spiewam Jamale non stop.
    • peonka Re: śpiewacie? 18.05.16, 14:58
      Śpiewam w samochodzie, koledy najczęściej, bo znam tekst smile albo co tam w radiu leci.
    • stephanie.plum a czy macie wrażenie 18.05.16, 15:02
      że jak śpiewacie, tak z własnej chęci i niemalże w transie, to macie więcej siły... do życia?
      bo ja taaaak!
      to musi być coś z przepływem energii.

i jeszcze: czy są dni, kiedy wasz głos jest gładki i dźwięczny, i takie, kiedy skrzypicie?
      bo ja tak mam, i nie wiem dlaczego. (gardło zdrowe)
      • gama2003 Re: a czy macie wrażenie 18.05.16, 16:31
        Mam kumpelę psychologa smile, nie wiem czy to prawda, czy leczyła chwilowo moją głowę - ale mówiła, że śpiewanie koi nerwy, człek skupia się ma wydawaniu dźwięku i uspokaja.

A co do głosu, ja dopiero jestem dziwak z pazurami, mam niski głos, ten do gadania smile a śpiewam wysoko. Przy czym z wiekiem jakoś mi trudniej, bardziej męczę ( może i meczę ) się przy niektórych piosenkach. Słuch mam dobry, co akurat jest wadą, bo słyszę własne błędy.
        Dlatego pod prysznicem lekko zagłuszona daję radę siebie słuchać.
    • gulcia77 Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:12
      Śpiewam. Kiedyś w metalowej kapeli, teraz prywatnie. Choć mam towarzystwo, które lubi robić sobie śpiewające imprezy. A co do usypiania młodego - kiedyś w akcie desperacji, po dwóch godzinach usypiania, zaśpiewałam "Jedyny hotel w mieście" Jacka Skubikowskiego. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę - młody padał po dwóch razach. Od razu mówię, że wiem, że tekst mało "kołysankowy" wink
      • magkul99 Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:23
        Ja uwielbiam śpiewać w aucie i to najlepiej angielskojęzycznyne przeboje, czego nie doslyszę albo nie zalapię to ratuje się wtedy polskim tara ra ra albo mruczandem.
        Ale niestety moje dzieci nie przepadają za moją twórczością. A szkoda...
      • morgen_stern Re: śpiewacie? 18.05.16, 15:45
        Gulcia, ale czy growlem? wink
        • gulcia77 Re: śpiewacie? 19.05.16, 12:13
          Bawiłam sie trochę growlem smile Ale generalnie wykorzystywano mój mocny, dość głęboki alt wink
    • lady-z-gaga Re: śpiewacie? 18.05.16, 16:21
      nie, nie śpiewam, nie jestem w stanie znieść własnego śpiewu i nie mam ochoty bliźnich na to narażać smile
    • crea.tura Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:11
      śpiewam bardzo często, głownie przy sprzątaniu, głównie kolędy smile na początku mojemu mężowi wydawało się to mega dziwne, teraz śpiewa razem ze mną.
      • arwena_11 Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:32
        jak mój syn nauczył się pierwszych kolęd, to śpiewał nam cały rok, na zmianę z Płonie ognisko. Potem doszły Przechyły. Gdzieś w lipcu miałam dosyć.
      • jowita771 Re: śpiewacie? 18.05.16, 20:39
        Kolędy też lubię śpiewać. Zdarzyło mi się kiedyś mieszkać w domu, gdzie mieszkał również owczarek kaukaski, taki duży niedźwiedziowaty pies. I wieczorami jak byliśmy sami w domu, to siadałam na podłodze i śpiewałam kolędy, a on siadał koło mnie, kładł mi łapę na kolanach i patrzył mi w oczy. Bardzo mnie lubił ten pies, chyba ładnie śpiewałam.
        • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 21:57
          piękna scena!
    • odnawialna Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:15
      nie czytam więcej takich wątków, od 2 godzin śpiewam Anielski orszak...
      • little_fish Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:30
        big_grin big_grin big_grin
      • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:34
        :~D
        • karme-lowa Re: śpiewacie? 18.05.16, 17:58
          Strasznie fałszuję więc śpiewam praktycznie tylko w samochodzie. Fałszuję z piosenkami DM.
      • gama2003 Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:14
        smile

• viridiana73 Re: śpiewacie? 18.05.16, 18:10
      Pewnie. Nie umiem, ale śpiewam. Najlepiej, jeśli zagłusza mnie prysznic albo odkurzacz.
      Co? Pieśni kościelne ze wskazaniem na kolędy, całorocznie. Kabaret Starszych Panów. Polskie przeboje, ale starsze, tych współczesnych gardłopląsów nawet nie umiem zanucić. I moja ulubiona: T. Szwed "5 minut od Kielc".
      • bi_scotti Re: śpiewacie? 18.05.16, 18:23
        Dodam jeszcze, co juz kiedys pisalam, poniewaz bylam dzieckiem z cala gama learning "dis", znakomita wiekszosc program szkolnego tak mniej wiecej do 10-11 klasy mialam podawane przez tatusia w formie rymowanej, rowniez spiewanej. Gdy moj Najmlodszy mial problemy z science w high school, wrocilam do tamtych rymow i okazalo sie, ze "tu" tez dzialaja wink Jedno trzeba powiedziec, moj tata spiewal pieknie, czystym, mocnym barytonem z dobrze slyszalnym soft "ł", ktorego juz nawet moje pokolenie nie potrafi ani tak wymowic, ani wyspiewac a coz dopiero mlodsi, eh wink Dlatego teraz gdy wspominam tamte lata nauki to mi tak zal, ze juz sobie z tata nie pospiewamy o facecie w tramwaju i sile bezwladnosci, eh ... Cheers.
        Ale te "piesn masowa" to wszystkie moje dzieci znaja na pamiec i czasem spiewamy na canoe grupowo: www.youtube.com/watch?v=PeqrY-5IFKc
    • marikooo Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:12
      Niemowlęciu śpiewałam kolędy, taka "Cicha noc" to właściwie kołysanka jest. Znam tylko pierwszą zwrotkę, ale za to w 3 językach smile Dziecko było zadowolone, do dziś lubi tę kolędę.
      • sanrio Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:19
        oczywiście, ja też. A przy "Bóg się rodzi" zawsze płaczę i utrudnia mi to wypływ głosu z gardzieli big_grin
        • kanga_roo Re: śpiewacie? 19.05.16, 08:35
          sanrio, siostro, ja też zawsze "Bóg się rodzi" tylko do drugiej linijki smile
          • sanrio Re: śpiewacie? 19.05.16, 09:56
            big_grin
    • sanrio Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:17
      Śpiewam! uwielbiam śpiewać i uważam, za rzecz straszną, że mam fatalny głos i nie mogę tego robić publicznie. Ale mam za to bardzo dobry słuch i pamięć do słów piosenek, dodatkowo do niemalże każdej życiowej sytuacji jestem w stanie dobrać i zaśpiewać piosenkę - do miasta, kraju, anegdotki, filmu itp. Śpiewam kolędy i pieśni patriotyczne, przeboje z lat 70,80 i 90. (teraz na fali jest Kokomo Beach Boys - wspaniała linia melodyczna wink ) oraz piosenki dziecięce. Jak nie śpiewam na głos to zawsze mam w głowie jakąś nutę, zawsze, co czasami bywa bardzo męczące, zwłaszcza jak piosenki danej akurat nie trawię.
      • sanrio Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:20
        a, i pieśni kościelne śpiewam namiętnie! Te, których nauczyłam się w czasach przygotowań do I komunii, np. Chwalcie łąki umajone - znacie to?
        • foringee Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:31
          Cudnie było w maju w dzieciństwie, całe osiedle się schodziło wieczorami z lampionami na śpiewy do zabytkowej kapliczki i mogłam się wyżyć w śpiewaniu smile. Muszę jechać do babci, nie ma z kim śpiewać teraz, a jedna z jej ulubionych to "Zapada zmrok, już świat ukołysany" .
          • karme-lowa Re: śpiewacie? 18.05.16, 21:15
            W mojej miejscowości nadal się to praktykujewink
          • arwena_11 Re: śpiewacie? 18.05.16, 21:54
            W Warszawie też. Ostatnio się dowiedziałam o tym z ogłoszeń na mszy. I to wcale nie obrzeża.
      • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:02
        cóż, ja mam chyba podobnie, kocham śpiewać, a głos, niestety, myszy pod kanapą.

kiedyś nawet chciałam się do chóru zapisać, ale po wstępnym przesłuchaniu... poradzono mi życzliwie, żebym zajęła się czym innym. :~(
        • sanrio Re: śpiewacie? 19.05.16, 09:59
          >kiedyś nawet chciałam się do chóru zapisać, ale po wstępnym przesłuchaniu... poradzono mi życzliwie, żebym zajęła się czym innym. :~(

big_grin biedna
        • peonka Re: śpiewacie? 19.05.16, 13:01
          A ja odkrylam, że w Anglii jest pełno chórów dla "śpiewających inaczej". Chóry amatorskie, bez przesłuchań. Jak wrócę z wakacji, to sie gdzieś zapiszę smile
    • kub-ma Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:25
      Nie, nie śpiewam. Mam niezły słuch i fatalny głos. Nie da się tego słuchać. smile
      • foringee Re: śpiewacie? 18.05.16, 19:34
        Ja mam chyba odwrotnie tongue_out Bo mam wrażenie że czasem fałszuję, ale za to głos mam taki, że i do opery bym mogławink
        • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:02
          ha, zazdroszczę! (głosu).
    • kiddy Re: śpiewacie? 18.05.16, 20:28
      Śpiewam, w zasadzie ciągle i wszędzie. Śpiewałam w chórze gospel, mam dobry głos, nawet bardzo dobry, słuch obrzydliwie dobry i strasznie wyczulony na fałsze wokalne. Ale w ogóle mi nie przeszkadza, jak ktoś sobie radośnie zawodzi, muzyka jest dla wszystkich. Syniątko odziedziczyło słuch i poczucie rytmu po rodzicach smile, o śpiewaniu za wcześnie mówić. Czasem wszyscy śpiewamy i tańczymy.
    • jowita771 Re: śpiewacie? 18.05.16, 20:30
      Śpiewam w kąpieli, w samochodzie, w domu. Do snu dzieciom mam repertuar stały - starszej śpiewałam "Lulajże Jezuniu" i "Za górami, za lasami, za dolinami". Młodsza lubi najbardziej "Dobranoc, oczka zmruż". W domu w ciągu dnia najczęściej śpiewam przedwojenne szlagiery.
    • mas.uka Re: śpiewacie? 18.05.16, 20:47
      dziecięce czarne jagódki i takie tam. Ale własnie dziś przy okazji rocznicy Monte Cassino przypomniało mi się że nie mogę tego zaśpiewać bez rozpłakania się, Legionów zresztą też...
      • mas.uka Re: śpiewacie? 18.05.16, 20:49
        a tak w ogóle to nie umiem ale to robię, jak niania Ogg wink
      • bi_scotti Re: śpiewacie? 19.05.16, 01:09
        mas.uka napisała:

> Ale własnie dziś przy okazji rocznicy Mon
        > te Cassino przypomniało mi się że nie mogę tego zaśpiewać bez rozpłakania się,

Mam tak samo - gdy mi sie uda dojsc do "... ta ziemia do Polski nalezy choc Polska daleko jest stad ..." to juz lzy jak groch ... takie ciezkie az glowa sie chyli, opadaja te lzy moje w dol pionem az na dno, na samo dno chwili ...
        Nic innego tak na mnie nie dziala choc przy Marszu Mokotowa i Chlopcach Silnych Jak Stal bywam blisko ... wink Nie wiem o co to chodzi z tymi makami tak w ogole, bo gdy 11 listopada na Remembrance Day recytuje sie u nas tradycyjnie In Flanders Fields, ktore sie zaczynaja od ... In Flanders fields the poppies blow. Between the crosses, row on row, That mark our place ... tez mi sie zaraz oczy szkla i w ogole total rozmemlanie, eh ... Cos jest w tych poppies smile
        https://t0urnes0l.files.wordpress.com/2012/11/lest-we-forget.jpg
    • wegatka Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:02
      Owszem, śpiewam przy pracy - cały czas. Śpiewałam też dzieciom przed snem, gdy życzyły sobie usypiania.
    • angeika89 Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:16
      TAK!
      Chociaż nie potrafię, śpiewam bardzo często. Repertuar mam różny, czasem co tam akurat w radiu gra smile
    • helka.pentelka Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:36
      fajny wątek smile
      Z kościelnych wolę Chrystus zmartwychwstan jest w wersji średniowiecznej i Bogurodzicę. Mam niski głos po babci, więc śpiewam często arię z kurantem.
      W aucie głownie duety, najlepiej z Adelką, Watersem i Beth Hart.
      Przy myciu okien i innych bezmyślnych pracach - starych Dorsów, sporo szant, starych polskich przebojów niszowych, Starszych Panów (Ballada z trupem rządzi) i trochę ludowizny (zna ktoś zespół Szela?). Podczas jazdy na rowerze krakowiaki, jakoś mi do rytmu pasuje pedałować.
      • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:45
        a, ja też jestem wielką fanką NAPRAWDĘ STARYCH kościelnych pieśni.

w stałym repertuarze: "Czego chcesz od nas Panie", "Kto się w opiekę odda Panu swemu", na melodię Gomółki "Nieście chwałę mocarze" oraz "Kleszczmy rękoma",
        i kilka niszowych, które Dominikanie odgrzebali.

te stare są niezrównane pod względem mocy przekazu, jak dla mnie.

Bogurodzica i Chrystus zmartwychwstan jest też było grane, a jakże.

zespół Szela zaraz wyśledzę, ludowizna to zdecydowanie moje klimaty.
          • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 22:59
            dzięki.
            znam tę mrożącą krew pieśń w wersji Orkiestry św Mikołaja, ale ta mi się też podoba.
            wokal fajny.
            • helka.pentelka Re: śpiewacie? 18.05.16, 23:13
              Orkiestra - właśnie - naszą kołysanką było "z wysokiego pola" smile
              Bosz... drastycznie wychowuję dziecko - same trupy w pieśniach.
              Przypomniała mi się jeszcze jedna "kołysanka" ileż ja się tego naśpiewałam smile
              • stephanie.plum Re: śpiewacie? 18.05.16, 23:17
                z wysokiego pola ma boską melodię.
                ale już zupełnie transowe dla mnie jest "tam pod borem zieleni się trawa"...
      • sanrio Re: śpiewacie? 19.05.16, 10:01
        Ha, u mnie Rota i Boże, coś Polskę
    • mamaemmy Re: śpiewacie? 18.05.16, 23:15
      Jak mam fajny dzień-to śpiewam cały czas tongue_out Jak mam zły dzien,to chcąc go zmienic-też zaczynam nucić.
      I juz jest lepiej.
      A spiewam przewaznie jakieś ostatnie przeboje,które wpadły mi w ucho smile
      Zagrobelny,Popowska,Dąbrowska..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka